Trifke Написано Децембар 8, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2013 Evo kratkog uvoda iz wikipedije: Honorije I (latinski: Honorius) je bio rimski papa od 27. oktobra 625. do 12. oktobra 638. Bio je rodom iz Kampanije, odnosno sin konzula po imenu Petronije. Za papu je izabran dva dana nakon smrti prethodnika Bonifacija V. Pontifikat mu je obilježen bliskom suradnjom sa bizantskim caremHeraklijem, koga je podržavao u njegovim naporima za pomirenje službenog halkedonskog kršćanstva sa drevnoistočnim crkvama, te u tu svrhu prihvatio doktrinu monotelitizma. Njegov predstavnik Gaj je podržavao monotelitizam na crkvenom saboru na Cipru 634. na kome su se monotelitizmu suprotstavili Maksim Ispovjednik i Sofronije. Četiri decenije nakon Honorijeve smrti je u održan Treći carigradski (Šesti vaseljenski) sabor na kome je osuđena doktrina monotelitizma, a svi njeni pobornici, uključujući Honorija, proglašeni hereticima i anatemizirani. Odluku o anatemi pape je prihvatio papa Lav II. Slučaj Honorija - jedinstven u historiji Katoličke crkve - je kasnije na Prvom vatikanskom koncilu 1870. poslužio kao glavni argument protivnicima dogme o papskoj nepogrešivosti Posro sam video da ovde ima Rimo katolika voleo bih da vidim njihovo razmisljanje o ovom papi i kako se to slaze sa papskom nepogresivoscu ex catedra. Pozdrav w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Децембар 8, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2013 baš zanimljiva tema, hvala Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Децембар 8, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 8, 2013 Molim lepo1 Bas me zanima crkvena istorija a nisam nikada pricao sa nekim katolikom na temu ovog pape. Citao sam clanke nekih njihovih teologa koji pokusavaju da crno pokazu belim a belo crnim ali cak i u New Chatolic encyclopedia priznaju da ta objasnjenja ne drze vodu. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Децембар 8, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2013 Posro sam video da ovde ima... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Децембар 8, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2013 Evo kratkog uvoda iz wikipedije: Honorije I (latinski: Honorius) je bio rimski papa od 27. oktobra 625. do 12. oktobra 638. Bio je rodom iz Kampanije, odnosno sin konzula po imenu Petronije. Za papu je izabran dva dana nakon smrti prethodnika Bonifacija V. Pontifikat mu je obilježen bliskom suradnjom sa bizantskim caremHeraklijem, koga je podržavao u njegovim naporima za pomirenje službenog halkedonskog kršćanstva sa drevnoistočnim crkvama, te u tu svrhu prihvatio doktrinu monotelitizma. Njegov predstavnik Gaj je podržavao monotelitizam na crkvenom saboru na Cipru 634. na kome su se monotelitizmu suprotstavili Maksim Ispovjednik i Sofronije. Četiri decenije nakon Honorijeve smrti je u održan Treći carigradski (Šesti vaseljenski) sabor na kome je osuđena doktrina monotelitizma, a svi njeni pobornici, uključujući Honorija, proglašeni hereticima i anatemizirani. Odluku o anatemi pape je prihvatio papa Lav II. Slučaj Honorija - jedinstven u historiji Katoličke crkve - je kasnije na Prvom vatikanskom koncilu 1870. poslužio kao glavni argument protivnicima dogme o papskoj nepogrešivosti Posro sam video da ovde ima Rimo katolika voleo bih da vidim njihovo razmisljanje o ovom papi i kako se to slaze sa papskom nepogresivoscu ex catedra. Pozdrav Slaže se. Honorije nije ex catedra "ispovedio" niti odredio jeres. Podržao je jednim pismom, ali nije sigurno da li je uopšte shvatao o čemu se radi, ali ni to pismo nije imalo karakteristike zvaničnog učenja Crkve, te stoga, nije bilo ex catedra. Inače, Honorije je česta i "draga" tema, zaista, svima koji su protiv učenja o ex catedra pape Pape, inače, mogu da budu i slabi teolozi, i svakakvi, kao što smo i svi mi ostali, a ex catedra znači nešto drugo od lične nepogrešivosti, a miljama je daleko od lične bezgrešnosti i sa time nema nikakve veze. Uzgred, ovde nema ni jednog rimo katolika, ima samo nas katolika. Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Децембар 9, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 9, 2013 Slaže se. Honorije nije ex catedra "ispovedio" niti odredio jeres. Podržao je jednim pismom, ali nije sigurno da li je uopšte shvatao o čemu se radi, ali ni to pismo nije imalo karakteristike zvaničnog učenja Crkve, te stoga, nije bilo ex catedra. Inače, Honorije je česta i "draga" tema, zaista, svima koji su protiv učenja o ex catedra pape Pape, inače, mogu da budu i slabi teolozi, i svakakvi, kao što smo i svi mi ostali, a ex catedra znači nešto drugo od lične nepogrešivosti, a miljama je daleko od lične bezgrešnosti i sa time nema nikakve veze. Uzgred, ovde nema ni jednog rimo katolika, ima samo nas katolika. O da prijatelju itekako je bilo ex katedra i osudjen je kao jeretik i do 11 veka bio je proklinjan od svih papa kao jeretik.Imao sam prilike da citam definicije u rimo katolickim knjigama i na webu sta znaci ex katedra i itekako je ta poslanica bila ex katedra. Cak ima jedan dobar clanak o tome kod jednog jezuite. Shvatio je on jako dobro o cemu se radi i zato je i napisao onu jeres koju je napisao. Ako hoces dacu ti navode. Itekako je to pismo imalo karakteristike zvanicnog ucenja crkve ako hoces mogu ga i postaviti ovde. Evo i pitanja za tebe. Zasto je onda osudjen kao jeretik i zasto je tu osudu potpisao tadasnji papa i zasto su ga do 11 veka sve pape proklinjale? Izvinjavam se za gresku koju sam napravio u pisanju. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Децембар 9, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 9, 2013 Da ne zaboravim prijatelju, katolika moze biti samo jedna vrsta i to onih koji pripadaju jednoj svetoj i katolicanskoj crkvi. Svi ostali koji ne pripadaju su Rimo katolici svidjalo se to tebi ili ne! "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Децембар 9, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2013 Nemam saf vremena zaista na ovo, sa ovim danom se završava moj redovni angažman na forumu, javljaći se sa na par odabranih tema o kojim će nastaviti pisati ali ni o njima ne tako često kao do sada. A do februara valjda skorto nikako. možda hiš stignem prevesti ovaj članak koji bi vam mogao biti odgovorom a to drugo na engleskom si možete pročitati sami ko vlada engleskim: Svalo dobeo svima. Javim vam se još sa čestitkom za Božić i NG po juuijanskom kalenderu, to ću sigurno stići, čućemo se tada: Pope Honorius I http://www.newadvent.org/cathen/07452b.htm Církevní dějiny a dokumenty : Unam sanctam a otázky neomylnosti Crkvena istorija i dokumenti - Unam Sanctam i pitanja nezabludivosti http://irenamauranovotna.blog.idnes.cz/c/278405/Cirkevni-dejiny-a-dokumenty-Unam-sanctam-a-otazky-neomylnosti.html Omyly papežů Velkou námitkou bývají také „omyly papežů“ v dějinách církve. V zásadě se jedná o tři případy, totiž papežů Liberia, Vigilia a Honoria. V žádném z oněch tří případů nejsou splněny podmínky potřebné k tomu, jak papežskou neomylnost coby dogma definoval 1. vatikánský koncil (1869/1960) v konstituci Pastor aeternus, a že tudíž o problém neomylnosti v oněch historických událostech nejde. Zablude papa Velikom primjednom biovaju također "zablude papa" u istorihu crkve, U pribcipu se radi o tri slučaja, dakle pape Liberija, Vigilija i Honorija. U nijednom od onih slučajeva nisu ispunjeni uslovi potrebni k tomu, kako je papinsku nezabludivost definisao 1. vatikanski koncil (1869/1960)) v konstituciji Pastor aeternus pa se o problermu nezabludivosti u onim istorijskim događajima (uopšte) ni ne radi. Dakle ako ćete pisati o papi Honoriju I onda treba znati da njegova causa nikakve veze nema s dogmom o papinskom nezabludivosti tj. s njenom definicijom ustanovljenom na Prvom vatikanskom koncilu pa je onda ta tema u smislu povezivanja ili davanja, stavljanja u nekakvu suvislost žovot i djelo pape Honorija I sa i vatikanskim koncilom i tom dogmom besmislena. Jednostavno zato jer jedno s drugim nema nikakve veze. To vam se ne mora svidjeti ali je to zaista tako, na tom se neda ništa promjeniti. Za mene su ova i sve slične rasprave ovim riješene i završene. Mogu vam samo ponovo i ponovo napisati ovo ovakvo isto objašnjenje. Ista stvar lao s jabukama i kruškama, šljivama i gljivama. Jedno s drugim nema nikakve veze. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Децембар 9, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2013 O da prijatelju itekako je bilo ex katedra i osudjen je kao jeretik i do 11 veka bio je proklinjan od svih papa kao jeretik.Imao sam prilike da citam definicije u rimo katolickim knjigama i na webu sta znaci ex katedra i itekako je ta poslanica bila ex katedra. Cak ima jedan dobar clanak o tome kod jednog jezuite. Shvatio je on jako dobro o cemu se radi i zato je i napisao onu jeres koju je napisao. Ako hoces dacu ti navode. Itekako je to pismo imalo karakteristike zvanicnog ucenja crkve ako hoces mogu ga i postaviti ovde. Evo i pitanja za tebe. Zasto je onda osudjen kao jeretik i zasto je tu osudu potpisao tadasnji papa i zasto su ga do 11 veka sve pape proklinjale? Izvinjavam se za gresku koju sam napravio u pisanju. O ne, prijatelju, nema to nikakve veze sa ex catedra, jer pismo podrške pape Honorija nije bio službeni dokument Crkve. To što je osuđen kao jeretik, niukom slučaju ne utiče na učenje ex catedra. Ono se ne vezuje za ličnosti već za službu - a samim tim što je sam podržavao (što u ovom slučaju ipak nije baš sasvim sigurno), već je time bio izopšten iz Crkve samim tim. Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Децембар 9, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2013 Da ne zaboravim prijatelju, katolika moze biti samo jedna vrsta i to onih koji pripadaju jednoj svetoj i katolicanskoj crkvi. Svi ostali koji ne pripadaju su Rimo katolici svidjalo se to tebi ili ne! Možda za tebe šizmatiče Tek došao a već hoće da ratuje. Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Децембар 9, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 9, 2013 Nepada mi na pamet da ratujem! Nisam onda kada se moralo pa nemoram ni sada. 8086.gif Sta se sizme tj. raskola tice to vama vise prilici. Hteo sam stvarno da ozbiljno porazgovaram na ovu temu sa vama ali vidim da nemam ozbiljnog sagovornika. Zao mi je sto onda kada sam mogao to nisam. Inace sam hteo da postavim definicju ex katedra i da vidimo ima li ili nema veze a itekako ima. Ali dobro sta da radim, nekii drugi put. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Децембар 9, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2013 Nepada mi na pamet da ratujem! Nisam onda kada se moralo pa nemoram ni sada. 8086.gif Sta se sizme tj. raskola tice to vama vise prilici. Hteo sam stvarno da ozbiljno porazgovaram na ovu temu sa vama ali vidim da nemam ozbiljnog sagovornika. Zao mi je sto onda kada sam mogao to nisam. Inace sam hteo da postavim definicju ex katedra i da vidimo ima li ili nema veze a itekako ima. Ali dobro sta da radim, nekii drugi put. Kad naučiš da razgovaraš, onda možemo i da razgovaramo. Ja sa zidom ne umem da razgovaram, a i sa onim ko ne ume da poštuje svog sagovornika. Ako već sve znaš, što pokrećeš temu? Da pokažeš svoju mudrost? Tebe ne interesuje da vidiš šta mi mislimo o temi, već da nama pokažeš kako si ti u pravu. Budi, brate, uživaj! Nis' ni prvi ni poslednji zagledan u sopstvene mistične dubine. Manolis је реаговао/ла на ово 1 Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Децембар 9, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 9, 2013 Pa kao sto rekoh citao sam dosta na tu temu ali nikada nisam se setio kada sam bio u kontaktima sa vasim teolozima da o tome popricam ali ti si ocigledno povrsno citao ono sto sam napisao. Sta ti mogu? Ja sam nazalost daleko od svake misticne dubine a eto posto neznam da razgovaram potrudicu se da to naucim od tebe posto vidim da se ti odlikujes velikom kulturom. Ja tebe nicim nisam vredjao a ti mene vec nekoliko puta. To je odlika kulture valjda! Da ti samo napomenem da gde sam god bio u vasim crkvama na ulazu obicno stoji Rimo-katolicka crkva. Izvini ali ja to nisam pisao. Ne brini necu te uznemiravati moram da se uduljujem u misticne dubine! "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука