Тавита Написано Фебруар 9, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2010 Пушкин је рођен у Москви 6. јун 1799. (26. маја по старом календару) у неимућној, образованој, аристократској породици. Прадеда по мајци му је био црни Етиопљанин, Ибрахим Петрович Ганибал, кога је у Цариграду купио српски гроф Сава Владиславић Рагузински, тренутно на послу за цара Петра. Гроф Сава је његовог прадједа поклонио цару по повратку у Русију, који га је потом и присвојио за своје кумче Петра Великог. У раном детињству о Пушкину су се старале дадиље и учитељи француског језика. Знање језика је развијао међу члановима нижих слојева. 1811. године је примљен у елитну гимназију у Царском селу, коју је похађао до 1817. године.Након школе, обезбедио је место у Савету спољних послова у Санкт Петербургу. Пушкин је брзо упливао у либералне политичке воде и због револуционарних песама је послат у егзил у јужну Русију (званично је само премештен по дужности), где је остао од 1820. до 1823. Након тога је годину дана провео у Одеси, где му је цветао друштвени живот, а упустио се и у две афере са удатим женама. Међутим, пошта му пресреће писмо, у којем исказује позитиван став према атеизму. Пушкин је по други пут протеран, овај пут у северну Русију, на сеоско имање своје мајке - Михајловско.Децембра 1825. године у Санкт Петербургу су се одржали протести и код пуно учесника су пронађене Пушкинове песме. Иако он сам није учествовао у протестима, спалио је сав материјал за који је сматрао да може да га компромитује. 1826. Пушкин је написао петицију за пуштање на слободу и након пријема код цара Николаја I, пуштен је. Цар Николај је одлучио да он лично постане цензор Пушкинових дела. Иако је добио de jure слободу, Пушкин није добио слободу кретања и писања.Од 1826. до 1831. године Пушкинов друштвени живот се уозбиљио. Знало да се да Пушкин тражи жену и да циља на неке од најлепших Рускиња. 1829. године упознао је Наталију Гончареву, којом се и оженио 1831. Две године касније, Пушкин је проглашен за Камерјункера. У питању је дворски чин, који се обично додељује младим аристократама. Ово је увредило Пушкина, између осталог зато што је веровао да му је тај чин додељен да би његова супруга могла да одлази на дворске балове.Пушкин је убрзо запао у лошу финансијску ситуацију, великим делом због расхода своје супруге. Успео је да добије позајмницу, захваљујући којој издаје свој журнал 1836. године, који није донео зараду. Коначно, 1837. године Пушкин је изазвао Д'Антеса на двобој, због сумње да је флертовао са његовом супругом.Двобој је одржан 8. фебруара 1837. На једној страни је стајао славни руски песник, Пушкин, а на другој Д'Антес, особа коју је Пушкин оптужио за завођење његове жене. Двобоји су били честа појава у Русији и прихватљив начин, иако годинама незаконит, брањења части међу руском аристократијом. Прво би пуцао један учесник, па затим други, уколико је у стању.Први метак је опалио Д'Антес. Погодио је Пушкина у стомак. Овај се ухватио руком за рану и пао напред у снег. Рукама се придигао на колена, уперио пиштољ и покушао да опали. Међутим, пиштољ је био поквашен. Пушкин је затражио да замени пиштољ, што му је и дозвољено. Опалио је, али је метак је само окрзнуо Д'Антеса. Пушкин је убрзо пренет у кревет, где је доктор покушао да му санира рану. Ипак, Александар Сергејевич Пушкин је преминуо два дана касније, 10. фебруар 1837. (29. јануара по старом календару). Milica Bajic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Фебруар 9, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2010 BesiKolutaju magluštine,Mesec gubi svoju moc,Sneg se vitla sa visine, -Mutno nebo, mutna noc.Saonice stepom klize,Zvonce zvoni cin - cilin,Na tom putu moro bi seUžasnuti svaki džin.''Teraj momce!'' - ''Zalud muke;Konj zaspao, kajas krut;Mrzne mi se vec i ruka,A ne vidim nigde put.Propašcemo, - zlo je, zlo je,Kucnuo na je zadnji cas.Pred nama se hale roje,Besi skacu oko nas.''''Eno jedan zube kesi;Drugi me je pljuno, - hu!To su besi, to su besi,Raduju se našem zlu.Sad je jedan trco levo,Konje guro u prolom,A drugi je okom sevoNakom vatrom paklenom.''Kolutaju magluštine,Mesec gubi svoju moc,Sneg se vitla sa visine, -Mutno nebo. mutna noc,Sad ni maci, - - jao, jao!Opet zasta zvona zvuk.''Šta je ono?'' - ''Bog bi znao, -Neka klada, - il je vuk.''Sicu, pište nocne strave,U grud'ma ti hrabrost mre;Konji ržu dižec glave, -Kakva j' ono avet, gle!Lete konji ko pomamni,Ko da j' orkan odstrag;Iza onih jela tamni'Cereka se neki vrag.Iz daljine nešto kulja,Ne znam je li dim il' sen;A urlice neka ruljaVrteci se u vreten,Cudna huka, cudna buka,Ne znam uzrok, ne znam smer, -Sahranjuju l' kakvog smuka,Il' udaje daba kcer!Kolutaju magluštine,Mesec gubi svoju moc,Sneg vitla sa visine, -Mutno nebo, mutna noc.Razuzdani besi lete,Raduju se našem zlu,Krici njine pesme kleteKroz srce mi prodiru. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Фебруар 9, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2010 Posetio sam opet..Posetio sam opetTaj kutak zemlje gde sam proveo,Ko izgnanik, dve kratke godine.Vec deset leta prode od tog dobaI mnogo se promenilo u momeŽivotu: opštem zakonu pokoran,I sam sam se izmenio. Al ovdeObuzimaju secanja me živo;I cini mi se: još sam sinoc lutoKroz te šumarke.Gle, doma progonstvaGde živeo sam s jednom dadom mojom.Starice više nema, iza zidaNe cujem više korake joj teške,Kad nadgleda ujutru kucu. EvoŠumovitog huma gde sam cestoSedeo nepokretan, gledajuciNa jezero i secao se s tugomObala dugih, drugih talasaKroz njive zlatne i zelena poljaOno se, plavo, pružilo široko,A po njegovim tajanstvenim vodamaVozi se ribar, vukuci za sobomUbogu mrežu. Na obali strmojSeoca raštrkana; tamo daljeVetrenjaca naherena, na vetru,Okrece jedva krila -A na mediImanja dedova, na onom mestuU goru put gde stoje - dva zajedno - treciPodalje malo. Kad sam jaho tudaPo mesecini, šumom poznatomZdravili su me njini vrtovi.Tim putem sad sam prošao i opetVideo sam ih. Tu su s šumom starim.Al oko postarelog korenja,Gde nekad sve je bilo pusto, golo,Sada je nikla mlada šumica,Zelena porodica; kao celjadPod njenu senku žbunje tiska se.A njihov drugar tužni stoji sam,Ko stari momak, oko njega sve jeKo i pre pusto.Zdravo, naraštajuMladi i nepoznati! Necu jaTvoj mocni, pozni uzrast videti,Kad moje poznanike prestignešI zakloniš im staru, sedu glavuOd oka prolaznika. Al, unuk moj,Nek cuje on šum vaših pozdrava,Kad s drugarske se vraca sedeljke,Pun misli veselih i prijatnih,Kada po pomrcini prode pored vasI pomisli na mene Milica Bajic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Razmetljivko Написано Јул 9, 2010 Пријави Подели Написано Јул 9, 2010 Ти и Ви Испразно Ви срдачним Ти Она забуном замени И одмах у мојој машти Уздрхта душа у мени. Пред њом снови ми се снили Не могу да јој одолим. Кажем: ''Како сте мили'' А мислим: ''Како те волим! Пушкин рулз... Milica Bajic је реаговао/ла на ово 1 Савршена љубав не раздељује једну природу људи по различитим њиховим особинама, но увек гледајући на њу, све људе подједнако љуби: врлинске љуби као пријатеље, а порочне као непријатеље, чинећи им добро, и дуготрпећи, и подносећи њихове поступке, уопште не мислећи о злу, него чак и страда... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Јул 10, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Јул 10, 2010 Кажем: ''Како сте мили'' А мислим: ''Како те волим! Jeste, predivan je. Koliko samo istine ,,,,, Milica Bajic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Чунга Лунга Написано Март 4, 2019 Пријави Подели Написано Март 4, 2019 Време је, друже мој, споскојства срце проси за даном лети дан и сваки часак носи. Живота делић свој, живота делић крт; Тек спремаш се да живиш, а гле, наједном, смрт! Поет and Milica Bajic је реаговао/ла на ово 2 Солидарност ће спасити свет. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука