Jump to content

ОД КОСОВА ДО ЈАДОВНА

Оцени ову тему

Препоручена порука

ОД КОСОВА ДО ЈАДОВНА

Јеромонах Атанасије Јевтић

ПУТНИ ЗАПИСИ

Књига 14

Хришћанска мисао Београд-Србиње-Ваљево 2002

Рецензент: Живорад Стојковић

МАЛА БИБЛИОТЕКА - СВЕЧАНИК

ХРИШЋАНСКА МИСАО

Линк: http://www.megafileupload.com/en/file/185076/Od-Kosova-do-Jadovna-pdf.html

У последњих неколико месеци, овога лета и јесени (1983), био сам више пута на Косову. Био

сам скоро свуда: у Призрену и околини, у Средачкој и Сиринићкој жупи, у Урошевцу и Липљану, у

Гњилану и околним селима, у Грачаници, Приштини и Подујеву, у Вучитрну и околним селима /где

сам некада војску служио/, у Митровици и Девичу, у Глоговцу и Косову Пољу, Сувом Долу и под

Голешом, у Ораховцу и у Хочи, у манастиру Зочишту и манастиру Свете Тројице код Суве Реке, у

Ђаковици и Дечанима, у манастиру Гориочу и Истоку, у Клини и Ђураковцу и наравно у Пећи и

Пећкој Патријаршији.

О лепотама предела Косова и Метохије треба ли и говорити! Видео сам их први пут и заволео

још док сам војску на Косову служио /скоро пуне две године, док смо градили косовску магистралу:

од Вучитрна, преко Милошева и Лазарева села брегова Газиместана и Ветерника, према Липљану и

Урошевцу/. Не бих могао лако рећи да су м други крајеви наше земље лепши од ових косовских и

метохијских, са њиховим пољима и шумама, са бреговима и планинама, са њивама и виноградима, и

више од свега са небоземним лепотама косовско-метохијских манастира и њиховим непролазне

лепоте фрескама и иконама. Све је на Косову и Метохији својеврсни метох небеске лепоте, све на

овој висоравни додирује и повезује небо и земљу, царство земаљско и царство небеско. Можда зато

што ово додиривање и повезивање најчешће је било и бива кроз крст и страдања. Тако вековима, па и данас.

"Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15)

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...