Ивановић Написано Октобар 25, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 25, 2013 С обзиром да смо јуче прославили светог апостола Филипа који је био ђакон, сјетио сам се оног догађаја са оним Етиопљанином кога је ђакон крстио. Да ли данас ђакон може да обавља у Православној цркви крштење као и свештеник или не? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Октобар 25, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 25, 2013 On 25. 10. 2013. at 8:28, Ивановић рече Да ли данас ђакон може да обавља у Православној цркви крштење као и свештеник или не? Може! Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јадранка-Дервента Написано Октобар 25, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 25, 2013 У случају пријеке потребе, може свако да крштава. Ignjatije, Биљана, Млађони and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Господе, буди милостив мени грешној. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Октобар 25, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 25, 2013 On 25. 10. 2013. at 8:35, Јадранка-Дервента рече У случају пријеке потребе, може свако да крштава. Ако је крштен. Мислим, некрштени не могу крстити Ignjatije, Млађони and Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 3 Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Октобар 25, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 25, 2013 Мислим да може као и сваки други лаик, у случају пријеке потребе и опасности по живот. Крштење је у првим вијековима било раздвојено (чин крштења и чин миропомазања/полагања рука). Дакле, колико је мени познато, у уобичајеним околностима то није могуће, сем што је то било могуће у првим вијековима Цркве, али само први дио обреда крштења (без миропомазања/полагања рука/добијања дарова Духа Светог). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
verum est in beer Написано Октобар 25, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 25, 2013 On 25. 10. 2013. at 8:28, Ивановић рече Да ли данас ђакон може да обавља у Православној цркви крштење као и свештеник или не? Не може да крштава као и свештеник. Може као што су рекли у случају преке потребе, као и сваки крштени лаик, али у форми питања које си ти поставио не може. Биљана је реаговао/ла на ово 1 orthodoxlighthouse Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gandalf Sivi Написано Октобар 25, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 25, 2013 У случају нужде, може. Занимљиво је то да у Западној Цркву, ђакон има овлашћења да крштава... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука