Дража Написано Јануар 26, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2010 ОД КОСОВА ДО ЈАДОВНА Јеромонах Атанасије Јевтић ПУТНИ ЗАПИСИ Књига 14 Хришћанска мисао Београд-Србиње-Ваљево 2002 Рецензент: Живорад Стојковић МАЛА БИБЛИОТЕКА - СВЕЧАНИК ХРИШЋАНСКА МИСАО Линк: http://www.megafileupload.com/en/file/185076/Od-Kosova-do-Jadovna-pdf.html У последњих неколико месеци, овога лета и јесени (1983), био сам више пута на Косову. Био сам скоро свуда: у Призрену и околини, у Средачкој и Сиринићкој жупи, у Урошевцу и Липљану, у Гњилану и околним селима, у Грачаници, Приштини и Подујеву, у Вучитрну и околним селима /где сам некада војску служио/, у Митровици и Девичу, у Глоговцу и Косову Пољу, Сувом Долу и под Голешом, у Ораховцу и у Хочи, у манастиру Зочишту и манастиру Свете Тројице код Суве Реке, у Ђаковици и Дечанима, у манастиру Гориочу и Истоку, у Клини и Ђураковцу и наравно у Пећи и Пећкој Патријаршији. О лепотама предела Косова и Метохије треба ли и говорити! Видео сам их први пут и заволео још док сам војску на Косову служио /скоро пуне две године, док смо градили косовску магистралу: од Вучитрна, преко Милошева и Лазарева села брегова Газиместана и Ветерника, према Липљану и Урошевцу/. Не бих могао лако рећи да су м други крајеви наше земље лепши од ових косовских и метохијских, са њиховим пољима и шумама, са бреговима и планинама, са њивама и виноградима, и више од свега са небоземним лепотама косовско-метохијских манастира и њиховим непролазне лепоте фрескама и иконама. Све је на Косову и Метохији својеврсни метох небеске лепоте, све на овој висоравни додирује и повезује небо и земљу, царство земаљско и царство небеско. Можда зато што ово додиривање и повезивање најчешће је било и бива кроз крст и страдања. Тако вековима, па и данас. *************************** "Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15) http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зортодокс Написано Фебруар 17, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2010 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Фебруар 17, 2010 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2010 Хвала Дражи и Зотодоксу на овоме. Пуно хвала. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зортодокс Написано Фебруар 17, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2010 Нема на чему Оче Иване. У свако доба! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука