Jump to content

Канонски отпуст-селидба?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Помаже Бог,

Регистровао сам се управо јер имам недоумицу па молим за савет.Ја сам постапсолвент на богословском факултету,продужих време студирања на 6 година од како сам уписао.Ако Бог да у овој години ћу положити још ова 4 испита колико ми је остало на општем смеру.Нажалост због материјалне ситуације морало је доста да се ради зато се и студирање одужило.У разговору са својим укућанима донели смо одлуку да се преселимо у породичну кућу у унутрашњости Србије за стално јер је живот у граду постао тежак за буџет моје породице у којој је још један члан остао без посла,па смо донели пресудну одлуку да се на лето наредне године преселимо,таман да ја за то време дипломирам,у међувремену радићу мало више да би прегурали тај период.Сад моја недоумица је следећа будући да ја више нећу живети у Београду већ у унутрашњости и то трајно.Како уопште иде тај процес да ли ја прво треба да обавестим Епископију у коју се селим или шта тачно?

Подели на овим сајтовима

• Гости

@@Tenkista,

Dobro nam došao na ŽRU!

Prebaciću temu u u drugi odgovarajući podforum, ipak Životinjsko carstvo nije za ovo :D

biće u

Питајте и дискутујте-разно
Подели на овим сајтовима

• Гости

Како уопште иде тај процес да ли ја прво треба да обавестим Епископију у коју се селим или шта тачно?

Moj ti savet ,oko kanonskog, ništa da ne diraš , barem dok se skroz ne sredite (preselite) i dok ne diplomitaš , posle toga možeš o tome da razmiljaš.

Ti kao laik nemaš te procedure kao sveštena lica oko kanonskog tako da ćeš to veoma lako da odradiš. Relativno skoro sam menjao eparhiju te mi oko toga poznato tako da kad budeš rešio oko svog kanonskog statusa - prvo kontaktiraš Arhijereja te eparhije gde ćeš u budućnosti živeti pa ćeš onda tako znati dal ćeš imati prijem. Sa dogovorom Episkop će ti sve tačno reći, dešava se da episkopi to sami međusobno sređuju između sebe, recimo kao što je to bio primer samnom , jedino što sam imao kao obavezu je to samo da pišem Molbu Episkopu za prijem, tamo gde planiran da idem, a u tvom slučaju tamo gde ćeš ti živeti. Možda će ti trebati još jedina molba za odlazak iz BG Arhiepiskopije - za kanonski odpust ali to samo ako ti traže da i njima pišeš.

Zato sam ti odmah rekao - nemoj da žuriš i da hoćeš - opet je to neizvoljivo, ipak treba da upoznaš tvog novog budućeg episkopa.

Kad se svi kompletno sredite gde se budete preselili e onda polako razmišljaj o tome (jedino ako imaš nekog razloga da žuriš), sad oko toga nemaš potrebe da se opterećuješ.

Pošto si postavio pitanje - dal treba nekome da se javiš čisto da se zna da se seliš - to možeš svom nadlešnom parohijskom svešteniku a on da obavesti svog nadležnog arhijerejskog namesnika i nema potrebe da sam ideš direktno kod episkopa.

To je to.

Подели на овим сајтовима

Опрости,разгледао сам након дела канонско право животињско царство и тотално заборавих да нисам више у канонском делу joooj .

Хвала на добродошлици 8086.gif .

Подели на овим сајтовима

@Tenkista

Jesi li zaposlen kao veroucitelj, obzirom da je ocigledno da nisi svestenik?

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Гости

Опрости,разгледао сам након дела канонско право животињско царство и тотално заборавих да нисам више у канонском делу joooj .

Хвала на добродошлици 8086.gif .

hehehehe taman posla...tek si došao pa ćeš sve videti gde šta ima ali još jednom da ti kažem - nemoj da žuriš oko kanonskog otpusta.

Подели на овим сајтовима

Ја тако рећи већ познајем Епископа у чију се Епархију пресељавам будући да ми је предавао током студија.Не знам да ли је паметно да у термину консултација у неко скорије време поразговарам са њим будући да ја још увек живим овде?Да га не оптерећујем са собом у епархији где и онако има обавеза преко главе.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...