Jump to content

Има ли уопште (и)какве користи одлазити на св. Литургију а не причестити се?!

Оцени ову тему

Guest ага пије млеко

Препоручена порука

??? ??? ??? ?? ? ???? ????????? ?????? ?? ?????? ????- ?????? ? ???????...???? ???? ??? ?? ???? ?? ???? ??????......   ???? ????? ?? ??? ???? ?? ?? ?? ???????...??? ?????? ?? ?? ???????.....   ????????? ?? ?? ??? ?????? ????? ??????? ??? - ?, ????? ??? ?? ?? ?? ????????, ?????? ???...  ?????? ??? ????? ????.... ????, ??? ?? ?????? ???? ????????, ?? ??? ??????...??? ????? ???????, ?? ???? ?? ?? ??????? ?????....  -  ????????...

?????? ?? ???? ????? ????? ????...

?? ????? ???? ???? ?? ????????? ??? ??????,

??? ???? ???? ??? ??? ??????? ?? ? ??,

????????? ??? ???...

??? ???? ???? ???????? (????????): ??, ??, ?? ?? ???????, ?? ????? "????, ???????" ? ?? ?? ????? ?? ???????.

Без Господа смо ништа...

Подели на овим сајтовима

??? ??? ??? ?? ? ???? ????????? ?????? ?? ?????? ????- ?????? ? ???????...???? ???? ??? ?? ???? ?? ???? ??????......  ???? ????? ?? ??? ???? ?? ?? ?? ???????...??? ?????? ?? ?? ???????.....  ????????? ?? ?? ??? ?????? ????? ??????? ??? - ?, ????? ??? ?? ?? ?? ????????, ?????? ???...  ?????? ??? ????? ????.... ????, ??? ?? ?????? ???? ????????, ?? ??? ??????...??? ????? ???????, ?? ???? ?? ?? ??????? ?????....  -  ????????...

?????? ?? ???? ????? ????? ????...

?? ????? ???? ???? ?? ????????? ??? ??????,

??? ???? ???? ??? ??? ??????? ?? ? ??,

????????? ??? ???...

??? ???? ???? ???????? (????????): ??, ??, ?? ?? ???????, ?? ????? "????, ???????" ? ?? ?? ????? ?? ???????.

???? ?? ?????.
Подели на овим сајтовима

Мислим да је евхаристијска тензија непотребна и више плод неких наших психологизама или чак антропоморфизама. Постоји тенденција како у неким манастирима тако и у неким парохијским Црквама (не свим!) да се Причешће третира као "заштита" од верујућих који се деле на достојне и недостојне. Чак и поједини свештеници (не сви!) забрањују редовније Причешће, или Причешће без исповести (ако се ниси претходно исповедио), као да је то неки стопроцентни и загарантовани услов за "достојније" учешће у Телу и Крви Христовој. Поставља се етичко питање које не мора нужно одговарати онтологији Литургије. Исто је тако и питање за сам клир који пропагира такав метод: "Колико су они сами достојни да се причесте?" Или, због њихових промашаја да Причешће које "претекне" морају сами да "утроше"? Дакле, дижу се неке непотребне баријере према Христовим речима: "Нити сами улазе, нити другима допуштају да уђу" (парафразирам). Такође, већ сам рекао да се заборављају две ствари током учестововања у самој Тајни: преиспитивање своје савести и опасност да се роди евхаристијски егоизам. Иначе, као што је лепо рекао један професор Литургике, сама Црква (Литургија) је покајничког карактера ако већ полемишемо и о Тајни Исповести, као што је један други професор Црквене уметности рекао да "Прича о блудном сину" носи Евхаристијски контекст. "Достојност" приступања није у етичким категоријама људске супериорности, већ у томе што те сам Дух Свети очишћава и припрема за учешће у Жртви Христовој. Да не улазим сада конкретније у догматику која говори о Литургији као есхатолошком догађају јер се сада као и будућем веку окупљамо (сабирамо) око Бога Тројице.

Подели на овим сајтовима

Наравно да је најљепше кад се човјек причести на св. Литургији, али велика је корист човјеку и кад присуствује св. Литургији а да се не причести. Нисмо увијек спремни за причешће и не може ме нико убједити да данас једем месо и да се сутра причестим, или да данас увриједим брата свога и да сутра одем на св Литургију и причестим се.... а одлазак у цркву а нарочито на св. Литургију ми може само бити од користи никако на штету.... или је можда боље преспавати зато што се тај пут нећу причестити?

"И кад стојите на молитви, праштајте ако шта имате против кога; да и Отац ваш који је на небесима опрости вама сагрешења ваша. Ако ли пак ви не опраштате, ни Отац ваш који је на небесима неће опростити вама сагрешења ваша." (Марко 11, 25-26)

Подели на овим сајтовима

??????? ?? ?? ???????? ??? ?? ?????? ???????? ?? ??. ?????????, ??? ?????? ?? ?????? ??????? ? ??? ??????????? ??. ????????? ? ?? ?? ?? ????????. ????? ?????? ??????? ?? ???????? ? ?? ???? ?? ???? ???????? ?? ????? ????? ???? ? ?? ?? ????? ?????????, ??? ?? ????? ????????? ????? ????? ? ?? ????? ???? ?? ?? ????????? ? ????????? ??.... ? ??????? ? ????? ? ???????? ?? ??. ????????? ?? ???? ???? ???? ?? ??????? ?????? ?? ?????.... ??? ?? ????? ???? ?????????? ???? ??? ?? ??? ??? ???? ???????????

??? ?? ???? ?????? ????? ???? ?????????, ????? ???????????? ?????????? ? ???????? ??????, ? ?? ???? ?????? ?? ? ?????????? ??????, ??? ??? ?????? ????, ??? ?? ??? ???????, ?? ???? ?????? ? "?????" ????? ??????????? ??????? ?????????? ????????. ??????? ????,???????????? ???? ?? ???? ?? ?? ????????? ?? ?????? ?????????, ?? ???? ???? ?? ?????? ??????, ?? ?? ?????? ?? ?? ??? ? ??????. ????????? ? ???????????? ???????, ?? ???? ??????????? ?? ?? ??????? ?? ???? ?????? ? ???????? ??,  ??? ????? ???? ?????? ? ???????? ?? ?? ????? ?????????.????, ????? ? ? ???? ???????????.

klapklap

1405_love

0442_feel

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

??????? ?? ?? ???????? ??? ?? ?????? ???????? ?? ??. ?????????, ??? ?????? ?? ?????? ??????? ? ??? ??????????? ??. ????????? ? ?? ?? ?? ????????. ????? ?????? ??????? ?? ???????? ? ?? ???? ?? ???? ???????? ?? ????? ????? ???? ? ?? ?? ????? ?????????, ??? ?? ????? ????????? ????? ????? ? ?? ????? ???? ?? ?? ????????? ? ????????? ??.... ? ??????? ? ????? ? ???????? ?? ??. ????????? ?? ???? ???? ???? ?? ??????? ?????? ?? ?????.... ??? ?? ????? ???? ?????????? ???? ??? ?? ??? ??? ???? ???????????

???? ?? ???? ???? ???????? ??? ??? ???????? ??????, ???? ?? ????? ? ?????????? ? ??????? ????? ???????????, ? ????????????? ? ???????????.

????? ???? ?? ??????????? ?? ??????? ???????? ?????? ???? ??? ?? ????? ???????? ???, ? ?????? ?????, ?? ??? ? ??????? ???????.

?????? ?? ????? ????????? ???? ?????? ???? ???? ??????, ??? ??? ? ?? ????? ?? ???????? ????? ...

???? ?? ?????? ? ??????? ?? ???? ?????? ?? ?????? ? ??????????? ...

???? ??? ???? ?? ????? ???? ????? ?? ???? ?? ???? ??? ???? ??????? ...

????? ?? ??????? ???? ?? ???????? ??? ?????????? ????? ?? ??? ???????, ? ???? ? ?? ???????? ?? ?? ??? ????????? ?? ???? ?? ? ?????? ?????????????? ...

Подели на овим сајтовима

овдје је тема

Има ли уопште икакве користи одлазити на св. Литургију а не причестити се... ја сам на то одговарала

"И кад стојите на молитви, праштајте ако шта имате против кога; да и Отац ваш који је на небесима опрости вама сагрешења ваша. Ако ли пак ви не опраштате, ни Отац ваш који је на небесима неће опростити вама сагрешења ваша." (Марко 11, 25-26)

Подели на овим сајтовима

????? ?? ????

??? ?? ?????? ?????? ??????? ???????? ?? ??. ????????? ? ?? ?????????? ??... ?? ??? ?? ?? ??????????

???????, ??????? ?? ? ?????, ? ??? ?????? ?? ??? ??? ????? ??????? ????? ?? ???????? ???????? ? ???? ????????????? ????????:

??????? ?? ?????? ?? ?????, ??????? ?? ?? ??????????? ??? ??? ????? ?? ?????????, ? ???? ???? ???????? ?????? ?? ?? ?? ????? ??????? ?? ??????????, ??? ???? ???????? ? ?????? ??????????? ? ?????????, ???? ?? ?????? ? ????????, ??? ??? ??????? ?? ????? ???????. ??????? ??? ?? ?????? ???? ?????????? ???? ???? ??? ?? ?????? ??????????, ??? ?? ?????? ????? ???? ?? ??? ???? ?? ???...

klapklap

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

И ово питање може да буде схваћено у другој крајности. Причешћивање не сме да буде механичко, ритуално и без вере, страха и љубави. Дакле, питање има ли користи бити на Литургији ако се не причешћујемо? Одговор: има, али без претеривања у томе. Треба се трудити да се што чешће причешћујемо, али се исто тако трудити да тога Пречешћа будемо што достојнији својим животима. У сваком случају, прво што требамо да урадимо јестедапрестанемо да будемо лицемери. Када то урадимо, ондаће и наше приступање и неприступање бити трезвено и као такво Богу угодно.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...