Jump to content

Ускрс или Васкрс? Како је правилно?

Guest

Како је правилно да се каже: Ускрс или Васкрс?  

28 члановâ је гласало

1. 1. Како је правилно да се каже: Ускрс или Васкрс?

• Ускрс
    • Васкрс
    • И једно и друго

Препоручена порука

Народно име за овај празник је Ускрс, а Васкрс је српскословенски израз, Црква се служи црквенословенским језиком, а Католици говоре Ускрс јер су доста касније прешли на народни језик на Богослужењима. :)

Skoro tacan odgovor :D

Mislim da rec Uskrs medju narodom i narodnostima prvenstveno oznacava dan, tj praznik, a rec Vaskrs je sam cin Hristovog vaskrsnuca, ne moze se reci da je Hristos uskrsao, nego vaskrsao, iako se za praznik, tj. dan moze reci i Uskrs i Vaskrs.

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Ja mislim da je ovo jako vazna tema, treba biti prva na listi. Ne znam sta bi mi bez toga da znamo sta je pravilno.. a sta li bi tek Gospod mislio o nama ako sluchajno govorimo nepravilno... strasne stvari. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Ja mislim da je ovo jako vazna tema, treba biti prva na listi. Ne znam sta bi mi bez toga da znamo sta je pravilno.. a sta li bi tek Gospod mislio o nama ako sluchajno govorimo nepravilno... strasne stvari. 

Pa to je analogno znanju dal se pise neznam ili ne znam.

lol sad ni ja ne znam kako se pise hahahahahahahaa :))

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Васкрс.

Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт уништи и свима у гробовима живот дарова!

• Волим 1

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

Васкрс.

Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт уништи и свима у гробовима живот дарова!

... и тачка. Јер има много речи које и дан данашњи почињу са вас... На пример: васпитање, васељена... Само ми олако прихватамо туђе речи. Зато смо се толико и удаљили од других Словена. Они се сви боље разумеју између себе него што их ми разумемо.

БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА...

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu...

Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

Uskrs kazu rimokatolici, a pravoslavni bi trebalo Vaskrs (Hristos vaskrse!) ili Voskresenije (Hristos voskrese!).

"Обратио си плач мој у игру мени,

растргао си врећу (туге) моје, и опасао ме весељем." (Пс. 29.12)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...