Jump to content

Препоручена порука

On 4. 6. 2014. at 18:51, Ignjatije рече

Најбоље је да не радиш ни суботом поред недеље. Што је сигурно, сигурно. Живи као ђак и уживај у животу.

Pa da, samo bi problem bio sto bih odmah bio osudjen kao sektas il sta vec...

Подели на овим сајтовима

Бојане , а где је Господ то заповедио ?

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

On 4. 6. 2014. at 18:54, Jелена* рече

Па, како се субота запоставља? Сваке Суботе у години као, и сваке Недеље, се служи Литургија. :)

а ,и посећујемо своје најмилије који су се упокојили .

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Подели на овим сајтовима

On 4. 6. 2014. at 19:01, Bojan Lazic рече

Za Subotu? 

Да

Подели на овим сајтовима

On 4. 6. 2014. at 19:02, Ненад. рече

а ,и посећујемо своје најмилије који су се упокојили .

Taчно. Задушнице су увек у суботу. Али не сваке суботе, као што се сваке служи Литургија. :)

Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века.

Подели на овим сајтовима

On 4. 6. 2014. at 18:54, Jелена* рече

Па, како се субота запоставља? Сваке Суботе у години као, и сваке Недеље, се служи Литургија. :)

Nikad ja Subotom (osim praznika) nisam isao na sluzbu; Đe to ima ,

nisam bas upucen.

Подели на овим сајтовима

On 4. 6. 2014. at 19:05, Bojan Lazic рече

Nikad ja Subotom(osim praznika) nisam isao na sluzbu; Đe to ima ,

nisam bas upucen.

????????!!!!!!!!!!!

Подели на овим сајтовима

On 4. 6. 2014. at 18:53, Bojan Lazic рече

Tako je Buraz!!

Nema tu rasprave kada su u pitanju dogme i otacka predanja - Fino, otfikaris glavu svakome ko se usudi da upita sta, kao inkvizitori  molimoli

Тако је!

П.С. И онако било шта друго да сам ти рекао ти би мислио управо ово што си написао, зато ђења Just_Cuz_19

Подели на овим сајтовима

On 4. 6. 2014. at 19:11, Bojan Lazic рече

Nisam.Jel ima sluzba svake Subotom?

Mene Pop nikad nije zvao o Suboti.

Надам се да се шалиш :) Има сваке суботе.

Нема у неким малим, сеоским Црквама, евентуално у неком мањем месту, где се и иначе служи само када је неки велики Празник, слава тог села итд. (као што је случај у селу мог свекра, где се служи само два или три пута годишње, на празник Св. Петке...)

Подели на овим сајтовима

On 4. 6. 2014. at 19:03, Ненад. рече

Да

2. Mojsijeva 20,9 Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje. 2. Mojsijeva 20,10 A sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvojemu; tada nemoj raditi nijednoga posla, ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živinče tvoje, ni stranac koji je među vratima tvojim. 2. Mojsijeva 20,11 Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, more i što je god u njima; a u sedmi dan počinu; zato je blagoslovio Gospod dan od odmora i posvetio ga.

Šest dana neka se radi; a sedmi je dan subota, odmor, svet Gospodu." 2.Mojsijeva 31.15; 16.30

"I držite subote moje; ja sam Gospod Bog vaš... Držite subote moje, i svetinju moju poštujte. Ja sam Gospod." 3.Mojsijeva 19.3,30; 2

"A ti kaži sinovima Izrailjevim i reci: ali subote moj čuvajte, jer je znak između mene i vas od kolena do kolena, da znate da sam ja Gospod koji vas posvećujemČuvajte dakle subotu, jer vam je sveta; ko bi je oskvrnio, da se pogubi; jer ko bi god radio kakav posao u nju, istrebiće se ona duša iz naroda svojega. Šest dana neka se radi; a sedmi je dan subota,odmor, svet Gospodu; ko bi god radio posao u dan subotni, da se pogubi. Zato će čuvati sinovi Izrailjevi subotu praznujući subotu od kolena do kolena zavetom večnim. To je znak između mene i sinova Izrailjevih doveka; jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, a u sedmi dan počinu i odmori se." 2.Mojsijeva 31.13-17 Šest dana radi poslove svoje, a u sedmi dan počinida se odmori vo tvoj i magarac tvoj, i da odahne sin robinje tvoje i došljak." 2.Mojsijeva 23.12 "A tuđine koji pristanu uz Gospoda da mu služe i da ljube ime Gospodnje, da mu budu sluge, koji god drže subotu da je ne oskvrne i drže zavet moj." Isaija 56.6

Subota je sveta: "I obznanio si im subotu svoju svetu, i dao im zapovesti i uredbe i zakon preko Mojsija sluge svojega." Nemija 9.14 "A on im reče: ovo kaza Gospod: sutra je subota, odmor svet Gospodu." 2.Mojsijeva 16.23

Subota je Gospodnja: "I reče Mojsije: jedite to danas (manu), jer je danas subota Gospodnja, danas nećete naći u polju." 2. Mojsijeva 16.25

Svetkovanje subote je prihvatanje da je Bog Stvoritelj sveta: "I subote moje svetkujte da su znak između mene i vas, da znate da sam ja Gospod Bog vaš." Jezekilj 20.20

Držanje subote je znak da nas Bog posvećuje: "I subote svoje dadoh im da su znak između mene i njih da bi znali da sam ja Gospod koji ih posvećujem." Jezekilj 20.12

Šta Bog kaže da predstavlja oskvrnjenje subote? "Jer odbaciše moje zakone i po uredbama mojim ne hodiše, i subote moje oskvrniše, jer srce njihovo iđaše za gadnim bogovima njihovim." Jezekilj 20.16

"Drži dan od odmora i svetkuj ga, kao što ti je zapovedio Gospod Bog tvoj." 5.Mojsijeva 5.12 Subotu treba držati onako kako je Bog zapovedio, a ne kako ljudi misle da treba.

"I narod zemaljski neka se poklanja Gospodu na istim vratima u subote i na mladine." Jezekilj 46.3 "A u dan subotni iziđosmo iz grada k vodi gde beše bogomolja; i sedavši govorismo k ženama koje se behu sabrale." Dela 16.13 "Šest dana radi, a sedmi dan, koji je subota za počivanjeneka bude sveti saborne radite ni jednoga poslasubota je Gospodnja po svim stanovima vašim. 3.Mojsijeva 23.3 "

"Jer oni što žive u Jerusalimu, i knezovi njihovi, ne poznaše ovoga i glasove proročke koji se čitaju svake subote..." 

"A oni otišavši iz Perge dođoše u Antiohiju Pisidijsku, i ušavši u zbornicu u dan subotni sedoše. A po čitanju zakona i proroka poslaše starešine zborničke k njima govoreći: ljudi braćo! ako je u vama reč utehe za narod, govorite... A u drugu subotu sabra se gotovo sav grad da čuju reči Božje." Dela 13.14,15,44 "

"I gle, čovek beše tu s rukom suvom; i zapitaše ga govoreći: Valja li u subotu lečiti? - da bi ga okrivili. A on (Hristos) reče im: koji je među vama čovek koji ima ovcu jednu pa ako ona u subotu upadne u jamu neće je uzeti i izvaditi? A koliko je čovek pretežniji od ovce? Daklem valja u subotu dobro činiti. Tada reče čoveku: pruži ruku svoju. I pruži. I postade zdrava kao i druga." Matej 12.10-12

"A on (Mojsije) im reče: ovo kaza Gospod: sutra je subota, odmor svet Gospodu; što ćete peći, pecite, i što ćete kuvati, kuvajte danas; a što preteče, ostavite i čuvajte za sutra." 2.Mojsijeva 16.23 "Vidite, Gospod vam je dao subotu, zato vam daje šestoga dana hleba na dva dana. Stojte svaki na svom mestu, i neka ne odlazi niko sa svojega mesta u sedmi dan. I počinu narod u sedmi dan." 2.Mojsijeva 16.29,30

"I od naroda zemaljskih koji donesu trg ili kaku god hranu u subotu na prodajuda ne uzimamo u subotu ni u drugi sveti dan." Nemija 10.3

čuvajte se da ne nosite bremena u subotu i ne unosite na vrata Jerusalimska." Jeremija 17.21

Od tada ne dolaziše u subotu. A Levitima zapovedih da se očiste i da dođu i čuvaju vrata da bude svet dan subotni." Nemija 13.15-22

"Šest dana radi, a u sedmi dan počini, i od oranja i od žetve počini." 2.Mojsijeva 34.21 "I ne iznosite bremena iz kuća svojih u subotu, i nikakoga posla ne radite, nego svetite subotu, kao što sam zapovedio ocima vašim." Jeremija 17.22

"Ako odvratiš nogu svoju od subote da ne činiš što je tebi drago na moj sveti dan, i ako prozoveš subotu milinom, svakidan Gospodnji slavnim, i budeš ga slavio ne idući svojim putevima i ne čineći što je tebi drago, ni govoreći reči, tada ćeš seveseliti u Gospodu, i izvešću te na visine zemaljske, i daću ti da jedeš našljedstvo Jakova oca svojega; jer usta Gospodnja rekoše." Isaija 58.13,14 

"Sveštenici njeni prestupaju zakon moj i skvrne moje svete stvari, ne razlikuju sveto od oskvrnjenoga, i nečisto od čistoga ne raspoznaju, kriju oči svoje od subota mojih, i bivam oskvrnjen među njima." Jezekilj 22.26

I pamti da si bio rob u zemlji Misirskoj, i Gospod Bog tvoj izvede te odande rukom krepkom i mišicom podignutom. Zato ti je Gospod Bog tvoj zapovedio da svetkuješ dan od odmora." 5.Mojsijeva 5.12-15

Подели на овим сајтовима

On 4. 6. 2014. at 19:15, Жељко рече

Тако је!

П.С. И онако било шта друго да сам ти рекао ти би мислио управо ово што си написао, зато ђења Just_Cuz_19

Sto se ljutis buraz? Nisam ja nista lose mislio, samo se salim kao i ti.

Подели на овим сајтовима

On 4. 6. 2014. at 19:23, Bojan Lazic рече

2. Mojsijeva 20,9 Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje. 2. Mojsijeva 20,10 A sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvojemu; tada nemoj raditi nijednoga posla, ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živinče tvoje, ni stranac koji je među vratima tvojim. 2. Mojsijeva 20,11 Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, more i što je god u njima; a u sedmi dan počinu; zato je blagoslovio Gospod dan od odmora i posvetio ga.

Šest dana neka se radi; a sedmi je dan subota, odmor, svet Gospodu." 2.Mojsijeva 31.15; 16.30

"I držite subote moje; ja sam Gospod Bog vaš... Držite subote moje, i svetinju moju poštujte. Ja sam Gospod." 3.Mojsijeva 19.3,30; 2

...

Само да наведем неки од могућих извора за читање.

За почетак: У књизи Постања (1Мој. гл. 1 ; гл. 2) сви дани имају свој почетак и крај (јутро и вече ) - сем седмог дана, дана Божијег починка. Адвентистичка тврдња да је Бог створио свет за шест буквалних календарских седмичних дана, а у седми дан (Сабат - одмор, мир, субота) починуо од дела својих - и тај дан (суботу) посветио за сва времена је заиста сумњива, и само доказује њихово непознавање Библије.

Прво: Седмица (седмични дани) није могла да постоји пре стварања света, а Бог је тек четвртог дана (не седмичног) створио Сунце, Месец и звезде, да деле дан и ноћ, да буду знаци временима, данима и годинама (1Мој. 1.14-19).

Друго: Св. Писмо нам казује да је " ... један дан пред Господом као хиљада година, и хиљада година као један дан " (2Пет. 3.8 ; Псл. 90.4).

Према томе, Библија је у овом случају сасвим категорична - дани стварања нису исто што и седмични календарски дани!

Још нешто - " одмор или починак Божији " не можемо схватити буквално, јер се то противи основном појму о Богу као савршеном и свемогућем бићу који никада не престаје да ствара и да ради, као што то и Библија потврђује (Иса. 40.28 ; Јн. 5.16-17). Богу, дакле нису била потребна 24- ти сата одмора и починка; Па ако Божији починак не можемо схватити буквално, онда нема разлога ни да седми дан, дан Његовог одмора схватимо календарски.

...

А остатак се може прочитати и овде: линк ка суботи

Подели на овим сајтовима

Бојане , то је суботарско писање . Тачно је да Господ рекао га човек треба да ради шест дана у недељи а седми да празнује . Тај седми дан је недеља . 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...