Jump to content

Светосавске свечаности широм наше помесне Цркве

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Гости

ПРОСЛАВА САВИНДАНА У МАНАСТИРУ КЛИСИНА pdf_button.png printButton.png emailButton.png

Sv.%20Sava%20(23).jpg      

Како и доликује Првом српском Архиепископу и Просвјетитељу, Светом Сави Равноапостолном, утемељивачу српске државе и аутокефалне Цркве Српске, у Манастиру Клисина служено је, у навечерје празника, вечерње богослужење са петохљебницом, а на сам дан празника и Света Литургија, током које су неки од присутних вјерника приступили Светој Тајни Причешћа, сљедујући тако примјер Светог Саве, који је и сам, живећи на земљи небеским животом, сједињавао себе са Христом и Христа са собом, кроз Свете Тајне, неизбројиве молитве и велики подвиг.

Након Свете Литургије, Светомаринско братство Манастира Клисина подијелило је пригодне пакетиће најмлађима, да би и они, на себи својствен начин, осјетили величину и радост данашњег празника. 
        Величина Светог Саве, несумњиво најзначајније личности у историји српског народа, огледа се у боголикости његовог бића, јер пут од српског принца до Светитеља и Просвјетитеља, једнак је јеванђелском успону од боготражитеља до онога на коме пребива нестворена благодат Христа Господа. Због тога је Свети Сава угаони камен нашег народа, наш ослонац у бури искушења и путовођа у тами наших огријеховљених живота. Зато, идући његовим путем и угледајући се на њега, ми усходимо ка Горњем Јерусалиму, истовремено спаљујући огњем покајања све оно што нас је раздвајало од Христа и Светог Саве, и свих оних који су од искона Господу угодили, да бисмо постали достојан духовни пород Светог Саве, који нас и сада, као и прије, са духовних висина Царства Божијег, кријепи, опомиње и благосиља.    
        Уздајући се у Свечево молитвено заступништво пред лицем Васкрслог Господа, не можемо а да не ускликнемо:    
                       Светитељу, Оче, Саво, моли Бога за нас!

Игуман Василије (Рожић)

Слике на презентацији манастира: http://www.manastirklisina.com/index.php?option=com_content&view=article&id=335%3A2013-01-27-21-33-55

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...