Jump to content

Кћи Кнеза Лазара жртвовала себе за отаџбину и залудела срце једног султана

Препоручена порука

sta ja radim brate, sta sam ja pominjao sto nije iz tog vremena, ako je to neko radio onda ste vas dvojica, prvo on pominje antizapadnu propagandu, a svako ziv zna kakav odnos je zapad imao prema srbima u tom periodu, drugo ti si otisao u rikverc na cara dusana i na ratove sa vizantijom, jedino sam se ja drzao ispravnog vremenskog prozora, a ti me krivis da nisam...

inace sa aquiliusom kad se raspravljas o zaslugama zapada onda zaboravi na normalan razgovor, jer on tu objektivnosti nema, on ima teorije tipa da su ameri i britanci rusima napravili vojsku i ratnu industriju onim sjevernim konvojem, ima teorije da je petar veliki se naslanjao na zapad, jes posebno na svedjane  :))) itd... da ne zagadjujem temu

Samo ako slusas ovakvo kordunovsko podmetanje.  Kordun je inace dobar lik ali se vodi filozofijom prsti u Srbiji glava u Andluziji. Smrvi neku izmisljenu pricu iz paralelnog univerzuma i onda prvo sam sa sobom raspravlja pa drugima isto to ucitava. Naravno kasnije jeftinim podmetanjem ucitava korisnicima da su rekli nesto sto nisu i tako ih prokazuje fanaticima i budalama.

Naravno da nigde nisam rekao da su Ameri i Britanci napravili Sovjetima armiju, to je samo kordunovsko podmetanje. Nego sam rekao da je land lease igrao presudnu ulogu u pobedi Sovjeta nad Vermahtom.

A Petar I Veliki se pri reformama jeste oslanjao na zapad sto nije nikakva moja teorija nego elementarna cinjenica istorije. Te reforme jesu bile skroz prozapadne. 

Tako da, jeste kad se izuzme kordunovsko podmetanje i fantaziranje moze samnom sasvim fino da se razgovara o bilo cemu.

Подели на овим сајтовима

Necu da ulazem u te price niti mislim da sve sto taj famozni "zapad" radi ili radio dobro, niti sam od onih koji Putina i Rusiju voli vise od sopstvene majke. 

U srednovecnoj Madjarskoj odkad su se Srbi Vojvodini naselili i tamosnji panonski Sloveni su bili posrbljeni postoji srpsko pravoslavlje vezano za mitropoliju u Pecu, a i ima pravoslavnih Rumuna. Tako da je prica o tome da je ako bi Srbija pala pod Madjare bila katolicka nije bas logicno.

Подели на овим сајтовима

Samo ako slusas ovakvo kordunovsko podmetanje.  Kordun je inace dobar lik ali se vodi filozofijom prsti u Srbiji glava u Andluziji. Smrvi neku izmisljenu pricu iz paralelnog univerzuma i onda prvo sam sa sobom raspravlja pa drugima isto to ucitava. Naravno kasnije jeftinim podmetanjem ucitava korisnicima da su rekli nesto sto nisu i tako ih prokazuje fanaticima i budalama.

Naravno da nigde nisam rekao da su Ameri i Britanci napravili Sovjetima armiju, to je samo kordunovsko podmetanje. Nego sam rekao da je land lease igrao presudnu ulogu u pobedi Sovjeta nad Vermahtom.

A Petar I Veliki se pri reformama jeste oslanjao na zapad sto nije nikakva moja teorija nego elementarna cinjenica istorije. Te reforme jesu bile skroz prozapadne. 

Tako da, jeste kad se izuzme kordunovsko podmetanje i fantaziranje moze samnom sasvim fino da se razgovara o bilo cemu.

ajde rekao si da je bila presudna ta saka pomoci, nema veze sto su ameri isto i hitleru pomagali sve do decembra 41 godine, to precutkujes, to nije bitno a ovo ti je presudno, stvar je u tome da preuvelicavas kad je zapad u pitanju.

za petra velikog isto preuvelicavas iz istog razloga, drugo je kad su ti neke stavri uzor a sasvim trece kad ti je neko neprijatelj, ono sto ti imas za teoriju je da je petar veliki zapadnjak, sto nema veze sa istinom, on se cak i proslavio tako sto je porazio svedjane, taj isti zapad mu je kasnije dobrano podmetao nogu i nikad mu nisu priznali titulu, ali bitno da ti mozes negdje reci e on je primjer kako su zapad i istok bili bratsvo i jedinstvo, upravo radis ono za sta mene optuzujes.... i ne znam stosi zapoceo u ovoj temi sa antizapadnom propagandom, tebi se pocinje pricinjavati da je sve zivo protiv zapada, svaki tekst na forumu :)

Подели на овим сајтовима

Necu da ulazem u te price niti mislim da sve sto taj famozni "zapad" radi ili radio dobro, niti sam od onih koji Putina i Rusiju voli vise od sopstvene majke. 

U srednovecnoj Madjarskoj odkad su se Srbi Vojvodini naselili i tamosnji panonski Sloveni su bili posrbljeni postoji srpsko pravoslavlje vezano za mitropoliju u Pecu, a i ima pravoslavnih Rumuna. Tako da je prica o tome da je ako bi Srbija pala pod Madjare bila katolicka nije bas logicno.

poznati su ugari poo tome bili kako su macem pokatolicavali, a vatikan ih financirao, sam si govorio kako su slali vojsku na bogumile u bosni, kako su zlatom placali neke od kotromanica da budu katolici, pa ih je rodjeni narod proganjao, ovo sada sto navodis kao primjer su bile druge okolnosti, nisu iste okolnosti za vreme turske invazije u evropu i prije nje. ja ne kazem da bi to bil otako, nego sam rekao pitanje je da li bi mi danas  ostali pravoslavci, mislim da je takva teza sasvim opravdana

Подели на овим сајтовима

Americke firme su prodavale neke stvari Hitleru to ne znaci da je Amerika njemu pomagala, pomagali su Velikoj Britaniji da ostanemo medju faktima. 

A o Petru jednostavno gresis, mozes reci da je zapadnjak naravno u nekom metaforicnom smislu jer jeste modenizovao Rusiju po zapadnim modelima cesto preterivao (zabrana ruske garderobe i velikih brada osim kod popa kod gradske populacije). 

Rusija je pod Petar Velikom postala deo evropskih glavnih sila, koje su pored Rusije cinili Austrija, Velika Britanija, Francuska i kasnije Pruska. 

Pored toga da je zapadnjak totalno ahistoricno.

Evropejizacija tada i sada su dve razlicitih stvari i nemogu se povezati za sadasnjosti. Isto toliko ko srpska ili bugarska evropejizacija nakon pada osmanske imperije. Nemaju reforme Dositeja Obradovica nikakve veze za idejama evropske unije u mnogim segmentima u drugim imaju.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

poznati su ugari poo tome bili kako su macem pokatolicavali, a vatikan ih financirao, sam si govorio kako su slali vojsku na bogumile u bosni, kako su zlatom placali neke od kotromanica da budu katolici, pa ih je rodjeni narod proganjao, ovo sada sto navodis kao primjer su bile druge okolnosti, nisu iste okolnosti za vreme turske invazije u evropu i prije nje. ja ne kazem da bi to bil otako, nego sam rekao pitanje je da li bi mi danas  ostali pravoslavci, mislim da je takva teza sasvim opravdana

Pravoslavci koji su priznati od madjarskog sabora i bosanska sekta (za koju naprimer John Fine tvrdi da nije bogumilska) su dve razlicite stvari. 

I Nemanjici su isterali Bogumile i Babune, a nisu katolike dirali na primorju.

Na kraju te price sta bi bilo da ne bi bilo ne vodu nigde i sve je stvar interpretacije (fakti su jedno tvoje tumacenje drugo u istoriji) ali ja licno ne mislim da je pretila opasnost.

Подели на овим сајтовима

Pravoslavci koji su priznati od madjarskog sabora i bosanska sekta (za koju naprimer John Fine tvrdi da nije bogumilska) su dve razlicite stvari. 

I Nemanjici su isterali Bogumile i Babune, a nisu katolike dirali na primorju.

Na kraju te price sta bi bilo da ne bi bilo ne vodu nigde i sve je stvar interpretacije (fakti su jedno tvoje tumacenje drugo u istoriji) ali ja licno ne mislim da je pretila opasnost.

moguce je da je tako kako kazes, mozda zaista se ne bi nista mjenjalo, ali da su tendencije bile to ne mozes osporiti, cak se gradjanski rat vodio u srbiji zbog toga, izmedju vukana i stefana u igri je bila katolicka kruna u igri su bili ugari i vatikan uz pomoc kojih je iz hercegovine uspio da dodje do raske i preotme vlast, kasnije bugari spasili stvar pomogavsi stefanu da se vrati na presto, zar ti mislis da je ugarima i vatikanu bilo bitno ista u ovom ratu sem sansa za pokatolicavanjem, pa oni su i direktno izazvali taj rat

Подели на овим сајтовима

ajde rekao si da je bila presudna ta saka pomoci, nema veze sto su ameri isto i hitleru pomagali sve do decembra 41 godine, to precutkujes, to nije bitno a ovo ti je presudno, stvar je u tome da preuvelicavas kad je zapad u pitanju.

Toliko si bez argumenata da samo podmeces i izmisljas. Prvo si rekao kako je moja teorija da su ima napravili vojsku sad priznajes da si lagao pa kao poenta je ista?! Dobro bar priznajes da podmeces.

Nista ja ne precutkujem narocito ne fiktivno "pomaganje" Hitleru. Tamo nije bila opsta tema o WW2 nego odnos snaga Sovjeta i Vermahta i koliko je land lease uticao na to. Hitleru nisu pomagali Ameri nego razni imucni ljudi i medju ostalom i razni americki bankari i industrijalci. Sa druge strane Staljin je direkno pomogao Hitleru da d dodje na vlas poslavsi svoje agente da napadaju socijaldemokrate sto je rezultovalo pobedom Hitlera.

Da ne govorim o Molotov-Ribentrop dogovoru i zlocinackom komadanju Poljske i vrsnju masonvih zlocina kako Nacista tako i Sovjeta.

za petra velikog isto preuvelicavas iz istog razloga, drugo je kad su ti neke stavri uzor a sasvim trece kad ti je neko neprijatelj, ono sto ti imas za teoriju je da je petar veliki zapadnjak, sto nema veze sa istinom,

on se cak i proslavio tako sto je porazio svedjane, taj isti zapad mu je kasnije dobrano podmetao nogu i nikad mu nisu priznali titulu,

Jaoooojjjj kordune covece. Kakav promasaj. Ne samo cinjenicni nego misaoni. Bas po tome i samo po tome se gleda da

li je neko zapadnjak sta su mu uzori, kojih vrednosti se drzi a ne ko mu je neprijatelj. Zapad nije drzava ni skup drzava niti bilo kakvo mesto. Zapad je skup ideja i vrednosti koje neko moze da usvoji gde god bio i sa kim god ratovao. Ovo je toliko elementarno da ako ovo nemozes da savladas zaista nema smisla da diskutujemo o istoriji i o bilo cemu sto ima veze sa razvojem civilizacija.

ali bitno da ti mozes negdje reci e on je primjer kako su zapad i istok bili bratsvo i jedinstvo, upravo radis ono za sta mene optuzujes.... i ne znam stosi zapoceo u ovoj temi sa antizapadnom propagandom, tebi se pocinje pricinjavati da je sve zivo protiv zapada, svaki tekst na forumu :)

Ne nego upravo ti to radis i to bas u ovom pasusu. Nigde nikad nisam pricao o nikakvoj ljubavi zapada i istoka. Narocito ne "ljubavi" medju drzavama i/ili civilizacijama. Zato te pitah na prosloj strani sta bi sa Deda Mrazom. jer je prica o ljubavi u istoriji i politici jednako realna kao i  prica o Deda Mrazu (Deda Mraz zvuci super ralno naspram toga).

Ako nemas argumenata ne moras da lazes i podmeces.

Подели на овим сајтовима

Stvar oko Vukana i Stefana je zasigurno komplikovanija nego sto se u tvom postu vidi Stefan je na kraju i dobijo krunu od pape. 

Madjari su i hteli neki uticaj nad Srbijom jer u imali i srpsku krunu, (postojali su kroz celo doba Nemanjica kralj Srblja koji su sami Nemanjici bili i kraljevska titula Srbije koju su imali Nemanjici). Celi madjarsko insticiranje na Bosnu je bilo zbog srpske krune koja su jedni i drugi nasledili od Vojisavljevica. 

Nije to samo religija. 

Inace za akvila koje su to tacne zapadne vrednosti koje su danas i tada isti, demokratija i ljudska prava sigurno nisu.

Подели на овим сајтовима

Inace za akvila koje su to tacne zapadne vrednosti koje su danas i tada isti, demokratija i ljudska prava sigurno nisu.

Bas povodom ovoga sma hteo na tvoju opasku o evropeizaciji dana i u to doba. Zapad je mnogo siri koncept od same Evrope a narocito u odnosu na ovaj EU eksperiment.

Demokratiju imamo i kod Periklea ne u ovom danasnjem obliku (ni tocak u Sumeru nije bio u danasnjem obliku) ali ipak je tamo imamo jednu prakticnu primenu te ideje. Takodje istematicnost akademije u smislu generacijskog prenosenja znanja filozofije, nauke, umetnosti, koncpepti i primene privatnih skola, resavanja problema kroz zakone i polemiku vise nego kroz mac i toljagu kako je bilo u okolini kod tiranskih kraljeva. Tamo gde se visoko ceni nauka, filozofija, umetnost, pravo i gde se to sistematski cuva tamo ima zapadnih vrednosti. Ko se za to zalaze i tome doprinosi taj je zapadnjak. 

El Horezmi po cijem (pogresno napisanom) imenu smo dobili rec algoritam je bio zapadnjak prva liga i ako nije bio nista blizu Evropljanina.

To sto kad se danas kaze moderna kao sveopsti nacin misljenja ili savremena Zapadna civilizacija da to pocnje od renesanse to jeste tacno ali sam Zapad je mnogo siri pojam.

Подели на овим сајтовима

oliko si bez argumenata da samo podmeces i izmisljas. Prvo si rekao kako je moja teorija da su ima napravili vojsku sad priznajes da si lagao pa kao poenta je ista?! Dobro bar priznajes da podmeces.

ne podmecem nista, ne mogu se sjetiti sta si precizno napisao, kada si napisao sada ponovo da je pomoc bila presudna za pobjedu nad vermahtom e onda sam se prisjetio da si tako napisao, s tim da ja nista nisam pogresio jer je isto i ako kazes ono sto sam ja napisao, posto vermaht nije pobjedila nikakva saka pomoci sa zapada vec sovjetska vojska i ratna industrija, ono moej mozes da shvatis kao sarkasticnu konstrukciju, poenta ostaje ista, ja mislim da ti neces moci naci argumente da odbranis tu tezu o presudnosti te pomoci sa zapada, ako zelis o tome da ne zagadjujemo ovu temu izvoli otvori novu poa cemo tamo, da vidimo ko ima kakve argumente, al cemo fino  od pocetka da rekonstruisemo kako je vermaht izvisio na rusiji...

Jaoooojjjj kordune covece. Kakav promasaj. Ne samo cinjenicni nego misaoni. Bas po tome i samo po tome se gleda da li je neko zapadnjak sta su mu uzori, kojih vrednosti se drzi a ne ko mu je neprijatelj. Zapad nije drzava ni skup drzava niti bilo kakvo mesto. Zapad je skup ideja i vrednosti koje neko moze da usvoji gde god bio i sa kim god ratovao. Ovo je toliko elementarno da ako ovo nemozes da savladas zaista nema smisla da diskutujemo o istoriji i o bilo cemu sto ima veze sa razvojem civilizacija.

onda smo svi zapad i svi na zapadu su istok, jer to sto je petar  pokupio neke tehnike, ideje, muziku  na zapadu pa gledao da primjeni kod sebe u rusiji su radili svi u sva vremena i dan danas, pa ne mozes od toga da pravis politicku manipulaciju, tako su se zapadnjaci kod nas ucili u srbiji kako se rudariu srebro pa to primjenjivali kod sebe sta onda njihove vladare treba zvati istocnjacima ili sta ?

Ne nego upravo ti to radis i to bas u ovom pasusu. Nigde nikad nisam pricao o nikakvoj ljubavi zapada i istoka. Narocito ne "ljubavi" medju drzavama i/ili civilizacijama.

pa slutim sta zelis sa tim da kazes, koja ti poenta svega toga,ja sam tako dozivio nekad davnoi u nekoj temi...

nego brate otisli smo van teme sa tim tvojim "antizapadna propaganda" ja sam budala sto sam uopste isao da reagujem na to

Подели на овим сајтовима

ne podmecem nista, ne mogu se sjetiti sta si precizno napisao, kada si napisao sada ponovo da je pomoc bila presudna za pobjedu nad vermahtom e onda sam se prisjetio da si tako napisao, s tim da ja nista nisam pogresio jer je isto i ako kazes ono sto sam ja napisao, posto vermaht nije pobjedila nikakva saka pomoci sa zapada vec sovjetska vojska i ratna industrija, ono moej mozes da shvatis kao sarkasticnu konstrukciju, poenta ostaje ista, ja mislim da ti neces moci naci argumente da odbranis tu tezu o presudnosti te pomoci sa zapada, ako zelis o tome da ne zagadjujemo ovu temu izvoli otvori novu poa cemo tamo, da vidimo ko ima kakve argumente, al cemo fino  od pocetka da rekonstruisemo kako je vermaht izvisio na rusiji...

Bas u tome je stvar. Pola stvari, sto sam tamo pisao, ne pamtis i onda pricas napamet a malo i satro "karikiras" i onda kad se to procita zvuci kao klasnicno laganje i podmetanje. Takodje sto se argumenata tice tamo sam izneo vecinu kao i listu "sake" pomoci ali si i to pozaboravljao ili "pozaboravljao". Da bi ti ili ja odbranili svaki svoju poziciju prvo bi trebalo da se slazemo u tome kako se razmislja i kako se koriste cinjenice da bi se doslo do zakljucaka a mi se tu toj metodologiji sustinski razmimoilazimo. Tako da ne, malo je verovatno da cu ja pred tobom i ti predamnom ista odbraniti dokazati.

onda smo svi zapad i svi na zapadu su istok, jer to sto je petar  pokupio neke tehnike, ideje, muziku  na zapadu pa gledao da primjeni kod sebe u rusiji su radili svi u sva vremena i dan danas, pa ne mozes od toga da pravis politicku manipulaciju, tako su se zapadnjaci kod nas ucili u srbiji kako se rudariu srebro pa to primjenjivali kod sebe sta onda njihove vladare treba zvati istocnjacima ili sta ?

Prosto ne zalimda verujem da zaista nisi u stanju da ukapiras. Zapad NIJE mesto to NEMA VEZE sa geografijom. U ovom kontekstu nema zapad vs istok. Ima Zapadna civilizacija i sve druge koje to nisu ima ih sijaset. Nisu u pitanju nikakve tehnike nego sistem vrednosti koje neko zeli da primeni a sistem vrednosti po kojima je Petar I Veliki vrsio reforme su bile 100% zapadne.

pa slutim sta zelis sa tim da kazes, koja ti poenta svega toga,ja sam tako dozivio nekad davnoi u nekoj temi...

nego brate otisli smo van teme sa tim tvojim "antizapadna propaganda" ja sam budala sto sam uopste isao da reagujem na to

Pogresno slutis. Ali skroz.

Da otisli smo od teme. Ali kakav je uvidni tekst bolje nije ni moglo.

Подели на овим сајтовима

Bas povodom ovoga sma hteo na tvoju opasku o evropeizaciji dana i u to doba. Zapad je mnogo siri koncept od same Evrope a narocito u odnosu na ovaj EU eksperiment.

Ako je taj koncept toliko sirok da sve mozes strpati u njega onda je jednostavno i bezveze. Ako nije vezan za Zapadnu Evropu i Severnu Ameriku onda je naziv bezveze.

Demokratiju imamo i kod Periklea ne u ovom danasnjem obliku (ni tocak u Sumeru nije bio u danasnjem obliku) ali ipak je tamo imamo jednu prakticnu primenu te ideje. 

Petar Veliki je uveo absolutizam u Rusiju tu naravno imao primer Ivana Groznog cije su ciljevi nisu uspeli. To za demokratijom nema nikakve veze. 

Takodje istematicnost akademije u smislu generacijskog prenosenja znanja filozofije, nauke, umetnosti, koncpepti i primene privatnih skola, resavanja problema kroz zakone i polemiku vise nego kroz mac i toljagu kako je bilo u okolini kod tiranskih kraljeva. Tamo gde se visoko ceni nauka, filozofija, umetnost, pravo i gde se to sistematski cuva tamo ima zapadnih vrednosti. Ko se za to zalaze i tome doprinosi taj je zapadnjak. 

Ovo je onda bezveze jer jedini zapadnjaci Evrope pocetka srednjeg veka bi bili Arapi i Vizantinci. Inace ovo drugo nisam ni razumeo, meni to sve deluje toliko apstrakno. Petar Veliki je na primer bio vecini vremena u ratu za nekim bilo to Turci ili Svedjani, tu niko pravo nije pomoglo.

El Horezmi po cijem (pogresno napisanom) imenu smo dobili rec algoritam je bio zapadnjak prva liga i ako nije bio nista blizu Evropljanina.

Onda je sam naziv bezveze.

To sto kad se danas kaze moderna kao sveopsti nacin misljenja ili savremena Zapadna civilizacija da to pocnje od renesanse to jeste tacno ali sam Zapad je mnogo siri pojam.

Pojam koji je sirok je cesto bezveze. Ovo sta radis je koncepirane koncepta koji nema na cemu da se uhvatis.

Подели на овим сајтовима

Ako je taj koncept toliko sirok da sve mozes strpati u njega onda je jednostavno i bezveze. Ako nije vezan za Zapadnu Evropu i Severnu Ameriku onda je naziv bezveze.

Bezveze je u politici nije bezveze u antropologiji. A pitanje civilizacija je pitanje antropologije a ne politike.

Petar Veliki je uveo absolutizam u Rusiju tu naravno imao primer Ivana Groznog cije su ciljevi nisu uspeli. To za demokratijom nema nikakve veze.

Renesansa Firenca je takodje bila apsolutisticka kao i Rusija Petra I pa je ipak cista primer zapadne civilizaije.

Ovo je onda bezveze jer jedini zapadnjaci Evrope pocetka srednjeg veka bi bili Arapi i Vizantinci. Inace ovo drugo nisam ni razumeo, meni to sve deluje toliko apstrakno. Petar Veliki je na primer bio vecini vremena u ratu za nekim bilo to Turci ili Svedjani, tu niko pravo nije pomoglo.

Mnoge bitne stvari i jesu apstrakne i nije ih moguce tek tako prizemljiti.

Onda je sam naziv bezveze.

Nije. Jedan monah je pogresno pripisivao pa umesto Elhorezmi dixit napisao Algoritmi dixit na pocetku knjige i

tako je ostao Algoritam.

Pojam koji je sirok je cesto bezveze.

Pojma koji je uzak je gotovo uvek bezveze.

Подели на овим сајтовима

Bas u tome je stvar. Pola stvari, sto sam tamo pisao, ne pamtis i onda pricas napamet a malo i satro "karikiras" i onda kad se to procita zvuci kao klasnicno laganje i podmetanje. Takodje sto se argumenata tice tamo sam izneo vecinu kao i listu "sake" pomoci ali si i to pozaboravljao ili "pozaboravljao". Da bi ti ili ja odbranili svaki svoju poziciju prvo bi trebalo da se slazemo u tome kako se razmislja i kako se koriste cinjenice da bi se doslo do zakljucaka a mi se tu toj metodologiji sustinski razmimoilazimo. Tako da ne, malo je verovatno da cu ja pred tobom i ti predamnom ista odbraniti dokazati.

nije tako, ti si iznijeo taj svoj stav ja sam se pokacio sa tobom,dok sam ja tamo bio nisi imao nikakve argumente, nikakve spiskove pomoci ni ista ja od tebe citao nisam, a i sta da citam, stvar uopste nije bila u tome , zato je i bez veze tvrdnja da je neka manja tehnicka pomoc spasila ruse od poraza, ako si upoznat sa istocnim frontom onda znas sta je spasilo ruse, hitlerova glupost i teski zemljisni uslovi koji su blokirali nejgove pancer divizije, a nikakva pomoc sa zapada, zapad ni sebi nije mogao pomoci u to vrijeme.

inace sa kim god udjes u raspravu imas primjedbe na njegove misaone procese, ako si primjetio, ja sam taj efekat u zadnje vreme poceo da zovem aquilius demokratija 

nego stavrno nema smisla da pricamo o drugom ratu, volio bi da mi pojasnis na koji nacin je ovaj tekst o princezi oliveri antizapadna propaganda, evo bicu miran i nastojacu da prilagodim misaone procese tvom ukusu

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...