Danijela Написано Јул 19, 2014 Пријави Подели Написано Јул 19, 2014 За 19. јул 1937. године, када је била заказана седница Скупштине о Конкордату, било је заказано и молетествије за оздрављење оболелог Патријарха. Замишљена "као велика манифетсација у борби против Конкордата", литија је кренула у Кнез Михаилову улицу. У Кнез Михаловој настала је туча и хрвање грађана са полицајцима и жандармима. Интервениција полиције је била брутална, али су повреде учесника литије преувеличаване. Политичка борба, око Конкордата се наставила. Кнезу Павлу је упућен меморандум Светог синода "у коме се тражило да одмах Краљевска влада др Милана Сојадиновића поднесе оставку и да се Конкордат скине са дневног реда. Стојадиновић није хтео да одустане од ратификације Конкордата. Интервенција жандара Испред Конака књегиње Љубице,офанзива жандармерије на "свој" Србски народ Београд, Санаторијум "Живковић",Његово Преосвештенство Епископ шабачки Симеону болесничкој постељи опоравља се од задобијених удараца.Није хтео да напусти свој народ док год га нису обливеног крвљуоднели у Патријаршију, одакле је хитно због озледа пребачену овај Санаторијум. Његово Преосвештенство Г.Г. Сава, викарни Епископ,за време "крваве литије" Жандармерија спречава даљи пролаз Литије Растеривање Београђана који су се окупили и кренули у Литијуза оздрављење свог Патријарха, жртве конкордата Пушкама на "свој" народ Учесници "Крваве литије" испред зграде Патријаршије србске у Београду Volim_Sina_Bozjeg, nana, verum est in beer and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука