SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јун 26, 2015 Пријави Подели Написано Јун 26, 2015 Mastanje u molitvi, a pravoslavlje je molitva(u svim njenim kanonskim oblicima), vodi u idolopoklonstvo. idol nije samo predmet, vec je i nakaradna predstava o Bogu u mislima. A kako ti ili bilo ko zna šta je nakaradna predstava o Bogu kada ne zna ni šta je prava?Može samo da veruje da je prava. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Јун 26, 2015 Пријави Подели Написано Јун 26, 2015 Može samo da veruje da je prava. Може да се верује и да је накарадна. То је поверење у искуство опитних подвижника. Под условом да се и то схвати на прави начин... "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Јун 26, 2015 Пријави Подели Написано Јун 26, 2015 Знам да о.Јоил не говори добро о машти. A o cemu o. Joil govori dobro? Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Јун 26, 2015 Пријави Подели Написано Јун 26, 2015 A o cemu o. Joil govori dobro? О непушењу, немаштању, неопијању. Тј. о трезвености и трезвеноумљу... "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Јун 26, 2015 Пријави Подели Написано Јун 26, 2015 Nj,nj...njet.Ne mastam.Ja radim...i ne mislim apsolutno nista...pokusavala sam da se molim,ne mogu...uvek slusam muziku,ponekad i slovoljubve,neke emisije sa svetigore,ali pazim da se ne smorim,radio Beograd 1 ...nisam mnogo druzeljubiva,i ne volim sve ljude podjednako,neke sto se prenemazu ne mogu da smislim,drugi me posmatraju sa visine,neki me uopste ne primecuju,a neki me stalno ometaju ,misle da sam neki retard,ne postuju me kao da nemaju dusu...pevaju,galame,mljackaju,pocinju razgovor,zale se...i tad zamisljam kako bi lepo bilo da imam neku metlu pri ruci kojom bi doticnu osobu udarila po glavi.Onda mastam da sam negde daleko,nigde nikog nema,svuda samo zelena brda... Padam u veliko iskusenje da ustanem i kazem-Napolje!Ali ne mogu,jer sam tako u mogucnosti.Kad sam bila dete mastala sam o vulkanima,o koralima na dnu mora...kako bi neki dzin mogao da probusi zemlju,o ozonskim rupama i sta sve moze da se vidi kroz te rupe,gde mi to idemo kad prekrsimo zapovest,voli oca i majku da bi dugo poziveo na zemlji,da li je bog imao u vidu neku drugu planetu...To sam i pitala veroucitelja,rekao mi je omg,pa bog je stvorio citav svet...itd.Sad trenutno mastam da mogu da stisnem jedno dugme i da se teleportujem u proslost,ali to ne moze,onda mastam sta moze i trazim nacin da se motivisem. Иван Ивковић, Kaludjerovic Sreten, Volim_Sina_Bozjeg and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Јун 26, 2015 Пријави Подели Написано Јун 26, 2015 P.s.Cesto mastam da se odjavim sa foruma...Ponekad se pitam gde li su neki ljudi,sta li rade u ovom trenutku,mazu li ruke afroditinom kremom za ruke na bazi nevena...itd.itd. :-D... Kaludjerovic Sreten, Иван Ивковић, Volim_Sina_Bozjeg and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Lira Написано Јун 26, 2015 Пријави Подели Написано Јун 26, 2015 Jeste li ikada vidjeli neko malo dijete kako se upušta u svoju maštu, pa trčkara kroz kuću, nešto brblja, onako srećno? Ja mislim da mene to još uvjek ne prolazi, a 17 mi je zima . Morao bih još da napomenem da mislim da sam zavistan od maštanja. Kako? Pa kad se probudim ujutru, često prije doručka idem da slušam muziku u neku sobu gdje me niko ne gleda i pravim neku priču u svojoj glavi, imam svoj alternativni život. Ako me neko spriječi, moram u da idem u goste ili da pomažem nešto napolju, osjećaj bude krajnje neprijatan. Tokom dana onako prikupljam neke scene koje vidim i onda se takooo uželim da ponovno zamišljam neke događaje. I to ide iz dana u dan. Nebitno šta mi se dešava u životu, ja uvjek mogu da se oduzmem i odem dalekoo dalekoo. Da li crkva ima stav o maštanju, da li je maštanje pomenuto u Bibliji i šta vi lično mislite o tome? Kako vi maštate? Mašta je dobar sluga i loš gospodar. Smatram ovo tako važnom temom, da ću napisati kilometarski post na nju. Koliko nam je mašta u prirodi, toliko je i opasna po nas. Tako primamljivo zvuči, a tako je opasna. Evo, zašto: "Misli nam se ubacuju sa svih strana. Sa svih strana su misleni radijusi. Kad bi nam se otkrilo, to je strašna mreža. A svako ima radio stanicu u sebi. Čovek je mnogo precizniji aparat od radio stanice, od televizora, samo mu je funkcija poremećena. Kako je precizno biće čovek! Kako uzvišeno! Ali ne umemo da cenimo. Ne umemo da se uključimo u izvor života, da osećamo radost života. Nego uvek nam podmeću… Neprijatelji… Prepodobnom Antoniju Gospod je otkrio mislene radijuse kojima smo okruženi. I kad je video, on je uzdahnuo; „Gospode, ko može ovo da prođe?“ I čuje glas: „Samo smireni i krotki“. Njih se oni ne dotiču. U njih su uključeni samo mir, tišina, Božanski radijusi, znak apsolutne Božanske snage. Ne uključuju se u negativno." (Sveti starac Tadej). Prva greška je u tome što mislimo da su naše misli-naše. Međutim, nisu baš naše, o tome govori i otac Tadej. Maštanje je ,u stvari, letenje umnim krilima, ali o.Tadej nam ovde jasno opisuje mreže u koje se možemo uhvatiti u tom letu. Druga stvar...u mašti smo često mi sami glavni glumci i heroji, da tako kažem, i akcenat je na nama i nekim našim kvalitetima, što može razvijati samoljublje. Ali, neko je već ovde lepo rekao-sve zavisi od toga o čemu maštamo i to je sila data od Boga, koju ne treba da ugasimo, već da urkotimo, usmerimo i preobrazimo u nešto dobro. Nama je čak dato u glavni zadatak da volimo svim srcem, svim mislima, svom snagom i dušom Boga,što će reći da maštamo o ispunjavanju Njegove volje koja je za nas jedina dobra. I veruj mi, ako se iko namaštao (uzalud, oko nebitnih stvari) ja sam, i na kraju sam shvatila da je život u stvarnosti, komunikacija sa Bogom kroz ispunjavanje Njegove-a ne svoje- volje, neuporedivo zanimljiviji.Time doživljavaš čuda (od manjih, do većih) na javi, uočavaš istinitost Svetog pisma, uočavaš takve neke zakonitosti u životu, koje ti daju mir i jačaju veru. Pritom, čini mi se da se da se tim putem i naše želje ostvaruju (Bog ih ostvari), ali tek onda kad nismo više misleno obuzeti njima.Kada svaka od njih dođe u našoj glavi na svoje pravo/istinito mesto, onda nam se i ostvare.Dok god ih preuveličavamo i dok god gospodare nama, neće se ostvariti i dobro je i da neće. Inače bi srljali u propast i doživljavali velika razočarenja. Mašta je vezana za prošlost i budućnost, ona potiče iz našeg sećanja na izgubljeni raj i želje da se ponovo vratimo tamo, ali to možemo postići jedino radom na tome u sadašnjosti.Ova tvoja rečenica koju sam boldovala govori o tome, tu je problem.Što čini da želimo da zbacimo svoj krst sa leđa, teško nam je da mislimo o drugima, da im pomažemo, da učestvujemo u realnom životu. U svemu treba biti umeren, a u mašti i više nego umeren. Nismo mi ti koji možemo na taj način nešto dobro stvarati (što je i cilj mašte,bar bi trebalo), Bog šalje Svetog Duha onima koji Ga mole za to i trude se da budu dostojni tih darova, počev od slušanja roditelja pa do ostalih poslušanja. Znaš šta je, otprilike, druga strana medalje zvane mašta? To što razvija "smisao" za iracionalno, a danas je omladina puna nekih iracionalnih strahova, anksioznosti, pa do paničnih napada, a mislim da preterano maštanje razvija taj deo mozga koji nas odvaja od realnosti.Da ne pričamo o tome koliko i ova zračenja mobilnog telefona, kompjutera i tv-a deluju na nas. Naravno, mediji podstiču maštu danas više nego išta i to, po pravilu, u pogrešnom pravcu, dakle uporedo sa umerenošću u mašti, treba smanjiti gledanje televizije na minimum. Ostajem pri tome da realni život , uz molitvu, može da ti pokaže svakodnevno toliko čudesnih stvari, samo ako "imaš oči da vidiš" i ako ideš pravom linijom, bez skretanja. Počni da uviđaš ta čuda, recimo, vežbanjem hrabrosti i neodlaganja obaveza, te dve osobine sreća prati najočiglednije moguće.A da, i zahvalnosti za sve što već imaš i što si već doživeo. A što se tiče ovog da mala deca maštaju i veselo trčkaraju po kući zbog toga- to stoga što još nemaju obaveze koje imaju odrasli i stoga što se raduju sadašnjem trenutku i ono o čemu maštaju je odmah tu i lako je ostvarljivo, zato su srećni. Zahvalni su na onom što već imaju pred sobom. Za nas je pripremljeno ono što "oko ne vide i uho ne ču i u srce čoveku ne dođe", zato se ne treba gubiti u ovoj stvarnosti koja je cela zapravo sastavljena od simbola onoga što ti simboli označavaju, a što je nevidljivo. Preporučujem ti da pročitaš od sv.vladike Nikolaja tekst "Simvoli i signali", imaš to na sajtu "Svetosavlje", ne uspeva mi da zakačim link ovde. Pozz Иван Ивковић, МилошБГ, Дијана. and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 "Blago onom ko manje ispituje tajne bića Božijeg, a više sluša zapovesti Božje i više oseća ljubav Božiju u srcu!" Sveti vladika Nikolaj Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Blaža Željko Написано Јун 26, 2015 Пријави Подели Написано Јун 26, 2015 Dobra je tema i zavređuje pažljivu priču. Mašta je sinonim za unutrašnju slobodu, ona je svojevrsni ličnosni obrazac kreativne Božije slike u nama (jer Bog po čijem liku smo stvoreni je neprestani Delatelj) ili "interfejs" čovekove duše ka spoljašnjem svetu! Ali, (jedno stvarno veliko "ALI") razlikuje se mašta dece i mašta odraslih ljudi usled uzrastanja u Hristu i "poznanja" Hrista na umnom i svesnom nivou i sledstveno tome odgovornosti pred Njim za svoje postupke i dela. U nekom uzrastu greške koje činimo počnu da polako menjaju duhovnu strukturu srca; već sa dvanaest godina deca mogu postati pakosna i imati predispozicije za ozbiljne prestupe. Odrastanjem srce prestaje da bude dečije bezazleno. Čovek je uglavnom toga nesvestan ali opaža promene na sebi i u to svako od mlađih ljudi može opitno da se uveri. Sa ulaskom u srednje godine, ili neke poznije životno doba počinjete sopstvenu maštu da doživljavate kao teret jer je izbrkana sa mnogim iskustvima od kojih bi rado pobegli. (Ta iskustva treba reći ispovedniku tj. duhovniku da bi se duša oprala od bar malog dela otrova koji divljaju nad maštom a koje u sebe grehom unesemo). Kod odraslih, ona dečja mašta koju su imali kao klinci, zatrpana je pod ruševinama sopstvene ličnosti. Ona negde jedva da tinja; na njeno mesto došle su (nametnule su se) grehovne uobrazilje koje nagone srce upravo u smeru u kom se one same hrane - u smeru grehova tj. strasti. Strasti se hrane izopačenim delima u realnom životu - grehom! Tropar svetoj Petki govori nešto o tome (maštarijama) u negativnom kontekstu gde se kaže da je ona Bogu prinela čisto srce bez mašte i lažnih predstava. "Srce čisto Gospod traži, bez maštanja i bez laži"! Upravo i samo zato što kod odraslih mašta više nije nezlobiva i može biti opasno destruktivno oružje u rukama nekog mentalno labilnog čoveka; a može čak takav čovek biti i neposredni podizvođač demonskih poslova - u suštini može postati demonski sluga i izvršitelj a da sve vreme toga ne bude svestan jer ne razlikuje maštu od realnog sveta ...i čak bude ubeđen da je na pravom putu. U duševnoj bolnici "svi su u pravu"!? U bolesnom društvu - "svi su u pravu"!? Bolesni ljudi nemaju parametre vrednosnih normi kojima bi razlikovali dobro od zla! Kad isključite Hristovu realnost sa planete dobijete sedam milijardi fiktivnih istina u kojoj svako veruje da je njegova jedina i prava. Neko ko je uobrazio u mašti da je Napoleon, (kao onaj austrougarski kaplar od pre sedam decenija zbog kojeg je poginulo pedeset miliona ljudi) zaista veruje u to!! Nema načina da ga razuverite da je sociopata?! Ne treba se zavaravati, đavo je opasan igrač od kojeg je samo Crkva jača i nema čoveka, da se ne lažemo, koji od ovoga nije na neki način oboleo; ali u meri u kojoj se drži Hrista on Hristovom snagom i Hristoobraznim umom uspeva da razlikuje u samom sebi ova dva principa: ili već prisutno Hristovo Carstvo ili već prisutni pakao! Pakao je promašaj naznačenja; promašaj ličnosnih datosti i talenata koja nosimo u sebi; promašaj vokacije koju smo rođenjem dobili. Pakao nisu kazani i lonci; pakao je mržnja prema Bogu i ljudima...već sada i ovde započeo je u srcu mnogih - a kada odemo iz tela produžava se u večnost. Da vidiš samo kada razgrneš ovu "lepotu" koju sam uobrazio o sebi!? Odmah podivljam i vatam za grlo ...ali to je definicija pakla! To je definicija sujete kao izokrenute mašte o svetu oko sebe u kom sam uobrazio neku veličinu! I moja, ali i svačija nada na planeti od kako je sveta i veka jeste Hristovo sažaljenje da me (ili nas) izvuče iz ove bolesti kako zna i ume! Sami izaći ne možemo! Nemamo nikakve šanse bez Hrista videti Ljubav jer je On Ljubav ... a samo Ljubav ublažava muku mržnje i ovde i kroz večnost! Pakao tj. mržnja se hrani bolesnom i podivljalom maštom, to je srž svega. "Srce čisto Gospod traži, bez maštanja i bez laži" Дијана. and Jesus Of Suburbia је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јун 26, 2015 Пријави Подели Написано Јун 26, 2015 Jeste li ikada vidjeli neko malo dijete kako se upušta u svoju maštu, pa trčkara kroz kuću, nešto brblja, onako srećno? Ja mislim da mene to još uvjek ne prolazi, a 17 mi je zima . Morao bih još da napomenem da mislim da sam zavistan od maštanja. Kako? Pa kad se probudim ujutru, često prije doručka idem da slušam muziku u neku sobu gdje me niko ne gleda i pravim neku priču u svojoj glavi, imam svoj alternativni život. Ako me neko spriječi, moram u da idem u goste ili da pomažem nešto napolju, osjećaj bude krajnje neprijatan. Tokom dana onako prikupljam neke scene koje vidim i onda se takooo uželim da ponovno zamišljam neke događaje. I to ide iz dana u dan. Nebitno šta mi se dešava u životu, ja uvjek mogu da se oduzmem i odem dalekoo dalekoo. Da li crkva ima stav o maštanju, da li je maštanje pomenuto u Bibliji i šta vi lično mislite o tome? Kako vi maštate? Многи људи не живе своје животе. Живе на послу или у породици. Дакле, имамо свет подељен на рад и приватно. У раду је его остварење, у приватном, ради се о нези, срећи и љубави. Али шта са твојим животом? Где је у свему томе? Ниси асоцијалан, не желиш да нестанеш у свему томе. Живимо под великим притиском да би увек били исправни и испунили друштвена очекивања. То се зове финим речима социјализација. Ја се такође с времена на време затворим, тако да не излазим, онда почну да завијају сви: " Шта са социјализацијом?" Да, шта са тим?! Телевизија, музика, рачунар, филмови, итд? Брига ме! Не, нисмо асоцијалани, ми смо сви пресоцијализирани! Данас окретање леђа свету је директни против друштвени чин. Раније, пустињаци, монаси, ходочасници, лутајуће луде и просјаци, живели су на другачији начин са светом. Огромна стандардизација угрожава ретке који желе да живе на другачији начин, јер нас одржава у пољу где стално треба да будемо заједно, чак и када нисмо (мобилни, е-маил, тв). Ти имаш простора да живиш свој унутрашњи живот, још увек си млад, а простор многих је пропао. И то се твоје зове бежање! ;-) У основи си фрустриран јер не осећаш да заиста живиш живот који желиш да живиш, када те спрече...Научи да се добро организујеш! Маштати и сањати понекад је лепо. Уживај! Jesus Of Suburbia је реаговао/ла на ово 1 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јун 26, 2015 Пријави Подели Написано Јун 26, 2015 Mislim da sam grubo asocijalan Мислила сам цитирати ову поруку. Ок. Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јун 26, 2015 Пријави Подели Написано Јун 26, 2015 A seksi maštarije, šta raditi sa njima? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јун 26, 2015 Пријави Подели Написано Јун 26, 2015 A seksi maštarije, šta raditi sa njima? Pretvoriti ih u realnost. Давор73, Лазар Нешић and Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јун 26, 2015 Пријави Подели Написано Јун 26, 2015 Pretvoriti ih u realnost. Hahaa, dobar odgovor SHADOWS OF THE LIGHT and Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давор73 Написано Јун 26, 2015 Пријави Подели Написано Јун 26, 2015 A seksi maštarije, šta raditi sa njima? Исповедити... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јун 26, 2015 Пријави Подели Написано Јун 26, 2015 Исповедити... Jes pa da se i sveštenik uzbudi od bogatsva keksualnih maštarija.Ako te mašta tvoja sablažnjava odseci je i baci od sebe jer bolje ti je i bez mašte ući u Carstvo Nebesko nego sa njojzi biti bačen u ognjeno jezero Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука