Grizzly Adams Написано Март 14, 2014 Пријави Подели Написано Март 14, 2014 Ево тачка по тачка шта предлажу уз коментар (http://www.dverisrpske.com/sr/nas-stav/4614-imamo-resenje-za-ekonomski-spas.html): Прекид даљег задуживања државе и сарадње са ММФ-ом Свакако је добро не задуживати се, само што задуживање није узрок него последица. Проблем је потрошња због које је држава принуђена да се задужује, јер институције државе преузимају неке обавезе које морају да испуне (иначе следи банкрот). На пример, треба одговорити на питање - одакле ће се онда исплаћивати пензије (ПИО 50% пара добија из буџета који зависи од кредита међународних институција)? Одакле лова за социјалне програме? Одакле лова за обавезе према пропалим државним предузећима? Значи лако је рећи "нећу више да се задужујем", али да би то остварио мораш прво да престанеш да се коцкаш. То значи да су прво потребне корените реформе пензионог система, социјалних програма, државних предузећа итд. Када се смањи потрошња, онда је једноставно прекинути задуживање. Без тога је само празна прича. Напуштање ЦЕФТА-споразума и искључиво само српски економски интерес Зашто? Сваки договор о слободнијој трговини је добродошао и користан. То је управо наш економски интеерес - да што више сарађујемо са свима који то желе. Напуштање таквих споразума је штетно и директно погађа благостање грађана - производи ће бити скупљи, неких неће бити уопште итд. Замена увоза домаћом производњом где год је то могуће и царинске баријере за стране производе који се могу производити у Србији Зашто? Све што други могу ефикасније да направе нама штеди ресурсе. Царине и забрана увоза страних производа значи да би наши грађани били принуђени да купују скупље производе, највероватније слабијег квалитета. Своди се на то да грађани плаћају нечију неефикасност и неспособност. Идентично као да си разлику у цени између страног и домаћег производа отео грађанима из џепа и поклонио тајкуну (звучи познато?). Ако је домаћи производ бољи и јефтнији, они ће га купити у сваком случају. Осим тога, то је веома велика привилегија око које би се тајкуни отимали свим силама - у преводу огроман извор корупције. Неизмерно штетна идеја. Додатно опорезивања банака и формирање Развојне банке Србије Страва и ужас... Банке су крвоток економије. Без кредита нема нових предузећа, радних места, привредног развоја. Повећањем пореза банкама само се повећава цена кредита, смањује њихова расположивост, директно уништава благостање грађана. Развојна банка Србије је опет катастрофална идеја. Кредите треба да расподељује тржиште на основу тога ко је колико успешан. Успешни буду награђени и развијају се. Тако се развија привреда. Када држава и политичари одређују коме дати паре... Има ли потребе објашњавати шта се дешава? Строго контролисана примарна емисија новца за капитална државна улагања и подршку покретању домаће производње Како мали Перица замишља погретање производње... Опет иста ствар - држава не може да развија привреду. Само на тржишту се види ко је успешан и ради добро. Политичари виде само кумове, побратиме итд. "Строго контролисану примарну емисију новца" смо већ имали прилике да видимо... Добије се инфлација. Људима опустоше рачуни. Супер. Обнова ЗОП-а (Завода за обрачун и плаћање) Ајде... Овај бедни народ само треба да издржава још пар стотина бирократа. Нема их довољно... Закон о испитивању порекла имовине свих политичара и тајкуна од 1989. до данас и одузимање имовине стечене криминалом и корупцијом Било би супер да сви буду кажњени. Само што их има на хиљаде и свако је крао колико је год могао 20 година. Колико времена и ресурса сада треба да се све то расчисти? Па ми још 20 година треба само тиме да се бавимо. Стварно би волео да сви изађу пред лице правда, али једноставно - да ли нам се сад то исплати? Или да једноставно прекинемо тај лоповски систем и кренемо да градимо будућност. Забрана продаје странцима у већинско власништво јавних предузећа, пољопривредног земљишта, извора пијаће воде, бања, рудника, речних токова... Невероватна глупост. Зашто људи моји!? Какве везе има да ли је неко "странац" или "домородац". Сви људи који желе да раде, стварају, улажу, купују би требало да буду добродошли. Закон о заштити презадужених породица Опет демагогија... Свако је дужан да сноси последице својих одлука. Ако си се задужио новац мораш да вратиш. Постоји у економији појам "moral hazard". Када "помажеш" некоме ко се понаша неодговорно (тј. неморално) онда подстичеш такво понашање и више људи ће радити лоше ствари. Заштитом "презадужених породица" ми дајемо сигнал "будите неодговорни, неко други ће то да плати". А питање је - ко? Ко треба да плати неодговорно понашање? Значи опет правимо сигуацију да поштени и одговорни плаћају дугове непоштених и неодговорних... Е па не може то тако. Доста је било. Је л`... Евроазијске интеграције: на руској и источној страни света данас се налази много веће тржиште, за нас отвореније (у случају Русије 99% домаћих производа извозимо без царине), тамо се праве нови инвестициони фондови, могу добити повољнији кредити и очекивати већа економска сарадња. Супер, само не треба да буду "евроазијске" него "светске интеграције". Зашто неке напуштамо? Треба сарађивати са свима, што више отварати границе за сва тржишта. Нема лошег тржишта. Свако тржиште је "пријатељско". Сваки купац је добродошао. Питајте било ког трговца. То је само укратко... Питање је драги моји - желите ли да се руководите разумом и логиком (јер само тако је могуће у економији) или ирационалним емоцијама. Јер емоције не стварају вредност, не праве паре. Оне имају своје место у породици, у вери итд. али није им место у економији. Нити тако може да се постигне нешто добро. Напротив - највеће економске катастрофе у историји направљене су када су одлуке доношене на основу емоција, а не разумно. Зосима, Пг, Juanito and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Март 14, 2014 Пријави Подели Написано Март 14, 2014 Јел могуће да имаш баш оволико слободног времена? Ђуро Станивук, Ignjatije, Grizzly Adams and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милош Обилић Написано Март 14, 2014 Пријави Подели Написано Март 14, 2014 Prvo cu samo iskomentarisati ovo sto si napisao u vezi saradnje sa svima. Druze da li ti mislis da ako Nemac hoce da lupam nesto kupi ili negde ulozi svoj novac da su Dveri protiv zato sto je to Nemac ili Englez ili Amer? Upravo oni pricaju da su protiv EU ali su za saradnju sa svakom drzavamo pojedinacno,ako je interes Nemacke,Engleske,Svajcarske ili koga vec i naravno interes Srbije da saradjujemo to ce se i desiti. Jel to posteno? ja mislim da jeste. Ovo oko banaka ti mora da zivis u Indoneziji,naravno da ne smeju kamatne stope biti najvece u evropi kod nas Srba i da je to niti objasnjivo niti normalno. To sto oni imaju ekstra profit na ledjima gradjana Srbije to je jedno i zato i jeste stav Dveri da se dodatno oporezuju. Ali meni to nije normalno razmisljanje tvoje da prostis da mislis da je spas ekonomije jedne drzave u kreditima,ne to je neka vrsta nuznog zla. Sto se MMF-a tice izvini brate teras me da razmisljam da si zlonameran,sto? Zato sto ne pricaju samo Dveri o tome,kad stranke vladajuce koji ucestvuju u dogovorima sa njima o tome pricaju,da kome mmf pomaze oni dodatno propadaju. I da najlakse je reci pisem sad celoukupan utisak "to ne moze da se odradi" brate moze,izvodljivo je,ali sa novim ljudima. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Март 14, 2014 Пријави Подели Написано Март 14, 2014 Одувек сам се питао за коју страну службу Звонко ради. Кад год бих посумњао у то сам ме је за кратко време враћао на претходни став. Сазнаћемо једног дана и то Или раније, ако Двери дођу на власт http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 14, 2014 Пријави Подели Написано Март 14, 2014 Sto se MMF-a tice izvini brate teras me da razmisljam da si zlonameran,sto? Zato sto ne pricaju samo Dveri o tome,kad stranke vladajuce koji ucestvuju u dogovorima sa njima o tome pricaju,da kome mmf pomaze oni dodatno propadaju. Данашње странке нису послушале скоро ниједан савет ММФ-а. Ниједан до сада. Када сам вас питао све шта је то ММФ урадио нажао Србији нисам добио ниједан одговор. што имплицира да немате појма ни шта ММФ предлаже ни шта Срби раде. Ovo oko banaka ti mora da zivis u Indoneziji,naravno da ne smeju kamatne stope biti najvece u evropi kod nas Srba i da je to niti objasnjivo niti normalno. Апсолутно је објашњиво и нормално 1.У европи имаш развијену привреду где људи штеде у банкама. Приватне штедње аутоматски утичу на цене кредита. ШТо виће штедња то је нижа цена кредита. 2.Друга ствар, порези, опорезивање аутоматски утичена цену кредита. 3.И трећа свар, ризик невраћања кредита у Срибији утиче на његову цену. Ако ти је већи ризик да кредит нећеш да вратиш, банка ставља већу цену. Исто као што ризичнији посао носи са собом већу цену само због нивоа ризика. Например рудар у ризичнијем руднику добија веће паре, него рудар у мање ризичном руднику 4. Монопол и фискална политика републике Србије, упореди их са европом. И зато ти, драго мој дверјанине, банке имају високе стопе кредита у Срб. Prvo cu samo iskomentarisati ovo sto si napisao u vezi saradnje sa svima. Druze da li ti mislis da ako Nemac hoce da lupam nesto kupi ili negde ulozi svoj novac da su Dveri protiv zato sto je to Nemac ili Englez ili Amer? У плану и програму имају мере које ће да одбијају Немце, Енглезе и Амере, све то под изговором развоја домаћег привредника. САм је бошко то изјавио. Чак је и Писмејкер рекао шта - неће дозвољавати странцима да приватизују јавна предузећа. Дакле... јесу Двери против тога. Grizzly Adams and florenntina је реаговао/ла на ово 2 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 14, 2014 Пријави Подели Написано Март 14, 2014 Чим крене аргументација сви се разбеже. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 14, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Март 14, 2014 Људи су ти 100% емотивна бића. Зато је Бог човеку дао разум и задатак да превазиће анималне инстинкте, већ се њиме руководи. А то је тежак посао... И тако, пошто смо лењи - већина реагује само емотивно. Мисле да је довољно само имати "добру намеру" и надати се да ће некако бити добро. Као она неопрезна деца која зажмуре и трче преко улице. Немају развијену навику да сагледају чињенице, размотре могућности, па виде које су последице акција. Јер у природи важи закон узрока и последице. Све се дешава због нечега, свака акција (или њен недостатак) има неку последицу. Проблеми се не решавају "снагом добре воље", него рационално. Разумом. И то нам се понавља увек изнова, па ево и са Дверима. Кад овако разложиш на просте чиниоце и изнесеш рационалне аргументе њима једноставно није јасно шта хоћеш... Мисле "зар не видиш колико имамо добру намеру!?" Мора да си зао када то не разумеш. Страни плаћеник и све што већ иде... Ћириличар and Аурор је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 14, 2014 Пријави Подели Написано Март 14, 2014 Људи су ти 100% емотивна бића. Зато је Бог човеку дао разум и задатак да превазиће анималне инстинкте, већ се њиме руководи. А то је тежак посао... И тако, пошто смо лењи - већина реагује само емотивно. Мисле да је довољно само имати "добру намеру" и надати се да ће некако бити добро. Као она неопрезна деца која зажмуре и трче преко улице. Немају развијену навику да сагледају чињенице, размотре могућности, па виде које су последице акција. Јер у природи важи закон узрока и последице. Све се дешава због нечега, свака акција (или њен недостатак) има неку последицу. Проблеми се не решавају "снагом добре воље", него рационално. Разумом. И то нам се понавља увек изнова, па ево и са Дверима. Јел знаш за ону фриедманову да ће у демократији средина од шесдесет посто увек да надгласа 20 % изнад и 20 % испод. То јест он је рекао да средња класа сам себе одржава у демократије јер је она средина од 60 % која надгласава 20 % сиромашних и 20 % богатих. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 14, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Март 14, 2014 Да. И управо зато државне функције треба свести на пуку бирократију без икаквог уплитања у привреду итд. Онда "већина" не би имала никакву могућност да "купује услуге" гласовима. Нити би политичари имали шта да продају. Млађони, Аурор and florenntina је реаговао/ла на ово 3 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Март 14, 2014 Пријави Подели Написано Март 14, 2014 Да. И управо зато државне функције треба свести на пуку бирократију без икаквог уплитања у привреду итд. Онда "већина" не би имала никакву могућност да "купује услуге" гласовима. Нити би политичари имали шта да продају. Jesi li to ti, Zvone? De si čoveče, nema te 100 godina i 14 sekundi? xD Da za Raduleta glasam u nedelju? Reci evo, ustupam moj glas.. florenntina је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђуро Станивук Написано Март 14, 2014 Пријави Подели Написано Март 14, 2014 У плану и програму имају мере које ће да одбијају Немце, Енглезе и Амере, све то под изговором развоја домаћег привредника. САм је бошко то изјавио. Чак је и Писмејкер рекао шта - неће дозвољавати странцима да приватизују јавна предузећа. Дакле... јесу Двери против тога. Ја бих свакако радо одбио и Американце и Енглезе и Немце...не зна се која су већа г**на. Свет је већи од њих па и да не рачунамо Русију... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 14, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Март 14, 2014 Ево ту сам жив & здрав! Мораш сам да одлучиш. А не после да се вадиш "он ми рекао"... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 14, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Март 14, 2014 Ја бих свакако радо одбио и Американце и Енглезе и Немце...не зна се која су већа г**на. Свет је већи од њих па и да не рачунамо Русију... Сјајна илустрација претходно реченог... Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Март 14, 2014 Пријави Подели Написано Март 14, 2014 Ја бих свакако радо одбио и Американце и Енглезе и Немце...не зна се која су већа г**на. Свет је већи од њих па и да не рачунамо Русију... Mnogim strankama je spoljna politika GLAVNA STVAR u priči, što je takođe neverovatno. Neko u našoj situaciji ne bi trebalo mnogo o tome uopšte... Kao da nemamo nikakvih problema i neverovatno smo politički uticajni i vojno moćni da je na prvom mestu šta da radimo geopolitički Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Март 14, 2014 Пријави Подели Написано Март 14, 2014 Ево ту сам жив & здрав! Мораш сам да одлучиш. А не после да се вадиш "он ми рекао"... Ne znam, Radule treba da skače od sreće ako bude preko 1% koliko vidim. Da li za nekog ko će sigurno da pređe celzijus, da ne ode Velikom Poglavici još malo na onih 50% što će da uzme? A Dveri će da kukaju na krađu još jednom, videćete. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука