Jump to content

Да ли ђакон може да крштава?

Препоручена порука

С обзиром да смо јуче прославили светог апостола Филипа који је био ђакон, сјетио сам се оног догађаја са оним Етиопљанином кога је ђакон крстио.

Да ли данас ђакон може да обавља у Православној цркви крштење као и свештеник или не?

Подели на овим сајтовима

On 25. 10. 2013. at 8:28, Ивановић рече
Да ли данас ђакон може да обавља у Православној цркви крштење као и свештеник или не?

Може! :) 

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

У случају пријеке потребе, може свако да крштава.

Господе, буди милостив мени грешној.

Подели на овим сајтовима

On 25. 10. 2013. at 8:35, Јадранка-Дервента рече

У случају пријеке потребе, може свако да крштава.

Ако је крштен. Мислим, некрштени не могу крстити :) 

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

Мислим да може као и сваки други лаик, у случају пријеке потребе и опасности по живот. Крштење је у првим вијековима било раздвојено (чин крштења и чин миропомазања/полагања рука). Дакле, колико је мени познато, у уобичајеним околностима то није могуће, сем што је то било могуће  у првим вијековима Цркве, али само први дио обреда крштења (без миропомазања/полагања рука/добијања дарова Духа Светог).

Подели на овим сајтовима

On 25. 10. 2013. at 8:28, Ивановић рече

Не може да крштава као и свештеник.

Може као што су рекли у случају преке потребе, као и сваки крштени лаик, али у форми питања које си ти поставио не може.

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...