Драшко Написано Јануар 3, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2013 @Жекс причестио сам се 30ог децембра а Нова Година је 14 ог Јануара колко знам gringrin "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evdokija Написано Јануар 3, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2013 @@Evdokija,Али као што видите нису сви исти. Не подноси свако исто. Уосталом, потпуно ми је неразумно да се дају овакве епитимије у времену у коме живимо. И да ли је Епископ упознат са овим случајем? Знате ли да на дуже време једино Епископ може да да забрану причешћа, а ако се нађе да је Епископ то учинио у слабости својој може бити личен чина. Дакле, није то шала. Слажем се : нису сви исти и не подносе сви исто! Поготово је јасно да то није мјера са којом би ико смио и да помисли да се шали и слажем се да свештена лица требају изузетно одговорно да се односе према ономе што налажу на наше душе. Навела сам свој лични примјер (наравно, не зато што је општеважећи за све), него да контрирам примјеру који наводи трапа, а који би, тако осамљен, такође могао да створи погрешан утисак да они којима се дају дуге епитимије, падају у очајање и напуштају цркву. Има нас којима је била душекорисна примјена дуге епитимије, као што има и оних којима је нанијела штету. Кажете да је неразумно да се данас примјењују такве мјере. На основу свог личног искуства тврдим да је то било потпуно прихватљиво, и разумно. Уосталом, добровољно сам прихватила да је истрпим. Нико ме није на то присилио, понајмање мој духовник. Такође, Владики се нисам пожалила и нисам разговарала са њим ни о томе ни о било чему другом. Нисам се још никада нашла у прилици да бих разговарала са њим, уосталом, као и већина мирјана на мојој епархији. Нисам се осјећала оштећеном и нисам мислила да ми се налагањем епитимије чини неправда, не видим на шта бих се уопште била пожалила. Што се мог (блаженопочившег) духовника тиче, никада нисам била његов идолопоклоник, али баш свему што је чинио на сазријевању моје душе, не налазим мане. Хвала му за све! @@Evdokija,Али као што видите нису сви исти. Не подноси свако исто. Уосталом, потпуно ми је неразумно да се дају овакве епитимије у времену у коме живимо. И да ли је Епископ упознат са овим случајем? Знате ли да на дуже време једино Епископ може да да забрану причешћа, а ако се нађе да је Епископ то учинио у слабости својој може бити личен чина. Дакле, није то шала. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Јануар 3, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2013 @Evdokija, Сестро драга, Поента је у разумевању шта за нас значи Свето причешће? Шта је Господ рекао апостолима када Је на тајној вечери Преломивши хлеб и Сипавши вино, Установио Свето причешће?И узгред, није данас неразумно примењивати такве мере....одувек је било неразумно... ако већ знаш опрости, а ако не знаш можеш и овде наћи, да се у време раног хришћанства примењивала мера екскомуникације из Тела Цркве, за људе који се неоправдано нису Причестили три пута за редом...дакле, лепота хришћанстав носи и огромну одговорност, које понекад нисмо свесни не само ми, већ и сами свештеници.... "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evdokija Написано Јануар 3, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2013 @Evdokija,Сестро драга, Поента је у разумевању шта за нас значи Свето причешће? Шта је Господ рекао апостолима када Је на тајној вечери Преломивши хлеб и Сипавши вино, Установио Свето причешће? И узгред, није данас неразумно примењивати такве мере....одувек је било неразумно... ако већ знаш опрости, а ако не знаш можеш и овде наћи, да се у време раног хришћанства примењивала мера екскомуникације из Тела Цркве, за људе који се неоправдано нису Причестили три пута за редом...дакле, лепота хришћанстав носи и огромну одговорност, које понекад нисмо свесни не само ми, већ и сами свештеници.... Нисам знала. У сваком случају, ја се оправдано нисам причешћивала, тј. ја сам имала благослов да се не причешћујем и - потпуно сам мирна у вези са тим. Ламех је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган άσημος :) Написано Јануар 9, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2013 Нешто сам прочитао на овој теми, већину нисам, тако да можда негдје постоји одговор на питање: "Да ли је у реду да духовни отац благослови, познајући своје духовно чедо, број причешћивања у току једне године?" ...нас интересују енергије Божанства сакривене у његовом тијелу, то је наша храна... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука