Jump to content

природне и вештачке нације

Оцени ову тему

Млађони

Препоручена порука

Одеш на море 10 дана и поцрниш ко циганин, шта мислиш какав би био да живиш целог живота у сахари? 

Имаш гене да лучиш више меланина. И кожа би ти врло брзо попримила врло тамну боју када би живео у некој земљи где је веће сунце, типа нека арапска земљ. 

nikad kao arap, imam gene da lucim melanin kako bi se odbranio od sunca, a ne to sto ti pricas, ne mogu ja biti ko arap, sta je sa tobom

Подели на овим сајтовима

Ja sam Srbin,Crnogorac

imenom i prezimenom

ponosim se podjednako

sa Avalom i Lovcenom.

Ој свијетла мајск зоро... :) 

• Волим 1

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Хрвати су, барем на Балкану, колико и ми(Срби). Е сад, друго је питање како су дошли до ове садашње бројке(мислим на број оних који се изјашњавају као Хрвати).

Милосављевићу, кад смо већ код њих, погледај попис становништа у Дубровнику са почетка 20. вијека. Тачније, погледај попис становништва у Далмацији. Чак је и језик био српски(око 90%). Али, вјероисповјест је била католичка! Дакле, Срби католици. Можда, ако неко нађе попис становништа прије другог светског рата, па би можда могли да причамо о тим бројевима који те занимају.

По мом неком скромном мишљењу, те "вјештачке" нације су ове новостворене - Црногорци, Босанци или Бошњаци(како ли се већ зову). Такође и Украјинци. Јер, нема ми логике да нација мора звати по имену државе. Ако се одвојила држава то су и даље исти људи/народ који су ту живјели и кад је била заједничка држава и кад се та држава одвојила из те заједнице. Или рецимо да се Херцеговина одвоји од Босне(причам хипотетички) народ би се звао "Херцеговци". Или Војвођани, ако би се одвојила Војводина. И тако редом.

У Европи су такви примјери следећи: Белгија, Аустрија, Швајцарска. На примјер у Белгији живе Фламанци и Вавилонци.

• Волим 1

Нек нам Бог да среће да се врате дани, славни дани наше прошлости...

Подели на овим сајтовима

nikad kao arap, imam gene da lucim melanin kako bi se odbranio od sunca, a ne to sto ti pricas, ne mogu ja biti ko arap, sta je sa tobom

... одеш десет дана на море испржи сунце поцрниш ко арапин, али не би да цео живот живиш тамо...

Подели на овим сајтовима

Ево сад сам нешто размишљао. Изнећу овде. 

Да бисмо разумели саме појмове, потребна нам је историја и схватање људи тог времена. Пре Француске револуције је постојао феудализам, где се однос између људи заснивао на ''ја сам твој вазал, ти си мој господар''. Постојали су народи, као што су постојала и племена и разне етничке групе, међутим у то време никоме на памет није падало да Срби оснују своју државу. Са Француском револуцијом неким људима је пукао филм и решили да створе државу која није феудална, да сруше ту заосталост и успоставе слободну државу, где је Парижанин био брат Тулужанину, иако су им се језици мало бркали, и да се сви сада зову Французи. Онда  су се те идеје прошириле Јевропом и дошле до наших Срба под Отоманима и то им је зазвучало много добро. Ајмо ми Срби да срушимо ове Турке, да живимо боље, окупићемо све Србе у једну државу коју ћемо ми да направимо и ту ћемо лепо да живимо, срећни и задовољни. Пар корака уназад. Србима у Душановом царству није падало на памет да оснују своју државу, да се одцепе од Грка, да Душана изведу на гиљотину и живе срећно и задовољно. Разлог је свест тадашњих људи (''Ја сам твој вазал, ти мој господар'') која је владала и у Француској која је тада била нека краљевина распарчана на ситне ситне територије на којима су владали локални краљеви. Морамо дакле разумети сам феудализам. 

Зато пре 18. века нису постојале националне државе јер нико од народа није хтео да оснује своју државу. Ратове су се водили између краљева који са собом поведе своје вазале, а они своје вазале, а ти други своје кметове са кукама и мотикама, док се краљеви шеткају на коњима у оклопима и дугачким мачевима и онда се туку док се не побију. Није било ни националне војске, већ су краљеви водили оне који су им служили, могли су бити и Немци, и Французи и Срби. 

После 18. века се стварају националне државе када се срушио феудализам. Онда су људи одлучили да се поделе на нације, да свако има своју државу. После краљева људи нису другачије знали да се организују него по народности, ја сам Србин, ја ћу основати српску државу, ти си Грк, ти оснуј грчку, нећемо живети у истој држави. 

Супер одговор и рекао бих поприлично тачан за Европу. Али немој да заборавиш да је Европа само један малени део ове планете... :)

Подели на овим сајтовима

Nema tu razlike.To su sinonimi. Imas stvaranje drzava na temelju narod-nacija a nacijs ili narod je isto. govore jedan jezik i to je sve. Vera, obicaji itd moze se razlkovati.

Изгледа да се овде ради о ономе што сам изнео раније. Постоје различита схватања нације, једно је западно, једно је источно. Западно је када си Американац, Француз, а етничко порекло ти је Бог зна одакле или ако га знаш није ти битно. Можеш себе назвати американцем као национални идентитет, а Србином као народни, ајд да тако кажем иако у стварности нико то не користи. 

Источно је ово што ти причаш. Народ=нација. Ја се све време служим овим западним моделом, зато долази до неспоразума. 

a jel ti pripadas nekoj naciji ili si i ti bez nacije ko mi iz krajine

Па ја припадам народу званима Срби, а израз нација ми се нешто и не допада, јер ме одмах асоцира на Американце и Југословене. Ал добро, вама је то исто. 

Једино што ми у личним подацима пише да сам српске националности, што ће рећи да држава Србија мени намеће израз нација, а не народ. Нација је латинског порекла, а народ је српског (НА + РОД). То да сам ја српске националности је исто као да сам српске народности, по држави Србији. 

Подели на овим сајтовима

Хрвати су, барем на Балкану, колико и ми(Срби). Е сад, друго је питање како су дошли до ове садашње бројке(мислим на број оних који се изјашњљвају као Хрвати).

Милосављевићу, кад смо већ код њих, погледај попис становништа у Дубровнику са почетка 20. вијека. Тачније, погледај попис становништва у Далмацији. Чак је и језик био српски(око 90%). Али, вјероисповјест је била католичка! Дакле, Срби католици. Можда ако неко нађе попис становништа прије другог светског рата, па би можда могли да причамо о тим бројевима који те занимају.

Па оћу мене заним где постоје ти подаци? Јел их испито неко... 

Језик су морали да "покупе" од нс јер свој нису успели да развију... 

Подели на овим сајтовима

Па ја припадам народу званима Срби, а израз нација ми се нешто и не допада, јер ме одмах асоцира на Американце и Југословене. Ал добро, вама је то исто.  Једино што ми у личним подацима пише да сам српске националности, што ће рећи да држава Србија мени намеће израз нација, а не народ. Нација је латинског порекла, а народ је српског (НА + РОД). То да сам ја српске националности је исто као да сам српске народности, по држави Србији. 

pa tako kazi, ja ovo nacija i ne koristim u drugom smislu nego u smislu naroda  

Подели на овим сајтовима

Изгледа да се овде ради о ономе што сам изнео раније. Постоје различита схватања нације, једно је западно, једно је источно. Западно је када си Американац, Француз, а етничко порекло ти је Бог зна одакле или ако га знаш није ти битно. Можеш себе назвати американцем као национални идентитет, а Србином као народни, ајд да тако кажем иако у стварности нико то не користи. 

Источно је ово што ти причаш. Народ=нација. Ја се све време служим овим западним моделом, зато долази до неспоразума. 

Нормално д се служиш зпадним моделом, јер су западне нације као југословени. Код њих нигде није једно племе основало нацију државу, већ се ујединило гомила племена. Ми смо с друге стрне основали као једно племе нацију државу, зато ови наши људи и не капирају те разлике. Не капирају да французи и немци нису једно племе, већ заједница много племена. Баш као и југословени што су покушали.

Вазда се угледли на рим који је био уједињенитељ разних народа... п су по тој слици и нпрвили "националну државу" ... чак су франци које је барон помињао кренули са тим идејма копирњ рима са "светим римским царством" 

Баш су ти франци одличан пример јер од њих прво потекле те идеје о уједњењу племена које касније доводе до нционалне држве. 

Подели на овим сајтовима

Ne znam zašto mislite da se Hrvati u Srbiji ne asimiluju medju Srbe?

MInistar sporta se do 15 godine zvao Franjo... mislite o tome

ima i toga 100% uvijek postoji proces asimilacije, nekad sporiji nekad jako intenzivan, problem je sto ima mnogo pokazatelja na terenu danasnje hr drzave za vrlo intenzivnu asimilaciju, postoje dokumenti, nisu to radili samo hrvati, vec i drugi, posebno vattikan i austrija, svi znamo  za ono zito  po dalmaciji i hercegovini koje sleduje ako prihvatis katolicku vjeru, naravno vatikan je to niej radio zbog niceg drugog do religijskih razloga, ali austrijanci vec nisu, jedno i drugo je dovelo do intenzivne asimilacije, eto iz perioda austrije su ostali dokazi o popisu stanovnistva, gdje se samo na osnovi vjeroispovjesti vidi mnogo veci broj pravoslavnih procentualno nego sto je to slucaj nakon 2 svj rata... broj zrtava ne moze da objasni toliki pad pravosloavnih, sa druge strane koliki je broj srba katolika od onog zita i slicnih stvari bio to ne moze niko na ovom svjetu da utvrdi vise, ja bas ne znam u srbiji da su takvi procesi bili, bar ne kad su hrvati u pitanju

Подели на овим сајтовима

I na kraju ustanovismo.. sve nacije su vestacke... ujedinili se ljudi, izgradili zjednicku kulturu, izabrli zastavu i nprvili naciju... neke su formirne od jedne etkicke grupe a neke od vise. Ove sto su od jednih etnickih grupa, koriste svoje jezike i kulture koje imaju bogatu istoriju, ove koje su formirane od vise imju pak siromsniju istoriju...

Nacionalna drzava, je krunislala tu ideju o naciji ko drustvenoj tvorevini.

mislim d je to nesto u cemu svi moze d se složimo. 

Подели на овим сајтовима

Ево једног питања којег сам се сад сетио. Да ли су Индијци (Хиндуси) народ или нација? Ако се народи деле по језику и култури, зашто у Индији имамо на стотине језика? 

Medjutim, primetices jednu stvar, da su nacionalne drzave obuhvatala podrucja na kojima se govorio jedan jezik, francuska tamo gde se govorio francuski, bugarska gde se govorio bugarski, spanija, italija ... svajcarska je jedini izuzetak ...

I u zavisnosti od snage tog naroda ( koji popstaje nacija) bio je ouhvacen ceo narod ili samo jedan njegov deo ...

Mi smo u drugoj grupi i tek trebamo da zavrsimo taj proces koji dsu francuzi recimo odavno obavili ..

Па управо то, национализам има тежњу да обухвати све припаднике једног народа у своју државу. 

Мада мислим да са Француском то није случај, она је као Југославија. Југа је требала бити као Француска, али није успела. 

pricas o nastanku nacionalizma kao politickog pokreta a ne o nacijama

Али са национализмом настаје израз нација, барем овај западни израз. Где си ти у српском језику чуо реч ''нација''? То је страна реч, као реч политика, као реч парламент, као реч министар итд. Нација би по западном схватању била група људи која живи у једној држави и имају заједнички језик, културу, али не морају имати етничко порекло. Пример су Американци који су по етничком пореклу Енглези, Немци, Пољаци, Французи, али говоре енглеским језиком и имају исту културу и начин живота обликован либерализмом. 

Подели на овим сајтовима

Али са национализмом настаје израз нација, барем овај западни израз. Где си ти у српском језику чуо реч ''нација''? То је страна реч, као реч политика, као реч парламент, као реч министар итд. Нација би по западном схватању била група људи која живи у једној држави и имају заједнички језик, културу, али не морају имати етничко порекло. Пример су Американци који су по етничком пореклу Енглези, Немци, Пољаци, Французи, али говоре енглеским језиком и имају исту културу и начин живота обликован либерализмом. 

Upravo zato narod nije indeticn rec naciji.  Slicna je, srodna, ali ne indeticna. Zato je u filozofiji, epstemologija bitna grana. Nacija ipak u epstimoloskom shvtanju oznacva nesto sto stvara drzva.

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

Нормално д се служиш зпадним моделом, јер су западне нације као југословени. Код њих нигде није једно племе основало нацију државу, већ се ујединило гомила племена. Ми смо с друге стрне основали као једно племе нацију државу, зато ови наши људи и не капирају те разлике. Не капирају да французи и немци нису једно племе, већ заједница много племена. Баш као и југословени што су покушали.

Вазда се угледли на рим који је био уједињенитељ разних народа... п су по тој слици и нпрвили "националну државу" ... чак су франци које је барон помињао кренули са тим идејма копирњ рима са "светим римским царством" 

Баш су ти франци одличан пример јер од њих прво потекле те идеје о уједњењу племена које касније доводе до нционалне држве. 

Само што Срби нису племе, него баш народ. Ваљда смо и ми настали од неких племена. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...