Jump to content

Олимпијске Игре

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Гости

четвртак, 09. авг 2012, 02:20 -> 02:30

Да ли сте знали - 12. део

Кубaнaц Teoфилo Лoрeнцo Стивeнсoн трoструки био је бoксeрски шaмпиoн у тeшкoj кaтeгoриjи. Свe мeчeвe нa три учeшћa нa Игрaмa дoбиjao je нoкaутoм, прeкидoм или прeдajoм прoтивникa, aли сaмo у Moскви крaj бoрби сa њим, нa нoгaмa, су успeли дa дoчeкajу Пjoтр Зajeв (СССР) и Maђaр Иштвaн Лeвaн.

Непосредно уочи почетка Игара 1980. дотадашњи амбасадор Шпаније у Русији, Хуан Антонијо Самаран је изабран за председника МОК на 83. заседању те организације у Москви, које је одржано пре Летњих олимпијских игара 1980. - између 15. и 18. јула 1980. На овој функцији Самаран је остао пуних 20 година, а до смрти почасни председник ове организације.

kastro.jpg

Током свог мандата Самаран је успео да финансијски опорави олимпијски покрет, уз велике приходе од телевизијских права и спонзорства. Иако су Летње олимпијске игре 1984. и Летње олимпијске игре 1988. бојкотовале државе Источног блока и још неке државе, број држава чланица МОК и учесница сваких игара се повећавао током Самарановог председништва. Самаран је такође тежио да се најбољи спортисти такмиче на Олимпијским играма, што је довело до поступног прихватања професионалних спортиста.

Самаран се 2001. године није поново кандидовао за председника МОК. На том месту наследио га је Жак Рог који МОК води и данас. . Самаран је постао почаснидоживотни председник Међународног олимпијског комитета. Умро је 21. априла 2010. у Барселони од срчаног удара.

Aлeксaндaр Дитjaнтин je oсвojиo oсaм мeдaљa у гимнaстици нa jeдним Игрaмa. Tри злaтнe, чeтири срeбрнe и jeдну брoнзaну мeдaљу, a Никoлaj Aндриjaнoв сe дoмoгao 15 oлимпиjских мeдaљa нa Игрaмa у Moскви. Прeтхoднo je oсвojиo oдлличja у Mинхeну и Moнтрeaлу.

teofiloStivenson.jpg

Највећи и велики...

Кубaнaц Teoфилo Лoрeнцo Стивeнсoн трoструки био је бoксeрски шaмпиoн у тeшкoj кaтeгoриjи. Свe мeчeвe нa три учeшћa нa Игрaмa дoбиjao je нoкaутoм, прeкидoм или прeдajoм прoтивникa, aли сaмo у Moскви крaj бoрби сa њим, нa нoгaмa, су успeли дa дoчeкajу Пjoтр Зajeв (СССР) и Maђaр Иштвaн Лeвaн.

Руски пливaчки aс Влaдимир Сaлникoв, пoзнaт и пo нaдимку „чудoвиштe нa тaлaсимa" нa oвим Игрaмa триjумфoвao je 400 м слoбoднo, у штaфeти 4 x 200 м a нa 1500 м je дo злaтa дoшao у врeмeну свeтскoг рeкoрдa и тo испливaвши дeoницу зa мaњe oд 15 минутa- 14: 58, 27 кao први чoвeк кoмe je тo пoшлo зa рукoм.

VladimirSalnjikov.jpg

Кoшaркaши Jугoслaвиje oсвojили су злaтну мeдaљу први пут у истoриjи. Билa je тo и првa мeдaљa кoja ниje припaлa рeпрeзeнтaтивцимa СAД и СССР нa кoшaркaшкoм турниру. Meдaљe зa Jугoслaвиjу нa oвим Игрaмa oсвojилa су двa брaтa Taдиja и Слoбoдaн Кaчaр у Moскви.

Пoслe 28 гoдинa спoртисти Jугoслaвиje oсвajajу мeдaљу у вeслaњу. Пoслe пoбeдничкoг чeтврцa у Хeлсинкиjу 1952. Mилoрaд Сaтнулoв и Зoрaн Пaнчић у дубл скулу oсвojили су срeбрo.. Oвoм успeху дoпринeли су и двojaц сa кoрмилaрoм кojи je стигao дo брoнзe. Срeбрну мeдaљу oсвojили су и вaтeрпoлисти...

Подели на овим сајтовима

• Одговори 597
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Гости

среда, 08. авг 2012, 13:11 -> 21:33

ВИДЕО: "Делфини" смирили "кенгуре"

Србија - Аустралија 11:8 (крај)

Србија - Аустралија 11:8 (2:3, 2:4, 2:1, 5:0). Актуелни европски шампиони прописно су се поиграли са нервима навијача и против неугодних "кенгура" буквално су од понора стигли до славља. "Делфини" су великим преокретом у последњој четвртини дошли до победе и изборили полуфинале, у коме ће се састати са Италијом.

Ватерполо репрезентација Србије победила је данас Аустралију са 11:8 (2:3, 2:4, 2:1, 5:0) и, теже него што се очекивало, успела да се пласирала у полуфинале на Олимпијским играма у Лондону.

Србија - Аустралија 11:8

Најефикаснији у екипи Србије био је Филип Филиповић са три гола, док су по два гола постигли Живко Гоцић и Андрија Прлаиновић. За Аустралију по два гола постигли су Ричи Кембел и Џејми Бедсвот.

Vaterpolisti-Srbija1.jpg

Србија је са два Гоцићева гола добро почела меч и деловало је да ће одиграти још једну рутинску утакмицу. Ватерполисти Аустралије су, међутим, узвратили и са три гола, које су постигли Томас Волан, Џејми Бедсворт и Рис Хауден, преокренули резултат. У тој деоници српски ватерполисти су четири пута у нападу имали играча више, али су то успели да искористе само једном. Главни проблем српских ватерполиста из прве четвртине - слаба реализација са играчем више, наставио се и у другој деоници.

Vaterpolisti-Australija1.jpg

Аустралија је постигла четврти гол преко Тима Клеланда, а врло брзо Бидсворт је повисио на 5:2. Филип Филиповић успео је да смањи на 3:5, а то је био први гол за српску репрезентацију после више од пет минута игра. Ричи Кембел убрзо је поново вратио три гола предности за Аустралију. Филиповић, који је у тој деоници био једини расположени српски репрезентативац, поново је успео да смањи на 4:6, али је Кембел поново био сигуран и после само неколико минута вратио три гола предности Аустралији, која је другу четвртину добила са 4:2.

Vaterpolisti-Srbija3.jpg

У трећој четвртини селектор Дејан Удовичић направио је измену голмана, тако да је уместо Слободана Сора на гол стао Гојко Пијетловић. То се показало као добар потез. У тој деоници повела је Србија голом Вање Удовичића, али је узвратио Били Милер. Нешто касније Андрија Прлаиновић постигао је први гол на утакмици и смањио резултат на 6:8. То је била и прва деоница коју је Србија добила од почетка утакмице, резултатом 2:1.

Четврта четвртина била је одлучујућа и у њој су српски ватерполисти показали шампионску игру. Почело голом Душка Пијетловића, а нешто касније Андрија Прлаиновић својим другим голом на мечу успео је да изједначи резултат. Српска репрезентација је у тој четвртини много боље играла одбрану него у претходном делу меча.

Filip-Filipovic1.jpg

Србија је успела да поведе трећим голом Филиповића, први пут после почетног вођства у првој четвртини. Снажна одбрана одразила се и на већи број искључења, тако да је капитен Вања Удовичић због три искључења завршио утакмицу.

Победу је потврдио Милан Алексић голом из даљине и донео Србији недостижну предност од 10:8. Исти играч одлично је одиграо одбрану у следећем нападу Аустралије, тако да је Србија успела да сачува предност.

Filip-Filipovic2.jpg

Милан Алексић потрудио се да отклони све недоумице и голом на минут и 20 секунди до краја донео три гола предности Србији. Српски ватерполисти су, укупно гледано, на свом ниво у одиграли само последње две четвртине, али то је овога пута било довољно да укупним резултатом 11:8 обезбеде полуфинале на ОИ у Лондону.

Србија: Соро, Шапоњић, Гоцић 2, Удовичић 1, Мандић, Д.Пијетловић 1, Никић, Алексић 1, Рађен, Филиповић 3, Прлаиновић 2, Митровић 1, Г.Пијетловић.

Аустралија: Денерли, Кембел 2, Клиленд 1, Котерил, Јангер, Бедсворт 2, Роуч, Мекгрегор, Волен 1, Вудс, Хауден 1, Милер 1, Кларк.

Репрезентација Србије састаће се у полуфиналу олимпијског турнира у Лондону са селекцијом Италије која је савладала браниоца титуле Мађарску са 11:9 (2:2, 3:2, 3:1, 3:4). Голове су постигли Прескути, Фелуго и Фиљоли по три, Перез и Ђорђети за Италију, а Мадараш три, Денеш Варга и Кашаш по два, Бирош и Данијел Варга за Мађарску.

Србија - Аустралија 11:8 (крај)

Подели на овим сајтовима

• Гости

среда, 08. авг 2012, 15:47 -> 23:30

Дудаш на прегледима у болници

Српски атлетичар Михаил Дудаш одустао је од даљег такмиченуја у десетобоју на Олимпијским играма због здравствених проблема. Дудаш се није појавио на старту трке на 400 метара због јаке главобоље и тренутно је на прегледима у болници.

Атлетичар Србије у десетобоју Михаил Дудаш одустао је данас од такмичења на Олимпијским играма у Лондону, пошто му је позлило уочи почетка пете дисциплине - трке на 400 метара.

Mihail-Dudas.jpg

Дудаш је превезен у болницу на прегледе како би се установило због чега се осећао лоше и због чега се жалио на јаке главобоље.

Дудаш је после четири дисциплине заузимао 10. место у конкуренцији 31 такмичара, али се није појавио на старту трке на 400 метара због јаке главобоље и тренутно је на прегледима у болници.

Трка на 400 метара била је последња дисциплина првог дана такмичења десетобојаца на Играма у Лондону.

Подели на овим сајтовима

• Гости

среда, 08. авг 2012, 19:37 -> 11:38

Вања: Србијо, скини оптерећење са нас!

"Молим све људе и целокупну јавност да скине оптерећење са нас, јер нико овде није дошао да се излежава него да на прави начин презентује Србију. Молим да нас пустите све док не завршимо такмичење", позвао је српску јавност Вања Удовичић.

Капитен ватерполиста Србије Вања Удовичић после данашње тешке победе против Аустралије (11:8) и пласмана у полуфинале Олимпијских игара у Лондону позвао је српску јавност да скине оптерећење са њих.

Vanja-Udovicic4.jpg

"Молим све људе и целокупну јавност да скине оптерећење са нас, јер нико овде није дошао да се излежава него да на прави начин презентује Србију. Молим да престанете да причате о лаким мечевима на Олимпијади, да престанете да причате како су ватерполисти једини који су овде дошли с разлогом. Верујте, и сви други дошли су овде са великим разлогом – свако даје свој максимум – а ја молим да нас пустите све док не завршимо такмичење", у даху је после меча испричао Удовичић.

Dejan-Udovicic1.jpg

Са капитеном се сложио и селектор Дејан Удовичић.

"Ово није хумано, стварно није фер према момцима. Свих 500 људи који су овде дошли већ нас виде као шампионе, као неког ко треба да искупи све друге. Није фер, делом је и резултат тога претерана нервоза у првом делу. Не правдам никог, али ватерполсити најмање заслужују такав третман. Молио сам играче да искључе телефоне и телевизоре, није злонамерно, не мислим ништа лоше, али бићу најсрећнији када сви ови који су испали прекосутра оду за Београд и скину нам тај притисак", поручио је Дејан Удовичић.

Подели на овим сајтовима

• Гости

среда, 08. авг 2012, 20:03 -> 21:18

Три године сам чекао овакву шансу

"Од 2009. године сам у репрезентацији и сада сам први пут ушао у једном овако важном мечу. Драго ми је што се овако завршило, мислим, није ми драго због Сора, он је врхунски голман", рекао је Гојко Пијетловић, јунак преокрета у мечу против Аустралије.

Други голман ватерполо репрезентације Србије Гојко Пијетловић, јунак преокрета у четвртфиналу олимпијског турнира против Аустралије, рекао је после меча да је три године чекао овакву шансу и да је срећан што је оправдао поверење.

Vaterpolisti-Srbija4.jpg

"Од 2009. године сам у репрезентацији и сада сам први пут ушао у једном овако важном мечу. Драго ми је шсто се овако завршило, мислим, није ми драго због Сора, он је врхунски голман, сматрам да није лоше бранио, али тренер је осетио потребу да га замени и то се исплатило", изјавио је Пијетловић новинарима у Лондону.

Према његовима речима, меч ниије преломио он, него добра одбрана целог тима.

"Преломила је наша одлична игра у одбрани у другом делу када смо примили само само један гол. Аустралијанци су били незгодни у првом делу, првенствено јер наш напад са играчем више није био на нивоу. То морамо да поправимо за полуфинале, а одбрана је и до сада функционисала и функционисаће и даље", поручио је Пијетловић.

Gojko-Pijetlovic.jpg

Селектор Дејан Удовичић истакао је да се сада најбоље видело да његова упозороења о четвртфиналу као најтежем мечу нису била узалудна.

"Ово је олимпијски турнир, свако је дошао да уради најбоље што може. Четвртфинале је бити или не бити, јер су све екипе малтене изједачене и небитно је да ли си први или четврти на табели. На почетку меча смо насели на њихов трик, брзоплето смо завршавали нападе и прихватили дуел игру на два метра. Проблеми у одбрани су последица слабог напада, хтели смо да дамо три гола из једног напада, а то не може. После смо ишли корак по корак и све нам се вратило", рекао је Удовичић, уз констатацију да је и њему и играчима свеједно са ким ће играти у полуфиналу. На питање ко ће бити први голман у том мечу Удовичић је рекао:

Dejan-Udovicic2.jpg

"Соро, наравно. Имам поверења у њега, није он крив што смо примили шест или седам голова. Заменио сам га више психолошки, него резонски", поручио је Удовичић.

Србија ће у полуфиналу играти против победника четвртфиналног дуела између Италије и Мађарске.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Шпановићева далеко испод могућности

Ивана Шпановић завршила је такмичење у скоку у даљ на Олимпијским играма у Лондону, пошто је у финалу имала најбољи скок од шест метара и 35 центиметара.

Српска атлетичарка Ивана Шпановић заузела је у финалу олимпијског такмичења у скоку у даљ последње 11. место резултатом 6,35 метара.

Ivana-Spanovic1.jpg

У првом скоку Шпановићева је без концентрације претрчала, што јој је донело резултат од четири метра и 29 центиметара. У другом скоку дошла је до шест метара и 33 центиметара, а ни два центиметра у последњем покушају није јој донело пласман међу првих осам и још три покушаја.

Шпановићева је скакала далеко испод могућности, постигавши за 43 сантиметра слабији резултат од свог националног рекорда (6,78).

"Јуче сам одрадила пола посла, данас је требало да завршим на један други начин, али нисам успела. Може сад неко да прича да ли је то срећа или не, али ја сам међу 12 најбољих на свету и то је велико достигнуће. Жао ми је што нисам скочила боље, али на крају сам задовољна освајањем 11. места", рекла је Шпановићева новинарима у Лондону.

IvanaSpanovic4.jpg

Она је додала да јој је цела сезона била турбулента због проблема са повредом бутине, да јој је то још свеже у глави, али да је у Лондон стигла спремна.

"Далеко од тога да нисма спремна, али потребно је многе коцкице да се посложе да бих скочила резултат који сам скакала до прошле године. Нажалост, тренинг и такмичење нису исто, свеједно је да ли сам 11. са 6, 40 или 6,70. Наравно, више бих волела да сам скочила 6,80 него 6,35", поручила је Шпановићева.

Подели на овим сајтовима

• Гости

четвртак, 09. авг 2012, 12:01 -> 12:07

Драгана Гладовић елиминисана

Олимпијске игре готове су и за српску теквондоскињу Драгану Гладовић, која је на старту изгубиле од такмичарке из Велике Британије, Џејд Џонс, са 15:1.

Репрезентативка Србије у теквондоу у категорији до 57 килограма Драган Гладовић није успела да се пласира у друго коло Олимпијског турнира у Лондону, пошто је у прелиминарној рунди изгубила од Џејд Џонс из Велике Британије резултатом 15:1.

Dragana-Gladic.jpg

Драгана без другог кола

Џонс ће у наредној рунди такмичења борити против Мајау Хамаде из Јапана, која је са 14:11 савладала Ану Заниновић из Хрватске.

За разлику од Гладовић, други српски предстваник у теквондоу Дамир Фејзић победио је Петера Лопеса Сантоса из Перуа резултатом 5:3.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Рудиша срушио сопствени рекорд

Давид Рудиша из Кеније, обарањем првог светског рекорда на Играма у Лондону, још једном је потврдио да је неприкосновен у трци на 800 метара. Феноменални Рудиша два круга је истрчао за 1:40:91, скоро секунду брже од свог досадашњег најбољег времена у овој дисциплини.

Први светски рекорд у атлетици оборио је Кенијац Давид Рудиша у финалу трке на 800 метара. Рудиша је два круга истрчао у времену 1:40:91.

rudisha.jpg

Светски првак је и пре саме трке најављивао обарање сопственог светског рекорда, а да ће у томе иуспети било је евидентно већ након првих 400 метара, када је пролазно време лидера трке најављивало врхунски резултат.

Друго место, и сребрна медаља, припала је ателтичару из Боцване Најџелу Амосу, док бронза одлази такође у Кенију, у руке Тимотија Китума.

Занимљиво, рекорд на 800 метара важи за један од најтежих за обарање у атлетици, с обзиром да су га од 1979. године само тројица атлетичара обарала.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Велики преокрет за "блејд ранера"

Херој Игара у Лондону, Оскар Писторијус наступиће у финалу, иако јужноафричка штафета 4х400 метара није успела да заврши трку. Јужноафриканцима додељено место у финалу, после протеста.

Оскар Писторијус напустио је борилиште погнуте главе, јер штафета Јужне Африке није успела да заврши трку, пошто је Офентсе Могване пао педесетак метара пре него што је требало да је дода "блејд ранеру".

OskarPistorius.jpg

Ипак, два сата касније, организатори су одлучили да Јужноафриканцима доделе место у финалу, јер су Писторијус и другови протестовали.

Могване је пао у тренутку када је успео да се избори за пету позицију, али је "запео" за Кенијца Винсента Килија.

OskarPistorius2.jpg

"Неко ме саплео", рекао је Кили после трке. Кенијац је, за разлику од Могванеа, успео да настави трку.

Mogawane.jpg

Подели на овим сајтовима

• Гости

Хаос на бициклима BMX

Трке "BMX" бицикала тек други пут на Играма. Масовни падови у квалификацијама, гледаоци одушевљени. Фаворити, махом, "преживели".

Гледаоци су очекивали брзину, али су добили много више узбуђења - неколико тешких падова и сјајну најаву полуфиналних трка.

BMX1.jpg

Шокантно представљање трке ових бицикала на Играма у Лондону.

BMX2.jpg

BMX3.jpg

Подели на овим сајтовима

• Гости

ВИДЕО: Нико као Јусеин Болт

Да је којим случајем време у Лондону било наклоњеније атлетици, али и да сам Болт није по ко зна који пут успорио испред линије финиша, свет би видео још један светски или олимпијски рекорд. И овако, невероватни Јамајчанин је натерао свет у још један наклон након сјајне трке на 200 метара у којој је победник био познат већ након 50 – так метара.

Анализа Болтовог тријумфа у трци на 100 метра показала је да је Болт, за 9,63 секунде колико му је требало да стигне од стартне линије до финиша, додирујући земљу провео не више од две секунде. Готово да је нетачно назвати оно што Болт ради трчањем. То се јасно видело и у финалној трци на 200 метара.

Снимак финалне трке на 200 метара

Најбржи човек света Јусеин Болт још једном је потврдио своју класу освојивши још једно злато. Све три медаље освојили су атлетичари са Јамајке, што је успех који захтева подједнаку пажњу.

Болт је деоницу претрчао у времену 19,32 секунде, што је најбољи резултат ове сезоне и само две стотинке слабије од олимпијског рекорда.

Стекао се утисак да је Болт могао да обори можда и светски рекорд, који он држи у тој дисциплини и који износи 19,19, али је двадесетак метара пред циљем, некако у свом стилу, успорио.

Ипак, Болт је и поред тога успео да одбрани златну медаљу са претходих ОИ у Пекингу. Сребрну медаљу освојио је Јохан Блејк, Болтов тренинг партнер, који је дошао на циљ са временом 19,44 секунде.

Бронзану медаљу освојио је још један Јамајчанин Ворен Вир, који је дошао на циљ у времену 19,84 секунде.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Вербални рат Болта и Луиса

Нису имали прилику да се сусретну на стази, али то не значи да ривалитет не постоји. Карл Луис је у неколико наврата довео у сумњу успехе спринтера са Јамајке, позивајући се на "лабаву допинг контролу" у овој карипској земљи. Ово је толико изнервирало Јусеина Болта, па је одговор уследио одмах по окончању историјске финалне трке на 200 метара.

Карактеристични осмех Јусеина Болта за тренутак је нестао. Спринтер је на кратко паузирао у прослављању олимпијске медаље да би жестоко критиковао некадашњег америчког атлетичара Карла Луиса.

bolt-2.jpg

Убрзо пошто је освојио злато у трци на 200 метара на Играма у Лондону, Болт је рекао да је "изгубио поштовање" према Луису због тога што је Американац рекао да допинг контроле на Јамајци нису строге као у осталим земљама.

Иако некадашњи олимпијски шампион на 100 и 200 метара није изнео директне оптужбе, Луис је протеклих година више пута коментарисао јамајчанске тестове на дрогу.

"Земље попут Јамајке немају насумична тестирања, па спортисти месецима могу да прођу без тестова", рекао је Луис једном приликом.

bolt.jpg

Краљеви спринта

Његови коментари изазвали су, како преносе амерички медији, жестоку реакцију Болта који је двоструки освајач златне медаље у трци на 200 метара. Ниједном другом спортисти до сада није успело да два пута освоји злато у тој дисциплини, иако је Луис 1984. освојио злато, а 1988. сребро.

Болт је на конференцији за новинаре "оплео" по олимпијском шампиону Луису, на питање да ли жели да га пореде са њим или са покојним великаном спринта Џесијем Овенсом.

"Рећи ћу сада нешто контроверзно. Немам никакво поштовање према Карлу Луису", рекао је Болт. "Ствари које он говори о спринтерима су понижавајуће за једног спортисту. Мислим да само тражи пажњу јер више нико не прича о њему".

"Растужило ме је када сам пре неки дан чуо шта прича. Све је то веома узнемирујуће. Изгубио сам свако поштовање према њему. Свако".

bolt-3.jpg

На питање који га је Луисов коментар погодио, Болт је одговорио: "Сви у вези са допингом. Сматрам да то није спортски. Веома ме је узнемирило".

Када су га питали да ли може да гарантује да су јамајкански спринтери који су покупили све медаље у трци на 200 метара чисти, Болт је одговорио потврдно.

"Ми напорно тренирамо", рекао је он окружен Јоханом Блејком и Вореном Виром, који су освојили сребрну и бронзану медаљу, и тако само потврдили апсолутну доминацију Јамајчана у спринту у глобалним размерама.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Свештеници-волонтери за духовну утеху

За оне узбуђене или изгубљене гледаоце Олимпијских игара, којима је потребна помоћ или само неко да их саслуша, организатори су припремили и армију волонтера - црквењака који шетају улицама Лондона нудећи духовну утеху.

Са плавим бејзбол качкетима, 300 "пастора игара" различитих хришћанских учења шета метроом, аутобуским станицама и аеродромима спремни да пруже помоћ, без обзира да ли је реч о ситници попут изгубљеног сочива или озбиљном проблему у виду потенцијалног самоубиства.

Ulicni-pastori.jpg

Улични пастори за духовну утеху

Они су ту, како преноси АП, да понуде пријатељску подршку, а не да натурају своје верске погледе.

"Не делимо промотиван материјал или Библије. Ту смо да саслушамо", каже организатор целе акције Мајк Фриман.

Од јутра до мрака, станица Сент Панкрас, терминал на коме се укрштају све линије за Олимпијски парк, препуна је збуњених и изгубљених људи. Олимпијада је у град донела стотине хиљада посетилаца који су далеко од куће, дезорјентисани или једноставно уморни.

Пастори-волонтери нису званично део ОИ али имају дозволу организатора да шетају метроом са небоплавим капама и прслуцима.

Њихов посао је да помогну свима, од мушкарца који је изгубио сочива па су га упутили у оближњу апотеку, до полиције којој је била потребна помоћ у смиривању пијане жене или мушкарца са којима су сат времена причали одговарајући га од самоубиства.

London-molitva.jpg

Духовна помоћ спортистима и гледаоцима у Лондону

Вероисповести свих врста присутне су на Олимпијади где будисти, хришћани, Јевреји, муслимани и хинду свештеници 24 сата дневно нуде духовне савете спортистима.

Око Олимпијског парка, хришћански волонтери који нису део организационог одбора ОИ, често причају са волонтерима али и са посетиоцима спортских надметања и кажу да су изненадјени бројем људи који желе да разговарају.

Алан Ратлиф, амерички пастор који је члан удружења Међународни спортски црквењаци, каже да су посетиоци ОИ "отвореног ума".

"Овде су да све то искусе. Желе да упију све, а то отвара људе", каже Ратлиф који је рачуновођа у Хјустону и који жели да Исусову реч прошири светом - али само ако је слушалац вољан да је чује.

"Људи нам прилазе и питају нас зашто смо овде и када сазнају, изненада чујете причу. Тако крећу разговори", објаснио је он.

Пастор волонтер Хенри Плејл сматра да су волонтери веома свесни чињенице да морају пажљиво да приступе публици која је различитих религија.

"Мислим да смо стекли репутацију да радимо праву ствар. Могли бисмо да покушамо да наметнемо нашу веру али то није оно што људи желе", рекао је он.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Они раде за плату

Бацање кугле, трчање, скакање, веслање, пливање, тренинзи, победе и порази, мислите да се спортисти 24 часа дневно баве само тим стварима, чак и на Олимпијским играма. Мало је познато да многи олимпијци, по повратку кући, имају редовне послове, са радним временом, а да за учешће на такмичењима често узимају слободне дане и одморе.

На крају и они су само људи. Иако мислимо да по цео дан само тренирају и такмиче се и зарађују невероватан новац, и професионални спортисти имају послове као сав нормалан свет. То што о спортистима често судимо само на примеру фудбалера, чија баснословна примања померају све границе, не значи да су сви спортови економски исплативи.

Piter-Hednat.jpg

Питер Хеднат, после Лондона, повратак на посао

Тако нешто сигурно знају српски такмичари који тренирају „мање атрактивне" спортове, али ситуације није много боља ни у иностранству.

Да би могао да плаћа рачуне, амерички ватерполиста Питер Хеднат стажирао у једној банци у Њујорку. Овај 32-годишњи момак искористио је време када је био повређен да напредује у финансијској институцији „Голдман Сакс". По завршетку Олимпијских игара 12. августа, Хеднат се враћа на своје старо радно место.

Норвежанин рођен у Етиопији, Уриге Бута, да би зарадио за живот, ради као чистач који сређује канцеларије и школске учионице.

Urige-Buta.jpg

Уриге Бута добио плаћено одсуство да учествује на олимпијском маратону

Овај маратонац који је учествовао на Олимпијским играма у Лондону вежбао је у време када је имао паузе на послу. На крају су му у фирми у којој је радио понудили плаћено одсуство за време које је Бута провео на Играма.

Бацање диска није уносан спорт чак ни у Америци. То најбоље зна 25-годишњи олимпијац Ленс Брукс, који у Америци ради на грађевини, а повремено и као бармен и избацивач.

„Бацање диска је сјајна ствар, али на крају, желео бих да се бавим послом који би ми обезбедио пензију", поручио је Брукс.

Lens-Brukl.jpg

Ужива у диску, али волео би посао који ће му донети пензију – Ленс Брукс

Јапанац Кенки Сато, који на Олимпијским играма учествује у јахачким спортовима, у слободно време је будистички свештеник. Сато обожава медитацију, а његови родитељи кажу да у медитацији зна да проведе и 19 сати дневно. Он каже да му религиозност помаже код јахања.

Kenki-Sato.jpg

Када сиђе с коња медитира – Кенки Сато

Америчка триатлонка Гвен Јоргенсен, по повратку из Лондона, враћа се свом послу књиговође у једној фирми у Милвокију. И њу су послодавци пустили на Олимпијске игре, док су колеге посебно украсиле њен радни сто.

Gven-Jorgensen.jpg

Након триатлона повратак на посао рачуновође – Гвен Јоргенсен

Чаз Бетс је 25-годишњи амерички рвач грчко-римским стилом који се бави графичким дизајном и анимацијом. Наравно, то ради у тренуцима када не тренира и када није на Олимпијским играма.

Cad-Baz.jpg

Чаз Бетс, после рвачког тренинга, бави се графичким дизајном и анимацијом

Британка Наташа Пердју једна је од најјачих жена на острву. Ова 36-годишња дизачица тегова прво је кренула да тренира карате, али се после смрти оца, пребацила на дизање тегова. Ипак, спорт јој није главни извор зараде. Наташа ради као професионални сакупљач секундарних сировина, тачније лимених конзерви у Лидсу.

Natasa-Perdju.jpg

Наташа Пердју, тренира карате, диже тегове, али паре зарађује на лименкама

Подели на овим сајтовима

• Гости

Пио за медаљу

Британски таблоид златну медаљу за најпијанијег спортисту доделио је белгијском бициклисти Гејсу ван Хукеу. Овог момка су после ноћног провода другари морали да унесу у такси. Белгијски олимпијски комитет одмах је послао Хукеа кући, док је сам момак рекао да је срећан што га се породица није одрекла.

Белгијски олимпијски комитет повукао је са Олимпијских игара и послао кући бициклисту Гејса ван Хукеа због тога што се у острвским медијима појавила фотографија на којој је Ван Хуке толико пијан да га уносе у такси.

Pijani-biciklista.jpg

Пијан за медаљу

Фотографије Ван Хукеа са затвореним очима и флекавим панталонама и кошуљом кога двојица колега уносе у такси освануле су у британским медијима, а таблоид "Сан" му је у тексту доделио "златну медаљу за забављање" у лондонском Махики клубу.

За белгијске званичнике читава ствар уопште није била смешна.

"Белгијски олимпијски комитет и Краљевска бициклистичка федерација гнушају се овог инцидента који, на срећу, није утицао на живот Олимпијског села и спортиста који се труде да надмаше конкуренцију", наводи се у саопштењу.

pijani-biciklista1.jpg

Поздрав мами и тати

Ван Хуке је моментално послат кући, а белгијски медији преносе његову изјаву у којој он изражава жаљење због индицента.

"Направио сам велику грешку, добро је што ме се родитељи нису одрекли", рекао је он.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...