Jump to content

Вести о упокојењу...

Оцени ову тему

Зоран

Препоручена порука

Поглавар коптске православне цркве Шенуда Трећи преминуо је у 89. години. Сматра се најзаслужнијим за извођење коптске цркве из изолације и њено отварање према другим црквама.

Папа александријски и патријарх целе Африке, поглавар Коптске православне цркве, Шенуда Трећи, умро је у 89. години, саопштила је Коптска црква.

Shenuda-Treci.jpg

Шенуда се сматра најзаслужнијим што је коптска црква изашла из изолације и што је отворена комуникација са другим црквама. Коптска црква почела је да активно учествује и у Светском савету цркава.

Посетио је Ватикан два пута, као и англиканско црквено седиште. Сусретао се са цариградским, антиохијским, руским, румунским и бугарским патријархом, преноси Верска информативна агенција.

Такође се сматра заслужним за интензивно помагање и јачање коптских црквених структура у Европи, а посебно у Америци, где живи на стотине хиљада Копта.

Многи Копти су га сматрали заштитником њихове мањинске заједнице у земљи чије већинско становништво чине муслимани.

Рођен 1923. године код Асијута, на југу Египта, као Назир Гаyед Рафаил, Шенуда је био 117. коптски поглавар. У Каиру је студирао филозофију и археологију, а после тога теологију. Потом је предавао егзегезу и догматику а 1954. године се замонашио у Вади Натруну.

Shenuda_Treci.jpg

Председник Египта Анвар Ел Садат ставио га је 1981. у кућни притвор и прогласио његово свргавање, које црква није признала. Четири године касније, доласком Мубарака на власт, пуштен је на слободу.

Тачан број египатских хришћана, Копта, није познат. Процењује се да их је осам до десет милиона, до 10 одсто становништва, мада су власти њихов број увек знатно умањивале.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Bog da ga useli u Carstvo Nebesko...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Бог да му душу прости. не знам шта ће ово православне у називу кад они то нису (копти)...

Подели на овим сајтовима

Нека му Господ уброји у добро све што је пострадао од сународника мухамеданаца...

Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"
--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .
http://www.srdjanantic.blogspot.com/

Подели на овим сајтовима

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

Vječnaja pamjat.

не знам шта ће ово православне у називу кад они то нису (копти)...

Njihov zvanicni naziv tako glasi - Koptska PRAVOSLAVNA Crkva.

Isto i oni nas u dijalogu imenuju sa ta i ta Pravoslavna Crkva.

Budi ljubazan, sta kod njih konkretno nije pravoslavno?

PS. Samo nemoj ovde, ima tema o tome.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Nisam znao da se i Kopti - arhijereji sahranjuhu po drevnom običaju bez kovčega u sedećam položaju!

Први пут чујем за ово... Сахрана ће бити у уторак, а до тада ће тело бити овако у седећем положају у цркви Св. Марка

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...