Jump to content

У Старчеву сахрањен храбри косац Војислав Минић

Оцени ову тему

Препоручена порука

БИО је изузетно храбар човек, поштован домаћин и пожртвован отац. Нека му је вечна слава!

Овим речима су се родбина и пријатељи у недељу опростили од Војислава Минића, професионалног косца и стаклоресца, који је изненада, у 64. години, преминуо од инфаркта. Човек који је последњих година патио за завичајем у Зубином Потоку, а који је пркосио бомбама НАТО, захваљујући фотографији нашег репортера Зорана Јовановића Мачка постао је симбол отпора агресији западне војне алијансе 1999. године.

rep-kosac_620x0.jpg

Наиме, последњег дана НАТО бомбардовања, 9. јуна 1999. године, наш фото-репортер обрео се надомак панчевачке Рафинерије нафте из чијих је погођених резервоара куљао црни дим. А тамо у њиви човек коси детелину, не обазирући се на смртну опасност од бомби или од отровног дима. Тада је настала фотографија „Косач“.

Војислав Минић се том приликом исповедао нашем фото-репортеру:

- Косио сам детелину за свиње. Нужда ме натерала. Нисам се бојао. Ја сам професионални косац, али и стаклорезац. Пореклом сам са Космета, из Зубиног Потока. Овај рат и страхоте су за мене ситница у односу на оно крвопролиће са Хрватима 1991. године. Тада сам са ужасом сазнао да су ми два сина заробљена. Били су на одслужењу војног рока у ЈНА и три месеца у заробљеништву. Волео бих да се све ово смири и да одем опет у родни крај.

Фотографија је настала у делићу секунде. Изабрана је за најбољу у 1999. години, а наш фото-репортер је освојио награду Компаније „Новости“, агенције Танјуг и награду УЛУПУДС.

Главни јунак те фото-приче Војислав Минић и наредних година био је своју битку за пристојан живот. Борио се да сачува место у „Стаклари“ у Панчеву, да обрађује своје и туђа имања, да са супругом Радунком сачува и ојача породицу. Синови Дејан и Горан су се оженили Сандром и Наташом и подарили му четворо унучади...

Извор

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...