Рада. Написано Март 30, 2014 Пријави Подели Написано Март 30, 2014 Čitam danas u štampanom izdanju http://www.dnevnik.rs/novi-sad/prenos-mostiju-nektarija-eginskog citiram: "После неког времена јавио се том истом страцу и рекао му да ће се његове мошти почети делити како би могле да буду пренете на друга места. Ми смо део тог великог плана да његове мошти дођу овде" "Осим у Сремским Карловцима на још два места у Србији се налазе мошти Нектарија Егинског, у манастирима Раковица и Ћелије" Ovo deljenje me potpuno šokiralo. Znam da su se u vreme ratova ikone vadile iz ramova i sakrivale ili nosile, tako je i moja slavska ikona na zidu oštećena od gužvanja i savijanja ali ipak sačuvana. Čula sam od starijih baka da su se sakrivale i crkvene stvari od krađe i uništenja za vreme rata, mislila sam da se u davno prošlim vremenima tako postupalo i sa moštima da više njih po neki deo pokuša da spase od uništenja tj. spaljivanja. Posle rata, mošti odnesu u najbliži manastir i one tamo ostaju do danas. Pitala sam se zašto se crkve i manastiri danas ne dogovore da mošti jednog svetitelja budu na jednom mestu u jednom manastiru .Mislila sam da su ti delovi raskomadani prilikom mučeničkog stradanja,onda guglajući pročitam sledeće, citiram: "kad je kralj Vladislav preneo telo Svetog Save iz Trnova u manastir Mileševu, Bugari su molili da im ostave jedan deo moštiju Svetog Save za uspomenu. I tamo, u Trnovu, nalazi se jedan prst ruke Svetog Save i zato su oni došli da vide da li na ovoj ruci nedostaje taj prst. I, zaista, na ovoj ruci nedostaje jedan prst što sve ide u prilog tvrdnji da je ovo zaista ruka Svetog Save, iako se do skora govorilo da je ruka nepoznatog svetitelja - kaže iguman Ilarion" http://arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/2004/04/22/srpski/R04042102.shtml Pitam se kako mogu verujući ljudi tako lako, kao bez duše, da tek tako otkinu prst? Ne razumem ovo deljenje, nekako mi deluje surovo i bolno. Drugo su ikone, predmeti, odežde i pokrovi. Ako neko ima dovoljno vere i moli se određenom svecu mislim da u tom slučaju nije bitno da li je na metar ili hiljade kilometara od moštiju. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Март 30, 2014 Пријави Подели Написано Март 30, 2014 Ja ne razumem jednu stvar. Zaista. Zašto je potrebno da čovek ode i pokloni se nekom svetitelju sa molitvom koja mu je potrebna....zašto nije dovoljno da sedi kući i moli se ? Kad već sveti duh diše gde hoće...i kad Bog ,da hoće može da mu pomogne gde hoće,ako ovaj koji se moli hoće. Рада. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука