Jump to content

Кустурица тражи поништење процеса Гаврилу Принципу

Оцени ову тему

Препоручена порука

Редитељ и директор Андрићевог института Емир Кустурица најавио је да ће тражити поништење процеса Гаврилу Принципу.

Кустурица је објаснио да ће ово тражити због тога што Аустро-Угарска никад није ратификовала анексију Босне, па према томе ни процес за велеиздају, по његовој оцени, није био законит.

“Тражићемо поништење за сву Младу Босну, зато што је тај суд био нелегалан и водио процес који је био нелегалан, као и у осталом многи судови који су постојали”, казао је Кустурица након што је са министром просвете у оставци Томислав Јовановић потписао уговор о финансирању тог института са 85.000 евра у 2014. години.

Јовановић је након потписивања споразума казао да тим чином Андрићев институт и његов оснивач Кустурица, кога је ословио као “професора”, постају део образовног система Србије.

“Нема позитивнијег и угледнијег примера у образовању Србије од професора Емира Кустурице, и мени представља право задовољство што имамо искорак у образовању Србије, са жељом да сарадњу наставимо и проширимо на добробит нашег народа”, казао је Јовановић.

По Кустуричиним речима, Институту треба 170.000 евра за рад, од чега половину плаћа Србија, а половину Република Српска.

Он је казао да су направљени програми одељења за историју и књижевност Андрићевог института, и да је у плану обележавање 100. годишњице атентата на Франца Фердинанда и издавање књиге о пореклу “нашег језика и језика у окружењу”.

Познати редитељ навео је и пројекат засађивања стабала на милион хектара и казао да је идеја министра Јовановића да се направи “Шљивенград” у његовом крају у Прокупљу.

“Тај пројекат је сувише утопијски да би био брзо и лако разливован, али мислим да је смештен у можданим магазинима код многих и да ће једног дана, када буде боља атмосфера, бити могуће да се реазлиује”, казао је Кустурица.

Он је истакао да Андрићев институт постаје “озбиљна институција која се бирне да не заборавимо ко смо, шта смо, одакле смо и где ћемо”. Истраживачи у Андрићевом институту су људи из иностранства, Србије и Босне и Херцеговине, а чланови Управног одбора су песник Матија Бећковић, директор Архива Србије Мирослав Перишић и тенисер Новак Ђоковић, а треба да добије још два члана, рекао је Кустурица.

http://mojahercegovina.com/

emir-kusturica-foto-moja-hercegovina-540

Шта за духовни живот хришћанина значи св. Причешће јасно је из те речи самога Господа: "Ја сам живи Хлеб који је сишао с неба. Kо једе од овога Хлеба живеће вечно... Ако не једете тела Сина човечијег и не пијете крви његове, живота нећете имати у себи. Kо једе Тело моје и пије Kрв моју има живот вечни и ја ћу га васкрснути у последњи дан. Јер је моје Тело право јело и Kрв моја право пиће."

Подели на овим сајтовима

По Кустуричиним речима, Институту треба 170.000 евра за рад, од чега половину плаћа Србија, а половину Република Српска.

Лапо лапо, што би се 'но казло. Двеста из места...

“Нема позитивнијег и угледнијег примера у образовању Србије од професора Емира Кустурице..."

... триста кад је чиста писта, а и ценкање је уметнос'. Судећи по овом ултра мега гига тренду мене чуди да професор Немања још није докторирао.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...