Sir Oliver Написано Новембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2013 Nedavno sam čitao knjigu N. Taleba "Crni labud" i tamo se kroz celu knjigu provlači ideja o skepticizmu kao metodu kojim treba pristupati svakodnevnim stvarima, ali o posebnom nekom zdravom skepticizmu koji ti pomaže da razlučiš prave informacije od bulšita kojeg nam naš um na prvu loptu nameće. Nije to skepticizam koji negira Boga zato što ga nije video, to su gluposti, ništa slično tome, već jednostavno pomaže ti da uvidiš realnost određen situacije u kojoj si se našao. Recimo, sad zaboravih kako se zvao taj grk koji je prosto sahranio induktivnu metodu, rekavši naravno najlogičniju stvar, da ne možeš donositi konačan sud ako nisi pregledao svaki pojedini slučaj (što je naravno nemoguće, stoga induktivna metoda otpada jer kad se iza brda jednom provali nešto to će biti kolosalno). Primer ovoga su potresi, u Carigradu oni nisu bili česti, ali su bili vrlo snažni, sledeći potres bi mogao biti katastrofalan, jer kako sad znamo Carigrad leži na spoju tri tektonske ploče, a tamo nezvanično živi oko 15 miliona ljudi. To što katastrofalnog potresa nije bilo hiljadu godina ne znači da ga neće biti. ili Montenjev pogled na svet, pa Poenkareov itd... Sad, moja dilema je: iako je ovo za mene bilo nešto osvežavajuće, jer radi se o samo malom ali bitnom odmaku od uobičajene percepcije, pitanje i dalje stoji, kako se vera tu u svemu tome stoji? Иван Ивковић and Млађони је реаговао/ла на ово 2 "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Новембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2013 Мени се свиђа пост, али нисам разумео питање на крају. :Р Deki992 је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Новембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2013 Recimo, sad zaboravih kako se zvao taj grk koji je prosto sahranio induktivnu metodu, rekavši naravno najlogičniju stvar, da ne možeš donositi konačan sud ako nisi pregledao svaki pojedini slučaj Не може се донети суда са сигурношћу, али се може донети суд са одређеном вероватноћом, која зависи од процента појединачних случајева које смо прегледали. Од те одређене вероватноће, чини ми се, зависи и вера, и онда се некако вера поклапа са здравим разумом у овом случају. Рационално је веровати да су све играчке у кутији исправне, ако смо прегледали 14 од 16 играчака из кутије. И тако, пошто је немогуће узети у обзир све појединачне случајеве, у највећем броју ситуација, остаје нам само вера да се по њој водимо, али некаква рационална вера. е сад не знам да ли си мислио на веру у овом смислу, или у веру у смислу религије на почетку... Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 1 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Новембар 30, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 30, 2013 Mislio sam na veru u pravom smislu i veru kao veru, jer obe su manje više iste, da ne ulazim sad u to... Nije slučajno da ljudi kojima je detinjstvo bilo obeleženo nesigurnošću, hladnoćom itd. teško otvoreni za veru Jednostavno vera je kada prenebregavaš racionalne razloge, ne postoji racionalna vera. Npr. ljudi u Americi se venčavaju a svaki drugi brak se razvede. Da ćeš imati dugi srećan brak iste su šanse kao da u igri ruskog ruleta preživiš ako u burencetu ima tri metka od ukupno šest. A ipak svi se nadaju dugom i srećnom zajedničkom životu i to mladencima od srca žele. Ukratko, može li skeptik biti vernik? "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Новембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2013 Npr. ljudi u Americi se venčavaju a svaki drugi brak se razvede. Da ćeš imati dugi srećan brak iste su šanse kao da u igri ruskog ruleta preživiš ako u burencetu ima tri metka od ukupno šest. Можда људи венчавање доживљавају другачије од руског рулета јер код венчања имају шансу да утичу на исход брака, а код рулета се ништа не питају. Дакле, ни вера да је рецимо десета куглица у паковању бела, ако је девет претходно извучених било бело, није "рационална"? Али опет ми се чини да има разлике између таквог уверења и уверења да је свих 10 куглица бело, на основу само једне извучене која је била бела. Иначе, не знам да ли скептик може бити верник. Свакако да му је много теже. Deki992 је реаговао/ла на ово 1 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Новембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2013 Ukratko, može li skeptik biti vernik? Може наравно. Ево ја сам скептик & верник. Одбацам празноверја, типа "свети храст због ког бог кажњава ако се сече" и стављам их под скептицизам... чуда нормално стављам под скептицизам. Али прихватам могућност чуда. Уколико немам довољно доказа да ли је неко чудо иситинито или не - ја га једноставно отпишем. Јер суштина наше вере нису чуда, већ једно чудо... васркснуће Христоса. А у то може да поверује и скептичан човек. Наравно ултимативни доказ не постоји... али постоји довољно да вера не буде слепа, већ једнака вери у другог човека. zuti car је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Новембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2013 Може наравно. Ево ја сам скептик & верник. Одбацам празноверја, типа "свети храст због ког бог кажњава ако се сече" и стављам их под скептицизам... чуда нормално стављам под скептицизам. Али прихватам могућност чуда. Уколико немам довољно доказа да ли је неко чудо иситинито или не - ја га једноставно отпишем. Јер суштина наше вере нису чуда, већ једно чудо... васркснуће Христоса. А у то може да поверује и скептичан човек. Наравно ултимативни доказ не постоји... али постоји довољно да вера не буде слепа, већ једнака вери у другог човека. Ne znam meni skepticizam i religija ne idu zajedno uopšte. Verovanje u čuda i butu skeptičan porema skoro svemu su mi dve totalno suprotne stvari, pa čak i kada je jedno čudo u pitanju. U ovom slučaju to čudo je vaskrsnuće, čoveku koji je skeptik i koji sve preispituje, mislim da je nemoguće da tek tako poveruje u vaskrsnuće. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Новембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2013 Мислим да овај текст у великој мјери може бити од помоћи... http://www.doiserbia.nb.rs/img/doi/0351-2274/2008/0351-22740804059B.pdf Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Новембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2013 Ne znam meni skepticizam i religija ne idu zajedno uopšte. Verovanje u čuda i butu skeptičan porema skoro svemu su mi dve totalno suprotne stvari, pa čak i kada je jedno čudo u pitanju. U ovom slučaju to čudo je vaskrsnuće, čoveku koji je skeptik i koji sve preispituje, mislim da je nemoguće da tek tako poveruje u vaskrsnuće. То је зато што изједначаваш сваки вид веровања. Бити скептичан не значи не веровати ништа и никоме. Сви скептици верују нешто, нечему и некоме. Бити скептичан значи тражити за тврдње најбоље могуће информације које можеш да прибавиш и на основу њих рационално одлучити да ли мислиш да је тврдња истинита или не. U ovom slučaju to čudo je vaskrsnuće, čoveku koji je skeptik i koji sve preispituje, mislim da je nemoguće da tek tako poveruje u vaskrsnuće. Зашто? Уколико имаш довољно кредибилне сведоке и њихова сведочења - могуће је. То су најбоље могуће информације које можеш да прибавиш - немаш боље. Посебно када су догађаји у питању. Комплетна историја старог доба се базира на записаним сведочењима, предањима и оралној традицији. Оћеш да кажеш да сумњаш у историју египта, рима, грчке? Да скептик не би требало да верује? Зато ови атеисти типа Пеђа не прихватају историју као науку - јер би онда испало да постоје науке које су мање скептичне од њихових "очекивања" oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Новембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2013 Da se ne ljuti Drazen,cini mi se,citirao bih Vladiku Nikolaja za ovu priliku :"Posvednevno ljudi žive i opšte više verom nego ičim drugim. U gostionici čovek ruča s verom da u jelu nije otrov, spava u postelji s verom da pod jastukom nisu škorpije, prima na pijaci banknotu s verom da nije lažna, kupuje u dućanu šibicu s verom da nije vlažna, iznajmljuje kočiju s verom da će ga kočijaš odvesti tamo gde treba, putuje železnicom s verom da je vozovođa normalan čovek, koji ne misli na samoubistvo. Težak seje žito s verom da će seme nići. Čobanin goni stado na pašu s verom da mu trava nije preko noći usahla. Žena žuri s krčagom na izvor s verom da iz njega voda još teče. Škola počiva na veri učenika i učitelja. Država počiva na veri građanina u građanina i u vlast. Brak postoji na veri, u dobronamernost obe strane. Prijateljstvo postoji na veri u iskrenost obe strane." Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Новембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2013 Зашто? Уколико имаш довољно кредибилне сведоке и њихова сведочења - могуће је. То су најбоље могуће информације које можеш да прибавиш - немаш боље. Посебно када су догађаји у питању. Комплетна историја старог доба се базира на записаним сведочењима, предањима и оралној традицији. Када је Исус Христос у питању можемо додати и старозаветна пророчанства, плус римске историчаре, јеврејски Талмуд, дела апостолских ученика... Што би Мирољуб рекао: " Васкрсење Исуса Христа је најаргументованији догађај у историји чoвечанства" Ту чињеницу нису могли да негирају ни Муслимани, него су измислили како се распеће "причинило" ученицима, да је страдао неко други... Али сам догађај нису могли да негирају. Као ни безгрешно зачеће, То су ствари сасвим прихватљиве. Доказане са више страна. Е сад, ко неће да верује не мора. Неверни Тома се уверио http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sidarta Написано Новембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2013 Mislio sam na veru u pravom smislu i veru kao veru, jer obe su manje više iste, da ne ulazim sad u to... Nije slučajno da ljudi kojima je detinjstvo bilo obeleženo nesigurnošću, hladnoćom itd. teško otvoreni za veru Jednostavno vera je kada prenebregavaš racionalne razloge, ne postoji racionalna vera. Npr. ljudi u Americi se venčavaju a svaki drugi brak se razvede. Da ćeš imati dugi srećan brak iste su šanse kao da u igri ruskog ruleta preživiš ako u burencetu ima tri metka od ukupno šest. A ipak svi se nadaju dugom i srećnom zajedničkom životu i to mladencima od srca žele. Ukratko, može li skeptik biti vernik? Ja sam skeptik, ali sam i vernik. Skepticizam me tera da istražujem, i do sada, istražujući, nisam umanjio svoju veru, već sam je samo uvećao. Posledica mog skepticizma je da mogi stvari da posmatram iz više perspektiva. To je kao da imam diplomatski pasoš za nesmetano kretanje preko imaginarnih granica unutar kojih ljudi sebe samovoljno zatvaraju držeći se samo jednog pogleda na svet. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Новембар 30, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 30, 2013 skeptici koje sam gore pomenuo ne daju pišljiva boba za ovo o čemu piše vl. Nikolaj. Jednostavno neke stvari realno izmiču poimanju, bar za sad... Čudo ne mora biti nužno odbačeno, pravi skeptik bi za vaskrsenje jednostavno rekao ne znam da li se desilo. Nego drugo je u pitanju, čovek vere veruje da za njega Bog sve uredio po svom promislu, i ružno i dobro na kraju je od Njega i ima viši skriveni smisao. Ja bi reko da je to osnov koji verujući ljudi imaju, dakle vera se ne tiče samo metafizičkih stvar, nego zadire i u svakodnevno; kako sad tu u sve to uglaviti skepticizam? "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Новембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2013 Čudo ne mora biti nužno odbačeno, pravi skeptik bi za vaskrsenje jednostavno rekao ne znam da li se desilo. Тако некако. Рекао би, мислим да имам довољно информација или немам довољно информација. Дијанализам није скпетицизам. Где одбијаш све што ти делује нетачним и тражи веру људима. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Новембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2013 ne bi mogao sebe da opisem kao skeptika u punom smislu te reci ali recimo prema cudima sam veoma skeptican, ujedno sam i verujuci. sta hocu da kazem: cuda tipa penjala se zena po plafonu jer je demon bio u njoj automatski odbacujem, medjutim imam potpunu veru u tzv mini cuda kada se narkoman izleci, muz vrati zeni, zena zacne a nije mogla...itd. dakle sve te natprirodne gluposti gledam veoma skepticno, ne kazem da mozda neko od njih nije tacno i da ga odbacujem ali to je veoma retko. s druge strane svestan sam da su razliciti putevi kojim ljudi stizu do vere i ako je to njima "znak" bozijeg postojanja, ok. medjutim sebe i svoju veru sam pronasao u unutrasnjem svetu koji je taaaaako dobro opisan u jevandjelju da zaista ne znam sta da se dogodi ne bih posumnjao u Istinu koja je njime opisana. jednostavno s jedne strane babske price imaju svoj smisao jer je mnogo ljudi dok ne upozna Boga sklono takvom nacinu misljenja (znate ono udje u crkvu u sred sluzbe ubaci dinar na ikonu i izadje) ali ok to je njegov dozivljaj i trenutni limit. bolje i to nego da porice. s druge strane ultimativne istine postojanja su vec otkrivene i opisane ali opet nije ni to za svakoga. sve u svoje vreme i prema proizvoljenju srca biva. Млађони је реаговао/ла на ово 1 Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука