Jump to content

Дан заљубљених? Будите православни, да вам сваки дан буде дан љубави :)

Оцени ову тему


Guest свештеник Иван

Препоручена порука

  • Гости
Guest свештеник Иван

Ускоро креће кампања за продају бескорисних џиџа како би увеселили вашу вољену и показали јој како је ви млоооого волите. Да, то је Дан заљубљених, Валентиново... Но какве то везе има са реалним животом и  са православном вером?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Одговори 41
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

  • Гости
Guest nikolastojanoviccuprija

Mislim da je to malo prenaduvano sa Valentinovim ! Meni je toga dana Sveti Trifun a ko voli neka doda i Sv Valentina tog dana ipak je i on bio krscanin ! Uz danasnju krizu nije lose da ljudi zarade neki dinar pa treba pustiti i te koji prodaju te djindjuve za taj dan ! Vinogradari ce svakako da potamane veliku kolicinu sunki,vina i ostalih prosizvoda a ovi ce da kupuju cvece itd pa ce svi imati lepu priliku da zarade i da lepo provedu 14 februar ! Mislim da je bolje i Valentin nego 8 mart u ovoj danasnjoj formi ! Svakako da se 8 marta treba setiti onih mucenica sa strajka u Cikagu ali drugacije nego na ovaj paganski nacin !Zene koju protestovale toga dana u Cikagu su sigurno bile Hriscanke pa ih se u tom duhu i treba setiti

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости
Guest nikolastojanoviccuprija

Pa kod nas nije ali se slavio u Katolickim zemljama ! Pravoslavnima srecan Sveti Trifun a hrvaticama da mi cestitamo Valentina pa da budu i vuci siti i ovce na broju !

Sta ima lepse od dobrog vina i lepe zene i kad se to spoji od miline covek da uziva 0212_rolleyes

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости
Guest nikolastojanoviccuprija

Nadam se da taj hellowen nece da zazivi kod nas a na siroko je poznato da mi Srbi imamo stra od vampiri,drekavci i ostale sandjame i da se oni ne pominju kad padne noc pa je to vec unapred propala stvar !

Link to comment
Подели на овим сајтовима

1405_love 1405_love 1405_love 1405_love 1405_love 1405_love 1405_love 1405_love 1405_love 1405_love 1405_love 1405_love 1405_love 1405_love 1405_love 1405_love 1405_love 1405_love 1405_love 1405_love 0212_rolleyes 1405_love

srecan klapklap

klapklap 1407_love

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Nadam se da taj hellowen nece da zazivi kod nas a na siroko je poznato da mi Srbi imamo stra od vampiri,drekavci i ostale sandjame i da se oni ne pominju kad padne noc pa je to vec unapred propala stvar !

Koliko sam ja mogla da primetim... polako pocinje i kod nas...
Link to comment
Подели на овим сајтовима

?? ?? ????? ?? ????? ?? ?? ??? ?????? ??? ?????????? ??? 10-15 ??????.

Nije ga niko slavio. Tako se mu?ki ušunjao taj praznik, koji u stvari nije naš praznik. Još se i usvojio naziv Valentinovo i kod nas. Nemam ništa protiv lijepih stvari, daleko bilo, samo nekako mi je bezveze da ja slavim Valentinovo. I nekako mi to nije praznik. Praznik mi je svaki dan kad volim i kad sam voljena. Ako je to samo tad, onda slaba vajda  0202_238.

posaljisvojuporuku.png

 


Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Дан заљубљених је један најгнуснији празник који смо могли да примимо. То је уништавање и деградација свете Тајне брака. А брак је првенствено мартиријум (мучеништво) за Христа, али мартиријум у оном светитељском смислу речи, а не у контексту профане и осакаћене речи мученик.

Иначе, сам празник крије и извитоперење и изругивање једног Божијег угодника и светитеља Валентина. Најгнусније је што је са тим празником поново враћено на мала врата и идолопоклонство. Јер се кроз прихвата оно римско - јелинско божанство Амор и његова стрела.

Ако већ хоћемо да славимо св. Валентина, а ја лично невидим никакав проблем ни препреку за то, онда то треба да радимо у канонском поретку наше Цркве. И никако другачије. Зато бих овде желео прво да вас потсетим на житије св. Валентина па да видите како се вређа један Христов светитељ.

Ево шта каже Охридски пролог о св. Валентину на страни 540. Прославља се 30 јула. Свештеномученик Валентин је био епископ у италијанском граду Интерамни. Исцелио од болести брата трибуна римског Фронтана. Кад се разболи син познатог философа Кратона, Херимон, то по саветовању Фронтоновом позва Кратон епископа Валентина у Рим. Херимон беше сав згрчен, тако да му глава беше савијена међу колена. Валентин се затвори у собу са болесником, и сву ноћ проведе у молитви. Сутрадан изведе Херимона потпуно здрава и предаде оцу. Тада се крсти Кратон  са целим домом својим и са три ученика своја. Херимон остави дом очев и оде са Валентином. Утом се крсти и син епарха римског, Авундије. Разјарен због овога епарх ухвати Валентина, и после мучења посече га мачем. посечени беху тада и она три ученика Кратонова: Прокул, Евив и Аполоније. Њихова тела узе авундије и чесно сахрани. Сви пострадаше 273. год. и и посташе грађани Царства небеског.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

@ Mario

Onda,stvarno,ne razumem kakve veze ima zaljubljenost sa sv.Valentinom?!

Od prihvatanja "Noci vestica" hvata me jeza.

Sto se tice 8.marta delim isti stav kao Nikola.

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Mislim da se ovaj Valentin ne odnosi na toga shto spominjete u julu.

Mada je tih Valentina bilo vishe,a ne zna se bash sigurno ni za jednoga.

Vechi je problem shto Srbi nemaju svoj Dan Zaljubljenih,a mogli bi,vlada bijela kuga ,moglo bi biti !

Majka je majka svaki dan,ali postoje Materice,divan srpski obichaj,pa oci,pa detinjci.

,

Link to comment
Подели на овим сајтовима

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Дан заљубљених ничему не би користио. То је изругивање светој Тајни брака.

А ако је потребан празник који би допринео решавању беле куге, тј. подстицао на популарност рађања то су управо Материце.

Дан заљубљених велича слободне односе, у смислу неких веза који немају никакав Есхатолошки карактер. Док је брак веза двоје личности, у вези се ради о споју двоје који имају потребе само за задовољењем физиолошке потребе или секса, у којем увек један од партнера буде доживљен од оног другог као објекат задовољења сопствене егоистичне потребе.

Наравно и брак може да се доживи на тај начин али врло је важна порука коју Библија носи Мушко и женско створи их, и благослови их, и назва их човек, кад беше створени. Ова игра множине и једнине стоји и у оригиналу на јеврејском али и у Септуагинти. Сходно овоме Библиска антропологија, али и Свето Предање нас уче да је Бог створио мужа и жену као једно биће не у смислу порода већ на једном онтолошком плану сједињености две личности.

Св.Јован Златоусти приликом тумачења посланице Ефесцима ап. Павла, која се уначе чита на чину венчања, говори да је то посланица која тумачи тачно и прецизно какав парови требају да имају однос један према другоме. Прво тумачи да жена мора да се мужу покорава, као Црква што се Христу покорава. Затим говори мушкарцима: Чуо си дакле шта је женина дужност, али сад почуј и запамти шта је твоја дужност. Те говори да је мушкарац дужан своју жену да воли као Христос Цркву, односно да је спреман за њу и живот да да. Оваквог односа нема у везама и зато су онепотпуно изругивање и извртање свете Тајне брака.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ne znam zashto bi Zaljubljivanje bilo izrugivanje Svete Tajne braka,da je vishe osoba koje se odluche da se

venchaju i stvaraju porod,bilo bi vishe i brakova.Mislim da prije braka osobe treba  da se vole.

Ne mora da znachi da osobe bi imale odmah sex prije braka,ili kako se na ovome Forum to naziva keks.

21 prvi je vijek,hteli ili ne hteli,nema vishe da roditelji nadju cura sinu na vasharu,ili pokazuju charshave komshiluku da je cura bila chista.

Valda se i sveshtenici zabavljaju ,zaljubljuju  i onda stupaju u brak.

Zaljubljenost,voljeti desi se samo od sebe,ne neshto shto mozemo nauchiti ,prochitati pa da se desi !

RC je odstranilo dosta vjernika svojevremeno,bas sa deljenjem lekcija ,sada ih mole da se vrate.

Svojevremeno,dok sam bila djak,zivjela sam u shkoli a petkom odlazila kuchi.U istom vozu nalazile su se djevojke iz RC shkole,koje su imale odshtaman papir,dje je izmedju ostaloga pisalo da  upozre roditelje da drze na spavacha soba otvorena vrata.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...