Jump to content

"Протести" у Кијеву

Оцени ову тему

Ромејац

Препоручена порука

Грешиш Аки, грешиш.

Прво:  Ради се о суштини, јер је философија: - љубав према мудрости!

Па и онај који тврди да ознака-значење неког појма није од суштинске важности, и да то не занима филоСофију једноставно греши, јер њено величанство Философија добрим делом и ниче из жеље да се појмови правилно означе и напуне јасним садржајем.

(О суштини се и ради, о суштини појма философије  који говори о мудрољубљу, а не о мракољубљу) :)

Друго:  Кад би иоле познавао српски језик, (као што, рецимо, познајеш хрватски!) па се, следствено томе, и доследно придржавао правила српског језика, онда би писао и говорио философија, као што говориш и пишеш асиметрија или би, доследности ради, прешао на азиметрију, када већ користиш филозофију?   

Треће (и највеће):  Tема је насиље, тј. "протести" у Кијеву.  Гледајући овај снимак, где велики број полицајаца мирно подноси физичко насиље, каменовање од стране насилних ''европејаца'', упоредио сам га са  сличним видео снимком из Аргентине, где велики број верника мирно подноси пљување, и разна малтретирања, (од физичког пљувања до прскања лак спрејевима у очи!) од стране разголићених и помамљених ЛЏБТ чланова и феминистичких активиста, и било би лепо да више не расршујемо ову тему... по очима оних који читају овај форум, без обзира да ли је неко склон философији = мудрољубљу, или филозофији = мракољубљу.

"Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо"

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

On 7. 12. 2013. at 19:35, Golub рече
Друго:  Кад би иоле познавао српски језик, (као што, рецимо, познајеш хрватски!) па се, следствено томе, и доследно придржавао правила српског језика, онда би писао и говорио философија, као што говориш и пишеш асиметрија или би, доследности ради, прешао на азиметрију, када већ користиш филозофију? 

Не бих да се мешам у вашу дебату, ал` зашто онда не кажемо нпр. Университет? 

Подели на овим сајтовима

On 7. 12. 2013. at 19:40, Милан Ракић рече

Не бих да се мешам у вашу дебату, ал` зашто онда не кажемо нпр. Университет? 

А зашто би?

Ми овде помињемо речи које су сложенице, као рецимо асиметрија или философија, и које имају своје значење.

Исто као да ме питаш што моју комшиницу Софију не зовем Зофија?!

Или што ђакон кад улази у олтар изговара Софија, а не Зофија?

Мислим да је, кад смо већ код Универзитета, правилније Свеучилиште! :)

Или кад смо већ код кратких видео снимака, било би згодно  упоредити снимак дочека Немаца у Загребу 1941. године, и снимак дочека партизана у Загребу 1945. године... (да, за сад, не помињемо Београд и његову околину)!

"Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо"

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

Грешиш Аки, грешиш.

Prazna ti prica Golube, prazna.

Прво:  Ради се о суштини, јер је философија: - љубав према мудрости!

Bas je u tome problem sto tebi manjka mudrosti. Da to nije slucaj razumeo bi onu Platonovu koju sam naveo i ne bi se vise

blamirao.

Па и онај који тврди да ознака-значење неког појма није од суштинске важности, и да то не занима филоСофију једноставно греши, јер њено величанство Философија добрим делом и ниче из жеље да се појмови правилно означе и напуне јасним садржајем.

(О суштини се и ради, о суштини појма философије  који говори о мудрољубљу, а не о мракољубљу) :)

Ne nego je onaj koji tvrdi da rec diktira sustinu pojma postmnodernista, mutivoda ili neznalica ili se cak uklapa u sve

tri kategorije. Ne odredjuju reci pojam, nego je pojama odredjen njegovom sustinom. Reci su etikete koje po konvenciji

lepimo na pojmove da bi ih oznacili i tako se sporazumeli. Kad bi se dogovorili da grabulje zovemo "novi mladi sir" tesko bi

se mi od tih grabulja najeli. To je ono sto Platon pita "Ako sve crno nazovemo belim a sve belo crnim hoce li se ista sustinski promeniti?!" odgovor je naravno da nece. Platon je medju ostalom veliki filozof zato sto je to i takva pianja postalvjao sebi da bi zaista dosao do istine, do prave korelacije stvari u svetu a ne da bi cuvao neku tradiciju pisanja ovoga ili onoga. On i celokupna zapadan filozofija su se u svojim pocetcima prvo odrekli ovog tvog iscasenog rezona po kome rec odreduje susitnu pojma. To je nepoznato do pojave Dride, Fukoa, Lakana i slicnih francuskih zanesenjaka i njiove "dekonstrukcije" sopstvene pameti ako drugog ne. Oni su imali tu uvrnutu ideju da pismo odredjuje rec a rec odredjuje pojam pa smo mi svu realnost oko nas iskonstruisali pomocu jezika te objektivnih iskaza nema u bilo kojoj oblasti ljudksog uma.

Ali to nerazumljivo brbljanje je John R. Searle u prepisci sa Deridom odavno razbio i to je ostalo i dalje samo jedno brljanje i nista vise.

http://www.scribd.com/doc/29238861/Reiterating-the-Differences-A-Reply-to-Derrida-by-John-R-Searle

A ti si dosledan pa pises fisika umesto fizika?

Подели на овим сајтовима

@@Aquilius Cratus,

Брате, морам те питам један офтопик, колико ти је времена требало да стекнеш такав преглед филозофије, пошто ти то није струка?

• Волим 1

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

On 7. 12. 2013. at 21:32, Срђан Шијакињић рече

@@Aquilius Cratus,

Брате, морам те питам један офтопик, колико ти је времена требало да стекнеш такав преглед филозофије, пошто ти то није струка?

U poslednjih 8 godina citam svasta nesto pa se nadje i dosta filozofskih knjiga. Daleko od onoga sto sam isplanirao i sto ja

smatram da bi  trebalo da znam ali nije bas da nista ne znam.

Подели на овим сајтовима

On 7. 12. 2013. at 21:37, Aquilius Cratus рече

U poslednjih 8 godina citam svasta nesto pa se nadje i dosta filozofskih knjiga. Daleko od onoga sto sam isplanirao i sto ja

smatram da bi  trebalo da znam ali nije bas da nista ne znam.

имаш велике планове ако ти је ово далеко :D

"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Knjiski moljac hehe :D

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

On 7. 12. 2013. at 21:40, Срђан Шијакињић рече

имаш велике планове ако ти је ово далеко :D

Lozha brate, lozha postavlja visoke standarde. :D

Подели на овим сајтовима

On 7. 12. 2013. at 21:43, Aquilius Cratus рече

Lozha brate, lozha postavlja visoke standarde. :D

Крвав је то лебац :D

Подели на овим сајтовима

Украјина постоји докле год Русија то жели.

ЕУ је показала на Украјини да нема појма о животу...да је неспособна...и да треба да престане да глуми Америку, јер није ни близу Америке..

ЕУ треба сама себе да угаси..и свима учини услугу..

„Многи од нас себе зову „либералима“. И тачно је да је реч „либерал“ некада означавала особе које су поштовале појединца и зазирале од служења масовним принудама. Али левичари су сада загадили тај некада поносан назив означавујћи њиме себе и свој програм већег владиног власништва над имовином и контроле над појединцима. И сада, као резултат, они од нас који верују у слободу морамо објашњавати како, када називамо себе либералима, заправо мислимо на либерале у класичном незагађеном смислу. Ово је у најбољем случају мучно и подложно неразумевању. Ево предлога: хајде да ми, који волимо слободу, заштитимо и за своје коришћење задржимо добру и часну реч „либертаријанац“.“

(Дин Расел)

Подели на овим сајтовима

@@Aquilius Cratus

A ti si dosledan pa pises fisika umesto fizika?

Грешиш, авај, крупно грешиш синак !  :)

Физика се каже зато што с између 2 самогласника прелази у з (мада и овде има изузетака, рецимо Месопотамија); али у случају речи које су сложенице, као рецимо асиметрија или философија, ту ово правило не важи.

Швабе су нам уз свакојаку окупацију утрпали и ту грешку!

Аки, цењени платонисто, ја као православни хришћанин, знам да Платон силно греши, такође.

Него, признај грешку, мајковићу, и не читај толике књижурине, зар не видиш да си преучио, да си силно пречитао и да су ти се многи лончићи побркали!     icon_biggrin.gif

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...