Ronald Написано Новембар 2, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2015 Pa to treba da vazi za sve firme u jednoj drzavi, i za domace i za strane. Pitanje je kako "liberal" moze da klasifikuje firme na domace i strane a da bude i dalje liberalni ekonomista? Treba, problem je sto zakon nije isti za sve, to bi bilo dovoljno da privreda krene naprijed. Odredjene firme imaju dosta privilegija i to im daje prednost u odnosu na neke druge koje ne saradjuju sa vlastima. Nije Sasa nikad bio liberal u klasicnom smislu, on je vise nekakav hibrid, pokusava da se prilagodi jer u suprotom nece preci cenzus, mada u poslednje vrijeme je jos malo skrenuo u lijevo. Sa politikom klasicnog liberalizma ne bi ga nikad presao. florenntina је реаговао/ла на ово 1 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Новембар 2, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2015 Немам га. Немају га ни далеко озбиљнији људи од мене или Радуловића, али нећу да се праим да га имам и да просипам глупости попут ове. За разлику од Радуловића, знам понешто о ситуацији на КиМ, и из овога што прича видим да не само да на Косову није ни био, него да га се, попут многих наших "интелектуалаца", грози. A ja mislio na ekonomiju Srbije, izvini, pogrijesio sam . Ma za Kosovo i nema resenja, obicno ga imaju oni koji nisu bili na KIM i koji ne znaju koliko je teska situacija tim ljudima koji su ostali. Nema nistaa gore nego kad neko pokusava da te indoktrinira. Vjeruj mi da i u CG na sve moguce nacine pokusavaju da pocrnogorce sve gradjane, prijetnjama, obecaanjima, kupovinom za sitnis, a mogu misliti kako je na KiM gdje nemas nikakve slobode odlucivanja. Otac Sava najrealnije objasni situaciju. RYLAH је реаговао/ла на ово 1 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Новембар 2, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2015 Немам га. Немају га ни далеко озбиљнији људи од мене или Радуловића, али нећу да се праим да га имам и да просипам глупости попут ове. За разлику од Радуловића, знам понешто о ситуацији на КиМ, и из овога што прича видим да не само да на Косову није ни био, него да га се, попут многих наших "интелектуалаца", грози. Rilah a jos gore od svega je sto se ti "intelektualci" nazivaju liberalima a Hayeka otvorili nisu, jer da jesu, shvatili bi da Srbija i sve okolne zemlje u kojima se sloboda vjeroispovjesti i ostale individualne slobode koje su ne samo institucionalizovane nego se i postuju u praksi( makar za jotu vise nego na KiM) a koje su za razvoj i bitnije od ekonomije ne samo da trebaju nego i moraju zajedno sa EU angazovati u zastiti gradjana, vjerski i kulturnih znamenitosti. http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Новембар 2, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2015 Resenje za Serbiju je da dodju Svabe. Ovi nasi od Vucka do Radula nemaju pojma. Ronald је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Новембар 2, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2015 Resenje za Serbiju je da dodju Svabe. Ovi nasi od Vucka do Radula nemaju pojma. Ili da nam se desi jedan dobar diktator https://www.google.ba/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CCAQFjAAahUKEwjhou2LlfLIAhWGeA4KHXL0CeM&url=https%3A%2F%2Fen.wikipedia.org%2Fwiki%2FEconomy_of_Singapore&usg=AFQjCNEIvzufiuu2faMG8XJxJFSucjrW4Q&sig2=XX78azm-Be-Mmlyig_WKyw Salim se nisam nikad za to. Jeste da se i ovde ljudi pale na diktatore, ali za razliku od Azijata jos su vise zapaljeni za nekakvu "materjalnu jednakost". http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Новембар 2, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2015 Rilah a jos gore od svega je sto se ti "intelektualci" nazivaju liberalima a Hayeka otvorili nisu, jer da jesu, shvatili bi da Srbija i sve okolne zemlje u kojima se sloboda vjeroispovjesti i ostale individualne slobode koje su ne samo institucionalizovane nego se i postuju u praksi( makar za jotu vise nego na KiM) a koje su za razvoj i bitnije od ekonomije ne samo da trebaju nego i moraju zajedno sa EU angazovati u zastiti gradjana, vjerski i kulturnih znamenitosti. Проблем је што ми људе делимо по томе како се представљају, а не по томе што јесу. Дакле, ми немамо ни социјалиста ни либерала, јер су и једни и други проитекли из скута Комунистичке партије (два крила са Осме седнице). Немамо ни бораца за људска права, националиста, чак ни неонациста, јер сви имају неке везе са припадницима, наследницима или идеолошким наследницима или послушницима Комунистичке партије. ЈЕдна посебна подгрупа која се у међувремену створила јесу демагози, у које сврставам и Радуловића. Да се сад не понављам, било је сто расправа о њему на овом форуму, највише ми је криво што су неки веома паметни и начитани људи (иако се ја са либералима генерално не слажем, ал то је већ друга тема) видели њега као некога ко хоће некакве велике и тектонске промене, а не виде да се ради о обичном шићарџији, који је у "идеолошки сукоб" пао оног тренутка кад није могао да прогура своје кадрове на уносне синекуре, јер су његови супраници видели човек полако ствара мрежу за политичку партију. У суштини, ако је тачан макар део оних прича како се понаша у том свом покрету, још један мали човек са комплексом Наполеона, који не може да трпи да му неко противречи у било чему. Што се тиче либерализма, водило се и превише идеолошких расправа о томе, из разних аспеката, али не видим какве везе Радуловић, који је обичан демагог, има везе са либерализмом. Његово решење за Косово је смешно и део те демагогије, ал ми нису јасни врло паметни и начитани људи либералних склоности који готово секташе за њега по Интернетима. Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Новембар 2, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2015 Jasno mi je kako se on ponasa, ja bih licno mnogo vise volio da jednu takvu partiju vodi Aleksandar Stevanovic koji je smiren covjek, a i manje tvrdoglav i zbog njega bih i glasao za DJB da zivim u Srbiji to sam napisao Aquiliusu cratusu na drugoj temi, ali se cesto ne vidi od Radulovica( da je bar kao prezimenjak https://www.google.ba/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CBoQFjAAahUKEwjHueS2ovLIAhWGwA4KHSnuA-U&url=http%3A%2F%2Fwww.bradulovic.com%2F&usg=AFQjCNFpYgNlMsHyx_sJjoFJyvSfGS8BRQ&sig2=zVJAG0obU1R2N-DJ97aHJA).Ali dobro znas da u demokratskim uslovima odlucivanja neglasanje( na primer u Srbiji) je jednako glasanju za Vucka. Sto se tice Radulovica nije on nikad u ekonomiji bio ultra liberal :https://www.google.ba/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0CCUQFjABahUKEwj38uOkm_LIAhXFLQ8KHSezCd4&url=http%3A%2F%2Ftrzisnoresenje.blogspot.com%2F2014%2F03%2Fradulovic-i-trzisna-greska.html&usg=AFQjCNHKWc9xaoQMPW5UyhvBUHuajxcLgQ&sig2=c6JaQoKDk0sdZAvcBN7yvA Pa jos: https://www.google.ba/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CBwQFjAAahUKEwj38uOkm_LIAhXFLQ8KHSezCd4&url=http%3A%2F%2Ftrzisnoresenje.blogspot.com%2F2013%2F11%2Fsubvencionisanje-investitora-losa-ideja.html&usg=AFQjCNGjJq3iXtmLvVm2oP8j2XoYtsWSBQ&sig2=yRPVKkGEA5xgUlGDqIdZ6w Malo sam citao forum i meni se ti i Avokado dosta bliski New Istitutional economy i Public choice theory, a i nije ni cudo kad ste pravnici, mada i ja mislim da su ove dvije skole najvise dobrog napravile u 20. vijeku, I Hajek je vise institucionalista i konzervativac. Hajek u Poretku slobode na 60. strani odbacuje racionalisticki laissez faire i kaze da Hjum, Lok, Smit i Berk nikada nisu tvrdili kao sto je Bentam( da je svaki zakon jedno zlo, jer je svaki zakon prekrsaj slobode). Onda Hajek dodaje u nastavku za ovu cetvoricu engleskih klasicnih ekonomista da ono sta su oni bolje znali od vecine kasijih kriticara jeste da to sto uspesno kanalise individualne poduhvate u drustveno korisne ciljeve nije nikakva vrsta carolije( misli na laissez faire) vec evolucija dobro uredjenih ustanova. http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плутон Написано Новембар 2, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2015 Сад ме је тотално разочарао Шалу на страну, ништа друго нисам ни очекивао, само ме мало зачудило да предлаже решења која су данас апсолутно нереална, и може да их предлаже само неко ко апсолутно везе нема са ситуацијом на терену. Ово је можда могло 2006., ал више јок. Још једно поље где је тотални демагог. Очекивао сам и ја од њега нешто у том смислу (ово је први пут да га чујем да говори о КиМ, случајно набасо на Твитер налогу Весне Пешић ), али не овако екстремно јер не могу да верујем да је неко попут Радуловића толико наиван. Дакле, или је глуп или је демагог. Та аутономија за Србе на Косову коју спомиње је толико нереална из геграфских разлога, пре свега. На страну то што било шта такво одбијају власти из Приштине, а све и да се ту нешто промени, не може на боље јер су најјача опозиција отворени неонацисти. RYLAH је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плутон Написано Новембар 2, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2015 Kako to on kao liberal hice da podrzi "domace" firme? Da digne kredit i da investira u njih? I to onako po liberalnim principu, na osnovu geografskog polozaja neke firme ? Да их „заштити“ од „инвеститора“. То што говори је углавном добро (наравно, питање је шта би радио да се дочепа власти ). Тренутно то овде функционише овако: неки „инвеститор“ одлучи да дође, „договори“ се са премијером или неким њему блиским, добије субвенције, халу, земљиште итд. за „џ“ и отвори тол'ко и тол'ко радних места где ће људи да раде за 20000-30000 месечно. Постоји и други случај, наравно чешћи, кад субвенције деле међусобно (Вучићев брат, Гашић, Мали, родбина, ови, они...). Тако се смањује број малих и средњих предузећа и радника који ту раде, смањује се конкуренција и плате, образовани људи постају јефтина радна снага итд. Нормално је да ако ја хоћу да оснујем фирму и да производим папуче не могу да се тркам са оним који ће да добије 2000 евра за сваког радника који запосли, плаћа мањи порез и кад упадне у дугове и заврши експлоатацију само оде, а у домаћем случају ће Вучић мени да подигне порез како би се одржао тај неки Симпо, Железара Смедерево, РТБ Бор итд. Џуманџи је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плутон Написано Децембар 13, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2015 Радуловићево предавање о VC фондовима на Економском факултету у Крагујевцу: Ronald and florenntina је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
florenntina Написано Децембар 18, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2015 Dobar je Radulovic, narocito kada se uporedi sa konkurencijom, bar za deset koplji ispred svih ostalih. https://freestateproject.org/about/101-reasons-move-new-hampshire Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плутон Написано Децембар 18, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2015 Радуловић коначно мало опширније о КиМ. -- Србији је потребна политика на Косову заснована на интересима Основ и предуслов сваке успешне политике у 21. веку је економска снага. Једино економски јаке земље могу да воде смислену спољну полику. Србија већ деценијама има неспособну власт која није у стању да води рачуна ни о сопственим грађанима, а камоли о другима. Мантра “Србија никада неће признати независност Косова” није политика. То је бежање од одговорности и замајавање јавности. Јер то од нас нико и не тражи. Зашто онда наша влада том реченицом бомбардује грађане Србије? Пренемагање премијера како није ока склопио док се одлучивало о уласку Косова у Унеско, није политика. То је позоришна представа, лицемерје и што је најгоре од свега, потпуна лаж. Јер исти тај премијер је потписао споразум у Бриселу по коме се обавезао да Србија неће ометати чланство Косова у међународним институцијама. Да ли је премијера ухватила амнезија? Како је могуће да се премијер није сетио да постави питање надлежности над српском културном баштином, нашим црквама, манастирима, споменицима културе, пре него што је потписивао споразуме. Рецимо, пре споразума о телефонском позивном броју или енергетици? Зашто је на њих пристао пре него што је решио питање културне баштине? Јер време за решење тог питања је било тада, не сада када су споразуми већ потписани. Да смо решили то питање, питање надлежности над нашим споменицима културе, чланство Косова у Унеско нас и не би погађало. Зашто би нама био проблем да албанске културне споменике на Косову штити нека косовска културна институција? Уместо да гурамо главу у песак, хајде да погледамо чињеницама у очи. Територија Косова и Метохије је правно постала део државе Србије након балканских ратова. Међународним уговором. Краљевина Југославија је између два рата насељавала Косово и Метохију. Између осталих и мој деда је са породицом двадесетих година прошлог века из Црне Горе дошао у општину Дечане. Тамо ми се и родио отац. Након другог светског рата, нова власт није дозволила повратак наших људи на Косово. За време социјалистичке Југославије, демографска слика се значајно променила, што као резултат исељавања Срба и других неалбанаца, што као резултат изузетно високог наталитета Албанаца. Током ратова 90-тих, наша држава се на КиМ није понашала као држава. То што је ОВК чинио злочине над Србима на КиМ није оправдање да држава Србија прикрива и штити убиства и злочине над албанским цивилним становништвом и да разне службе шаљу криминалце да пљачкају и застрашују. Држава не може да штити, кажњава и пресуђује по националном кључу, јер онда није држава. Таквим понашањем држава Србија је дала изговор свима који имају интересе супротне интересима Србије да укину надлежност државе Србије над територијом Косова и Метохије. КиМ је правно престао да буде део правно-политичког система државе Србије од изгубљеног рата, Кумановског споразума и капитулације Србије 1999. године. Надлежност над КиМ је прешла на Савет безбедности Уједињених нација на основу Резолуције 1244. То је такође међународни уговор који су писале заједно западне силе и Русија. Промењено је и име, тако да је од Косово и Метохија остало само Косово. По том новом међународном уговору је јасно да Косовом не управља држава Србија и њене институције и да на Косову не важе закони Србије. Та резолуција међутим не каже да је Косово независна држава или да ће то постати. То су велике силе оставиле за своја даља међусобна натезања. Иако су креирале Резолуцију 1244, западне земље је на терену не поштују. Потпуно игноришу делове резолуције који говоре о статусној неутралности и правима државе Србије на Косову. И ту ништа не можемо. Ту ни Русија, нити било која друга земља на свету ништа не може. Русије нема на Косову. Ни Бразила, ни Индије, ни Шпаније, ни Аргентине. Запад од Косова на терену, данас, прави независну државу. И ту нас нико ништа не пита. Поред Запада који форсира прављења независне државе од Косова, ово противправно отимање Косова је и у интересу Русије. Русија је заједно са западом креирала резолуцију 1244. Русија се на пример Косова позвала кад је анектирала Крим. Руси чине преко 90% грађана Крима, исто као што данас, након етничког чишћења из 2004. године, Албанци чине преко 90% грађана Косова. Чињеница је да је Крим био руски и да га је Хрушчов 50-тих година прошлог века комунистичким декретом пренео Украјини. Али је такође чињеница да је Русија признала све пост-совјетске републике у њиховим тадашњим границама. Једино правно оправдање анексије Крима је противправни преседан који је Запад направио на Косову. Уз сагласност Русије која се није противила Резолуцији 1244. Косово може званично и правно постати међународно призната независна држава или новом одлуком Савета безбедности, или одлуком Србије да призна Косово. Трећи начин не постоји. Чињеница да је Косово признала већина држава чланица Уједињених нација ништа не мења на чињеници да је међународни правни статус Косова и даље одређен Резолуцијом 1244 и да Косово формално и правно није међународно призната држава. Резолуцију 1244 су писали и Запад и Русија. Такође је тачно да на терену држава Србија нема никакав утицај, осим на северу. Оно што јесте проблем, оно што нас историја учи је да се на крају велики увек договоре. Цену плате мали. Ми смо мали. Ово су све биле чињенице. Шта нам је онда чинити? Спољна политика сваке успешне земље је заснована на јасно исказаним интересима и разумевању интереса других земаља. У спољној политици, исто као и у економији, не постоје пријатељи. Постоје само интереси. Шта су конкретни интереси Републике Србије на Косову? Суштинска аутономија, не ЗСО, као гарант останка и опстанка Срба и других неалбанаца на Косову Заштита свих људских права Срба и других неалбанаца на Косову Надлежност Србије над српским споменцима културе на Косову Заштита имовинских права како физичких лица, тако и свих правних лица и цркве Очување и јачање економских и свих других веза са Косовом Ове интересе све друге земље могу да разумеју. “Косово је срце Србије” нико не разуме, јер емоције нису предмет преговора. Против ових преговарачких принципа заснованих на интересима Србије приликом решавања питања Косова, нико, па ни земље запада, не могу да имају ни један аргумент. Јер се ради о неспорним, цивилизацијским вредностима на којима су и њихове земље засноване. Основ и предуслов сваке успешне политике у 21. веку је економска снага. Једино економски јаке земље могу да воде смислену спољну полику. Србија већ деценијама има неспособну власт која није у стању да води рачуна ни о сопственим грађанима, а камоли о другим. Да би Србија постала лидер у региону, мора прво себе да доведе у ред и да изгради јаку домаћу привреду. Ка таквој земљи други гравитирају и не беже од ње. Предуслов решења свих наших проблема јесте економија. Она не решава одмах проблеме у образовању или урушеном правосуђу. Али је предуслов њиховог решавања. Не обратно. Од Србије нико не тражи признање Косова. Али на терену се отима имовина наших грађана и правних лица, ускраћују се имовинска и угрожавају људска права неалбанаца. Србији је потребна политика која ће то спречити и одбранити наше легитимне интересе. Политика Коштуничине, Тадићеве и Вучићеве владе је политика гурања главе у песак и замајавања гласачког тела. Док је глава Србије дубоко у песку затрпана бесмисленим флоскулама, губимо сва наша неспорна права на Косову. Јер их наша партократија не штити. Она штити себе и своју власт. Шта ту грађани који ово виде и разумеју могу да ураде? Да гласају другачије. Тога се партократија највише и боји. Србији је потребна државотворна политика окренута ка истинским интересима државе Србије. То може да се промени само на изборима. Извор: dostajebilo.rs, интервју за Недељник Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плутон Написано Децембар 25, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 25, 2015 Слаб говорник. Дај му га мало по реторици ако o'ш тај целзијус. Ronald је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Децембар 25, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 25, 2015 Слаб говорник. Дај му га мало по реторици ако o'ш тај целзијус. Nije mi jasno zasto Aleksandar Stevanovic ne dobije vise prostora kad je mnogo bolji govornik. Sve se bojim da u ovoj partiji od Sase niko ne moze do rijeci doci, mada Aleksandar kaze da nije tako. Valjda bi izasao iz stranke u suprotnom. Lijepo bi bilo da predju cenzus, ako nista makar da ovog malog Broza izresetaju sa pitanjima u skupstini. Jesi primjetio da on nece da se pojavi u studiju kad je Radulovic, jos ni jedan duel nije imao, kao pravi diktator uvijek je sam, sa unaprijed definisanim pitanjima, vjerovatno im i napise sta da ga pitaju, da bi mogao vise da se kezi. Плутон је реаговао/ла на ово 1 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плутон Написано Децембар 25, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 25, 2015 Nije mi jasno zasto Aleksandar Stevanovic ne dobije vise prostora kad je mnogo bolji govornik. Sve se bojim da u ovoj partiji od Sase niko ne moze do rijeci doci, mada Aleksandar kaze da nije tako. Valjda bi izasao iz stranke u suprotnom. Мени Александар Стевановић делује као искрен човек, само мислим да не воли много да прича. Нпр. тек од пре пар дана има Твитер-налог. Много сталоженији, смиренији, реалнији од Радуловића или Павловића. А има озбиљних назнака да је Радуловић аутократа. Jesi primjetio da on nece da se pojavi u studiju kad je Radulovic, jos ni jedan duel nije imao, kao pravi diktator uvijek je sam, sa unaprijed definisanim pitanjima, vjerovatno im i napise sta da ga pitaju, da i mogao vise da se kezi. Вучић је очајан. Не сме да изађе на црту ни једном Пајтићу, за ког има толико материјала да можеш дете да ставиш да га поклапа. Ronald је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука