Jump to content

Православље у Аустралији

Оцени ову тему


Guest Оливера

Препоручена порука

  • Гости

http://rutube.ru/tracks/2114852.html?v=c3c9b26ffbef4323c06e5f035645f79f

Фильм с участием архиепископа Сиднейского и Австралийско-Новозеландского Илариона (ныне - первоиерарха Русской православной церкви за границей) рассказывает о жизни и проблемах православия в самой благополучной стране мира и о том, какими удивительными путями воплощается замысел Божий о Церкви, - о рождении Православной церкви в Индонезии.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 8 months later...
  • Гости

САОПШТЕЊЕ СА ПРВЕ ЕПИСКОПСКЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ СВИХ КАНОНСКИХ ПРАВОСЛАВНИХ ЕПИСКОПА ОКЕАНИЈЕ

Објављено од стране Светигора на 19. октобар 2010.

СИДНЕЈ, 19. октобра – Чланови прве „Епископске Конференције Свих Канонских Православних Епископа Океаније“ са радошћу су искористили прилику да се састану у Сиднеју, у Аустралији, од 16. до 18. октобра 2010. године. Конференцијом је ex officio председавао Високопреосвећени архиепископ Стилијанос аустралијски.

Конференција је отворена Светом Архијерејском Литургијом у Саборном храму Благовести пресвете Богородице у сиднејском насељу Редферн, седишту грчке Архиепископије у Аустралији, сведочећи наше нераскидиво евхаристијско јединство.

У складу са одлукама предсаборске свеправославне Конференције одржане у Шамбезију, у Швајцарској, од 6. до 13. јуна 2009. године, канонски Православни Епископи састали су се у Сиднеју у духу братске љубави, видљиво сведочећи и утврђујући јединство свих канонских Православних Цркава. Након дуге и поучне начелне дискусије рад Конференције концентрисан је на питања од заједничког интереса, као што су: пастирски рад, веронаука и литургијски живот.

Имајући то у виду, ми доле потписани, оштро осуђујемо све оне који покушавају да наруше непроцењиво јединство наше Цркве кроз наклоњеност новоформираним или од раније познатим расколничким групама и сектама у нашем региону.

Да би се што боље очувало и развијало јединство Православних Цркава у Океанији, чланови Конференције једногласно су се сложили у одлуци да се образују три одбора који би се бавили следећим питањима:

1. Академска мисија. Главна област рада овог одбора јесте одржавање, утврђивање и ширење Православља међу студентима универзитета и њихова заштита од последица прозелитизма. Овим одбором председавају Преосвећени епископ Иринеј из српске Цркве и Преосвећени епископ Језикиљ из грчке Архиепископије.

2. Свеправославно литургијско служење. Главна област рада овог одбора јесте популарисање заједничких свеправославних богослужења и усвајање јединственог приступа пастирским и литургијским питањима. Овим одбором председавају Преосвећени епископ Михаил из румунске Цркве и епископ Серафим из грчке Архиепископије.

3. Канонска питања. Главна област рада овог одбора јесте састављање листе свих канонских епископа и осталог свештенства у Океанији, као и листу свих расколничких група и секти које покушавају лажно да се представе као део канонског Православља. Овим одбором председава Високопреосвећени архиепископ Стилијанос а састоји се од представника свих заступљених помесних јурисдикција.

Чланови Конференције са радошћу очекују нове састанке у годинама које нам предстоје и наставак рада за добробит Православља у нашем региону.

Сиднеј, 18. октобар 2010.

Његово Високопреосвештенство архиепископ Стилијанос (Васељенска

патријаршија – Аустралија)

Његово Високопреосвештенство митрополит Павле (Антиохијска патријаршија)

Његово Преосвештенство епископ Агапит (Руска Црква)

Његово Преосвештенство епископ Иринеј (Српска Црква)

Његово Преосвештенство епископ Михаил (Румунска Црква)

Његово Високопреосвештенство митрополит Амфилохије (Васељенска

патријаршија – Нови Зеланд)

Његово Преосвештенство епископ Језикиљ (Викарни епископ)

Његово Преосвештенство епископ Серафим (Викарни епископ)

Његово Преосвештенство епископ Никандрос (Викарни епископ)

Извор: Српска Патријаршија

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

НОВА НАДА ЗА ПРАВОСЛАВЉЕ У АУСТРАЛИЈИ

Објављено од стране Светигора на 19. октобар 2010.

СИДНЕЈ, 19. октобра – У недељу, 17. октобра 2010. године, у саборној цркви Благовијести Пресвете Богородице, сједишту Архиепископије константинопољске Цркве у Аустралији и Новом Зеланду, били смо сведоци једног од најрадоснијих догађаја за свеукупну Православну Цркву у Океанији.

Након готово двије деценије, поново су се окупили предстојатељи свих помјесних Православних Цркава у Аустралији и Океанији. Литургијско сабрање предводио је предстојатељ Константинопољске Патријаршије у Аустралији, Његово Високопреосвештенство Архиепископ Стилијанос, а саслуживали су Епископи свих Православних Цркава који своје сједиште имају на Петом континету: Архиепископ Павле (Антиохијска патријаршија), Епископ Агапит (Руска патријаршија), Епископ Иринеј (Српска патријаршија), Епископ Михајло (Румунска патријаршија), Митрополит Новог Зеланда Амфилохије (Константинопољска патријаршија), као и викарни Епископи Архиепископа Стилијаноса: Дервиски Језекиљ, Аполонијски Серафим и Дорилејски Никандрос. На Светој Литургији је саслуживало многобројно презвитерство и ђаконство из свих јурисдикција.

Овај радосни литургијски догађај, као и предстојећи дводневни радни састанак поменутих епископа Океаније директна је посљедица договора постигнутог на четвртој предсаборској свеправославној конференцији одржаној јуна 2009. године у Шамбезију. За циљ има унапређење међусобних односа православних Цркава овог региона те присније заједничко служење и свједочење Истине у овом свијету и уопште у аустралијском и друштвима околних земаља.

Све истинске православне хришћане, без обзира на етничко поријекло и културне разлике, овај догађај би требало да подстакне на усрднију молитву како би Православље благодаћу Светога Духа још више просвијетлило и обасјало ова два континента.

Извор: Епархија аустралијско-новозеландска/Српска Патријаршија

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...