Jump to content

Како сведочити веру: Одговорност свештенства-едукација, лаика-одмерена реч, став без присиле, свих-добар пример, ...још нешто?

Guest Alefshin

12 члановâ је гласало

1. 1. Да ли знате довољно о Православљу?

• да
      6
    • не
      6
  2. 2. Да ли СПЦ довољно ради на едукацији народа?

• да
      3
    • не
      9
  3. 3. Да ли сте на Поуке дошли да би и научили нешто о својој вери?

• да
      9
    • не
      3

Препоручена порука

Ја мислим да нису толико проблематични.Ја рецимо кад ми то кажу одвратим пророчанством Светог Сомаса Еотолоса:Доћи ће вријеме кад ће Црквени поглавари бити већи безбожници него ико други.Тиме се секташима показује да смо ми у Цркви спремни на све и да су нас баш ти Свети Оци који су за њих нико и ништа за то припремали.

Био сам са Шаломом777 код Јеховиног Сведока и седам ипо сати смо расправљали о тома да ли је Јерусалим пао 607 или 587 године.Ја понио око десетак књига,напунио торбу свим и свакаквим доказима Шалом777 теглио лап топ,ада ја мислим да смо смршали 20 кила колико је тежак био материјал који смо носили.

Дођемо ми тамо јеховин адвокат донио неку књижицу од 50 страна а Шалом777 и ја донијели материјал величине од неколико хиљада страница и он ништа.Нека то но на пред крај расправе вели да ће нам донијети доказ и донесе ми некакву њихову библију на њемачки.А реко друже свака ти част на људскости.

Да смо га разбили у расправи јесмо али да смо успјели са ових силних неколико хиљада страна да га макар натјерамо да провјери што га уче у секту-јок.

Да сам видио ђавола да сједи ту са нама само би се устао и поклонио би му се и рекао:Свака ти част брале како си јак.Свака ти част како си успио овога чоека да заврбујеш овако. :)

Тада сам се увјерио колико је сотона јак.

Али сам се скоро и увјерио колика је сила Духа Светога оца Драгана Митровића који је живи светитељ.Мјесец дана је ишао код јехова у секту и по неколико сати се расправљао са њима и успио је да извуче једног момка.

Подели на овим сајтовима

pooh na spavanje ali.... ne pomaže njima ni hiljade knjiga...njima mozak ispiraju..oduvek sam ?itaal sve odreda, pose?ujem i sajtove sekti, sve me zanima, svuda se smucam, ali pravoslavlje je moje, tj, ja sam njegova :) ve?ina tih sekti na svojim sajtovima iam tako  "lepe tekstove " da pomisliš e to je ono pravo, spolja gladac a unutra jadac davno ejdan momak se zbog mojih postova zainteresova za veru, ve? je bio zainteresovan a ja sam mu "legla" dugo smo se ?uli, pri?ali i odjednom "nestade" Znala sam da se nešto desilo, izbegavao me je an msn, poštovala sam to javi se jednom i re? po re? kaže Izabrao sam jehovine svedoke, tuga mi obli srce, no nastavih kao da ništa nije bilo ja nisam teološki obrazovana,sve što radim radim iz srca, tzrudim se da znanje koje sakupim iz pravoslavlja postane moj na?in života( a to ej brate mnogo teško :) ) uglavnom re? po re?, malo me izbegavao, pa malo pri?ao, ap em an kraju pitao kako si takva? - vera me nau?ila da budem takva uglavnom  re?e mi da je po?eo da pose?uje pravoslavnu crkvu, poslala sam mu ono što je blago, bar što ja mislim da ej blago za njegovu dušu, poslednji razgovor ej bio da više nije siguran da su jehovini svedoci pravi izbor, ali da su pravoslavci koje on zna puni osude i rigidni... rekoh mu...ljudi smo...ne sudi o veri po jednom ili dva ?oveka..pošto je znao pri?u o delu mog života pitao me ej zašto sam ostala u pravoslavlju posle"pakla" koji sam prošla sa jednim pravoslavcem...zbog sebe rekoh a en zbog njega ?ekam da se javi i javi?e se

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

Е Карађорђе човјече , легендо!

:)

:cheesy1: :cheesy1: :cheesy1:

Шта да ти речем .

И ја сам то радио кад сам био млађан ја.

Један мој сада већ покојни пријатељ ме позове да одемо заједно код његовог пријатеља који је постао мормон да га разуверим од те заблуде.

Ал што велиш не лези враже овај се исто припремио , позвао неког американца који је ту код наске већ годинама па зна Српски добро , он им је неки чиф.

Глава ми је била као телевизор кад сам изашао од њих.

Џаба сви аргументи све џаба, они остају при својој причи.

Најлуђе је кад су ми у кућу банули кришнаисти.

И то на Велики Петак.

У кући седимо наш попа , један (тада дечак)  богослов и ја.

Гледамо типик шта ћемо и како ћемо за службу тај дан и следећих дана све по реду што иде служити , кад кришнаисти на врата њих двојица.

Носе качкете да им се не види перчин(толико о исповедању вере код њих).

Носе гомиле оних њихових шарених књига.

Било је то тамо 90-тих ратови и то...

Крену да причају своју причу без обзира што виде свештеника пред собом.

Овај наш попа искрено да кажем мало се погубио , па и узрујао, тек стигао човек у Војводину као избеглица видим да му није све баш најјасније.

Ја и овај мали богослов их побијемо у старту али џаба, кад видим ја да ту не вреде теолошки аргументи.

Приупитам овога што прича ијекавицу одакле је .

А он вели избеглица из Босне.

"одлично"-рекох-" И сад ти наместо да си тамо да се бориш за свој род дошо си овде да нам загорчаваш живот".

Видим постидех га. Шта ћеш крајишник је има тај стида још у себи.

Реко му :" Брате реци ми искрено твоји су били комунисти?"

Вели он:"Јесу"

Рекох му :" А ти си први пут нешто о Богу прочитао из ових књига које сад и нама оћеш да утрапиш?"

Каже он да јесте.

Е реко :"Немам брате више шта да те питам, све ми је јасно, а ваљда је и теби , него се ти мани тога па се враћај у веру прађедовску која је и старија и правија од те секте што је од јуче а у америци измишљена"

Момак спустио главу не зна куд да гледа.

А овај други кришнаиста очигледно старији и искуснији почео нешто да се јогуни , види пропаде му ем посо ем ће изгубити "сабрата" , реко му:" брате а одакле си ти?Чудно ми нешто причаш."

А он вели да је из Македоније македонац.

Рекох :"Па шта ти МАкедонац дошао овде браћу Србе да трујеш , е јадан ли си , а зар ви доле немате онолике светиње него си запео баш за индију то те сигорно нису кући учили , а ти мора да си био јако добар својим родитељима чим си шмугно из православне породице па у Београд у секту."

А он почо да се правда како нису њега разумели и слично .

"А ђе ти је да поштујеш своје?"

Не рече ништа , мангуп македонски.

Брука , шта рећи.

Не треба с њима причати на том нивоу , ту се ништа не постиже.

Ако ћемо с њима ратовати цитатима , верујте они су сто пута спремнији.

Јесу им цитати погрешни али су они убеђени у тај редослед и то учење.

С њима треба причати као и са сваким другим човеком , уобичајено и људски, никако улазити у верска препуцавања то нема сврхе.

И да им сто пута докажеш и чудо покажеш они неће променити мишљење.

Али ако их дотакнеш тамо где је све почело а то је на плану њихове личне егзистенције , е ту већ или ћеш наићи на човека који ће се отворити па онда нешто и можеш учинити или ћеш наићи на тврд камен који ништа не прихвата и томе нема помоћи сем Бог да се смилује.

То ти је тако.

Подели на овим сајтовима

А био сам и мангуп кад сам био клинац.

Одем тако код пентекосталаца, они делили неке летке , у фазону дођите и видите Христ уживо и томе слично , и ја реко ајд идем мало да се провеселим.

Седнем тако код њих и чекам то њихово служење.

Оно смешно нешто , дође неки лик у сакоу и кравати и стаде за неку као катедру те причај , причај , шта тај све није напричао то Бог свети зна, елем било је ту свега и Ноја и потопа и Јова праведног али закључци скроз неки фалш.

Но добро.

После су нешто свируцкали на гитарама и певали неке патетичне песмице .

И ондак одједаред су почели да се одкачињу , седе тако па се клате па онда устану па нешто булазне као то су неки језици , па онда нека баба се откачи па виче како кроз њу говори бог ( Боже ме сачувај) и онда одвали нешто без везе и све тако .

На крају се то све завршило , они видели да се ја смејем па ми пришао тај проповедник и пита ме како ми се то све чини.

А ја клинац мангуп па ми све смешно.

Реко :" А ђе вам је поп?"

А овај проповедник сад га блам да каже да је он поп него удри нешто у фазону како они то немају јер им нетреба јер имају Христа.

Реко:" Па добро а ђе вам Христос?"

Е сад како то да ми објасни није умео никако , све нешто покушава са цитатима а ја се правим блесав , чисто да им докажем колико су нејасни и смешни.

Ја му покажем онај плакат на коме пише да ће нам показати Христа , па реко :" Ево ја дошо због тога , а ви немате ни попа ни звоно ни Цркву ни Христа , па што делите онда ове летке."

И тако сам их возао једно сат времена чисто да виде да ми православци ако смо сисали весло нисмо јели чамац.

:cheesy1:

Онда ме нападе нека баба њихова , каже да јој је тамо тај њиов бог шапно да сам ја безобразан и провокатор.

У реко види , види баба прозорљива.

:cheesy1:

Ма нисам-реко-бако , него тражим Христа а ви лажете да је код вас а немате га.

А баба се још више откачила па све скаче , каже она јадна да је видела Бога лично.

"Ууууу "- реко- " Баба јесили ти чула да се и ђаво може тако приказати"

А она вели није него баш Бог.

А реко :"од куд знаш да је баш он?"

А она јадна:" КАже па сав је био у светлости , ето"

Рекох:" Е бако јесил ти  чула за специјалне ефекте!"

Е ту ме онда уфатише двојица под руку па ме онако милосрдно како само секташи умеју извукоше напоље и бацише.

:cheesy1: :cheesy1: :cheesy1:

А ја да пукнем од смеха.

П.С.

Немојте ово радити у слободно време и на своју руку нити покушавајте да изведете данас у некој секти.

Подели на овим сајтовима

Нека то,но кад сам доша са Шаломом777 код њих показа ми његова жена неку књигу једног неуропсихијатра Тодора Баковића ђе пише како би било предивно да сви људи постану Јеховини сведоци.

Кад сам то прочита кап звизнула  :)

Ада ја посиједио  :)

Читам и не могу да вјерујем.

Њих треба испитивати и тућ.Батина је злато,ја ти велим.Нека то но је најјаче кад су дошли код једног проте кући а нису знали.И он их примио и они њему почели причу како је поп из те и те Цркве несој,ђубре,џукела,а он их слуша а они не знају да о њему причају.И пушти их он и вели:Сачекајте ме саћу доћ.

Пође он,донесе пиштољ и вели:ај сад сва тројица на сто па да ми пјевате Символ Вјере.Ови кукавци виђели колико је сати и послушали.Али,данас су сва тројица у Цркву.

Хахахаха,испричаћу још једно искуство мене и Шалома777 код адвоката.Питали ми једног адвоката окле Свето Писмо?Он вели да су га Хришћани саставили.Ми га питамо које године и ко тачно?А лик:Ја се извињавам журим,па ћемо неком другом приликом.

Хахахахахахаха  :)

То је туга жешћа.Или код баптиста кад смо били и питам ја једног:Прихватате ли ви католички или хришћански Символ Вјере?Вели он:Хришћански,хришћански.А ја га питам:Па вјерујете ли ви да Дух Свети исходи од Оца кроз Сина или од Оца и од Сина?А он вели:И од Оца и од Сина  :)

Хахахахахахах  :)

Подели на овим сајтовима

vidim da smo svi imali po jednog gde smo se odbili ko od sale. :)

ja sam za sad ali bukvalno odustao ... jednostavno se ne usudjujem, posto sam na sablazan. :)

tako sam ja na mog najboljeg prijatelja utrosio 2 godine, svaki dan nerazdvojni. sve smo zajedno prosli, svaku srecu, svaku tugu, sve dobro i zlo. :)

i na kraju da ga zaposlim, on se zguta kojekakvim lekovima, i na kraju naseg sto fizickog (nisam se tukao, samo mu nisam dao da izadje drogiran na ulicu, nisam bio ni grub) sto verbalnog okrsaja, posto nije imao gde ko ranjena zivotinja, uzme i pocepa Novi Zavet koji sam mu poklonio, da bi me povredio. i baci ga kroz prozor. posle toga nije nikad vise hteo da mi se javi, jedva da smo i razmenili neku rec, u dva-tri susreta za proteklih dve godine. :)

evo ga taj Novi Zavet kod mene sad. fali mu samo par parcadi.

gde ga je iscepao?

ali TACNO od Dela svetih Apostola 24:18

Да им отвориш очи да се обрате од таме к виделу и од области сотонине к Богу, да приме опроштење греха и достојање међу освећенима вером мојом.

do

2. poslanica Timotiju 4:2

Заклињем те, дакле, пред Богом и Господом нашим Исусом Христом, који ће судити живима и мртвима, доласком Његовим и царством Његовим:

Проповедај реч, настој у добро време и у невреме, покарај, запрети, умоли са сваким сношењем и учењем;

pocinje iscepani deo sa pretvaranjem Savla fariseja, krstenja, u Pavla apostola i zavrsava se sa sa krajem Pavlovog podviga i dobijanjem venca.

ne bi bilo jos toliko strasno da mu nije ovo i slava, sveti Petar i Pavle. nekrsten je, a dobar, bolji nego ja.

toliko je proracunat djavo. zna Novi Zavet napamet i zna kako da namesti prst tudje ruke tacno tamo gde mu odgovara, da se naruga svima odjednom.

tako meni pocinje svaki ovaj post, sa pamcenjem. molim se ali mi nije pravo, moj drug je bolji covek od mene, a ja sam sa ove strane ograde...

Подели на овим сајтовима

citat željko

Али ако их дотакнеш тамо где је све почело а то је на плану њихове личне егзистенције , е ту већ или ћеш наићи на човека који ће се отворити па онда нешто и можеш учинити или ћеш наићи на тврд камен који ништа не прихвата и томе нема помоћи сем Бог да се смилује.

То ти је тако.

poenta je upravo u tome, naš narod retko ide u crkvu, sveštena lica, oprostite mi molim, ali to je istina, retko imaju vremena za razgovor, retko je neko "zadužen" da sedi u porti crkve i čeka zalutale ovce, a oni, sektaši donose sve na noge...eto mi se trudimo za vas...

najveći argument koji jehovini svedoci koriste je ,,,,misionarenje od vrata do vrata kao....

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

Јао, људи, тако сам се слатко насмејала читајући ове ваше постове, поготово брата Жељка.  :cheesy1:

Шалу на страну, стварно јесте проблем мисионарити. У нашој земљи је заиста специфична ситуација. Имамо ужасно велики број Срба који се декларишу као православци, а да их пресретнеш на улици и приупиташ о неким стварима везаним за веру - појма не би имали. Да не причамо о неким "мешавинама" православља и празноверја и неких народних обичаја... Како утицати на њих? Пре месец дана у храму Светог Саве стојим у реду испред продавнице и дечко испред мене купује бројаницу. Онда се окреће око себе и каже:"Јао, немам никога да ми купи бројаницу". Пита продавачица:"Што?" "Па не ваља се  ;) да купујем сам себи, него мора неко други да ми купи". 

Опет, имамо образоване младе, па и старије људе који су просто затровани медијском хајком на православље, утисцима о свештенству које је овакво или онакво, причом о мешању Цркве у државне послове, итд.

Дефинитивно се слажем да је пример много бољи од речи. Међутим, не може се са сваким човеком исто. Скоро сам била сведок једне ситуације где је моја пријатељица покушала да објасни неким заједничким познаницима зашто је она православка. Ти људи су млади, образовани, живе "брзим" начином живота и размишљају потпуно рационалистички. Већина њих верује у терорију еволуције. Штавише, толико су "прозивали" моју пријатељицу због православља да је то њој постало практично неподношљиво. Али проблем је био у томе што је она њима на питања о томе зашто је православне вероисповести одговарала:"Зато што сам Српкиња... Небеска Србија, Свети Сава, и томе сл.". Притом, њену веру уопште не доводим у питање. Једноставно, имала је емотивни проблем да прихвати такав њихов став и није могла да им објасни нешто што осећа дубоко у себи.

Али се онда десило то да су они још више нападали, у стилу - ма преобратићемо ми тебе да верујеш у теорију еволуције и сл.

Такви људи дефинитивно захтевају логички приступ, рационално објашњавање и наравно, темељну "поткованост" саговорника по питању теме православља.

02jKp1.png

com

Подели на овим сајтовима

heeh, ne "popujem" ali reći ću vam nešto

ko nije utvrđen u svojoj veri bolje da im ne prilazi

eto ja umalo "zaglibih" na stranputicu, čovek je pravoslavac ali mi ej mozak isprao, njegove reči i njegova dela su sušta suprotnost , dela su sablaznila i ateiste a da ne pričam o sveštenicima koji su  se umalo "prevrnuli sa stolice", tumačio je Sveto Pismo onako kako njemu odgovara, pošto je čovek natprosečme inteligencije, izuzetnog obrazovanja naravno da je citatima pobijao sve moje argumente da "to nije u redu", ali ne lezi vraže, pao je na poslanici Svetog Pavla Korićanima, e tu se nisam dala, pa pošto sam ja za razliku od njega "samouka" od treće godine života a on ej u veri od pre 10 tak godina ja ti kretoh iznova da čitam Sveto Pismo, pa kad zapnem a ja brže bolje pitam sveštenika , pa an forum da izvučem neki citat

Bogu hvala izvukoh se iz tame ali tanka je linija između dobra i zla, kao što neko reče put do pakla popločan je dobrim namerama...zato najbolje za savet uvek pitati svešteno lice, jer na kraju krajeva svi smo mi skloni da veru prilagođavamo sebi a ne sebe veri

ne zamerite, iskustvo ipak nešto unači

pametan uči na tuđim greškama, budala na svojim, ja sam naučila na svojim

Подели на овим сајтовима

Да се надовежем на претходни свој пост.

Знаш како , схватио сам ја то давних дана да је најбоље бити добро поткован па знати већину ствари и сам казати.

Данас више није довољно бити само побожан , потребно је бити интелектуално поткован позавати своју веру и трудити се живети у вери(Цркви).

Зато сам од Лазара Милина ишчитао све књиге апологетике уздуж и попреко, и некако су ми легле , милион пута сам из главе цитирао баш његова решења из тих књига на многа питања, али ово знање једноставно временом постане окоштало јер се увек појављују нова искушења и новесекте, ето Милин нигде није писао о Сајентолошкој секти , једноставно узмеш сам после па се информишеш и надоградиш знање.

Није толико поента у враћању срба из секте у православље колико је поента у задржавању срба у православљу и надограђивању тог њиховог православља.

Прелешћене људе који су у секти може уз тешку муку избављати углавном онај који живи светим животом, дакле практично светитељ , ми грешни људи често смо у искушењу да и своју веру доведемо на нестабилне ноге при сусрету са њима , зато и јесте заповеђено да се јеретичке књиге не читају.

На крају за озбиљно мисионарење је потребан и благослов свог духовника јер је то практично обајва рата ђаволу , а то је ипак врста подвига.

Али у нашој је моћи да објаснимо колико знамо , да продубљујемо своја знања о својој вери и да са смирењем и без страсти бранимо нашу веру када је нападнута пред другима.

Често они који некога као киње због побожности раде то не стога што они не поштују Цркву или православље него једноставно зато што тај кога "киње" је навалентан, досадан као секташ и наметљив , људи то углавном не воле и онда га извргују руглу.

Свако ко је пружио достојанствен отпор приликом напада на њега а због вере је на крају поштован од оних који су га нападали јер сви у том човеку виде постојану личност , а то се увек цени.

На жалост данашње време је такво и ко год крене да живи Црквеним животом биће извргаван руглу, али то није ништа друго него тест, провера наше вере.

Знам многе који су одустали већ због поста , наравно мало људи данас заиста пости и чим неко ко до сада није постио крене да пости многи га зачикавају и провоцирају нудећи му разне изговоре да би престао постити а не ретко му и нудећи мрсну храну.

Узимам ово као најбаналнији пример.

И често многи издрже пар дана поста и онда одустану , као наводно тешко је то њима.

А заправо није физички им тешко , него им је тешко носити Хришћански крст, не желе да штрче .

Али како Хришћани да не штрче када се "град на гори не може сакрити" , нити "светиљка" јер су они баш ту због тога да штрче и да буду со земљи,и да "људи виде ваша добра дела и прославе оца нашег који је на небесима".

Подели на овим сајтовима

nemas pojam koliko si u pravu, od krstenja naovamo, ja sam to doziveo pocevsi od svojih roditelja, preko uze, sire, dalje familije, a onda su sledili prijatelji, drugovi i poznanici. prvu godinu, uopste se nisam hranio ni jedan dan kuci, za vreme postova. sad mi to nedostaje, bio bih jaci, ovako se osecam ko govedo. nema ko me nije potkacio. a o poslu da ne pricam: nece ljudi da sednu sa mnom da jedu. misle da sam cudak, a kad kazem da postim, a oni kao svaka cast. ja se obradujem ko pseto sto cu imati mozda sa nekim da pricam, a onda krenu price po firmi: verski fanatik, b92 mozgoispiranje, RTS prepariranje i NATO bombardovanje u glavu. samo udri, udri :) u prosloj firmi mi je trebalo tri godine da zasluzim nadimak Meda Biblija. koliko sam ponosan, malo mi i smetao. sto mi naduvava ego, sto posle toga me niko nikad vise nije pitao o Pravoslavlju. svu municiju istrosili ;) u ovoj su kulturniji, imam nadimak Ledenica :) posto ne reagujem na podbadanja :cheesy1: al nema veze, sve ce to narod ili pozlatiti ili pomlatiti :cheesy1:

najveci problem, na koji sam do sad nailazio, je sto zivim u Beogradu. al bukvalno. sledeci je "kvarno" svestenstvo. treci je da monasi "piju i jedu ko i mi".

evo poco post, a meni nikad ludje u glavi, znaci samo vidim golotinju, nista drugo :) nije da mi smeta, al bre zgaziceme nesto :cheesy1: a sto bih ja nekog osudio, ako sam ja vec bio na granici da ljude masovno uvlacim u kojekavkve grozote ispiranja mozga. kakve veze ima svi smo ljudi. samo sto neki primerci smatraju da su malo vise ljudi nego neki drugi ljudi.

Подели на овим сајтовима

nisam se nikada prsila sa tim, jednoga daan na poslu ?uh slu?ajno koleginicu( naru?ivale su roštilj za neko slavlje) ej ne zaboravite pastrmku D. posti :cheesy1: Od tada moja koleginica redovno jede sredom i petkom samnom sendvi? od tunjevine, kaže da mi pravi društvo , pa polako malo po malo pa me nešto pita pa kaže...hmmm vidiš kako je to pametno...hajde pri?aj još :cheesy2: tiha voda breg roni :)

Подели на овим сајтовима

У најближој околини мислим да се не можеш сакрити и глупо је и покушавати. Ми на послу имамо обичај да једемо заједно и кад није неко славље, па нормално да морају да знају да ли мене да укључују или не, и како :-) Него, никако да запамте и неке детаље да кажем, и да схвате да риба баш и није много посна :-)

Треба да нас прихвате и да им то буде нормална појава, као што ни ми њих не осуђујемо...

Без Господа смо ништа...

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest Светлана

Ствар је у томе да се често људи брину за своје пријатеље или родбину који посте, мислећи да ће им нешто недостајати у исхрани. Зато им треба објаснити да је пост чак и здравији од мрса. Једном су се једном мом пријатељу колеге на послу трудили да нађу шта он, ето, може да једе кад пости, па рекоше: "Па ево пиле није уопште масно." А мама једног пријатеља чак нам исприча читаву причу како је она, ето, једући виршле укапирала да је, у ствари, у питању соја, па је само подмећу купцима као да је фол месо. Али, то су све радили бојећи се за здравље оних који посте. Ја, међутим, видим да ван поста лако смањим количине воћа и поврћа, а једноставно је лакше чалабрцнути било шта мрсно, онако на брзину, јер има и пуно готових производа за појести (погачице, бурек, саламчине, млеко, јогурт, кисело млеко итд.). А у посту се сетиш да је и једна банана добра за ужину или чак доручак, или маргарин на хлебу са колутовима парадајза. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...