Jump to content

Misija oca Gavrila

Оцени ову тему

Препоручена порука

«Kada sednem za kompjuter i prelistam posetioce koji mi se javljaju, kada prepoznam nekoga kome je potreban duhovni savet, koje god doba dana ili noći da bude, ja se uključujem na Skype i razgovaram, pomažem koliko mogu, savetujem, molim se... Interesantno je da tada, u toku tih razgovora, često osetim neku lakoću, mir, prosto osetim kako je to moje misionarenje blagosloveno. Onda odnekud počinju tako da mi naviru misli i odgovori, prosto kao da mi neka nevidljiva sila šapuće šta treba da kažem», kaže otac Gavrilo.

Koliko je Gavrilov internet-angažman u suprotnosti sa strogim monaškim zavjetima na koje se obavezao? Obraćanje predstavnika religijskih zajednica vjernicima putem interneta, kao dominantnog savremenog sredstva komunikacije, postalo je uobičajena pojava. Premda se na samu pojavu interneta među članovima tih istih zajednica većinom nije gledalo blagonaklono, prvenstveno zbog činjenice da se radi o mediju koji ostavlja vrlo male ili nikakve mogućnosti kontrole nad korisnicima, pa samim tim otvara prostor za brojne zloupotrebe, iskušenje je, čini se, čak i za one koji su život posvetili Bogu, bilo preveliko. Nije trebalo proći puno vremena prije nego što su duhovne vođe uvidjele da je internet idealno sredstvo za poučavanje (neki bi rekli manipulaciju) širokih narodnih masa i njihovo vraćanje iskonskim vrijednostima i postulatima religije koji su ostali duboko potisnuti u dobu globalnog kapitalizma.

«Danas mnogo ima učenih, ali ne naučenih, i ne znaju koju stvar za šta i kako koristiti. Tako je i sa internetom. Mladi ga najviše koriste dušepogubno i zato se kod odraslih i bogobojažljivih ljudi stvorila fama i odbojnost prema internetu i ovoj vrsti komunikacije... Nije zlo u internetu, nego u samom čoveku, pitanje je samo čime on vlada i šta je u njemu ovladalo, dobro ili zlo», objašnjava u svojoj knjizi otac Gavrilo.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...