Marjanovic Написано Септембар 23, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 23, 2013 Na predstojećim saveznim izborima u Austriji, Tatjana Kukić-Jank (39) biće kandidatkinja ÖVP, i to na 36. mestu pokrajinske liste u Beču. Pored arhitekture, koju je diplomirala, studirala je teologiju i fotografiju. U srećnom je braku, a njeno troje dece najveći su joj ponos i motivacija za mnoge poslovne korake koje je napravila tokom poslednjih 12 godina. Naime, Tatjana se intezivno bavi pitanjima migranata u Beču, a deca, žene i privrednici su u fokusu njenih interesovanja i angažovanja. Ona nastoji da problemi sa kojima se susreće dođu do političkih i drugih struktura i da pomogne kad god je to moguće. „Ljudi migrantskih korena još uvek su daleko od onih ciljeva koje bi mogli i morali da dosegnu. U njima kao da postoji strah da im strano poreklo može biti prepreka na putu do uspeha u obrazovanju i karijeri. Često mi se čini da mi nismo svesni koliko doprinosimo razvoju ovog društva. Moj stav je da smo njegov važni deo, pa samim tim moramo glasno i jasno reći šta nam treba i šta nam smeta. Mi treba da iniciramo promene, kako bi sve sfere bečkog društva, a naročito privrede, bolje funkcionisale“, kategorična je gospođa Kukić-Jank. Tatjana je radila u Privrednoj komori Beča, gde je učestvovala u kreiranju i realizaciji važnih projekata, vezanih za privrednike migrantskog porekla. Promocija raznolikosti i koristi koju bečka privreda ima od nje, posebno joj je na srcu. Poslednjih par godina, Tatjana je mnogo postigla i na umrežavanju vlasnika firmi sa BKS govornog područja. „Ekonomska kriza je pokazala da mala i srednja preduzeća teško mogu opstati ako se ne povežu i ako se zajedničkim snagama ne budu borila da sačuvaju postojeća i osvoje nova tržišta. Osnivanjem Mreže BKS privrednika(BKS Business Club), organizacije koja je oko zajedničkih interesa okupila impozantni broj firmi, puno se postiglo. Mi smo pokazali da jedni s drugima možemo da sarađujemo i da se borimo za mesto koje nam pripada na bečkoj privrednoj sceni. Postignuti rezultati su nas kandidovali za još ozbiljnije projekte za koje imamo podršku bečkih institucija“, ističe Tatjana. Tatjana Kukić-Jank je i osnivač organizacije WUZ, koja se bavi pitanjima socijalnog položaja žena u bečkom društvu, kao i decom i obrazovanjem. Brojni dosadašnji projekti naišli su na pohvale i podršku. „Ženama treba dati veće šanse u zapošljavanju i građenju karijere jer su one za to sposobne i spremne. Rad sa decom i za decu je za mene posebno važan jer sam uvidela da najmlađi migrantskog porekla poseduju mnoge talente koji ostaju neprimećeni i neiskorišteni. Pravilni odabir škole i razvijanje dečjih talenata ima višestruku korist za porodicu i za društvo u celini, pa smo nedavno izdali knjigu 'Uspešni kroz obrazovanje'(www.eda-wien.at), koja je izvanredan vodič za roditelje“, o delu svojih aktivnosti kaže Tatjana. Tatjana Kukić-Jank je odlučila da se politički angažuje, ubeđena da će na taj način moći još više da uradi za naše ljude, za sve migrante i Bečlije u celini. Svesna svog porekla, ona je uverena da može biti dobar most između naših ljudi i ovdašnjih političkih struktura. Jasno joj je da na tome treba intezivno raditi. „Naš narod je dosta apolitičan i ne angažuje se dovoljno, a to je greška. Mi treba da se aktiviramo i da nas bude u svim strukturama društva u onolikoj meri koliko nas brojčano ima. Krajnje je vreme da se politički probudimo, da pokažemo svoj stav, da počnemo da razgovaramo jedni sa drugima i da zajedničkim snagama zauzmemo mesto koje nam pripada. Predstojeći izbori su šansa da pokažemo svoj uticaj i da ne dozvolimo da se promene dešavaju mimo nas“, poručuje kandidatkinja ÖVP. Poruka privrednicima Baveći se privrednim temama, Tatjana je shvatila da je njeno mesto u partiji koja je, po njenom mišljenju, u toj oblasti izuzetno stručna, jaka i angažovana. Ona navodi da se na mnogim zakonima o malim i srednjim preduzećima, kao i oni koji se tiču poreskog sistema, može raditi na podoljšanju. „Naši ljudi su vlasnici upravo takvih firmi, a ja želim da pomognem da im se olakša i unapredi poslovanje, tj. da budem njihov glas na mestima gde se odlučuje“. Politički ciljevi Moja ciljna grupa su svi ljudi koji žele napredak društva. Zalagaću se za bolji položaj žena u privredi, naročito nakon vraćanja na posao sa porodiljskog odsustva. Važna tema su mi mladi koji rano prekidaju školovanje, čiji je procenat među nezaposlenima izuzetno visok, a cilj mi je da se više ulaže u sistem obrazovanja u Beču. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Септембар 23, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 23, 2013 Не знам, али ми се чини да је Аустријска народна партија ипак најбоље решење. Надам се да ће ова српска кандидаткиња ући у парламент. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука