Danijela Написано Мај 7, 2014 Пријави Подели Написано Мај 7, 2014 Aрхиепископ атински Дамаскин (Папандреу) био је поглавар Грчке православне цркве од 1941, до своје смрти 20. маја 1949. За разлику од многих хришћанских лидера у Европи, који су или подржавали нацистичку политику истребљења Јевреја или је нијемо посматрали, архиепископ Дамаскин се јавно успротивио. Када је 1943. отпочео прогон грчких Јевреја и њихова депортација у нацистичке концентрационе логоре, владика је упутио званични протест окупационим властима. У писму, које су својим потписима подржале водеће личности јавног и културног живота Грчке, архиепископ је описао дугу историју Јевреја у земљи, истакавши да, као примјерни грађани, они не представљају никакву пријетњу Њемачкој. Он је упозорио да ће свијет једног дана позвати на одговорност оне који депортују Јевреје. „Наша света вјера не познаје супериорне или инфериорне квалитете засноване на раси или вјероисповијести“, наводи се у апелу. Сазнавши за писмо, високи SS представник за Грчку, генерал Јурген Струп, запријетио је да ће стријељати Архиепископа, на шта му је владика упутио свој чувени, храбри и помало саркастични одговор: „Према традицији Грчке православне цркве, наше архијереје не стријељају, него вјешају. Молим Вас да поштујете нашу традицију“. Окупационе власти су једном од владике тражиле да састави листу грађана који ће бити погубљени у одмазду за убиство једног њемачког војника. Архиепископ им је предао листу свих епископа Грчке цркве, са својим именом на врху. Погубљења нису извршена. Након што је депортација Јевреја настављена, Архиепископ Дамаскин је позвао шефа атинске полиције Ангелоса Еверта у своју канцеларију и рекао му: „Разговарао сам са Богом и моја савјест ми говори шта морамо урадити. Црква ће издавати лажне крштенице сваком Јевреју који их буде тражио, а ти ћеш издавати лажне личне карте“. Захваљујући храбром и одважном ставу владике Дамаскина, хиљаде грчких Јевреја је преживјело Други свјетски рат. Преузето са блога: http://invia33.wordpress.com/2014/05/07/arhiepiskop-damaskin/ Ова порука се налази и на насловној страници Поука. Погледајте! Juanito, verum est in beer, Никола Поповић and 12 осталих је реаговао/ла на ово 15 "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Мај 7, 2014 Пријави Подели Написано Мај 7, 2014 Eto kako izgleda covek koga vodi Duh Bozji. Данче*, DYNABLASTER, javor and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Мај 7, 2014 Пријави Подели Написано Мај 7, 2014 Kakav jak lik! A ima i jaka ledja Пг and verum est in beer је реаговао/ла на ово 2 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Мај 7, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Мај 7, 2014 Eto Čoveka koji se uzda u Gospoda i živi po zapovestima Njegovim i nema straha od ljudskog. -Владимир-, Пг, DYNABLASTER and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука