Danijela Написано Септембар 24, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 24, 2013 Kada ste već na Eviji, lepo je, a i bogougodno, obići manastir - crkvu Svetog Jovana Rusa. Ne možete da zalutate, jer na Eviji postoji više putokaza ka ovoj crkvi nego ka bilo kojem drugom mestu, pa čak i ka ostrvskoj prestonici Halkidi. Crkva se nalazi u mestu Prokopi, mestu izniklom iz iseljeničke volje i muke, ali i emocija stanovnika nekadašnjeg Prokopiona, danas Urgupa u Turskoj. Mošti Svetog Jovana Rusa ležale su u crkvi svetog Georgija (Đorđa) u starom Prokopionu, sve do dvadesetih godina prošlog veka, kada se odigrala velika razmena stanovništva između Grčke i Turske.E sad, kad se seli mesto - seli se i svetac. Tako to biva - jer ako je uobičajeno da svetac čuva mesto i meštane, valja ponekad i da meštani pričuvaju svog sveca. Tako se mošti Svetog Jovana danas nalaze u velikoj crkvi, u impresivnoj građevini sa dva velika zvonika, u Prokopiju, podno 1.236 metara visokog vrha Kandili planine. S koje god strane prilazili ovome svetom mestu, drumovi vas vode kroz predivne, guste i zimzelene šume, pa imate osećaj kao da, u najmanju ruku, vozite preko Tare! Uostalom, za Grke je Evija - koliko za more i plaže - isto toliko i sinonim za zimu i skijanje.Reka hodočasnika, od kojih neki pešice dolaze iz dvadesetak kilometara udaljene Halkide, lenjo teče pored srebrnog kivota zatvorenog staklenim poklopcem - te svako može jasno videti Svetog Jovana Rusa, u sjajnoj svetloplavoj odori, dok mu lice delom prekriva zlatna posmrtna maska. Mošti, to jest nezaklonjeni deo lica, vrat i ruka Svetog Jovana izgledaju kao da ih je sam Fidija, čuveni helenski vajar, oblikovao od tamnog, čvornovatog, suvog i sjajnog drveta. Druga njegova ruka čuva se u manastiru Sveti Pantelejmon, na Svetoj Gori.Molitva pored kivota verovatno nikada i ne prestaje, a nesrećni, bolesni, verni, krotki i zabrinuti - u tišini prolaze crkvom. Pošto se poklone svecu, vernici odlaze do kapelice pored crkve, gde se, stavljajući svetiteljevu kapu na glavu i pojas oko pasa - još jednom pomole, sada pred ikonom Svete Ane i Svetog Siluana.Inače, Sveti Jovan je rođen na jugu Rusije, a kao vojnik, u ratu protiv Turaka, bio je zarobljen i prodat u roblje turskom Agi iz Prokopiona. Iako su mu sve oduzeli, veru nisu mogli, pa se Jovan još za života, svojim pravedničkim životom i za Turke neobjašnjivim čudima - preporučio za budućeg sveca. Jer, ako je neko svoj život proveo skromno, smerno, u stalnom podvizavanju - to je bio Sveti Jovan Rus.Za njegovo ime, tj. za njegove mošti, vezana su nebrojena čuda, jer se svetac često javljao i odgovarao na izgovorene i neizgovorene molitve vernika. http://www.b92.net/putovanja/moj_put.php?yyyy=2013&mm=09&dd=24&nav_id=756968 http://www.orthphoto.net/photo.php?id=48871 Litija sa moštima (klik na link) http://www.flickr.com/photos/eviagreece/sets/72157605322087534/with/2534815510/ мирођија је реаговао/ла на ово 1 "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Фебруар 16, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2016 Потресно је чути, а тек доживети, када св.Јован Рус, окрене главу на другу страну, у неким приликама пред верницима, или на литургији... читала сам о томе, нисам лично доживела. Можда сте чули и истиниту причу о супружницима са Евије који су се 10 год. молили св.Јовану за потомство, идући на сваку литургију у његову цркву. Али молитве им нису биле услишене. Једне вечери су тако седели у дневној соби и одмарали. И жена одједном каже мужу...''Љута сам на св.Јована Руса и више му се нећу молити јер неће да нам услиши жељу за дететом.'' Само што је то изговорила, зачуше се кораци у ходнику куће где су иначе била закључана врата. Одмах затим у соби се појавио св.Јован Рус и рекао благо...''Зашто се љутиш на мене? Одмах бих ти услишио молитву, али воља је нашег Господа да немаш деце.'' Слава Богу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука