Schmemann Написано Фебруар 23, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2014 Занима ме да ли неко зна разлог зашто је изостављен један део Шмемановог дневника, у издању епархије захумско - херцеговачке а превод је Ирине Колак.Наиме избачен је део где Шмеман критикује настојања тада о. АМфилохија и о.Атанасија... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 23, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2014 Imas li neki izvor da moze da se procita bar u originalu sta je pisao? "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Schmemann Написано Фебруар 23, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2014 Imas li neki izvor da moze da se procita bar u originalu sta je pisao Матеј Арсенијевић преводи ове делове у књизи Наш живот у христу - христов живот у нама. ево одељак фотографисан на Скрибду. Прати одељак Четвртак, 2.октобар... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 23, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2014 Koja je to strana u knjizi? Gledam tamo da nadjem, ovo sto ovde vidim nije kompletno... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Schmemann Написано Фебруар 23, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2014 Koja je to strana u knjizi? Gledam tamo da nadjem, ovo sto ovde vidim nije kompletno... 658. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 23, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2014 Procitao sam, sama zapazanja su - koliko mogu da zakljucim - sasvim korektna. S druge strane, ovo sto on primecuje kao manjkavost ne mogu da uocim nigde danas kod vl. Atanasija i mitr. Amfilohija. Bas naprotiv. Moguce je da je Smeman upravo kritikovao njihove ondasnje stavove i pisanja, nesto sto je (dugim) vremenom otislo mnogo daleko napred i u dubinu, i sto je bogoslovski potpuno sazrelo... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Schmemann Написано Фебруар 23, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2014 Procitao sam, sama zapazanja su - koliko mogu da zakljucim - sasvim korektna. S druge strane, ovo sto on primecuje kao manjkavost ne mogu da uocim nigde danas kod vl. Atanasija i mitr. Amfilohija. Bas naprotiv. Moguce je da je Smeman upravo kritikovao njihove ondasnje stavove i pisanja, nesto sto je (dugim) vremenom otislo mnogo daleko napred i u dubinu, i sto je bogslovski potpuno sazrelo... У потпуности се салажем са тобом.... И управо због тога ми није јасан овај потез, Јер по мени издавачи овог дела су ФАЛСИФИКАТОРИ. Изостављање једног фдела равно је па чак можда и горе него да су придодали и дописали неке своје мисли. Чини ми се да је ШМЕМАН ВЕЛИКИ У СВОМЕ БОГОСЛОВЉУ САМО НИЈЕ ВЕЛИКИ КАД НАС КРИТИКУЈЕ!!! (зна се на кога мислим и у чијем лицу пишем) Мали Лазар and Жика је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Фебруар 23, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2014 Cela knjiga je ovde...ili barem taj deo. http://www.scribd.com/doc/194837047/Aleksandar-%C5%A0meman-Na%C5%A1-%C5%BEivot-u-Hristu Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 23, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2014 У потпуности се салажем са тобом.... И управо због тога ми није јасан овај потез, Јер по мени издавачи овог дела су ФАЛСИФИКАТОРИ. Изостављање једног фдела равно је па чак можда и горе него да су придодали и дописали неке своје мисли. Чини ми се да је ШМЕМАН ВЕЛИКИ У СВОМЕ БОГОСЛОВЉУ САМО НИЈЕ ВЕЛИКИ КАД НАС КРИТИКУЈЕ!!! (зна се на кога мислим и у чијем лицу пишем) Pitanje je upravo ko je izostavio taj deo. Ako mene pitas - tvrdim i potpisujem da to nema sanse da bude bilo ko od ove dvojice vladika, nego neko od redaktora knjige. A zasto? Ne bi to znao, ali je svakako potpuno pogresno. Pa barem su njih dvojica poznati da bez problema mogu da prime kritiku, i to na sasvim zdrav, hriscanski nacin... Жика је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Фебруар 23, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2014 A ja sam potpuno siguran da bi se vladika Atanasije pobunio ako bi tako nesto primetio, tj da fali bas taj deo. Dovoljno sam proveo pored njega da znam da to on sigurno nebi dozvolio. obi-wan, Дејан, lab_man and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Schmemann Написано Фебруар 23, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2014 Аман људи фали део. Део у коме постоји конструктивна критика ове двојице епископа. Да ствар буде занимљивија - књигу је издала епархија једног од Епископа. СЛУЧАЈНОСТ НИЈЕ. Мали Лазар је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ламех Написано Фебруар 23, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2014 "Света аутоцензура"!! Преводиоци и издавачи су у своме "смирењу" то урадили. Као што се ради гомила ствари у нашој Цркви. Из "смирења". Vaske and obi-wan је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 23, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2014 "Света аутоцензура"!! Преводиоци и издавачи су у своме "смирењу" то урадили. Као што се ради гомила ствари у нашој Цркви. Из "смирења". Nesto slicno sam hteo jos iznad da kazem, ali sam se uzdrzao. U svakom slucaju - to je (verovatno, i na zalost) to... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
БРЂАНИН Написано Фебруар 23, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2014 Докторат Владике Атанасија из 1967: Еклисиологија Светог Апостола Павла. Дневник је из 1980. Мало је прећерао Шмеман. Мада он овиме 'качи' сигурно и Оца Флоровског и његов повратак Светим Оцима. Познат је њихов сукоб на Светом Владимиру.... Шмеман је генијалан кад богословствује али парцијалан кад критикује. Бојим се да нам он овдје продаје дио за цјелину, како рече pars pro toto.. Уосталом, треба узети у обзир да Шмеман није писао свој дневник да би га објавио и можда је хтио да искритикује неку општу тенденцију у Цркви, само му примјер није добар.. Да не причамо да овдје посредно критикује и Оца Јустина. То што је човјек монах не чини аутоматски незналицом и носјетљивим за живот Цркве. Нешто ту код Шмемана не штима. Па нису монаси заузели неку "линију" тиме што су се замонашили, него служе Цркви као и остали... Право је питање, што нису други, "немонаси" богословствовали.. У сваком случају ово је изненађујуће површно писаније Проте Ш. и не дотиче се дубине ни онога ко критикује, ни оних које критикује. Шта ћеш. Људи смо... Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 23, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2014 Malocas mi se na mail javio jedan brat, i zamolio da u vezi ove teme (koju je citao kao gost) prenesem njegove poruke: ... ... ... Brate Obi, Pozdrav! Nadam se da si OK i ti i tvoja porodica - da predjem na stvar, vidim da se na forumu https://www.pouke.org/forum/topic/32598-%D1%88%D0%BC%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D0%BD-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BE-%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%B8-%D0%B0%D0%BC%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D1%85%D0%B8%D1%98%D0%B0/page-2 vodi rasprava o falsifikovanju Smemanovih Dnevnika. Elem, mislim da je resenje sledece: M. Arsenijevic je prevodio sa ruskog /prema ovom izdanju Dnevnika> http://shmeman.ru/modules/myarticles/article_storyid_124.html ; http://www.krotov.info/libr_min/25_sh/me/man_41.htm - http://www.krotov.info/libr_min/25_sh/me/man_48.htm /, a prevodilac koji je je prevodio za Ep. ZHP je prevodio sa engleskog /prema ovom izdanju Dnevnika> http://www.scribd.com/doc/167634197/The-Journals-of-Father-Alexander-Schmemann-1973-1983 / Pazi sad ovo - u engleskoj verziji uopste nema tog pasusa, ne pominju se ni o Justin ni o Amfilohij i Atanasije, i pretpostavljam da je izdanje koje je stampao Vidoslov radjeno prema engleskom izvorniku /iz 2000. godine/, a da je M. Arsenijevic tj Obraz izdao prema ruskog verziji /iz 2005. godine/ Nazalost, nemam izdanje koje je objavio Vidoslov da bih to i potvrdio, pa rekoh mozda ti imas - pa mozes da proveris i uporedis... Inace, posto je rasprava na forumu krenula u nekom smeru da se Vidoslovu / Ep ZHP nabacuje cenzura, pre bih rekao da je cenzura zapravo ovo sto je uradio Arsenijevic - preveo je samo one odlomke koji su mu se svideli, a ne integralni tekst Dnevnika... Viktor Ljvovic, Иван Ивковић, Manastir Bradaca and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука