Jump to content

Тестамент Павла Вуисића

Оцени ову тему

Препоручена порука

Шта је у тестаменту написао легендарни глумац Павле Вуисић

Сахранити ме има у гробницу нашу, говор посмртни или слично да се чуо није. Ових шест попова, које за инат хоћу, да се оно што се око гроба ради, раде и ћуте

Pavle_620x0.jpg

Павле Вуисић Фото Архив ВН

•  

Нема човека који није волео и коме није познат сав глумачки опус великог барда југословенске кинематографије Павла Вуисића. Важио је за несвакидашњег, непредвидивог и живописног човека који нас и после смрти засмејава и изненађује.

Бард југословенске кинематографије Павле Вуисић никога није остављао равнодушним. Његове култне улоге и брилијантна глума свима су остале у сећању, а посебно је остао упамћен по улози Паје Чутуре у серији „Kамионџије” у којој је раме уз раме глумио са још једним великаном српске глумачке сцене Миодрагом Петровићем Чкаљом.

Павле Вуисић рођен је 10. јуна 1926. у Београду, добитник је многих престижних награда међу којима су Златна Арена у Пули, Цар Kонстантин у Нишу, Октобарска награда у Београду...

Великан српске сцене преминуо је 1.октобра 1988. године. у Београду, а ево шта је глумац написао у тестаменту:

Тестамент Павла Вуисића, рођеног од мајке Радмиле и оца Миша, који дана првог новембра 1982. године, при чистој свести и здравога ума саставља ову поруку. Мирјани, жени ми, све што имам за случај да одапнем, остављам, с тим да разумно распрода или отуђи имовину моју, односно своју, а ако не буде у стању да имовином располаже, да то само суд може урадити. Мирјана, ако после мене остане, има да ме сахрани са свим адетима и честима цркве православне, са шест попова да се пред мојим телом виде и чују.

Сахранити ме има у гробницу нашу, говор посмртни или слично да се чуо није. Ових шест попова, које за инат хоћу, да се оно што се око гроба ради, раде и ћуте.

Нека у себи певају. Пошто мислим мрети, што бих и онако све ово писао, још да вас замолим да ми нико никакав говора ,нити једне речи не проговори, јер ћу се у гробу преврнути и не само преврнути, већ и устати из гроба да га ноћу морим и да му, њему и свима, колико их је на свету, јебем матер”.

Извор: Дневно.рс

Подели на овим сајтовима

Колико сам чуо ово је истина. У време комунизма био је ово шок за многе тадашње фунционере ком. партије, који су навикли да "јавни радници" сви одреда испољавају комунистичку побожност.

Подели на овим сајтовима

Imajući u vidu vreme u koje je sastavio testament, čini mi se da je mudro izvagao ono zrnce vere koje Hristos traži od nas.

I da dodam da je samo pokorno želeo da svako radi svoj posao "neka rade ono što se oko groba radi".

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...