Sir Oliver Написано Април 14, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Април 14, 2015 ima, to čak postaje sinonim, zato mi je još interesantnije ovaj odnos između sumnje i vere. ali pazi ovo je zdrava sumnja, sumnja koja ti pomaže da razlučiš prevaru od istine u svakodnevnom životu "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dzo ni Написано Април 14, 2015 Пријави Подели Написано Април 14, 2015 ова тема је баш сад актуелна - уз све ово лудило око Бл.Огња; масовна "обавеза" верника да не укључују свој мозак. најлицемерније су рационализације оних који не верују у "чудо" али пристају да се праве да немају замерке на свеопшту обману. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Април 14, 2015 Пријави Подели Написано Април 14, 2015 Nego, kad si spomenuo Taleba kad si otvarao temu, nesto sam razmisljao o onoj razlici vere i sujeverja/praznoverja i nekako sam dosao do zakljucka da se ovo drugo dosta zasniva na onom sto se naziva problem indukcije. Uzmite recimo astrologiju. Astrolog na osnovu tamo nekih polozaja Sunca, Mesaca, Venere itd. dolazi do zakljucka da ce u nekom skorijem vremenu doci do pojava koje su se javljale bas onda kada su spomenuti svemirski objekti bili u istom polozaju u proslosti. Lupam. Ako je neko pre 1000 godina video da zbog ulaska Marsa u 4. kucu dolazi do ratova i nesreca, onda astrolog na osnovu toga smatra da ce isto to da se desi kada Mars opet udje u 4. kucu. Ili npr. crna macka. Mozda je nekad neko u proslosti zaista stradao kada mu je macka presla put i to su ljudi videli i dosli do zakljucka da ce isto da se desi svaki put kada macka predje put. + tu imamo i strah i neku vrstu racionalnog razmisljanja (bolje mi je da se vratim par koraka unazad nego da nastavim putem koji je presla macka, jer ko zna mozda mi se nesto desi cak iako nije tacno). Zato se cesto taj problem indukcije predstavlja kao gledanje u solju, kuglu, nebesa. Sto ce reci da je sujeverje deo naseg razuma ili kako je neko ovde napisao jednom, nastalo je razvojem neokorteksa. Problem indukcije + strah + racionalno razmisljanje=sujeverje praznoverje. E sad ako pravimo razliku toga i vere, znaci da vera nema nista od ovoga, nema problema sa indukcijom jer se uopste (mozemo reci metodoloski) ne zasniva na njoj kao ni na spomenutom strahu i raciu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Април 16, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Април 16, 2015 pa generalno izvor sujeverja neracionalnog razmišljanja može biti i evolucijski, npr, ljudi su oko 100 000 god, a direktni preci ljudi oko 5 mil godina proveli verovatno u nekim stepama živeći vrlo intenzivan život u kojem su doslovno svakog dana mogli biti pojedeni. Otud i prva emocija, strah koja proizvodi mnogo bržu reakciju nego računjanje i razmišljanje je mnogo jača od svega drugog. Emocije su prvi okidač, na njih reagujemo monentalno. Kad nešto šušne u žbunju pored tebe nije uputno razmišljati o poreklu tog zvuka, da li je zaista slučajan, neopasan, neka mala životinjica koja prolazi, ili je u pitanju lav. tako reagujemo i u današnjim uslovima, samo što su se uslovi mnogo izmenili. Ono što je nekada bilo prednost sada je mana. Trebamo prevazići zaključivanje na "prvu loptu" i "kako nam se čini" da nešto jeste i videti šta nešto zaista jeste. Otud recimo i problem sa stresom. Stres je potpuno prirodan mehanizam svih viših sisara, ali nama u našim uslovima pričinjava teškoće. Jer vidite problem sa lavom se reši odmah, ili ga ima, i ako ga ima i napadne te odbranićeš se ili nećeš, u svakom slučaju sve će biti brzo gotovo. Izmišljeni lavovi našeg današnjeg društva nikako da nestanu... Ali i dalje se pitam, kako će daljna racionalizacija uticati na čovekovu veru. Čovek budućnosti hoće li više biti skeptik ili vernik. dzo ni је реаговао/ла на ово 1 "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Април 16, 2015 Пријави Подели Написано Април 16, 2015 pa generalno izvor sujeverja neracionalnog razmišljanja može biti i evolucijski, Moze, nisam ni rekao da ne moze, nego da sujeverje ima i taj racionalni deo. Astrologiju ne mozes objasniti suskanjem lisca, nego upravo problemom indukcije i onim sto se u kognitivnoj psihologiji naziva pristrasnostima. Ali je svakako sujeverje povezano sa strahom. Npr. ako si jedan ispit polozio sa 10 obucen u farmerke i belu kosulju, a drugi si pao obucen u braon pantalone i plavu kosulju, mozes nekako utrpivati da ces svaki put poloziti ispit ako budes u farmerkama i beloj kosulji. To je ono sto studenti cesto navode kao ''za srecu''. Ovo je moja srecna kosulja ili ovo je moja srecna olovka. Priznajem i sam to radim Ali ne mora to biti toliko lose jer moze da ima nekakvu sugestiju i placebo efekat, daa osecaj sigurnosti i ulije dozu samouverenja. E to kao sto vidis je povezano i sa strahom od pada ispita, ali i sa indukcijom, jer se na osnovu prethodnog iskustva kad si dobio 10 izvodi zakljucak da ce se u svakoj narednoj buducoj situaciji desiti isto. Ali i dalje se pitam, kako će daljna racionalizacija uticati na čovekovu veru. Čovek budućnosti hoće li više biti skeptik ili vernik. To ne znamo, ali se nadam da ce biti i jedno i drugo. Skepticizam je jako znacajan i treba biti skeptik prema mnogim stvarima, ali isto tako vera tj. optimizam kako ja na to gledam. Jer nije isto verovati svemu i svacemu i verovati necemu sto menja tvoje stavove. Cak i psiholozi kazu da je optimizam zdrav za coveka, da ljudi vise cene optimiste nego mracnjake. Ali taj optimizam nema veze sa verovanjem u crne macke. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука