Jump to content

Како православна предавања, беседе и уопште иступе у јавности, учинити занимљивијим, и да ли то радити?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Видим отац Иван у једној теми подсети на емисију Агапе и на госта који ће се појавити. 

Размислих мало и одмахнух главом. Не зато што је емисија лоша или гост, али већ има дуго времена нисам ништа слично гледао, јер ми је све исто.

Погледај било које гостовање православних или причу о православном, и види једну, видео си сто. 

Сама концепција таквих разговора и позиционирање саговорника, ставља посматрача у једну камерну улогу, која често пута убија ум. Мислим да би се душа радовала, тим речима, које се говоре, и чија суштина би требало да нас дотакне, онда мора и око да се радује. 

Шта радити?

Наравно да не треба причати о Господу и превртати се преко главе, изводити неке керефеке, али... можда и треба. 

Сетим се једног бившег пароха, који је сада у пензији, а чије су ме беседе увек одушевљавале. Ситан човек, а жива ватра. Није тај читао ништа са папира, али је скакао у месту, песнице стезао, викао, шапутао, ма бољег оратора нисам видео. 

Кажу и да је Св.Николај Велимировић имао интереснтне беседе због којих су долазили и они који иначе не долазе у цркву. 

Не желим да од православља стварам у глави неку протестантску причу, јер они често управо тако на тендециозан и циркуски начин причају о Богу, али мислим да вреди размислити шта чинити и православље приближити онима који имају отпор управо због неког предубеђења о православљу и свештенству као о мрачњацима. 

Само сам изнео нека размишљања, без конкретног решења. 

Међу нама, мислим да емисије које говоре о духовном (попут Агапе), као и неке медијске црквене станице, све мање и мање гледају и слушају и сами црквени верници, а камоли лаици. 

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Slazem se sa tvojim razmisljanjem. Imam utisak kad stanu na soleju i krenu da deklamuju... Ko roboti.

Ovaj sveti covek mi je nekako najblizi nacinu na koji je to radi:

https://www.youtube.com/watch?v=y8_kn2YtBZ8

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

Ово је одлично. Одмах сам га означио.. 

Као да гледам књиигу "Несвети а свети" уживо. 

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

To ti pricam. Daj da osetim da smo na istoj stranici, da se razumemo, da vidim da si ziv...

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

Молим вас нека ми неко мало објасни ко је владика Лазар, тј којој јурисдикцији припада?  Да ли је у Православној Цркви Америке и да  ли је раније био код расколника ? Да ли има везе са природним наукама ?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...