Vizantiona Написано Новембар 18, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2009 Епископ горњокарловачки Симеон МАЈКО, НЕГУЈ ДУШУ СВОГА ДЕТЕТА Породица — домаћа црква Ових неколико редака упућујем теби, мајко српска, с поруком: Негуј душу свога детета! Од првих дана твоје родитељске радости из искуства знаш како твоје миловање, твоје тепање и твоја песма успаванка мило делује на душу детета. Далеко пре него што је изговорило прву реч, пре него што си са његових нежних усана први пут чула твоје родитељско име, дете те осећа и познаје. Негуј душу детета свога, мајко, јер ни сама не знаш колико је судбоносан твој удео у његовом животу. Уноси у детињу душу онај вечни и божански ред и склад којим дише цела природа која те окружава. Још од колевке уноси љубав, мир и радост у душу детета. Уноси што више доброте у детињу душу и приметићеш да ће очи детета бити чисте као вечерње небо, а његов израз ведар и блистав као јутарње руменило. Приметићеш како се у твоме детету, испод телесног покривача, крије лепа душа будућег човека. Не дозволи да ма ко сручи отров у душу детињу. Чувај га од злих и рђавих људи. Не дозволи им ни да сенку своју наднесу над лик твога детета. Запамти, душа детета није равнодушна ни према добру ни према злу. Оно се радује добру, а зло га чини зловољним и нерасположеним. Пријатне речи и лепа песма стварају радост на његовом лицу, а грубост и рђаво расположење чине га утученим и немирним. Кад поодрасте дете твоје, мајко, када отпочне да те запиткује, када са раширеним зеницама почне да те пита о питањима судбоносним и важним, не пропусти а да му са светом збиљом не говориш о њима. Нека твоје дете још од првих дана свести стекне утисак да је живот једна велика и света стварност, дубока и тајанствена и да му са светом збиљом треба прилазити. Ти ћеш му говорити о Богу који све види и све зна, који је овде и овуда, иза златних звезда и у нама, који свемоћним духом својим све ствара и све одржава. Рећи ћеш му још да је Бог љубав. Када ово будеш говорила детету, да би му било јасније, додај: Бог је, дете моје, створио човека да би са њиме поделио живот. Свако ко воли, дели живот са оним кога воли. Дељење живота и јесте најдубља тајна љубави. Од твог рођења ја живот свој делим са тобом, жртвујем се за тебе и сваку жртву за тебе доживљавам као добивање а не као давање. Родитељска љубав упућује ме на тебе, као што је Божанска љубав скренула небо према земљи, Бога према човеку. Кад стаса дете твоје, мајко, сетиће се твојих речи из ранијег детињства, па ће те, жедно знања и истине, опет запитати: "Је ли, мајко, како то да је Бог невидљив и у исто време присутан свуда и зашто се Бог не може видети?" — Нека те не збуни ово мудро питање детета твог. Одговори му: Када ме угледаш у дворишту долазећи из школе кући, и ти и ја се радујемо: ја твом доласку а ти своме дому и мени. Од првог сусрета наших очију, пре поздрава и пре прве речи и ти и ја смо нешто мислили, па опет нити ти виде моју мисао, нити ја твоју, мада смо и ја и ти за то време живели својим мислима. Мисао је, дете моје, нешто најстварније у нашем животу. Учили су те у школи како Сунце привлачи Земљу, Земља Месец и како из Земље делује Земљина тежа која привлачи Земљи свако тело и сваку ствар. Ми стално живимо у мрежи сила природних и ни једну од њих не видимо. Не видимо силу која камен бачен у вис поново вуче земљи; не видимо силу која перо обешено о конац вуче магнету. Не видимо, дете моје, ни једну од тих сила, па ипак верујемо да оне стварно постоје. Не видимо, такође, ни безбројна жива бића која нас у ројевима окружавају и која кроз нас и у нама делују, као што не можемо видети ни Бога, који је бескрајни дух, који нема ни почетка ни краја, који је свуда и на сваком месту. Бог је бескрајан и зато се не да видети, јер све оно што се да видети да се и мерити, а што је бескрајно не да се ни видети ни мерити. Питаће те још много штошта дете твоје, мајко. На свако питање одговарај му мудро и достојанствено, са пуно љубави и свете збиље, да истина којој дете тежи оплемени његов дух. Нека истина над истинама, истина о Богу, буде најсвечанија тема којом ћеш разонођавати и неговати душу свога детета. Све друге, ниже истине, које ће дете научити у школи и од тебе, даће му знање, а истина о Богу осветиће његову душу и зародиће у њој мудрост. Ова истина деловаће на његово биће као јутарња роса на спарено цвеће, као топли сунчев зрак на промрзле руке. Бог је љубав што небо спушта к земљи и човек је љубав што земљу диже к небу!!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Маша Написано Новембар 18, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2009 Питај Тавита, ако знам, одговорићу ти. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Izida Написано Новембар 18, 2009 Гости Пријави Подели Написано Новембар 18, 2009 Vizi,hvala ti za ovaj text!Kad gledam Ficu vidim da si ti sjajno obavila posao.On je divno dete!Mora da si veoma ponosna na njega! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Маша Написано Новембар 18, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2009 Византиона, хвала ти, предивно је. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vizantiona Написано Новембар 18, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2009 Vizi,hvala ti za ovaj text. Бог је љубав што небо спушта к земљи и човек је љубав што земљу диже к небу!!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Новембар 18, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2009 ????? ??????, ??? ????, ?????????? ??. Ma necu... 0442_feel Mada ces mi jednom pricati.. kada se vidimo ako Bog da... Moja draga baka Eliseva, kod koje sam provela jedan dio djetinjstva je kupila RADOSNICU tako se zvala ta knjiga... i u njoj sada stoji moj prvi pramen kosice, prvi crtez, prva fotografija.. pisala je dnevnik mojih godina... danas se smijem kada citam.. sta sam sve radila... kako sam stvari posmatrala... i sada mi nedostaje njeno ucenje... ali drago mi je sto je vodila tu knjigu.. kao da je znala da ce mi zbog toga ostaviti radost... :smiley: Reci mi, da li ti vodis neku "prvu knjigu" svoje kcerke? zapisujes li neke posebne trenutke? da jednog dana, zagrljene, citate jedna drugoj... 0442_feel koliko je tu radosti i smijeha 0104_cheesy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PD Написано Новембар 18, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2009 Najlepsi osecaj na svetu, zaboravis sav bol u momentu kad cujes detinji plac. Nikada ne bih menjala prirodan porodjaj osim u slucaju komplikacija. Sad je predivno sto i ocevi mogu da prisustvuju porodu a ne kao ranije. Verujem da vise cene i supruge i da im je lakse prihvatiti promenu da oni vise nisu centar sveta njihove zene. Moj brat i snajka su dobili bebu 3. novembra i gledajuci njih mi se vraca slika kada sam ja prolazila isto. A reci moga muza po povratku iz bolnice su bile: "Blago vama zenama kad mozete da dozivite to blazenstvo." Maso uzivaj i u tvojoj bebici a i u trudnoci...ja sam uvek govorila da je to predivno stanje, stanje kad osecas da novi zivot raste, da se budi svako jutro uz tvoje srce. Kao nova zora, novi cvet tako i novi zivot. My wish for you Be with God-and may God be with you! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Маша Написано Новембар 18, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2009 Не водим, али има времена, кад нађем за то времена. Ја сам моју једном прелистала, некако немам осећај за такве ствари. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Izida Написано Новембар 18, 2009 Гости Пријави Подели Написано Новембар 18, 2009 Maso,hvala Bogu,pa si nasla dobrog coveka.Ja ne mislim da su te price pravilo,vec da ih proturaju nezreli muskarci,koji tvrde da su zapostavljeni.To su verovatno isti oni,koji nikad ne ustaju nocu da pomognu supruzi oko bebe. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PD Написано Новембар 18, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2009 U pravu si muskarci su vece kukavice od zena, zene boli a oni se onesvescuju, kad sam pitala svog muza po povratku kuci sta je mislio kad me ostavio u bolnici a on kaze da je samo mislio hocu li preziveti.... Jeste i dalje i moj suprug je meni centar sveta i nakon 20 i nesto godina s tim sto ga deli sa nasim cerkama. 0104_cheesy My wish for you Be with God-and may God be with you! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 19, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 19, 2009 ја сам мојој мајци 5. или 6. дете, немам снаге да је питам пошто је око 10 година била трудна, ваљда је то била жртва да бих ја донео Православље породици која три генерације нема крштеног. она је то поднела мушки, скоро без последица, има само попуцале стомачне мишиће и не може ништа за живота да носи, а мене је носила лежећи скоро свих 9 месеци. ал је зато и ударало по нама, док се нисмо сви крстили, јес да је мало потрајало, ал шта ћеш - људи смо грешни. ако ја моју децу будем гледао упола онако како она мене гледа сваки дан, то ће бити једна радост за живота. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Маша Написано Новембар 19, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 19, 2009 Да знаш да се осећа да си мамин синчић 0442_feel Шала. Него, како пето, шесто дете? Имаш толико браће или је имала спонтане? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Новембар 19, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 19, 2009 nekada su majke, naprimer indijanke, svoju decu nosili svuda sa sobom u specijalnim nosiljkama zakačemim za leđa, naše bake su u posebno svezanim maramama nosile svoju decu na kukovima čak i dok su radile po polju, tu je dete bilo stalno u kontaktu sa majkom, stvaralo sigurnost i bliskost, povezanost danas čak i majke koje nisu zaposlene radije decu prepuštaju obdaništima, da bi ih socijalizovali, kako same kažu, umesto da ih gaje kod kuće, da sa njima provode vreme a deca jednom postanu roditelji Koliko je teško danas uskladiti majčinstvo sa svim obavezama zaposlene žene? koliko majka koja je zaposlena može, želi ili hoće da se odrekne dela svoga života a u korist svoga deteta? Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Оливера Написано Новембар 19, 2009 Гости Пријави Подели Написано Новембар 19, 2009 Балансирам...као и ти..али полазим од тога да и моја деца имају другачије организован живот него она раније. У сваком случају, настојим да кад нисам ту буду на неким корисним активностима. Оно мало времена што нам преостане, користим на квалитетан начин, и то радим док не видим да се осећају исупуњено (знаш о чему говорим)...ето тако се сналазим некако... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Новембар 19, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 19, 2009 Da uglavnom balansiramo, moramo s eodreći mnogo toga da bismo bar približno mogle biti kao one majke o kojima čitamo u knjigama :smiley: Sve manje je i takvih baka :smiley: Znam porodice gde muževi rade po nekoliko poslova ne bi li majke ostale uz decu, a znam i porodice gde očevi vreme provode kukajući za poslom, dete u vrtiću, a majka na dva psola Šta s eto promenilo u drštvu sistemu ili našoj svesti postoje i vikend majke, one koje samo vikendom viđaju svoju decu Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука