Јаков. Написано Фебруар 9, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2010 Da li se još negde u Srbiji ili na Balkanu pravi kuća od zemljane opeke (ćerpiča). Moj deda je ceo život proveo u takvoj kući i ja sam najviše voleo da budem u njoj. Kod mene u selu ne znam da je iko već više od 30 godina napravio takvu kuću. Pred kraj su pravili kao pomoćne zgrade ili štale samo od ćerpiča, a sad i stoka živi po gospodski u ciglanom. Poznato je da je ovo najjeftinija kuća za gradnju, a da veoma dobro akumulira energiju, to jest da je preko zime topla a leti hladna. Mislim da bi ova gradnja bila zgodna sada za neke manje turističke objekte kao i za pomoćne zgrade za čuvanje namirnica. Moj deda je bio majistor za pravljenje furuni i išao je po celoj Šumadiji. Te furune su bile naravno od zemlje i imale su neobičan kupolast izgled koji me je podsećao na šiptarske kape. Ni lepše pogače ni lepšeg pečenja nego iz njih. Voleo bih da napravim bar jedan kokošinjac na taj način, ali u selu nema više niko ko je pravio od ćerpiča pa da znam koju razmeru da uzmem. Koliko zemlje, koliko vode, koliko slame, kakve kalupe napraviti i slično.... Bilo kakva pomoć ili savet bi mi dobro došao. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Јун 12, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јун 12, 2011 Ovo je najstarija zemljana gradnja koja se sačuvala... Grad Bam u Iranu. Datira od 500-te godine pre Hrista. Dobro, olakšavajuća okolnost je što je kod njih suva klima. Ali opet bre... zemlja je zemlja, a niko od tada nije to dirao. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јун 12, 2011 Гости Пријави Подели Написано Јун 12, 2011 ово је баш занимљиво , свака част Владо facenew22222222 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Јун 12, 2011 Пријави Подели Написано Јун 12, 2011 facenew22222222 prstgore klinac Искрено сам одушевљен темом. Обећавам брату Влајку да крећем у истраживање, утолико већ сутра. Ангажоваћу све потенцијале... smej.gif smej.gif БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јун 12, 2011 Гости Пријави Подели Написано Јун 12, 2011 facenew22222222 prstgore klinac Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Јун 12, 2011 Пријави Подели Написано Јун 12, 2011 I ja sam se nosio mišlju da napravim znate ono: ovo je unutrašnjost jedne kuće od "blata" u Poljskoj Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Јун 12, 2011 Пријави Подели Написано Јун 12, 2011 znam da je zidanje kuća za stanovanje od zemlje hit u zapadnim zemljama (Francuska, gledo sam neki dokumentarac). Tamo postoje firme koje to rade i bogati naručuju takve kuće jer su "najzdravije" za življenje. Prave ih od naboja, grede su drvene, rade se i spratnice. Po sremskim selima po kojima sam lutao ima kuća koje su starije od 100 god. i još stoje. Meni su kad smo već kod tih kuća najlepši ajnforti, ulazna vrata u dvorište rađena od masivnog drveta i ukrašena. "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александрида Написано Јун 12, 2011 Пријави Подели Написано Јун 12, 2011 Ovo je post,samo da bi pratila temu,zato se odmah izvinjavam postavljaču iste Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš! Starac Porfirije Kavsokalivit Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Јун 12, 2011 Пријави Подели Написано Јун 12, 2011 БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Јун 12, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јун 12, 2011 Kućice iz bajke napravljene od ćerpiča Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јован Чакарески Написано Јун 12, 2011 Пријави Подели Написано Јун 12, 2011 Mnogo su lepe smej.gif ja bi jednu ovakvu http://www.facebook....jovan.cakareski Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley... Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Јун 12, 2011 Пријави Подели Написано Јун 12, 2011 U Poljskoj se radi jedna verzija koja je malo drugačija ili modernija. Napravi se konstrukcija od drveta a onda se one bale slame popakuju i dobro se nabiju i sve se to onda obloži glinom, naćići ću slike. http://www.earthhandsandhouses.org/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Јун 12, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јун 12, 2011 Prenosim sa MONDA http://www.mondo.rs/v2/tekst.php?vest=87625 Izgradnja kuća, zgrada, a možda i čitavih blokova samo od zemlje, mogla bi uskoro da postane stvarnost u Srbiji. Dok je mnogima ovakva pomisao nezamisliva, u svetu je to decenijska praksa. Kod nas, opština Bač prva će početi s gradnjom "savremenih udžerica". Stručnjaci tvrde - boljih od zidanih ciglom. Izgradnja kuća, zgrada, a možda i čitavih blokova samo od zemlje, mogla bi uskoro da postane stvarnost u Srbiji. Dok je mnogima ovakva pomisao nezamisliva, u svetu je to decenijska praksa. Kod nas, opština Bač prva će početi s gradnjom "savremenih udžerica". Stručnjaci tvrde - boljih od zidanih ciglom. Osnovni materijal za kuću je zasada besplatna zemlja. Savremene višespratne "kuće od naboja" postaće deo urbanog života i kod nas. U jeku stalnih "eksplozija" cena "kvadrata", ovakav način gradnje mogao bi da podmiri gladno tržište nekretnina. Po nekim procenama, samo u Beogradu nedostaje između 150.000 i 250.000 stanova. Dok cena izgradnje kvadratnog metra stambenog prostora u prestonici dostiže astronomske brojeve, fantastično zvuči mogućnost izgradnje kuća od zemlje, koje su jednostavne i jeftine, a uz to su izvanredni ekološki i energetski obezbeđeni objekti. "Izgradnja kuća i manjih zgrada od nepečene zemlje predstavlja hit arhitekture u svetu. Dve decenije se ovaj način gradnje primenjuje u pojedinim zemljama. Jeftiniji je od klasičnih materijala, pa je cena stanova znatno niža. U Francuskoj i Nemačkoj sazidane su čitave četvrti u kojima žive hiljade ljudi", kaže Slobodan Krnjetin, profesor na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Na proleće, obećava Krnjetin, u Baču će neimari pristupiti podizanju arhitektonskog čuda. Izgradnja prizemne kuće počinje u maju, i biće jedina takva u Srbiji. Realno je da i u našoj zemlji ubrzo počne masovnija izgradnja, za početak, privatnih porodičnih kuća. Osnovno svojstvo "savremenih udžerica" jeste to što i leti i zimi imaju idealne unutrašnje klimatske uslove, i po pitanju vlažnost i po pitanju temperature. Zbog masivnih zidova, temperatura se unutar objekta, bez obzira na spoljnu, malo menja, dok je vlažnost gotovo idealna. Zidovi od zemlje imaju svojstvo da održavaju optimalan nivo vlage u prostorijama u svim godišnjim dobima. "Radi se o prirodnom, niskoenergetskom materijalu, koji se reciklira kada istekne vek trajanja objekta. Na duži rok može da doprinese manjoj energetskoj potrošnji, čime bi i naša zemlja dala doprinos smanjenju efekta "staklene bašte", odnosno ukupnom smanjenju zagrevanja planete", objašnjava Krnjetin. - Kako kaže profesor, osnovni kvalitet ovakvih objekata jeste to što mogu da se grade od "lokalnog" materijala. Zemlje ima svuda, a omogućena je i samogradnja zbog jednostavnog izvođenja. Porodica sa svojim radom može znatno da učestvuje u neimarstvu i time prilično uštedi. "Vrtoglave cifre" koje svako mora da izvuče iz džepa kako bi obezbedio krov nad glavom, mogle bi na "eutanaziju". Vojvodina ima odlične uslove za gradnju kuća od prirodnih materijala, naročito od zemlje bogate glinom. Slama i piljevina dodaju se zemlji, koja treba da ima određeni procenat gline u sebi, zbog čega je i dobila naziv stabilizovana zemlja. U novije vreme se takođe dodaje određeni procenat cementa (do 10 odsto), čime se popravlja struktura, ili se dodaje gašeni kreč (od 10 do 14 odsto). Kad vešte ruke neimara sve dobro promešaju, eto smese za novu kuću. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Јун 12, 2011 Пријави Подели Написано Јун 12, 2011 Naravno, da bi bila jeftina osnovno je pravilo da se gradi od onoga što je u okolini, u sremu od zemlje, u dalmaciji od kamena, u bosni od drveta itd... "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јун 12, 2011 Гости Пријави Подели Написано Јун 12, 2011 Vlado, svaka čast za ove fotke - predivne su 1000000001010 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука