NerZul™ Написано Април 27, 2014 Пријави Подели Написано Април 27, 2014 Смрт у Теологији апостола Павла, наравно један од начина на који је схвата је управо овај стих изнад. Св. владика Николај у свом мисионарском писму шећерџији ставри употребљава баш ову реченицу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Април 27, 2014 Пријави Подели Написано Април 27, 2014 108. Pismo Šećerdžiji Stavri I. o tome: Treba li se strašiti smrti Jesi li čuo za blaženog Avakuma đakona? Kad su ga Turci vodili kroz Beograd, okovana u dvoje verige, da ga nabiju na kolac, ovaj viteški Bosanac pevao je: "Srb je Hristov, raduje se smrti!" Reči ove zvuče sasvim u duhu apostola Pavla koji piše Filibljanima: Imam želju umrijeti i sa Hristom biti, što je mnogo bolje; ali ostati u tijelu potrebnije je vas radi (Fil. 1, 23). Apostol i ne govori o smrti no samo o prelasku iz ovog života u onaj život. I raduje se više onome životu nego ovome. Jednog zdravog starca upitao sam nedavno: šta bi u svetu najviše želeo od Boga? Staviv ruku na prsi on odgovori: smrt i samo smrt! A veruješ li u život posle smrti? Baš zbog te vere i želim što skoriju smrt, reče starac. Bezverni se straše od smrti, jer drže da je smrt potpuno uništenje života. Mnogi ljudi od vere opet straše se smrti zato što misle, da nisu svršili svoj zadatak u ovom svetu: nisu izveli decu na put, ili nisu izradili što su počeli. Pa čak i neki sveti ljudi bili su u strahu na samrtnom času. Kad su angeli sišli da uzmu dušu svetog Sisoja, ovaj angelski čovek molio se, da ga ostave još malo u ovom životu radi pokajanja i pripreme za onaj život. Sveci se, dakle, nisu plašili od smrti nego od suda Božijega posle smrti. I ovo je jedini opravdan strah hrišćanina, koji čvrsto veruje u drugi život i u sud Božiji. A bez vere u drugi, nebesni život, strah je konop o vratu, kojim smrt vuče osuđenike u ždrelo svoje. Život za bezverca nije drugo do vetar smrti, vetar koji diže i obara svoj mrtav pepeo; migolji taj pepeo i utišava ga. Kad bi bezverac do kraja logično mislio, on bi morao reći, da života upravo i nema. Za njega je smrt jedina vera njegova; smrt jedina večna sila; smrt jedini bog. Za nas hrišćane pak smrt je svršetak jedne škole, signal odsluženja jednog vojnog roka, i ćuprija za povratak u domovinu, upravo smrt je sama po sebi ništa za one koji veruju Hristu. On je rekao Marti - a to govori i danas nama - ja sam vaskrsenije i život: koji vjeruje mene ako i umre živeće. Kome ćemo verovati, ako nećemo Hristu, brate Stavro? Ljudima ne možeš da veruješ ni kad kažu svoje ime, još manje kad kažu: platiću ti sutra, a najmanje kad govore o stvarima dubokim i visokim. Van Sina Božijega niko ništa ne zna ni o smrti ni o onome što nas čeka po smrti. Ali On je znao, i javio, i pokazao. Njegova pobjeda proždrije smrt, po rečima apostola. Šta onda imamo da se plašimo od onoga što je prodrto vaskrsenjem Hristovim? Ne lepi se strah smrtni za prilepljene uz Hrista, pobedioca smrti i Životodavca. Ipak, jedan strah ostaje, potpuno umesan i opravdan. To je onaj strah, što su ga i svete duše osećale na pogledu smrti. To je strah ne od smrti no od nespremnosti za onaj besmrtni život. Strah od nečistote svoje duševne. Jer nečisti neće videti Boga, niti pravoga života u svetim nebesima. Gospod neka ti je hrabrost i uteha. http://www.svetosavlje.org/biblioteka/vlNikolaj/MisionarskaPisma/Lat_Nikolaj08010108.htm NerZul™ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Април 27, 2014 Пријави Подели Написано Април 27, 2014 Ima li neko želju otići i biti sa Hristom ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NerZul™ Написано Април 27, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Април 27, 2014 Ima li neko želju otići i biti sa Hristom ? Ко нема...?? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Април 27, 2014 Пријави Подели Написано Април 27, 2014 Patim ako sam bez Boga. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Април 27, 2014 Пријави Подели Написано Април 27, 2014 nemam tolko želju da odem kolko da On dodje Плутон, И.стојковић, Volim_Sina_Bozjeg and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NerZul™ Написано Април 28, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Април 28, 2014 nemam tolko želju da odem kolko da On dodje Каже Св. Николај, да је боље да ми одемо него да желимо да он дође пре но што ми умремо...Кад дође то ће већ бити крај! Суд па куд који...Овако бар имамо неку шансу да се молитвама Цркве спасемо... Arsenija and Дијана. је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Април 28, 2014 Пријави Подели Написано Април 28, 2014 Каже Св. Николај, да је боље да ми одемо него да желимо да он дође пре но што ми умремо...Кад дође то ће већ бити крај! Суд па куд који...Овако бар имамо неку шансу да се молитвама Цркве спасемо... Ljubav nema straha od sudjenja. Kako god, neki osećaju da je Hristos stalno sa njima,ponekad i ja spadam pod takve, onda kad mislim da Hristos nije prisutan takvo stanje je posledica mog greha. Sa vama sam u sve dane života i to je meni grešnom jedini sud. Život = Bog. Ненад Р. је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Април 28, 2014 Пријави Подели Написано Април 28, 2014 Каже Св. Николај, да је боље да ми одемо него да желимо да он дође пре но што ми умремо...Кад дође то ће већ бити крај! Суд па куд који...Овако бар имамо неку шансу да се молитвама Цркве спасемо... E pa očigledno da mislim suprotno od vladike : ) Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NerZul™ Написано Април 28, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Април 28, 2014 Ljubav nema straha od sudjenja. Kako god, neki osećaju da je Hristos stalno sa njima,ponekad i ja spadam pod takve, onda kad mislim da Hristos nije prisutan takvo stanje je posledica mog greha. Sa vama sam u sve dane života i to je meni grešnom jedini sud. Život = Bog. Каже у Св. Писму да љубав изгони страх напоље, али постоји један страх који је умесан и оправдан а то је страх да своју љубав не повредиш. Не би требало да страхујемо од КАЗНЕ или ВЕЧНЕ муке и томе слично, већ пре од тога да нас Бог не препозна као своје и одвоји од заједнице са собом која се остварује у љубави, односно у поистовећивању своје са вољом Божијом. Будући да смо грешни, постоји страх у нама као онај је Адам доживео сакривши се од Бога после греха. Уколико у човеку заједно са љубављу према Богу не расте и страх од Њега може да буде опасно. Прво доводи до претераног уздања у Његову доброту и љубав, а друго доводи до тога да падамо у очајање. Равнотежа између ово двоје је најбоља... Дијана. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NerZul™ Написано Април 28, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Април 28, 2014 E pa očigledno da mislim suprotno od vladike : ) Занима ме, што мислиш да је боље по тебе да Христос дође пре него што се ти представиш? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Април 28, 2014 Пријави Подели Написано Април 28, 2014 Равнотежа између ово двоје је најбоља... Eto slažemo se u ovome, a ostalo što si napisao, napisao sam i ja isto ali nisam naglasio podrazumevano strahopoštovanje, već sam akcent stavio na Ljubav i to ona Hristova ljubav što prašta sve. Zašto želim da Hristos dodje? Zato što sam se rodio u Njemu i nastavio da živim po daru i pečatu Duha Svetoga sa Ocem svedržiteljem. Pošto ni andjeli ne znaju kad će Hristov drugi dolazak onda mi varjanta pre telesne smrti fantastično odgovara. NerZul™ је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Април 28, 2014 Пријави Подели Написано Април 28, 2014 Imam želju da Hristos dodje po mene.Zaista. Jer mi je više dosta svega. Celog života samo menjaš maske.... Mogao bi i da me zagrli. I da mi kaže da me voli.Morao bi to da mi kaže ili da mi tu misao ulije u srce. Mislim da bih zaplakala,ali ako ... ... samo neka dodje . Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NerZul™ Написано Април 28, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Април 28, 2014 Imam želju da Hristos dodje po mene.Zaista. Jer mi je više dosta svega. Celog života samo menjaš maske.... Mogao bi i da me zagrli. I da mi kaže da me voli.Morao bi to da mi kaže ili da mi tu misao ulije u srce. Mislim da bih zaplakala,ali ako ... ... samo neka dodje . Било да он дође, било да ми кроз смрт одемо код њега...нека буде како Он благоизволи, али нека љубав којом он живи у заједници са Оцем и Духом пружи и нама који за Њом чезнемо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука