Broken Написано Јул 28, 2014 Пријави Подели Написано Јул 28, 2014 Можда није питање за посебну тему али занима ме како схватате следећи стих:" А он одговарајући рече: Који умочи са мном руку у здјелу тај ће ме издати." ( Мт. 26,23) Ово "умочи" може да се акцентује тако да израз представља будуће време - који ће умочити... а може да се гледа и као аорист, прошло време....онај који је умочио, само што је умочио итд. Не знам грчки да бих тражио како је у грчком тексту па ме занима како ви ово гледате ? У преостала три еванђеља, кад је у питању овај део, Марко пише скоро исто што и Матеј, Лука помиње издају али без детаља а Јован даје детаљније али и другачије па каже да је Исус рекао на питање апостола ко је издајник : "Онај је коме ја умочивши залогај дам. И умочивши залогај, даде Јуди Симоновом Искариотском." (Јн. 13,26) Још једном , да не буде забуне, питање је како капирате онај део из Матеја - прошло или будуће време...или нешто треће ако има ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
jermel Написано Јул 28, 2014 Пријави Подели Написано Јул 28, 2014 On 28. 7. 2014. at 5:56, Branislav Jesić рече Још једном , да не буде забуне, питање је како капирате онај део из Матеја - прошло или будуће време...или нешто треће ако има ? Ὁ ἐμβάψας μετ’ ἐμοῦ - на грчком глагол је у аористу а шта то мења? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zlaja Написано Јул 28, 2014 Пријави Подели Написано Јул 28, 2014 Aorist u grčkom znači pre svega svršenost radnje, a ne isključivo prošlo vreme. Npr. indikativ aorista jeste prošlo vreme (uradih), ali, ilustracije radi, postoji i imperativ aorista (uradi), dakle ne prošlost, već svršenost radnje. Za zapovedni način nesvršene radnje (radi) koristi se imperativ prezenta. ὁ ἐμβάψας je particip aorista aktivnog, dakle, iako je glagol ima član (ὁ), menja se po padežima kao imenica i može da bude, a ovde i jeste, subjekat u rečenici. Pošto u srpskom nemamo participe, "onaj koji umoči" je najtačniji mogući prevod. jermel је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Broken Написано Јул 28, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јул 28, 2014 Хвала обојици. Успут, добио сам најдобронамернију препоруку да обратим пажњу на наслов теме јер може да делује провокативно што није била намера. Ако је неком засметало ја се извињавам. Пошто се тема неће даље развијати може и да се гаси што се мене тиче. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука