Гости Guest - . . .- Написано Новембар 12, 2013 Гости Пријави Подели Написано Новембар 12, 2013 Са блога http://katodnacevsvetrpi.blogspot.com/2013/06/blog-post_19.html Извор слике: Flicr Јако је тешко одговорити на питање - да ли си верник. Веровање може да подразумева све и свашта, као што се музиком, условно речено, могу назвати и Хендрикс и Синан.Свака, или скоро свака вера, наравно, има неке своје догме, или скуп учења. Међутим, то није оно што садржину једне вере исцрпљује - она подразумева још много штошта, тако да између две верске заједнице са веома сличним догматским погледима на свет, или чак између различитих струја унутар једне исте верске заједнице, могу постојати огромне разлике, јер једна ствар је учење, а нешто сасвим друго је начин на који се оно разуме и тумачи.У хришћанству је, од самог почетка, постојало нешто што се зове Свето Предање. У питању, упркос данашњем општераширеном схватању, није био некакав скуп незаписаних митова и легенди, него способност да се у конкретној ситуацији процени да ли нешто у духу хришћанства или није.Ово и није било тешко, будући да је хришћанство у почетку било прилично једноставна вера - хришћани су били група људи, коју су чинили појединци из разноразних народа, друштвених слојева и нивоа образовања, која се окупљала сваке недеље на Евхаристији, то јест - заједничком обеду који се састојао из хлеба и вина, за које су хришћани веровали да на тајанствен начин постају тело и крв Христова.Због тога, трпеза на коју су постављени хлеб и вино и јесте одувек коришћена као снажан симбол за само хришћанство и цркву.Међутим, временом су се ствари искомпликовале.На трпезу је свако почео да доноси шта је хтео, шта му се свидело, и шта му се учинило да ту треба да стоји. Слично као што код нас људи на парастосе доносе комплетне гозбе, од хладног предјела, преко сарме и печења, до ситних колача, тако и хришаћнство одавно личи на један накарадни шведски сто на којем има свега и свачега - сујеверја, паганства, шовинизма, антиеволуционизма, надрилекарства, шарлатанства, људи-гуштера, шамарања јеретика, ђавољих суперкомпјутера, антизападњаштва, масона, илумината, креационизма, антисемитизма, телегоније, враџбина, обезглављених Арапа, сатирања непријатеља отачаства, црне и беле магије, ХААРПа, кемтрејлса, џиновских скелета, скривених порука у песмама и цртаћима, зграда у Бриселу у облику три шестице, кока-коле која разједа џигерице, чипова који контролишу мозак, Руса који су копају рупе до пакла, и још којечега. Свега осим - хришћанства.Домаћинима трпезе није битно то што већина ствари на њој не само да не иду уз хлеб и вино, и што уопште нису јестиве, већ су и отровне, и што се и оно што је можда и било јестиво одавно покварило и иструлило - свако ко жели, слободан је и позван да себи натовари у тањир колико год може да заграби од свега што је постављено. Свега, осим хлеба и вина, који су гурнути у ћошак, и који само што не падну са стола - поред њих стоји калуђер који прутом бије по прстима свакога ко се усуди да за њима посегне.Једино што је домаћинима важно је колико ће гостију доћи - да ли ће се неко од њих отровати одавно више никоме није битно. horatio, kordun, Manolis and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Новембар 12, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 12, 2013 Са блога http://katodnacevsvetrpi.blogspot.com/2013/06/blog-post_19.html Извор слике: Flicr Једино што је домаћинима важно је колико ће гостију доћи - да ли ће се неко од њих отровати одавно више никоме није битно. Што не утече, грдна друго, кад виђе да ћеш бити отрован? (није вама оче) Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Новембар 12, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 12, 2013 Што не утече, грдна друго, кад виђе да ћеш бити отрован? e vidiš nlo ovakvu ja umjetnost priznam Тања1 and Crveni Baron је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Новембар 12, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 12, 2013 e vidiš nlo ovakvu ja umjetnost priznam Наравно. Трпеза је свечана, на бази „шведског стола”, није за обичан дан... – а што је у виду самопослуживања а не послуживања је зато што један пере посуђе, други поставља сто, трећи припрема храну (домаћини)...и на крају ваљда гости могу сами да се послуже и да сви заједно седну за сто...А за велике православне празнике све по реду, домаћица послужује сваког госта, свећа гори све време...Шта ту није јасно писцу? Свакако да би било најбоље да домаћица послужује и за нпр рођендане и друга световна славља, али у ужурбаном времену жене имаду све мање времена за себе, а камоли да хране сваког госта на кашичици и да га повијају у пелене. Моја бака је можда хиљаду пута трчкарала око стола и није седала са гостима, а код мене тога нема бате! Права уметност је послужи се сам! :good2: kordun and Crveni Baron је реаговао/ла на ово 2 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 12, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 12, 2013 тако и хришаћнство одавно личи на један накарадни шведски сто на којем има свега и свачега - сујеверја, паганства, шовинизма, антиеволуционизма, надрилекарства, шарлатанства, људи-гуштера, шамарања јеретика, ђавољих суперкомпјутера, антизападњаштва, масона, илумината, креационизма, антисемитизма, телегоније, враџбина, обезглављених Арапа, сатирања непријатеља отачаства, црне и беле магије, ХААРПа, кемтрејлса, џиновских скелета, скривених порука у песмама и цртаћима, зграда у Бриселу у облику три шестице, кока-коле која разједа џигерице, чипова који контролишу мозак, Руса који су копају рупе до пакла, и још којечега. Свега осим - хришћанства. Ja mislim da je o ovoj hrani reč. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 12, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 12, 2013 Doduše u pravu ste nek svako sebi prinese. Тања1 је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Новембар 12, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 12, 2013 Ja mislim da je o ovoj hrani reč. Разумела сам о којој храни и шведском столу је реч. У многим земљама ова метода самопослуживања са разним јелима зове се бистро. У скандинавским земљама, међутим, постоји традиција да гости једу у сепарат просторији, одакле, након што су јели, иду у трпезарију да једу традиционално јело. Традиција датира из древних времена...скандинавци су користили дугорочне производе - усољену рибу, коренасто поврће и житарице, димљено месо...када би посетиоци (гости) дошли сва храна служила се одједном у великој посуди, и на овај начин је шведски сто усвојио свет. У принципу ради се о начину самопослуживања, а не о производима који су изложени у виду грицкалице, меса и рибе, поврћа, сирева и посластица. Гост сам може да изабере јело које му се свиђа. Оброк себи сам намеће у тањир. Наравно да ћу на трпези да изнесем шта ја хоћу и шта се мени свиди и шта ми се учини да треба да стоји...а коме личи на накарадни сто...мислим да је чланак потпуно промашио поређење...с једне стране ради се о храни која свакако треба да је разноврсна (нису сви хришћани), ако се има и може, а с друге како да набројим све осим хришћанства а да стане на један сто?! Па ваљда тај сто има домаћина...а ко је донео шта је хтео...да, баш тај део чланка је чудан, не схвата да је реч о принципу самопослуживања, а не оно што је писац донео да морам да једем... па макар био бољи и већи хришћанин и православац.- А изгледа да је увек о томе реч. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Новембар 12, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 12, 2013 Е, да, и овај форум је на један начин "часна шведска трпеза". Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 12, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 12, 2013 Idealno serviran svet. Pravda je zaista u slobodi. I hvala Bogu nismo svi isti po delima svojim. Nekom ljubav Hristos nekom strasti i dolazimo do najveće igre na svetu o kojoj svi pevaju a to je takmičenje u ljubavi. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука