Дејан Написано Април 4, 2011 Пријави Подели Написано Април 4, 2011 Искрено мислим да Литургиска обнова је приближавање Христу а кроз Христа и наше светоотачко предање и Ватикану и свима осталима. Дакле,веома је битан тај моменат да што више узрастамо у вери све смо више отворени за друге. Што више знамо о православљу мање смо "угрожени" од других. Као што екуменизам у облику синкретизма је издаја вере исто тако екуменизам у смислу православног икуменизма је управо потврда вере :cheesy: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Април 4, 2011 Пријави Подели Написано Април 4, 2011 Посебно имајући у виду успешан икуменизам у задњих 1000 година..по питању ватикана ....а и других.. :cheesy: Ово да није до сада покушано 32372732738 пута... лепо би звучало...а овако само да би неке комисије имале о чему да распредају... Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Април 4, 2011 Пријави Подели Написано Април 4, 2011 Искрено мислим да Литургиска обнова је приближавање Христу а кроз Христа и наше светоотачко предање и Ватикану и свима осталима. Дакле,веома је битан тај моменат да што више узрастамо у вери све смо више отворени за друге. Што више знамо о православљу мање смо "угрожени" од других. Као што екуменизам у облику синкретизма је издаја вере исто тако екуменизам у смислу православног икуменизма је управо потврда вере 319.gif :cheesy: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Април 4, 2011 Пријави Подели Написано Април 4, 2011 Посебно имајући у виду успешан икуменизам у задњих 1000 година..по питању ватикана ....а и других.. prstgore Ово да није до сада покушано 32372732738 пута... лепо би звучало...а овако само да би неке комисије имале о чему да распредају... Brate Leo, ništa ne ide preko noći. Nije išao raskol preko noći, pa ne može ni pomirenje... samo ne treba odustajati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Април 4, 2011 Пријави Подели Написано Април 4, 2011 Јес и то што кажеш....1000 година није пуно... Мени није јасно на основу чега се ви надате да ће Рим да се врати Хришћанском учењу... Људи задњих 1000 година иду све даље...и од њих се ствара сектиних секта секте... Нема ни трунке воље са њихове стране да се води искрени дијалог... Али авај..вероватно неки немају паметнија посла...ко ће се мучити са ширењем Хришћанства међу неверницима по Европи, Африци, Азији и Америкама... Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Април 4, 2011 Пријави Подели Написано Април 4, 2011 Kratko i jasno: na osnovu Hrista. Ja verujem kao Jovan Kantakuzin: ako ja verujem da sam u pravu, i ušao bih u vatru da pokažem svoju veru, i ti veruješ da si u pravu, i učinio bi isto to, a opet ne verujemo isto - hajde da sednemo i razgovaramo otvoreno i vidimo gde smo se razišli, kako i zašto. Sve dok se ne bude razgovaralo tako, nego budu jedni "iznad" drugih ili se bude bavilo nekim trivijalnim pitanjima - biće i problema. A moglo bi se povesti i pitanje pravoslavnog jedinstva, i toga šta nas pojedinačno tačno čini pravoslavnima i jedinstvenima, kad se na nekom istraživanju skoro izjasni 80+ % ljudi pravoslavnima, a samo 20+ % veruje u učenja Crkve. Kako su oni onda pravoslavni? Ili razni ljudi koji dolaze redovno u Crkvu, i pričešćuju se, a pritom veruju i u horoskop, ili ne veruju u Vaskrsenje itd. itd. itd. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Април 4, 2011 Пријави Подели Написано Април 4, 2011 Јес и то што кажеш....1000 година није пуно... Мени није јасно на основу чега се ви надате да ће Рим да се врати Хришћанском учењу... Људи задњих 1000 година иду све даље...и од њих се ствара сектиних секта секте... Нема ни трунке воље са њихове стране да се води искрени дијалог... Али авај..вероватно неки немају паметнија посла...ко ће се мучити са ширењем Хришћанства међу неверницима по Европи, Африци, Азији и Америкама... nije baš tako... nije da su fenomenalni ali nisu ni takvi kao što ih predstavljaš... uostalom,mi smo čsto puta u istoriji skakali sebi u stomak pričom da ne može nama neko da odredjuje šta i kako... predlažem da pogledaš ovo https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,8418.msg233957.html#msg233957 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Април 5, 2011 Пријави Подели Написано Април 5, 2011 link=topic=3676.msg404359#msg404359 date=1301941985]nije baš tako... nije da su fenomenalni ali nisu ni takvi kao što ih predstavljaš... uostalom,mi smo čsto puta u istoriji skakali sebi u stomak pričom da ne može nama neko da odredjuje šta i kako... predlažem da pogledaš ovo https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,8418.msg233957.html#msg233957 1000 година се воде преговори .. И шта је за тих 1000 година постигнуто? ништа.... И ето још 1000 ће те водите преговоре...да се попушта.....и све више саблазни међу својим верницима...и на крају опет ништааа.... Осим што ће отићи у зилоте још неколико хиљада верника...или у латине исто толико...јер како латини сада презентују стање..по њима нема разлике ...када се прича потенцијалним у верницима... Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Април 5, 2011 Пријави Подели Написано Април 5, 2011 pa to zato što neki misle da treba da vode pregovore kao da su u 1011. godini a tako se i ponašaju... mislim da se stvari kreću ka boljem a dokaz je to što katolici razgovaraju o mnogim stvarima koje su do skoro bile nedodirljive i kao takve su bile van svake diskusije... inače,ishod pregovora zavisi od nas svih jer svaki pojedinac utiče na crkvenu svest i samosvest i sebe i drugih Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастас Написано Април 5, 2011 Пријави Подели Написано Април 5, 2011 Литургија се непрестано мијењала током вијекова,тако да ће се сви сложити да нешто ипак може да се мијења.Оно што је кључно овдје је то ко има право да то ради.Што се мене тиче Владика Атанасије ми је довољан ауторитет у познавању литургије као и у духовном погледу.Тако да ја не видим Ватикан у промјенама. Положи Господи храњеније устом мојим, и двер огражденија о устнах мојих. Не уклони сердце моје вo словеса лукавствија, непшчевати вињи о грјесјех, ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Април 5, 2011 Пријави Подели Написано Април 5, 2011 0102_laugh Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Април 10, 2011 Пријави Подели Написано Април 10, 2011 link=topic=3676.msg404359#msg404359 date=1301941985]nije baš tako... nije da su fenomenalni ali nisu ni takvi kao što ih predstavljaš... uostalom,mi smo čsto puta u istoriji skakali sebi u stomak pričom da ne može nama neko da odredjuje šta i kako... predlažem da pogledaš ovo https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,8418.msg233957.html#msg233957 1000 година се воде преговори .. И шта је за тих 1000 година постигнуто? ништа.... И ето још 1000 ће те водите преговоре...да се попушта.....и све више саблазни међу својим верницима...и на крају опет ништааа.... Осим што ће отићи у зилоте још неколико хиљада верника...или у латине исто толико...јер како латини сада презентују стање..по њима нема разлике ...када се прича потенцијалним у верницима... а твој предлог је да се одустане? за чије бабе здравље? 0442_feel а ова заповест није престала: И рече им: Идите по свему свету и проповедите јеванђеље сваком створењу. не пише чак ни само људима да се проповеда а чисто зезања ради, могао би да прочиташ: владика Иринеј Буловић, Теологија дијалога http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Izazovi/Ekumenizam/Teologija_dijaloga.htm клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Април 10, 2011 Пријави Подели Написано Април 10, 2011 Литургија се непрестано мијењала током вијекова,тако да ће се сви сложити да нешто ипак може да се мијења.Оно што је кључно овдје је то ко има право да то ради.Што се мене тиче Владика Атанасије ми је довољан ауторитет у познавању литургије као и у духовном погледу.Тако да ја не видим Ватикан у промјенама. Citam skoro knjigu "Carigrad, price sa Bosfora", naseg najpoznatijeg poznavaoca Vizantije prof Radica; kako su skoro lincovali potonjeg svetitelja Jovana Zlatoustog, kad je u ono vreme skratio Vasilijevu liturgiju, nazivali su ga "novotarom" itd. Ima jos dosta primera sa ubacivanjem "Jedinorodnij sine" itd. Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Мај 13, 2011 Пријави Подели Написано Мај 13, 2011 kad bi bolje poznavali istoriju crkve ne bi se primali na raznorazne napakovane,tendenciozne gluposti koje za cilj imaju da manipulišu neutvrdjenim narodom u korist onih kojima ne ide u prilog da verni narod RAZMIŠLJA ... sindrom mozga u teglici... p.s. obratiti pažnju da je U TEGLICI a ne u tegli Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Мај 13, 2011 Пријави Подели Написано Мај 13, 2011 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука