obi-wan Написано Новембар 15, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2013 E, a da je "orao" definitivno za povlacenje iz upotrebe - ocigledno jeste. Ima vec 3 pada za 3 protekle godine. Tu nema sta mnogo da se doda... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Новембар 15, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 15, 2013 Брате ја не знам да ли треба да ти цртам,не знам што си се толико навадио на мене ? Причам ти о томе да су државницима пуна усте о модернизацији наше војске и куповине нових авиона а да притом шаљу наше пилоте да лете у прастарим авионима и тиме им стављају живот на коцку ! Нема се бензина за неки нормалан број часова летења нити за редовно севисирање постојећих а шатро купујемо нове за које тек нећемо имати пара да их држимо у ваздуху.. Надам се да сам ти сад појаснио..из трећег пута.. Na tebe se nisam navadio, nemoj da "tripuješ"... Ali sam "morao" odgovoriti на твоју поруку/коментар која, сматрам, није имала никаквог респекта према самом пилоту и људима који одржавају летелицу (без претходное истраге), а што сам ти у претходном коментару и рекао! Даље, мени не мораш да црташ-јасно ми је све! Али... Ти сад рече, цитирам: "да су државницима пуна усте о модернизацији наше војске и куповине нових авиона а да притом шаљу наше пилоте да лете у прастарим авионима и тиме им стављају живот на коцку !". Оваква конструкција се у нашем језику "крсти" као ЛАЖ!!! Дакле, нити је ко обећавао нове авионе (предлажем да мало анализираш читаву "проблематику"), нити ико ШАЉЕ, НИТИ МОЖЕ-И СМЕ да "шаље наше пилоте да лете на прастарим авионима"-крај цитата-остала "дрљања" немам воље да цитирам... Дакле, да ли ти сматраш да су пилоти В И ПВО Војске Србије и Ваздухопловно техничка служба као "носилац" свих њихових активности..., Дакле, да ли ти мислиш да су то све некакви незнавени кретени, који ето само тако "дођу" и троше новац вас пореских обвезника!? Да ли мислиш да неко сме да пошаље летелицу у ваздух, ако својим потписом није гарантовао да је исправна, тј. да је летач, који ће њоме да управља толики идиот да ће да "седне" у њу и да само након пар километара "омасти" ледину у Мрчајевцима... Што се тиче бензина који си поменуо, ту већ неколико година не постоји проблем-има га колико хоћеш, само нема летелица на којима ће исти да се "сагори". Значи, причај ти друже шта хоћеш, "остављај" коментаре по истом правилу (дакле, какве год хоћеш)-нити могу, нити желим и хоћу да ти их забраним. Ал` што би рекли, ако већ коментаришеш, барем се упознај са материјом о којој причаш па онда реци... Овако, прво себе дисквалификујеш као потенцијално доброг саговорника, мешаш бабе и жабе, лажеш, причаш глупости, шириш дефетизам и да не набрајам више... Дакле, мј Ивана Пантића није никакав Господар (како си већ негде прокоментарисао) послао да лети у прастаром (опет цитат-нит` је авион прастари-нити година производње у авијацији чини некакву "улогу") ваздухоплову. Поменути мајор је ове године налетео довољан (и "нормалан" како рече) број сати да буде у тзв. "тренажи" (значи-било је и горива као што горе рекох), тим пре што је задатак био пробни лет након повремених радова у радионици... Значи, на тај задатак није послат неискусан и млад летач, него особа која је прво обучена да изврши програм пробног лета и која је у "тренажи" за извршење таквог задатка... А да се такве ствари (удеси) дешавају, нажалост-дешавају се! И ту нема никаквог правила... Примениш све поступке, све прегледаш по упутству, испробаш на пробном столу-све функционише, ал` ето деси се... Јесте лаконска моја претходна речца-"деси се", али то је залога летачког позива... Ако ти кажем да сам готово 15 година радио у ремонтном заводу на Батајници и да сам исто толико година изводио пробне летове на СВИМ хеликоптерима ремонтованим у тој Установи-значи "оверио" сам сваки који је изашао са "траке" (и као ИСПРАВАН је био испоручен корисницима-првенствено нашој војсци, али и на све континенте сем јужне Америке и Аустралије). И да ни са једним нисам имао неких претераних проблема-хоћеш ли ми веровати? Или ћеш рећи као сам се на тебе "навадио"!? Значи, ништа ми ниси објаснио, чак ни из трећег пута како кажеш, него си само, што би рекао Аквилио, дрљао по тастатури-ето само да би нешто рекао! Sudija је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Новембар 15, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2013 Наше небо је изгледа уклето. Падају и стари и најмодернији зракоплови . Балкански троугао http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Новембар 15, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2013 E, a da je "orao" definitivno za povlacenje iz upotrebe - ocigledno jeste. Ima vec 3 pada za 3 protekle godine. Tu nema sta mnogo da se doda... A cim bi zamijenili orao brate,orao je odlican jurisni avion,nije oklopljen kao su-25 ili a10 ali se odlicno u ratu pokazao,za razliku od nekih drugih sredstava (M-84)...ako tako cesto padaju ,vjerovatno je odrzavanje problem,ne znam predpostavljam,imamo mi i starijih aviona,pa nisu padali Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Новембар 15, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 15, 2013 Lazanski..))) Taktika Orlova je prevaziđena tj. niski let da podleti radare. Ovo smo uvideli u 1990-ima kada su nas gađali sa visine od deset kilometara i mi nismo imali čime da odgovorimo. Danas avioni lete u velikim visinama i gađaju sa sigurnog (postali su nosači - platforma - oružja (rakete vazduh-zemlja itd.) i u borbe ne ulaze, zbog čega se prednost sve više daje dvosednim avionima, pilotu i ko-pilotu/strelcu), dok za donje visine (i sa rizikom da budu srušene) služe bespilotne letelice. Ложански )))) Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Новембар 15, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 15, 2013 http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/134/%D0%A5%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/1445038/%D0%A1%D1%80%D1%83%D1%88%D0%B8%D0%BE+%D1%81%D0%B5+%D0%B2%D0%BE%D1%98%D0%BD%D0%B8+%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BE%D0%BD+%D0%BA%D0%BE%D0%B4+%D0%A7%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B0.html ... Мештанин Слободан Рајичић, у чију њиву је Пантић пао, каже да је мајор најпре питао да ли је "некога убио". "Мештани су одмах кренули ка пилоту. Затекли смо га како лежи и пуши. Рекао је да га мало боле леђа, ребро, али да је добро. Прво нас је питао где је и да ли је некога убио. Када смо му рекли да нема повређених и већих последица затражио је мобилни телефон да се јави жени да је жив и здрав", рекао је новинарима Рајичић. ... Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Новембар 15, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2013 Lazanski..))) Taktika Orlova je prevaziđena tj. niski let da podleti radare. Ovo smo uvideli u 1990-ima kada su nas gađali sa visine od deset kilometara i mi nismo imali čime da odgovorimo. Danas avioni lete u velikim visinama i gađaju sa sigurnog (postali su nosači - platforma - oružja (rakete vazduh-zemlja itd.) i u borbe ne ulaze, zbog čega se prednost sve više daje dvosednim avionima, pilotu i ko-pilotu/strelcu), dok za donje visine (i sa rizikom da budu srušene) služe bespilotne letelice. Ovo brate naprosto nije tacno,taktika niskog leta ka cilju je i danas jedna od glavnih taktika jurisnih aviona,,to sto je NATO izgubio see heriera na gorazdu pa odustao od takve taktike ne znaci da ta taktika ne valja,vec nema potrebe za njom ukoliko se radi o neprijatelju koji ima losu PVO ,da smo imali jaku PVO itekako bi koristili tu taktiku,sta bi drugo radili.. I nemoj me zvati lazanski,jesmo ja i on zemljaci,al ja sam JA Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Новембар 15, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 15, 2013 Нек` си ти нама Панто жив и здрав! Никола Поповић, Sudija, obi-wan and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Новембар 15, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2013 A cim bi zamijenili orao brate,orao je odlican jurisni avion,nije oklopljen kao su-25 ili a10 ali se odlicno u ratu pokazao,za razliku od nekih drugih sredstava (M-84)...ako tako cesto padaju ,vjerovatno je odrzavanje problem,ne znam predpostavljam,imamo mi i starijih aviona,pa nisu padali Ima cime da se zameni, itekako, i on i G-4... dva zamenis jednim mnogo boljim, sasvim novim... Jakovljev JAK-130 Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Новембар 15, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2013 Inace, jurisni avion nema sta da trazi ako nije kao Su-25 ili A-10, prosto mora da je tesko oklopljen i izdrzljiv, nema nimalo logike da bude lak a jurisnik. Orao je pravljen u vreme kad se na avijaciju gledalo malo drukcije, i ne moze da se kaze da je nesto posebno u svojoj klasi. Osim toga, svojstveno nama, do kraja je ostao napola uradjen - bez radara, bez unapredjenog glass-cockpita, i sl. Neka vrsta yugo floride u svetu aviona... Dragi је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Новембар 15, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2013 Ali brate nemamo mi para za to,ja mislim da i ove migove kupujemo samo zbog toga da se ima sa cime patrolirati i da ima sta letjeti na buducem aeromitingu u Batajnici ...Orao je sa druge strane dokazan kao dobar aparat u ratnim uslovima,cak i kada je s-300 na protivnickoj strani (septembar 1995 operacija una95,bombardovanje druge gardijske brigade iz siska sa dva orla na rejonu sisak - kozarska dubica,cime se trenutno zaustavila napadna operacija sa snagama od 10.000 najboljih vojnika koje je hrvatska imala),radi taj avion odlicno svoj posao,samo da ga je malo modernizovati u smislu da mu nabace novu optoelektroniku i nove samonavodjene projektile... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Новембар 15, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2013 Ali brate nemamo mi para za to Naravno, uvek je mnogo bolje uzeti eskadrilu polovnih ali dobro remontovanih i sredjenih Su-25, umesto "orlova". To bi onda bila prava stvar. Inace, cini mi se da se sa razvojem "orla" islo malo na silu, nismo to uopste morali da radimo, tj. nije nam trebalo. "Supergaleb" je izuzetan u svojoj klasi, jedan od najboljih, i tu je trebalo da se radi dalje, da se on razvija kao i britanski "hawk" - u unapredjeni dvosed sa radarom i full opremom, te u poseban laki borbeni jednosed. Tako bismo imali izuzetnog aduta cak i za izvoz, em bi sam supergaleb prolazio kroz redovno renoviranje i bio bi visestruko koristan. Ovako smo hteli da pokazemo da mi mozemo sve sami, i rasplinuli smo se vise nego sto mozemo da se pokrijemo... kordun је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Банатски деран Написано Новембар 15, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2013 Ипак сам обрисао коментар. Не желим свађу,признајем моја грешка и лаичко познавање материје.Праштај брате у Христу. Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 Равно,нигде брда све је равно... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Новембар 15, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 15, 2013 Ево, обрисах и ја! Са истим намерама... Није ни мени намера да се свађам! Банатски деран је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Новембар 16, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 16, 2013 Генерали Диковић и Живак посетили мајора Пантића на ВМА Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић и генерал-мајор Ранко Живак, командант Ваздухопловства и противваздухопловне одбране посетили су данас пилота мајора Ивана Пантића на Војномедицинској академији и информисали се о његовом здравственом стању. Том приликом потпуковник др Срђан Старчевић рекао је да је стање мајора Ивана Пантића стабилно и да он није витално угрожен. - Пилот је претрпео повреде које су уобичајене и очекиване у ситуацијама принудног напуштања авиона, односно катапултирања. У току је процес детаљног сагледавања његовог здравственог стања – рекао је др Старчевић. Он је истакао да ће се мајор Пантић извесно, после лечења и рехабилитације, вратити дужностима у својој летачкој јединици. Генерали Диковић и Живак обишли су такође и породицу пилота Пантића. Авион Војске Србије типа Ј-22 „Орао“ којим је управљао мајор Иван Пантић срушио се јуче у околини села Мрчајевци, око 12.30 часова, приликом пробног лета-техничке пробе ваздухоплова. Пилот мајор Иван Пантић из 98. ваздухопловне бригаде из Краљева, том приликом се катапултирао из авиона. МОРС Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука