Jump to content

Препоручена порука

ali si deo Crkve, i nema smisla reći ,,baš me briga"

А што би се ја бавио појединцим који су лош пример...јел треба да се понашам као новинари или неке НВО....?

Најгадљивија ми је реченица: "То се дешава, мора се дизати свест и мора се причати о томе...бла,бла..."

Не мора...Добар учитељ испрати немирне, чак безобразне клинце по ПС-у а у даровите и заинтересоване ђаке улива сво знање и љубав. Кад би се бавио само проблематичним клинцима сви би били на или испод просека а он неиспуњен...

Свештеници су прво људи...зато их тако треба посматрати...грешна бића.

...и под 2. мени није циљ да се возим у црном Аудију А8 и да имам стилски намештај по кући...можда ми зато и не смета њихов луксуз...

А искрено баш ме брига...у мањини су и на неки начин, рачуна се на њих...ако он украде од мене, ето му...његов грех.

Подели на овим сајтовима

Тиче се то и нас, како да не. Зашто наплаћују крштења, сахране, вјенчања? То је по правилу бесплатно. Имају цјеновнике к'о да сам ушла у продавницу. Зашто при крају  Богослужења износе тацне, просе од просјака, од оних који немају? Зашто се оставља новац на иконе, коме иду те паре, свецима или свештеницима? Ма дајте..

a ti bi da svestenstvo zivi od vazduha i da sa ciscenje crkvei ostale potrebe za crkvu dobijaju sa neba. Krstenje, vencanje i sahrana se plate jednom u zivotu  I OBICNO SE NEMA ZA TO ALI SE IMA DA SE POSLE TOGA PRAVI PIJANKA. Nismo mi tu da procenjujemo sta ko radi sa prama koje zaradi nego onaj koji ga je postavio na to mesto tj. Bog. Evo jednog pitanja za tebe: da li ti bas trosis samo sto ti je neophodno a ostalo dajes sirotinji?

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Тиче се то и нас, како да не. Зашто наплаћују крштења, сахране, вјенчања? То је по правилу бесплатно. Имају цјеновнике к'о да сам ушла у продавницу. Зашто при крају  Богослужења износе тацне, просе од просјака, од оних који немају? Зашто се оставља новац на иконе, коме иду те паре, свецима или свештеницима? Ма дајте..

Ја дам и мајстору неки динар кад ми поправи ауто...за душу не питам колико кошта...

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Осуђивати значи судити, тј предупређивати суд Божији односно узрупирати Његова права (у томе је такође страшна гордост), јер само Господ који зна човекову прошлост, садашњост и будућност, може да суди о њему.

Преподобни Јован Саваитски прича следеће:

"Једном ме је посетио инок из суседног манастира и ја сам га питао како је братија.

Одговорио ми је:"Добро,вашим молитвама".

Потом сам га упитао за једног монаха, којег баш и није пратио добар глас, и гост ми рече:"Оче,он се нимало није променио!"

Чувши то, ја повиках:"Лоше!"

И само што сам то изустио,угледах Исуса Христа, распетог између двојице разбојника.И умало се нисам залетео на поклоњење Спаситељу, кад се Он одједном обрати Анђелима који бејаху ту и рече им:"Избаците га напоље, то је антихрист, јер је осудио брата својега пре мог Суда". И кад су ме по речима Господњим избацили,на вратима остаде моја мантија, а ја се затим пренух.

"Тешко мени-рекох ја тад брату из суседног манастира-проклет ми је данашњи дан!"

-"Због чега?"- упита га овај.

Тада му ја испричах виђење и сватих да мантија која ми остаде на оним вратима, означава да сам ја лишен покрова и помоћи Божије. И од тог тренутка ја сам седам година лутао по пустињама, ни хлеба не узимајући, ни скровиште не тражећи, ни с људима не општећи- све док нисам видео Господа својега, да ми враћа мантију"-(приповеда Пролог)

Ето колико је страшно изрицати суд о човеку.Благодат је подвижника напустила само зато што је рекао за братовљево понашање:"Лоше!"

Колико само пута у току дана ми речију и мишљу дајемо своју окрутну оцену ближњему! Сваки пут заборављајући Христове речи:

"Не судите да вам се не суди(Мт.7,1)

При том у дубини душе о себи, наравно,мислимо:

"Па ја тако нешто не бих никад могао да урадим!"

И често нам то Господ то шаље, ради нашег смирења и исправљења, тј да би посрамио нашу гордост и жељу за осуђивање других.

Често нам Господ допусти да упаднемо баш у оне грехове, због којих осуђујемо ближње

Наше оцене ближњег су углавном непотпуне и субјективне, и ми не само да не можемо завирити у његову душу него понекад уопште ништа и не знамо о њему. Христос није осуђивао отворене грешнике, ни блуднице, ни прељубнике,јер је знао да земни пут тих људи још увек није завршен и да они могу кренути путем исправљења и врлине.Само осуда након смрти подвлачи коначну црту на све оно што је човек урадио у животу.

Ми видимо како човек греши,али не знамо како се он каје!

Из књиге Православна аскетика за мирјане-борба са страстима(О.Павле Гумеров)

Топло препоручујем

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

А што би се ја бавио појединцим који су лош пример...јел треба да се понашам као новинари или неке НВО....?   Најгадљивија ми је реченица: "То се дешава, мора се дизати свест и мора се причати о томе...бла,бла..."

ides u krajnost, o problemima mozemo diskutovati ili ne, ali je cinjenica da ove stvari ne istavljaju dobar utisak

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Mislim da nijedna krajnost nije dobra.

Ja sam prvi za to da svestenici budu materijalno obezbedjeni,da imaju lepu kucu,odecu,auto...Ali ovde se govori o nekim drugim stvarima.

Iako je tu prica cesto preuvelicana od strane medija i onih kojima to odgovara,istina je da postoje crkvena lica koja uzivaju luksuz koji je retko kome dostupan.

Kako mi obicni smrtnici da razumemo reci blazenog Avgustina,koje je postavio Slobodnjak,ako neko ko treba da bude primer skromnosti vozi auto ciji tockovi kostaju kao prosecan auto u nas Srba?

Znaci,ne osudjujem,niti iskreno razmisljam o takvim stvarima ali ne volim ni kada bezimo od realnh cinjenica zarad slepog postovanja nekakvog autoriteta. :)

Подели на овим сајтовима

Ја увијек сагледам своје грешке прво, па тек онда причам о другоме. Али мени се чини да они ништа не желе да сагледају. Ваљда они који треба да нас уче како се живи, треба да то покажу дјелима, а не само да остане на ријечима. После се питају што се људи удаљавају од Цркве. 

Ти који се одаљавају од цркве нису прави верници . Прави верници верују у Бога и православље , а не гледају шта владике раде . 

Људи који кажу да не иду у цркву из разлога што неко свештено лице нешто урадило , не знају шта је то вера и хришћанство или су злонамерни и то користе за неке своје циљеве како би нашкодили нашој вери.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Залудно је расправљати шта и како ко ради, јер дотични људи нису присутни да коментаришу наше коментаре, а лично мислим да ми имамо превише залудног времена, по оној народној, ''докон поп и говеда крсти.''

Јер да није тако било би онако.

Лепо рече неко да очистимо у свом дворишту, т.ј. да извадимо брвно из свог ока, па онда о туђем труну.

Има ли нешто паметније у овој земљи него ништа мање но да ми расправљамо који владика каква кола вози?

Реците ви мени овде присутни идете ли сваке недеље на литургију?

Колико се исповедате, колико се причешћујете, које сте добро данас учинили ближњима?

Ево прост пример.

Јуче сам била Слава Богу ,на Ђурђевданској слави Горње испоснице Светога Саве.

Кога сам од вас тамо видела?

Никога.

Колико је хришћана тамо било, не рачунајући монахе из Студенице.

Врло мало.

Па где сте браћо и сестре да се Богу молите, миломе Богу и Светоме Сави?

Да пораните, или уопште и не спавате да бисте дошли тамо?

Да се причестите на најсветијем месту од свих српских светиња.

Да се попењете на 1650м висине, да видите крајолике каквих нема ни у Алпима.

А сигурно их нема јер је тим стазама ишао Свети Сава, најсветлије српско чедо.

Да осетите благодат ако носите мир у срцима.

А онда ћемо једног дана и о владикама, ако то уопште буде требало.

Ја нећу у другима, али могу за себе.  Постим све постове, сриједу и петак, идем у Цркву и недељом , а и другим данима кад је неки празник, у Колу српских сестара сам, и увијек помогнем кад могу. Није да се уздижем нешто, али рекли сте да кренемо од себе. Увијек преиспитам себе, па тек друге, тако да мислим да имам разлог да кажем што ми смета, није то никакав гријех. 

Подели на овим сајтовима

zarad slepog postovanja nekakvog autoriteta.

Бар код мене није у питању слепо поштовање ауторитета...мени ауторитет може да буде само неки бољи човек од мене...хвала Богу па их има.. 

Подели на овим сајтовима

a ti bi da svestenstvo zivi od vazduha i da sa ciscenje crkvei ostale potrebe za crkvu dobijaju sa neba. Krstenje, vencanje i sahrana se plate jednom u zivotu  I OBICNO SE NEMA ZA TO ALI SE IMA DA SE POSLE TOGA PRAVI PIJANKA. Nismo mi tu da procenjujemo sta ko radi sa prama koje zaradi nego onaj koji ga je postavio na to mesto tj. Bog. Evo jednog pitanja za tebe: da li ti bas trosis samo sto ti je neophodno a ostalo dajes sirotinji?

Не брини се, ја увијек помогнем кад имам. Но, кад је мени требало ријетко је ко пружио руку да нешто да. 

Подели на овим сајтовима

А што би се ја бавио појединцим који су лош пример...јел треба да се понашам као новинари или неке НВО....?

Најгадљивија ми је реченица: "То се дешава, мора се дизати свест и мора се причати о томе...бла,бла..."

Не мора...Добар учитељ испрати немирне, чак безобразне клинце по ПС-у а у даровите и заинтересоване ђаке улива сво знање и љубав. Кад би се бавио само проблематичним клинцима сви би били на или испод просека а он неиспуњен...

Свештеници су прво људи...зато их тако треба посматрати...грешна бића.

...и под 2. мени није циљ да се возим у црном Аудију А8 и да имам стилски намештај по кући...можда ми зато и не смета њихов луксуз...

А искрено баш ме брига...у мањини су и на неки начин, рачуна се на њих...ако он украде од мене, ето му...његов грех.

Није ни мени жеља да се луксузирам, али кажем да није фер. Ја сам х пута била гладна, а они у џиповима пролазе кроз град. Мама се и обраћала у Цркву за помоћ, и ништа. Баш ништа, и онда дође владика са златним крстом к'о саобраћајни знак око врата, а ми гладни. Не само ја, већ многи други...

Подели на овим сајтовима

Тиче се то и нас, како да не. Зашто наплаћују крштења, сахране, вјенчања? То је по правилу бесплатно. Имају цјеновнике к'о да сам ушла у продавницу. Зашто при крају Богослужења износе тацне, просе од просјака, од оних који немају? Зашто се оставља новац на иконе, коме иду те паре, свецима или свештеницима? Ма дајте..

У Црној Гори се не плаћа крштење. Нисам сигуран за сахране и свадбе. Кад се вјенчаш у општини плаћаш матичару, зар не? Али, то што смо набројали је посао свештеников и он од тога прима плату, исто као што матичар прима плату од вјенчавања парова у општини. Притом, црквено вјенчање и свештеник на сахрани нису обавезни!!! На крају крајева то је једном у животу, а ти ћеш само за хаљину на свадби(не мислим на тебе) лично да потрошиш грдне паре! Друга ствар, кад смо код аутомобила, не знам за остале епархије али у Митрополији Црногорско-приморској већи дио возног парка је добијен као поклон(чак и од оних од којих се не би надали). Најбоље би било да ја кажем: "Е, знаш како. Ти ако си прави свештеник продај тог аудија, па купи фићу". Ипак је поклон у питању. Схватам ја да је грешка поклонити ауди А8 свештенику/монаху, али то би дародавац требало да зна. Можда би боље било да пита шта је заиста потребно, кад већ жели да помогне. Па да рецимо купи неког кангуа који би био вишеструко користан, а притом није ни скуп. Али, то је већ виша математика.

Нек нам Бог да среће да се врате дани, славни дани наше прошлости...

Подели на овим сајтовима

Није ни мени жеља да се луксузирам, али кажем да није фер. Ја сам х пута била гладна, а они у џиповима пролазе кроз град. Мама се и обраћала у Цркву за помоћ, и ништа. Баш ништа, и онда дође владика са златним крстом к'о саобраћајни знак око врата, а ми гладни. Не само ја, већ многи други...

То што си ти била гладна нема везе са црквом а то што ти нису помогли, то је њихов грех...

Неко када крсти дете извади 500 евра и да свештенику...шта ћемо са таквима?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...