Никола Ђоловић Написано Јануар 27, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2010 Питање је дискутабилно јер много је верујућих који се позивају на овај контекст, свесно или несвесно. Типа: "Ја сам дуже у вери од тебе па више знам!", или: "Када сам ја постао побожан ти се ниси ни родио!", или: "Шта ти мене учиш када сам ја црквенији од тебе!", итд. Као да увек постоји нека блага или груба резервисаност према онима који тек ступају на Литургијско тло а да се они који већ дуго стоје у вери некако надмено опходе према онима који долазе. Да није то завист оног брата блудног сина у Јеванђељу? Другим речима, како ли то изгледа из Божије перспективе? Знамо да се у Јеванђељу помињу два момента: радници који долазе на рад у различито време (а што представља ову нашу историјску сцену) и моменат Страшног (есхатолошког) Суда када Бог говори: "Не познајем вас!" онима који Му говоре: "Зар нисмо у Твоје име чинили то и то!"? Дакле, 0110_hahaha http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аљонка Написано Јануар 27, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2010 ?? ?????? ?? ??????? ????? ?????? ???????? "?????", ???? ?? ???? ?? ?? ?? ?? ????? ???... ???????? ???? ????? ? ????? ?????, ??? ??? ???, ??????? ?? ?? ???? ???? ????????... ???? ???: "?? ??? ???? ? ???? ?? ???? ?? ???? ????!", ???: "???? ??? ?? ?????? ??????? ?? ?? ???? ?? ?????!", ???: "??? ?? ???? ???? ???? ??? ?? ????????? ?? ????!" ??????????? ???? ?????????? ?? ????? ????? "?????" 0104_cheesy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
shalom777 Написано Јануар 27, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2010 То колико је неко дуго у вјери уопште не мора да утиче на количину знања о истој. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аљонка Написано Јануар 27, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2010 ?? ?????? ?? ???? ???? ? ????? ?????? ?? ???? ?? ????? ?? ???????? ????? ? ?????. ??????? ?? ?? ????... ? ?????? ?? ????? ???? ????????, ???? ???? ????????. ???? ?????? ?? ?? ?? ????? ??????? ???? ?????? ??? ?? ??????? ???????? ?? ????? ?? ??? ???? ????????... ? ???????, ?? ???? ???? ?? ?? ?? ?? ???? ???????. ??? ????????? ???? ?? ??????? ???????? ??????, ?? ????? ?? ?? ??? ???? ??? ?????????... ??? ?????? ?? ???? ????? ??? ???... ??? ?? ?? ????????? ???? ???????? ??? ???? ?? ???? ?????????... 0104_cheesy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Lion Написано Јануар 27, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2010 Једном сам од о.Илариона који је био у манастиру Лелић чуо сјајну мисао: "Једино истинско стање човека је стање покајања" Ко размишља и ради о покајању њега не интересује духовни стаж, а још мање га рачуна... "Хришћанин увек треба да се радује. Радост је сведочанство његове вере. Радујте се, чеда моја, радујте се и онда кад паднете у велика и тешка искушења..." (Старац Никон Оптински) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аљонка Написано Јануар 27, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2010 ?????? ??? ?? ?.???????? ???? ?? ??? ? ????????? ????? ??? ?????? ?????: "?????? ???????? ????? ?????? ?? ????? ????????" ?? ???????? ? ???? ? ???????? ???? ?? ?????????? ??????? ????, ? ??? ???? ?? ??????... ? ??... ? ?????? ?? ??????? "????????" ?????? ?? ???? ????? ?? ???????... ??? ????? ?? ??????? ????? ????? ??????... ? ???? ??????... :smiley: ?? ????... ????? ??????... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Lion Написано Јануар 27, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2010 И не схвата се то умом, него срцем :smiley: "Хришћанин увек треба да се радује. Радост је сведочанство његове вере. Радујте се, чеда моја, радујте се и онда кад паднете у велика и тешка искушења..." (Старац Никон Оптински) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аљонка Написано Јануар 27, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2010 ? ?? ?????? ?? ?? ????, ???? ????? :smiley: ???? ??????? ?? ?????? ? ?? ?????... 0104_cheesy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Lion Написано Јануар 27, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2010 Ум + срце, али да буду у рукама Божијим :smiley: "Хришћанин увек треба да се радује. Радост је сведочанство његове вере. Радујте се, чеда моја, радујте се и онда кад паднете у велика и тешка искушења..." (Старац Никон Оптински) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аљонка Написано Јануар 27, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2010 ?? + ????, ??? ?? ???? ? ?????? ??????? :smiley: ? ????? ??! ????? ??? ?? ? ??????????? ???? ????? ? ?? ??, ????? ? ??... 0110_hahaha Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Јануар 27, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2010 "Дужни смо ми јаки слабости слабих носити." - апостол Павле То би требало да буде мера. Духовни стаж постоји и треба да постоји, али не приличи да он користи преузношењу нашему, већ искуснијем ношењу бремена Цркве. Танка је граница између гордости и смирења. Треба да постоји извесна разлика по питању "стажа" у Цркви; наш Бог није Бог нереда... Недопустиво је да се неко буса да је у Цркви толико и толико година и да је самим тим у праву у свему, а не смемо дозволити ни другу крајност - да људи који су тек ступили на црквене стазе одмах постану другима учитељи и ваља спречити настојање таквих да се осећају јединим мерилима духовног живота. Ова друга појава довела је до настанка псевдо-зилотизма. Ако и мислиш да имаш некаквог стажа у Цркви покажи то сопственим примером не да би истицао и прослављао себе, већ да би љубављу и смирењем прослављао Бога. У супротном никаква корист од било каквог стажа. Понављам да то треба да постоји, али чињеница да је неко дуго година у Цркви не мора априори, а могао би, да буде гарант духовне снаге и стабилности која је узидана у зид Цркве. Стога нека нам мера буде Христос, јер само кроз послушност Њему можемо се истински смиравати и у смирењу изграђивати Тело Његово - Цркву. ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ribar Написано Јануар 27, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2010 Primetio na svom licnom primeru da kada sam veru shvatio ozbiljno to jest bar po meni na istiniti nacin(krsten sam bukvalno kradomice 68, a do 94 sam samo znao da sam krsten) da sam tada sam bio stroziji od najstrozijeg monaha ili svestenika u odnosu prema drugima narocito prema onima koji se po mojim ,,procitanim"dogmama i pravilima nisu primereno ponasali, koje sada kada pogledam sa ove instance ja prvi nisam postovao.Kada prodje neko vreme i kada se sve slegne mnogo drugacije razmisljas i o drugima i o svom spasenju.Postoji taj duhovni staz, ali i kao u svim drugim ljudskim bivstvovanjima , ako se trudis da nadgradis sebe i svoje poznanje novoga. Знате, само су две могућности: или Бог постоји или не постоји. А то, другим речима, значи: или постоји смисао нашег постојања или он не постоји. Патријарх Павле Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hidegkuti Nándor Написано Јануар 27, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2010 Сваки човек је прича за себе, а сама дужина временског интервала не значи ама баш ништа. Неко за годину дана достигне више него други за 10 година у сваком погледу... На жалост, и на овом форуму се може видети потезање тог аргумента (у смислу броја година) ради дискредитације саговорника. Тужно и глупо, по мом мишљењу... Да није громова, земља би ожестјела и да вихорова није, усмрдило би се море. Павле Соларић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ribar Написано Јануар 27, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2010 ????? ????? ?? ????? ?? ????, ? ???? ?????? ?????????? ????????? ?? ????? ??? ??? ?????. ???? ?? ?????? ???? ???????? ???? ???? ????? ?? 10 ?????? ? ?????? ???????... ?? ??????, ? ?? ???? ?????? ?? ???? ?????? ???????? ??? ????????? (? ?????? ????? ??????) ???? ?????????????? ???????????. ????? ? ?????, ?? ??? ???????... Da li te je moje pisanje brate na neki nacin uvredilo ili je slucajnost da su nam poruke ovako brzo uzastopno stigle Знате, само су две могућности: или Бог постоји или не постоји. А то, другим речима, значи: или постоји смисао нашег постојања или он не постоји. Патријарх Павле Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hidegkuti Nándor Написано Јануар 27, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2010 Da li te je moje pisanje brate na neki nacin uvredilo ili je slucajnost da su nam poruke ovako brzo uzastopno stigle ?????? ????????, ??? ?????? ?????????...????????? ?? ??? ?? ??????? ?????????... ???? ?? ???? ???????, ????????? ??... ??? ?? ???? ???? ???????... Да није громова, земља би ожестјела и да вихорова није, усмрдило би се море. Павле Соларић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука