Deja Vu Написано Децембар 21, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2013 Помаже Бог. Може неко да ми објасни овај псалм: 1 Bog stade na saboru Božijem, usred bogova izreče sud:2 "Dokle ćete suditi nepravo, i bezbožnicima gledati ko je ko?3 Sudite ubogome i siroti, onog koga gone i ništega pravdajte.4 Izbavljajte ubogoga i ništega, iz ruke bezbožničke otimajte.5 Ne poznaše, niti razumeše, hode po tami; zadrmaše se zemlji svi temelji.6 Rekoh: Bogovi ste, i sinovi Višnjeg svi.7 Ali ćete kao ljudi pomreti, i kao svaki knez pašćete."8 Ustani, Bože, sudi zemlji; jer su Tvoji po nasledstvu svi narodi. Псалм 82. Шта значи ово што сам подвукао и болдовао? Какви богови су у питању? Хвала унапред на објашњењу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zero Написано Децембар 21, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2013 Bog ti pomogao, prijatelju. Nadam se da će nam obojici neko drugi pojasniti, a do tad mogu da kažem makar svoje mišljenje. Koliko znam, duša čovekova besmrtna je po blagodati. Ako je tako, onda je čovek (opet po blagodati) dobio da slobodnom voljom saučestvuje sa Bogom, da Njime živi. Ako taj put izabere čovek, onda se on obožava. Mislim da su ljudi ti bogovi, samo to božanstvo koje nam Gospod nudi može biti u potpunosti shvaćeno tek dolaskom Sina Božijeg i njegovim životom. Ako je On došao na zemlju da služi ljudima, kakvi tek mi treba da budemo prema Njemu i jedni drugima?Svaki je čovek Bogom dan i sazdan. Ali, hoćemo li mi prihvatiti i razvijati nadalje taj dar, odnosno, Bože oprosti, "biti bogovi", od nas zavisi.Što kaže vladika Nikolaj: "Biti čovek, pa i veliki čovek, to je mala stvar. Budite bogovi."Oprostite ako sam nešto pogrešno rekao "Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."(Mat. 9, 36) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Децембар 21, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 21, 2013 Мени је сама та реч богови некако одбојна. Прво, јер сматрам да нема богова, већ Бог. А друго, јер човек није бог, нити ће бити, већ сам икона Његова, неко ко личи Њему, али није Он. Човек је човек. И да споменем оно у Постању што змија рече: Бићете као богови. Тако да разумем то што кажеш: ''Боже опрости, ''бити богови'''' јер се исто питаш као ја. Или можда грешим, можда је човеку преодређено да буде бог, ако пак буде радио оно исправно. Ако јесте, зашто? Мени се то не допада Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zero Написано Децембар 21, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2013 Мени је сама та реч богови некако одбојна. Прво, јер сматрам да нема богова, већ Бог. А друго, јер човек није бог, нити ће бити, већ сам икона Његова, неко ко личи Њему, али није Он. Човек је човек. И да споменем оно у Постању што змија рече: Бићете као богови. Тако да разумем то што кажеш: ''Боже опрости, ''бити богови'''' јер се исто питаш као ја. Или можда грешим, можда је човеку преодређено да буде бог, ако пак буде радио оно исправно. Ако јесте, зашто? Мени се то не допада U pravu si, pitam se i ja. Ne verujem da mu je predodređeno, mislim da je on to izabrao, a blagodaću mu je Božijom omogućeno. Kao što rekoh, mislim da "biti bog", znači dati celog sebe za druge, živeti za druge, a dopustiti Jedinome Bogu da raspolaže tvojom slobodom. Jer, to je istinska sloboda. Ukratko, činiti sve sa ljubavlju, sa uzdanjem u Boga. Mi često božanstvo predstavljamo pogrešno i pripisujemo mu niske ljudske osobine. Pogledaj samo ljudsku istoriju i uspone i padove raznih paganskih religija i prikazivanje tzv. "bogova" koji su se bavili spletkarenjem, preljubom, ubistvima... Ukratko, mi često bivamo egocentrični jer hoćemo da budemo "bogovi" sebe radi. A Bog želi da nam otvori oči i pokaže da ako budemo bogovi i radi drugih, ako volimo druge i sebe, ako Njega ljubimo čisto, iskreno i svom punoćom, On će nam to, i mnogo više podati. Što reče jedan moj drugar prostodušno: "Gospod nam je dao da biramo između dva puta, i još nam je rekao šta nas čeka na kraju svakog od njih." "Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."(Mat. 9, 36) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SerbCro Написано Јун 13, 2016 Пријави Подели Написано Јун 13, 2016 Mozda pomogne uporedni tekst: (30)" Ja i Otac jedno smo. 31 A Jevreji opet uzeše kamenje da Ga ubiju. 32 Isus im odgovori: Mnoga vam dobra dela javih od Oca svog; za koje od onih dela bacate kamenje na me? 33 Odgovoriše Mu Jevreji govoreći: Za dobro delo ne bacamo kamenje na te, nego za hulu na Boga, što ti, čovek budući, gradiš se Bog. 34 Isus im odgovori: Ne stoji li napisano u zakonu vašem: Ja rekoh: bogovi ste? 35 Ako one nazva bogovima kojima reč Božija bi (data), i pismo se ne može pokvariti; 36 Kako vi govorite Onome kog Otac posveti i posla na svet: Hulu na Boga govoriš, što rekoh: Ja sam Sin Božji? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука