Jump to content

Његова Светост Патријарх константинопољски Вартоломеј I

Оцени ову тему


Препоручена порука

  • Гости
1932.jpg
 
 
Васељенски патријарх Вартоломеј I (грч. Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α, тур. Patrik I. Bartholomeos; 29. фебруар 1940) врховни је предстојатељ Цариградске патријаршије и „први међу једнаким“ патријарсима Православне цркве.

Вартоломеј I је рођен у селу Агиос Теодорос (грч. Άγιος Θεόδωρος, тур. Zeytinli köyüin) на острву Имброс (грч. Ίμβρος, тур. Gökçeada) као син Христоса и Меропе Архонтонис. Његово световно име је Димитриос Архонтонис (Δημήτριος Αρχοντώνης, Dimítrios Archontónis). Турски је држављанин, али етнички припада малобројној грчкој заједници у Турској.

Димитриос Архонтонис похађао је основну школу на родном Имбросу и наставио своје средњошколско образовање у познатом Зографејон лицеју у Истанбулу. Након тога је студирао теологију на Патријаршијско-теолошкој школи или Халики богословији. Студије је окончао са највишим почастима 1961. године и одмах је рукоположен за ђакона, примивши име Вартоломеј. Вартоломеј је испунио војну обавезу у Турској армији у периоду између 1961. и 1963. године. Између 1963. и 1968. године Вартоломеј је наставио постдипломске студије на Епископском оријенталном институту у Риму, Васељенском институту Босеј у Швајцарској и Минхенском универзитету Лудвиг Максимилијан у Немачкој. Његов докторски рад се односио на канонски закон. Исте године је постао предавач на Епископском грегоријанском универзитету у Риму.

По повратку у Истанбул 1968. године постављен је за предавача на Халики богословији, где га је васељенски патријарх Атинагора рукоположио за свештеника (1969). Када је 1972. године постао васељенски патријарх, Деметрије I је Вартоломеја поставио за директора патријаршијске канцеларије. На Божић 1973. године Вартоломеј је постао филаделфијски митрополит и поново је постављен на место директора патријаршијске канцеларије на којем је остао до свог устоличења за халкедонског митрополита 1990. године. Од марта 1974. године до устоличења за васељенског патријарха био је члан Светог синода као и многих синодских управа.

Од језика говори новогрчки, турски, италијански, немачки, француски, енглески, као и старогрчки и латински.

Као васељенски патријарх, Вартоломеј I је посебно активан на међународном плану. Одмах по устоличењу фокусирао се на обнављање некада прогањаних источних православних цркава бившег Источног блока након пада комунизма у тим земљама 1990. године. Као део тих напора, радио на успостављању чвршћих веза међу различитим националним црквама источне православне заједнице. Такође је наставио дијалог помирења са Римокатоличком црквом који су започели његови претходници и иницирао дијалог са осталим вероисповестима, укључујући друге хришћанске групе, муслимане и јевреје.

Стекао је репутацију истакнутог представника еколошког покрета дајући подршку различитим међународним покретима те врсте. То му је донело надимак „зелени патријарх“ и 2002. године је почаствован Софи наградом. Такође му одато признање уручивањем Златне медаље Конгреса, највише награде коју може доделити законодавни огранак власти САД.

Вартоломеј I, након критиковања одређених аспеката турске спољне политике и покушаја служења литургије у удаљеним деловима земље, на тај начин обнављајући присуство православља, које је одсутно још од 1924. године, нашао се на удару турских националистичких елемената. Патријаршијска Халики богословија је затворена од 1971. године по налогу турских власти.

Мандат васељенског патријарха Вартоломеја I одликује се међуправославном сарадњом, међухришћанским и међурелигијским дијалогом, као и званичним посетама православним и муслиманским земљама које су пре биле ретко посећиване. Разменио је мноштво позивница црквених и државних великодостојника. Његови напори да промовише верске слободе и људска права, његови потези у погледу унапређења верске толеранције међу светским религијама су веома запажени.

Током свог боравка у Турској у новембру 2006, папа Бенедикт XVI је на позив васељенског цариградског патријараха Вартоломеја I посетио Истанбул. Папа је учествовао у верској служби поводом прославе дана Светог Андреја Првозваног, свеца-заштитника цариградске цркве. То је била трећа званична посета неког римског папе Цариградској патријаршији (први је био папа Павле VI 1967, а други папа Јован Павле II 1979).

У интервјуу објављеном 19. новембра 2006. у дневним новинама „Сабах“, патријарх Вартоломеј I је говорио о проблемима верских слобода и предстојећој посети папе Турској. Такође се осврнуо на затварање Халики богословије речима: „Као турски грађани, ми плаћамо порезе, служимо у војсци, гласамо. Као грађани радимо све. Желимо иста права, али од тога нема ништа. [...] Ако муслимани желе да студирају теологију, постоје 24 теолошка факултета. А где ћемо ми да студирамо?“. Такође је говорио о проблему његове васељенске титуле и њеном неприхватању од стране турских власти: „Ова титула постоји од 6. века. [...] Реч васељенски нема политички контекст. [...] Ова титула је једино на чему инсистирам. Никада се нећу одрећи ове титуле?“
 

Званична титула васељенског патријарха гласи:

 

Његова свесветост архиепископ цариградски, новога Рима (новоримски) и васељенски патријарх Вартоломеј I

 

на грчком:

 

Η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης, Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης, Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος Α.

 

Вартоломеја I су бројни универзитети и образовни центри наградили почасним докторатима, међу којима: Атински национални и каподистријски универзитет, Солунски универзитет Аристотел, Трачки универзитет Демокрит, Критски универзитет, Јанински универзитет, Егејски универзитет и Тесалски универзитет у Грчкој; Московски државни универзитет у Русији; Букурештански универзитет и Јаши универзитет у Румунији;Лондонски градски универзитет, Ексетер универзитет и Единбуршки универзитет у Уједињеном Краљевству; Лувенски католички универзитет у Белгији; Православно-теолошки Институт „Свети Сергеј“ и Екс ан Прованс универзитет у Француској; Флиндерс универзитет у Аустралији; Адамсон универзитет на Филипинима; Колеџ Светог Андреја и Шербрук универзитет у Канади; Грчка православна школе теологије „Свети крст“, Џорџтаун универзитет, Јужни методистички универзитет, Јејл универзитет, Православно-теолошки семинар Светог Владимира у САД.

 

Рукоположења

    13. август 1961 — ђакон (добио је црквено име Вартоломеј);
    19. октобар 1969 — свештеник;
    Божић 1973 — филаделфијски митрополит (Мала Азија);
    14. јануар 1990 — устоличен за халкедонског митрополита;
    22. октобар 1991 — изабран за 270. архиепископа цариградског, новоримског и васељенског патријарха;
    2. новембар 1991 — устоличен у Патријаршијском храму у Фанару.
 

 

 

Извор

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 6 months later...

Спријечен покушај атентата на патријарха Вартоломеја

Турска полиција је успјела да спријечи атентат на Константинопољског патријарха Вартоломеја, саопштава Аустријска католичка новинска агенција, позивајући се на турске медије.

Полиција је ухапсила два младића од 17 и 18 година, који су планирали напад на Патријарха.

О планираном атентату полицији је електронском поштом стигло анонимно обавјештење.

Покушај атентата на Патријарха планиран је у Фанару, области Истанбула у којој се налази његова резиденција.

У извјештајима о покушају убиства, неколико турских часописа истичу да су католичког свештеника Андреа Сантора, јерменског новинара  Гранта Динка и три протестанта, међу њима и једног њемачког мисионара, убили управо млади људи старости од 16 до 20 година.

Радио Светигора

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Васељенски Патријарх Вартоломеј I против атомске енергије

Постављена слика

Потресну и искрену поруку свим државама да се забрани коришћење атомске енергије упутио је Његова Свесветост Патријарх константинопољски и васељенски Г. Вартоломеј I, после катастрофе у Јапану. Патријарх је ову поруку послао у Недељу Православља, прву недељу Часног Поста, како би изразио солидарност православаца целог света са браћом Јапанцима.

Катасторфу је узороковао земљотрес и цунами, а најгоре се може десити ако дође до радиоактивне контаминације због експлозије нулеарног реактора у Фукошими. „Људски фактор није могао да спречи земљотрес и цунами, али – са друге стране може да спречи експлозију нуклеарног реактора.“ „Уз пуно поштовање за науку, предлажем да се атомска енергија, која је толико опасна за човечанство, замени различитим формама «зелене енергије», која је безопасна за природну средину и људе. Ти други извори енергије могу да задовоље потребе. Бог нам је дао сунце, ваздух, мора и океане, из њих се може црпсти енергија“.

Његова Свесветост Патријарх Г. Вартоломеј I је истакао да нам је „наш Творац дао сунце, ветар и таласе из којих може да се црпи енергија за наше потребе. Еколошка наука може да смисли алате за стварање енергије која неће бити штетна. Зашто рузикујемо са тако опасним подухватима, као што је атомска енергија?“. „У Православљу се молимо Господ за становништво Земље излазећег сунца, а уједно тражимо да се преиспита атомска политика у свету“ каже Патријарх Г. Вартоломеј I.

У краткој храброј и провокативној поруци, на линији еколошке борбе коју Патријарх Г. Вартоломеј I води од 1989. године, он још једном истиче своје еколошко опредељење, које годинама проповеда у савременом свету.

Извор: СПЦ

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 4 months later...

МОЛЕБАН НАКОН 40 ГОДИНА

panagia-paramythia_parastos.jpg

Објављено од стране Светигора на 13. август 2011.

ФАНАР, 12. августа – У понедељак 8. августа на остацима цркве Панагиа Парамитија у Константинопољу служен је молебан Пресветој Богородици први пут након 40 година. Светој служби присуствовао је Његова Светост патријарх Константинопољски Вартоломеј.

У овој цркви налазило се сједиште Патријаршије од 1587. до 1597. године. Овдје је проглашена аутокефалија Руске Православне Цркве 1589. године, а овдје су некада крунисани и румунски кнежеви, зато што су у овом крају Константинопоља имали своје палате.

Након више пожара 70-тих година прошлог вијека црква је тешко оштећена, а очекује се да ће бити обновљена и да ће у њој оживјети парохијске активности.

„Наша је дужност да млађим генерацијама предамо оно што смо наслиједили од својих предака“, казао је патријарх Вартоломеј након молебана

Link to comment
Подели на овим сајтовима

КОНСТАНТИНОПОЉСКИ ПАТРИЈАРХ ВАРТОЛОМЕЈ ПОСТАО ПОЧАСНИ ЧЛАН ГРЧКОГ ФУДБАЛСКОГ КЛУБА

vartolomej-pocasni-clan-fudbalskog-kluba.jpg?w=240&h=157

Објављено од стране Светигора на 11. август 2011.

ФАНАР, 11. августа - Константинопољски Патријарх Вартоломеј је постао почасни члан грчког фудбалског комитета „Атлитики еноси Константинуполеос“ (Спортски клуб Константинопоља), саопштава грчки сајт Ромфеа.

9. августа Патријарх је примио представнике Спортског клуба Константинопоља, који су основали Грци, које су турске власти депортовале из Истанбула у Грчку 1920. године. Патријарх је са њима разговарао о проблемима Клуба који су посљедица економске кризе у Грчкој.

Патријарх је добио на поклон од Клуба фудбалску лопту са потписима свих играча и златни диск на којем су угравиране ријечи Вартоломеја Првог, које је изговорио за вријеме отварања новог стадиона Клуба 2004. године.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 1 month later...
  • Гости

СУСРЕТ ПАТРИЈАРХА ВАРТОЛОМЕЈА И ВИКТОРА ЈАНУКОВИЧА НА СВЕТОЈ ГОРИ

Објављено од стране Светигора на 11. октобар 2011.

vartolomej-janukovic.jpeg?w=163&h=197

СВЕТА ГОРА АТОНСКА, 10. октобра – Поводом 20-годишњег јубилеја патријараштва поглавара Константинопољске цркве, који ће бити обиљежен 22. октобра, Вартоломеј Први борави на Светој Гори. 22. октобра 1991. године

Послије смрти Патријарха Димитрија Првог, на чело Константинопољске цркве изабран је 51-годишњи халкидонски митрополит Вартоломеј (Архондонис), а 2. новембра је била интронизација.

7. октобра Вартоломеј Први и градоначелник Солуна Јанис Бутарис отворили су изложбу фотографија са претходних поклоничких путовања Патријарха на Свету Гору.

Из Солуна је Патријарх кренуо у Уранополис и даље на Свету Гору, гдје планира да борави до 10. октобра.

Навече 7. октобра Патријарх Вартоломеј је стигао у Кареју – престоницу светогорске монашке републике. Свечани сусрет, међутим, пропраћен је непријатним слоганима које су скандирали поједини монаси-зилоти, који осуђују екуменску политику Патријарха.

У храму Протата пред иконом Мајке Божје „Достојно јест“ служен је молебан. Послије тога, на пријему у згради Светог Кинота срели су се Константинопољски патријарх и предсједник Украјине Виктор Јанукович, који се налази на поклоничком путовању. Вартоломеј Први је позвао В. Јануковича да посјети Константинопољску патријаршију у децембру 2011. г. за вријеме предсједникове визите Турској, саопштавају агенције Амен и Ромфеа.

Извор: Sedmitza.RU

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Патријарх Вартоломеј упутио изразе саучешћа поглавару Коптске цркве

19средаокт 2011

Posted by radiosvetigora in Из Цркве

vartolomej-senuda.jpg?w=300&h=192

Поводом недавних трагичних догађаја у Каиру, када је пострадало 25 хришћана Копта, Његова Светост патријарх Константинопољски Вартоломеј упутио је изразе саучешћа поглавару Коптске цркве, папи Шенуди III.

Тешка срца и са срдачним саосјећањем обраћамо се Вашем Блаженству – и то, заиста, не први пут ове године! – због сличних трагедија са којима се суочавају наша благочестива браћа и сестре Копти под Вашом духовном и пастирском бригом у Египту.

Чувши ове болне вијести током наше недавне посјете Светој Гори, пожурили смо да призовемо посредништво многобројних светитеља који су се подвизавали у тој монашкој републици и да позовемо на молитву монахе који данас тамо обитавају.

Велике и бурне промјене које је у последње вријеме искусио цијели ваш континент и посебно ваш библијски народ показале су се истовремено охрабрујуће и скупе.

Ипак, тешка и сложена транзиција у животу свих житеља Египта не може и не смије никада оправдати насиље према било којим појединцима или заједницама, укључујући и посебно вјерске заједнице или политичке фракције.

Зато, с најјачим изразима солидарности и саучешћа осуђујемо неприхватљив прогон и неоправдљиво убијање скромних и поштених грађана, посебно оних који припадају хришћанској или било којој другој вјерској мањини, било у Египту или цијелом Блиском истоку.

Борба за мир и демократију никада не смије ићи на уштрб вјерских слобода и људских права.

На крају, Ваше Блаженство, увјеравамо Вас и Ваше вјерне да смо молитвено увијек уз вас док настављамо путовање тешким стазама наших цркава.

Нека Господ упокоји душе пострадалих и дарује снаге њиховим породицама.

У Васељенској патријаршији, 17. дана октобра 2011.

Вашег Блаженства љубљени у Христу брат,

+ВАРТОЛОМЕЈ

Архиепископ Константинопоља

Новог Рима и Васељенски Патријарх

Link to comment
Подели на овим сајтовима

syleitourgo_ec_patr_serbias29.jpg

Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј предводи високу делегацију Српске Православне Цркве у посети Његовој Свесветости Патријарху константинопољском Г. Варотоломеју. У делегацији наше Свете Цркве су Пресвећена Господа Епископи Жички Хризостом, Бачки Иринеј, Шумадијски Јован, викарни Ремезијански Андреј, као и ђакон Александар Секулић.

http://www.youtube.com/watch?v=oNrNs__hlEQ&feature=player_embedded

Извор: СПЦ

Link to comment
Подели на овим сајтовима

High delegation of the Serbian Orthodox Church visits Ecumenical Patriarchate

syleitourgo_ec_patr_serbias25.jpg

His Holiness Irinej, Serbian Patriarch leads the high delegation of the Serbian Orthodox Church in a visit to His All Holiness Patriarch Bartholomew of Constantinople. In the delegation of our Holy Church there are Their Graces Bishops: Hrizostom of Zica, Irinej of Backa, Jovan of Sumadija, Vicar Andrej of Remesiana, as well as deacon Aleksandar Sekulic.

Source: Serbian Orthodox Church

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Патријарх Вартоломеј: Косово је историјска колевка Срба

24понедељакокт 2011

Posted by radiosvetigor

vartolomej-kosovo.jpg?w=300&h=279

Васељенски патријарх Вартоломеј указао је на значај очувања цркава и манастира на Косову и Метохији као „историјској колевци” Срба и поручио да разуме невоље које су задесиле „ћерку и сестру” Српску православну цркву.

Патријарх Вартоломеј служио је литургију са српским патријархом Иринејом у саборном храму на Фанару.

Патријарх Иринеј је у првој канонској посети Истанбулу откако је изабран на ту највишу архијерејску функцију.

Са српским патријархом, који ће у Истанбулу боравити до уторка, налазе се епископи бачки Иринеј, жички Хризостом, шумадијски Јован и викарни епископ ремезијански Андреј.

Патријарх Вартоломеј, после служења литургије на Фанару, истакао да је економска криза првенствено морална и да њу одликује редуковање моралног у тежњи ка благостању, пренела је Верска информативна агенција (ВИА).

Link to comment
Подели на овим сајтовима

На Фанару обиљежена 20-та година устоличења патријарха Константинопољског Вартоломеја

25 уторак окт 2011

Posted by radiosvetigora

vartolomej-20-godina-ustolicenja_mala.jpg?w=300&h=246

У суботу 22. октобра у патријаршијском храму светог Георгија на Фанару служена је света Литургија у част 20-те годишњице избора и устоличења Његове Светости патријарха Вартоломеја у трон Васељенске Патријаршије. Литургију је служио велики архимандрит Васељенског трона Атинагора.

У светој служби молитвено су учествовали свјатјејши Патријарх Вартоломеј, свјатјејши патријарх Српски Иринеј, блажењејши патријарх-католикос Грузијски Илија, блажењејши архиепископ Албански Атанасије, архијереји и клирици других помјесних православних цркава.

По завршетку свете Литургије патријарху Вартоломеју се у име јерархије, свештенства и вјерног народа обратио митрополит Никејски Константин.

Затим је првојерарха Константинопољске Цркве поздравио патријарх Грузијски Илија, који је истакао труд патријарха Вартоломеја на јачању међу – православног јединства и назвао га достојним својих претходника на трону, светитеља као што су свети Григорије Богослов, свети Јован Златоуст, свети Фотије Велики и други. Архиепископ Наро-томински, администратор парохија Московске Патријаршије у САД-у, прочитао је поздравну поруку свјатјејшег Патријарха Московског Кирила и предао Његовој Светости на дар панагију са посветом.

vartolomej-20-godina-ustolicenja_2.jpg?w=529&h=350

Патријарх Вартоломеј је захвалио гостима на добрим жељама и присјетио се да се 13. августа ове године навршило 50 година од његовог рукоположења у ђаконски чин, које је извршено на његовом родном острву Имврос. Патријарх је такође поменуо своје школовање у Богословији на острву Халки и истакао његов значај за цио његов живот. Он је затим подсјетио на Христове ријечи, по којима се труди да се руководи у свом животу: „Син Човјечији није дошао да му служе него да служи“ (Мк. 10, 45). Патријарх је захвалио патријарху Српском Иринеју на његовој званичној посјети и замолио све присутне да се помоле за Константинопољску Цркву.

vartolomej-20-godina-ustolicenja_3.jpg?w=529&h=350

Затим је у ресторану Бејт у Истанбулу за госте приређен ручак, а исте вечери у хотелу Хилтон одржан је пријем у част патријарха Српског Иринеја, који се налази у званичној посјети Константинопољској Патријаршији.

У делегацији Српске Православне Цркве, поред Његове Светости, били су преосвећени епископи Жички Хризостом, Бачки Иринеј, Шумадијски Јован и викарни Ремезијански Андреј.

Следећег дана, у недељу 23. октобра, патријарх Вартоломеј и патријарх Иринеј служили су свету Литургију уз саслужење више архијереја Константинопољске и Српске Цркве.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Њихове светости Патријарх васељенски Вартоломеј и Патријарх српски Иринеј

6283819334_f62d1fe713.jpg

6281407582_0076e65e37.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 4 weeks later...

Патријарх Константинопољски Вартоломеј служио Литургију на мјесту мучеништва св. Апостола Филипа

17четвртакнов 2011

Posted by radiosvetigor

vartolomej-jerapolj.jpg?w=300&h=199

У понедељак 14. новембра, на празник светог апостола Филипа по грегоријанском календару, Његова Светост Патријарх Константинопољски Вартоломеј служио је свету Литургији на остацима октогоналне цркве подигнуте на мјесту мученичке кончине светог Апостола Филипа у граду Јерапољу.

Ово је прва Литургија коју је патријарх Вартоломеј служио у овој великој хришћанској светињи и има посебан значај после недавног открићагробнице светог апостола Филипа надомак цркве. Када је италијански археолог Франческо Д’Андрија у јулу ове године пронашао гробницу, посјетио је Фанар да би о свом открићу обавијестио и Његову Светост, а у понедељак је био присутан и на светој Литургији.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Амерички конгрес за подршку Константинопољској Патријаршији

24четвртакнов 2011

Posted by radiosvetigora

americki-kongres.jpg?w=205&h=239

Лимберакис са патријархом Вартоломејем

89 од 100 сенатора и 291 од 435 чланова Представничког дома Сједињених Америчких Држава потписали су писмо којим позивају предсједника Обаму да пружи подршку Константинопољској Патријаршији и патријарху Вартоломеју.

„Од оснивања модерне Републике Турске, власти су се мијешале у канонски избор патријарха Константинопољског, конфисковали су 90% имовине и затворили једину образовну установу, Богословију на Халки“, изјавио је др Антони Ј. Лимберакис, представник Реда светог Андреја Првозваног, званичног лаичког удружења Константинопољке Патријаршије, основаног 1966. у Америци.

„Упркос овим тешким условима, патријарх Вартоломеј, који говори осам језика, препознат је као један од 100 најутицајнијих људи у часопису Тајм (Time). Он је први у свијету донио међувјерски документ након терористичког напада 11. септембра. Његова Светост је, такође, одликован златном медаљом Конгреса, чашћу која је прије њега указана Џорџу Вашингтону, Винстону Черчилу, папи Јовану Павлу и још малом броју људи“, додао је Лимберакис.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...