Милан Ракић Написано Новембар 11, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2013 У присуству председника Републике Србије Томислава Николића, Патријарха српског Иринеја, министра одбране Небојше Родића, начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића и бројних личности из културног и јавног живота данас је у Дому Војске Србије представљен „Ратни албум 1914.1918.“ потпуковника Андра Поповића. Реч је о капиталној монографији издавачке куће "Православна реч“ из Новог Сада, која је први пут објављена 1926. године, допуњена је и поново представљена јавности у сусрет обележавању стогодишњице почетка Првог светског рата. Књигу је уредио књижевник Милован Витезовић, а предговор су написали академик Милорад Екмечић и председник Републике Србије Томислав Николић. Председник Николић, у свом обраћању, подсетио је да је пре 94 године потписано примирије којим је окончан, до тада највећи сукоб у историји човечанства. Он је истакао да је и тада, као и увек у својој историји, пре и после Великог рата, Србија била на страни победника. Председник је рекао да се велики део истине о славном учешћу наше војске и страдању нашег народа у Великом рату налази управо у Ратном албуму. - Њен значај подвлачимо датумом изабраним за промоцију, на међународни дан обележавања победе савезника у Првом светском рату – рекао је Николић и додао да данашњи дан тој фото- монографији даје шири контекст и увршћује је у историјску причу тога доба. Он је рекао да је монографија доказ о историјској истини какву никаква сила никада неће моћи да измени. - Није нам првина да се огрешимо о значајне људе из прошлости који јесу историјске личности и којима дугујемо, ако не више, макар да се у издањима попут овог сетимо њиховог огромног допиноса данас занемареној култури сећања – рекао је председник. Николић је нагласио да је Српска војска имала свест о значају ратне фотографије и филма и да је ту делатност чувала и развијала. - Војник са фотоапаратом и камером значајан је колико и војник са пушком. Ова изузетна спознаја данас је преточена у артефакте, документа и сведочанства о походима, јунаштву и голготи српског народа и војске – подвукао је председник Србије и закључио да је фотографија једнако сведок и емотивни доживљај. - Она чува наше специфично сећање и драгоцено брани да неки залутали, закаснели куршум данашњих перача савести не убије нашу часну историју – рекао је председник Републике Србије. Патријарх Српски Иринеј рекао је да се једино страдање јеврејског народа може мерити са жртвама које је у 19. и 20. веку поднео српски народ. Патријарх је подсетио на стравичну чињеницу да је Србија у тим ратовима страдала од хришћанских, братских народа који су у неким деловима наше земље починили незамислива зверства у циљу истребљења Срба. - Добро је што нас ова књига на то подсећа, јер ми спадамо у народе који врло брзо заборављамо оно што се не сме заборавити и слабо памтимо оно што се никада не сме изгубити из вида. Добро је што нас је ова књига подсетила на време прошло у коме је српски народ показао велико херојство, велику истрајност, али и велика страдања. – рекао је Патријарх Иринеј. О монографији су говорили, главни и одговорни уредник издања и директор „Православне речи“ Зоран Гутовић и академик Драгољуб Живојиновић, историчар уметности Никола Кусовац и приређивач издања, књижевник Милован Витезовић. „Ратни албум 1914.1918.“ представља кратак историјски преглед Првог светког рата и догађаја који су му претходили. У њему се налази мноштво фотографија, скица, слика, карти са објашњењима најважнијих догађаја из рата, а све то на српском, енглеском и франсцуском језику. На фотографијама се, поред познатих личности из тог доба налазе и бројни детаљи страдања обичних људи и цивилних жртава као и детаљи са линије фронта. Монографија „Ратни албум 1914.1918.“ представља једно од најупечатљивијих издања која се баве Првим светским ратом на овим просторима. Промоцију је водила је глумица Љиљана Благојевић, а у уметничком делу програма учествовали су глумац Лазар Ристовски, пијаниста Никола Рацков и вокални солиста Ранко Јовић. МОРС Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Новембар 11, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 11, 2013 МОРС Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Новембар 11, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 11, 2013 МОРС Банатски деран је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Новембар 11, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 11, 2013 Иначе, албум у електронском формату, можете скинути на сајту Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић", односно овде Банатски деран and Тања1 је реаговао/ла на ово 2 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Manolis Написано Новембар 11, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2013 Како да набавим ово у папирном формату? Да се учланим у партију? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Новембар 11, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 11, 2013 Како да набавим ово у папирном формату? Да се учланим у партију? Нисам сигуран да сам схватио питање, или је ово пак био покушај хумора, или цинизма неког... Како год, обратиш се издавачу и купиш папирно издање Тања1 је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Manolis Написано Новембар 11, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2013 Осећам да издање уопште није јефтино а можда чак и да није намењено за нас обичне смртнике већ за аристократију па тако постављам питање ако знате која је цена књиге и како доћи до издања ако је уопште могуће? Тома је сигурно добио барем један бесплатан примерак :Р Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Новембар 11, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 11, 2013 Осећам да издање уопште није јефтино а можда чак и да није намењено за нас обичне смртнике већ за аристократију па тако постављам питање ако знате која је цена књиге и како доћи до издања ако је уопште могуће? Тома је сигурно добио барем један бесплатан примерак :Р Цена књиге је судећи по сајтовима Лимундо/Купиндо, била између 5000 и 8000 динара, док је на неким онлајн књижарама цена између 110 и 140 евра. Углавном, дао сам Вам сајт, самим тим и адресу издавача, те ако сте заинтересовани, ништа Вам друго не преостаје до да их назовете ових дана и сами питате... А можете и сами да "прогуглате"... Што се тиче даљег инсинуирања на рачун Председника државе, мислим да сам погрешна адреса, стога ме заобиђите! Информацију о овом скупу и линк за "скидање" књиге сам дао, да бих пригодом данашњег дана, позвао све вас које интересује херојска епопеја српског народа у Првом рату, да погледате нешто, што можда до сада нисте, а не да бих рекламирао Председника Републике... Тања1 је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Новембар 11, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2013 Осећам да издање уопште није јефтино а можда чак и да није намењено за нас обичне смртнике већ за аристократију па тако постављам питање ако знате која је цена књиге и како доћи до издања ако је уопште могуће? Тома је сигурно добио барем један бесплатан примерак :Р Зар ти @Ракић није одговорио где можеш да се обратиш? На линку имаш контакт - бројеве телефона па позови и питај колико кошта и да ли је могуће доћи до издања. Зашто би рекламирали да имају у издању ако не би било могуће? Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Новембар 11, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2013 Информацију о овом скупу и линк за "скидање" књиге сам дао, да бих пригодом данашњег дана, позвао све вас које интересује херојска епопеја српског народа у Првом рату, да погледате нешто, што можда до сада нисте, а не да бих рекламирао Председника Републике... Захваљујемо се на линку. Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Manolis Написано Новембар 11, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2013 Зар ти @Ракић није одговорио где можеш да се обратиш? На линку имаш контакт - бројеве телефона па позови и питај колико кошта и да ли је могуће доћи до издања. Зашто би рекламирали да имају у издању ако не би било могуће? Јесте, одговорио је али пошто нема цене на сајту а данас је празник па немам кога тамо звати рекох себи да је ово најбржи начин да сазнам и цену. Књига је нажалост прескупа, вреди због садржаја али је прескупа и ипак није намењена нама који имамо плату испод 200 еура него државницима и разним великодостојницима. На то сам алудирао када сам спомињао председника и партију. Толико. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Новембар 11, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2013 Јесте, одговорио је али пошто нема цене на сајту а данас је празник па немам кога тамо звати рекох себи да је ово најбржи начин да сазнам и цену. Књига је нажалост прескупа, вреди због садржаја али је прескупа и ипак није намењена нама који имамо плату испод 200 еура него државницима и разним великодостојницима. На то сам алудирао када сам спомињао председника и партију. Толико. Од тебе зависи шта ти је главни приоритет, дочек нове године у Венецији или Истанбулу за мање од 160 евра или књига. Manolis је реаговао/ла на ово 1 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Manolis Написано Новембар 11, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2013 Ако је једна књига као што је "Херладика и Срби" на сајму могла коштати само 2500 динара (сада је на сајту завода 3500дин), која је у луксузном издању са скоро 800 страница и која је заиста приступачна људима, не знам због чека ова књига мора да кошта преко 100 еура??? Осим ако није (а изгледа да јесте) намењена политичарима, црквеним поглаварима, бизнисменима и сл. Ову књигу од 100 библиотека у Србији не би могло 5 библиотека да набави. Није у реду. Да се разумемо садржај књиге је одличан, занимљив и вреди али не вреди ту цену за колико се продаје. Тања1 and Милан Ракић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Новембар 11, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2013 Ако је једна књига као што је "Херладика и Срби" на сајму могла коштати само 2500 динара (сада је на сајту завода 3500дин), која је у луксузном издању са скоро 800 страница и која је заиста приступачна људима, не знам због чека ова књига мора да кошта преко 100 еура??? Осим ако није (а изгледа да јесте) намењена политичарима, црквеним поглаварима, бизнисменима и сл. Ову књигу од 100 библиотека у Србији не би могло 5 библиотека да набави. Није у реду. Да се разумемо садржај књиге је одличан, занимљив и вреди али не вреди ту цену за колико се продаје. Ја сам купила пресовану кору од природног дрвета, онако раван тањи слој, са рељефом, ручно опшила, у угловима оковала металом, лепо украсила пенкалом, нашла слике из првог светског рата - поређане по годинама, око триста страна. Готово је неуништива. Рођендански поклон. Исто тако и "Други светски рат". Па ти види! Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Новембар 13, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 13, 2013 "Ратни албум 1914-1918." код издавача, новосадске "Православне речи", кошта 21600 РСД. Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука