w.a.mozart Написано Август 20, 2009 Пријави Подели Написано Август 20, 2009 apsolutno se slažem,mada mislim da ova teme nije toliko aktuelna kao pre recimo 3-4 godine.... Monaski red zilota vodi poreklo iz Grcke. Prvi put se za njih proculo u nasoj javnosti kada su pocetkom 2003. godine digli glas protiv odnosa izmedu pravoslavne i rimokatolicke crkve, optuzujuci patrijarha vaseljenskog Vartolomeja Prvog za jeres i izdaju pravoslavlja zbog pokusaja da popravi odnose sa Vatikanom. Vise od stotinu pravoslavnih grckih monaha odbili su tada da po nalogu patrijarha napuste manastir Esfigmena na Svetoj gori, tako sto su se zabarikadirali u prostorije manastira. Kada se grcka policija spremala da blokira Esfigmenu, na zidu su okacili transparent sa natpisom "pravoslavlje ili smrt". http://www.vidovdan.org/arhiva/print218.html Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Август 23, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Август 23, 2009 Godinama pratim forume. tri godine sam bila u bliskom kontaktu sa "revniteljima"i "pravovernima". Namerno stavljam navodnike jer ono koji gladnog neće nahraniti žednog napojiti lek bolesnom dati treba da se zapitaju šta to njima nedostaje Od koga oni brane Pravoslavlje? Čime ga brane, strahom, mržnjom, ironijom, podmetanjem. citat Генерално што се тиче богословског факултета, за једног православног хришћанина који хоће да се школује можда нема радоснијег студија од тога. Проблем данашњих богословских студија су јеретичка учења која су се увукла и рак рана која из тога настаје већ је метастазирала као на београдском богословском факултету у Београду, а у зачетку је на богословском факулету у Источном Сарајеву. Символички речено, на богословском факултету у Бегораду учи се таква веронаука, као када би на медицинском факултету учили да се вакцина састоји од цијанид-арсена, а на грађевинском да зграду треба фундирати на мочварном терену на плитким темељима. Дакле вакцина од цијанида би моментално била смртна за онога ко је прима, и зграда фундирана на плитким темељима на мочварном тлу би се урушила врло брзо дакле била би смртоносна за оне који би боравили у згради. Таква је наука Зизјуласа, Мидића, Јанараса, Пене, Флоровског, Шмемана, Мејендорфа и осталих демагога која се предаје на богословским факултетима код нас, у Грчкој, а можда негде и у Русији. Дакле смртоносна за душу која их не разуме, прима је, и тако учи друге повлачећи их за собом у вечну погибао. Препорука је наших правоверних духовника да не уписујеш богословски факултет у БГ, а ако може ни онај у Источном Сарајеву. Можда се може у Грчкој пронаћи неки факултет који није толико заражен јересју, мада тешко, а у Русији или Украјини је боље стање, мада и тамо јеретичко-екуменска наука узима свог маха. Ту мораш по сопственој савести одлучити, јер за упис на богословски факултет треба ти благослов једног епископа, а може се десити да ти тај епископ који наизглед јесте правоверан, ладно да благослов да се упишеш на јеретичко легло звано "Православни" Богословски Факултет у Београду. kraj citata pitam se ko su ljudi koji ovo pišu i sa kojim argumentima, sa kojim pravom? Da li su vladike? Klir? Ili obični mirjani? Jedno je reći meni se ne dopada, ja mislim ali tvrditi nešto takvo je po meni potpuno suludo. To mu dođe kao kada bi neko meni objašnjavao da je članak u Ilustrovanoj politici ispravniji od članka u udžbeniku Hirurgije. Stvarno nemam reči, ne treba nama neprijatelj sa strane, dovoljni smo mi sami sebi, "braća" i "sestre" u Hristu Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Август 23, 2009 Пријави Подели Написано Август 23, 2009 Да нас прво Господ сачува од нас самих па онда од непријатеља и ђавола. А као друго,мислим да зурлотима не треба придавати никаквог значаја.Једноставно се треба видти оном изреком:Пси лају каравани пролазе. pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Август 24, 2009 Пријави Подели Написано Август 24, 2009 na žalost,najveći neprijatelji Crkve Hristove uvek su bili u njoj a ne van nje.... Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 24, 2009 Пријави Подели Написано Август 24, 2009 видиш, а ја сам то баш безазлено прихватио ... а умеју људи да га извитопере да ти памет стане. мени то и не звучи тако лоше, јер ме подсећа где бих био да није Православља, ако се одрекнем зар на неки начин није ту баш реченицу бранио свети Вукашин Јасеновачки, као и сваки мученик за Христа? желим да нагласим, да мени ово није неки бојни поклич против ближњег, већ позив на разум, јер где има разума, нема избора! клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Написано Август 24, 2009 Пријави Подели Написано Август 24, 2009 Pravoslavlje ili smrt je poteklo monaškog reda zilota koji vodi poreklo iz Gr?ke. Ono što je zapanjuju?e i necerovatno da se na netu sve više može ?uti ta parola od neobi?noobi?nih mirjana. Kažu babe , narod najbolje zna, a babama valjda treba verovati na re? Koliko uopšte Parola Pravoslavlje ili smrt ide uz Pravoslavlje? U kom kontekstu se danas ta parola upotrebljava I zašto? I protiv koga? Ruski Patrijarh Kiril 8.marta 2009. godine, u prvu nedelju Velikog posta TRIJUMF PRAVOSLAVLJA. ZBOG ?EGA SU OPASNE RE?I "PRAVOSLAVLJE ILI SMRT" Šta je to jeres? Kako se jeres može razlikovati od u Crkvi dozvoljenog razli?itog mišljenja? Kako razlikovati jeretika od revnosnog pravoslavnog hriš?anina, koji želi da zaštiti i ?uva ?istotu svoje vere», - pita Svjatijejši Patrijarh Kiril i daje odgovor: «Postoji samo jedan na?in. Svaka jeres radja raskol, a gde je raskol tamo nema ljubavi. To mi dobro znamo iz našeg života: porodica se raspada, supruzi se razilaze, deca se odvajaju od roditelja tada, kada iz porodice nestaje ljubav ...Tamo gde nema ljubavi, nema ?istote odnosa i nema jedinstva. To se isto dešava i u Crkvi». «Ako se sretnemo sa ?ovekom, koji tvrdi da se bori za ?istotu Pravoslavlja, ali je u njegovim o?ima opasni oganj gneva, njemu se ?ude jeretici, on je spreman da ide u boj i za podelu Crkve, spreman je da pokoleba osnove crkvene zajednice, tobože stite?i Pravoslavlje; kada u ?oveku ...ne nalazimo ljubav, ve? samo gnev, - to je prvi znak jeretika, «vuka u ov?ijoj koži», sli?nog Ariju, Nestoriju i mnogim drugima, koji su plameno propovedali nemaju?i ljubavi u srcu i koji su bili spremni da radi dokazivanja svoje ispravnosti idu na podelu crkvenog života», - rekao je dalje Predstavnik Ruske Pravoslavne Crkve. «Ako od takvog ?oveka ?ujemo mnogo toga prljavog, što se obrušava na Crkvu i njene služitelje, ukoliko ?ujemo plamene pozive na borbu, podelu i spasavanje Pravoslavlja ?ak do smrti, kada ?ujemo slogan: «Pravoslavlje ili smrt!», - «treba da se pazimo sli?nih propovednika», - uveren je Svjatijejši Vladika. «Nikada Gospod nije govorio: «Moje u?enje ili smrt!». Nijedan apostol nije uzvikivao: «Pravoslavlje ili smrt!» jer je Pravoslavlje – život ve?ni, radost u Svetom Duhu, lepota života. Smrt je – trulež, posledica grehovnog pada i djavolskog delovanja», - podvukao je Predstavnik Ruske Crkve i dodao da se u naše dane s vremena na vreme pojavljuju lažni u?itelji, koji sablažnjavaju narod pozivima da se spasava Pravoslavlje i njegova ?istota i ponavljaju tu opasnu, lažnu i unutrašnje protivure?nu lozinku: «Pravoslavlje ili smrt!». «U o?ima tih ljudi ne?ete na?i ljubav, tamo gori djavolski oganj gordosti, težnje ka crkvenoj vlasti, rušenju crkvenog jedinstva, iako spolja sve može da se odene u dobre odežde, blago?estivu spoljašnost», - nastavio je njegova Svetost primetivši da nekada i na parohijama nastaju podele izmedju duhovništva i mirjana; oni su ?esto povezani sa borbom za neko prvenstvo i vlast u parohiji: «Znamo kako mogu da se razdvoje vernici grupišu?i se oko jednog ili drugog sveštenika. Poštovanje ovog ili onog pastira i ljubav prema njemu je zakonska, ali podela u ime ljubavi je – grehovna, jer tamo gde ima ljubavi ne može da bude podela». http://pravoslavniforum.com/site/index.php?topic=2185.0 ???? ??? ???? ??????????? "????????" ??? ???? ?? ????? ???????? ?????? ? ??? ? ?????? ?????? ????? ?????. ???? ??? ????? ?????. ???? ?? ????? ????? ?? ???? ???? ????????? ????? ?????? ?????? ???? ????????. ?? ?? ?????? ???? ?? ????? ?????????? ? ??? ?????????? ???????? (??? ??? ???? ??? ????) ? ???????? ????? ??????? ???????????? ????? (? ????????) ?? ?? ???????? ????, ????????? ?????? ? ??????? ???? ????? ????????? ????? ? "????? ?????????" - ?? ??? ????. ? ??? ?? ???? ???????? ??????????? ?????????? ??????????? ????? ? ??????? ??????????? ? ??????? ?? ?????????????? ????? ?????????? ?? ??????? ? ?????. ?? ?? ?? ??? ????? ?????????? ???????????? (? ??????? ????? ???? ?? ???? ? ???? ?? ????) ????? ???????? ????? (? ?? ????????? ???????? ?? ????? ??????) ?? ???? ? ????????? ????? ?? ?? ?????. "???? ?? ?? ???????? ????? ???? ????? ???????? ????" - ?? ?? ??????????? ??????. ? ??????? ????? ?? ?????? ?? ??????? ?????, ? ?? ????? ??????. ????? ??????????? ?????? ????? ???? ????? ??????? ? ???? ? ??????? ?? ??? (????????? ?????????? ? ???????) ? ????? ????? ??? ????? ??????? ?? ?? ?????????????? ???? ?? ?? ???? ????? ?? ???????? ?? ??? ????? ????????. ??? ??????? ?????? ????? ????? ?? ?????? ? ????? ??????????? ? ??? ??? ????? ??? ?????? ?????? ?????. ??? ??? ?? ???????, ???????? ?? ????? ????? ? "????? ??????? ???? ?? ???????????". ????? ?? ???? ?????? ?? ??????. ???? ?? ? ?????. ???? ?????? ??????????? ?????? ?? ???? ????? ????? ???? ? ?? ??????? ???? ?????. ??? ??? ??? ???????? ?? ?????. ???? ?? ? ????? ?????????? ??????? ?? ??? ?? ??????? ?????? ???? ???????? ??? ???? ??? ????? ? ????? ???? ?????. ????? ? ??????? ??????? ????? ???? ??????????. ? ?? ???? ?????? ???? ???????... "Ја сам пут и истина и живот; нико неће доћи к Оцу до кроза ме."(Јован 14,6) Ако ти се догоди нешто добро, благослови Господа и продужиће ти се! Ако ти се догоди нешто лоше, благослови Господа и прекратиће ти се! Св.Јован Златоусти Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
konstantin Написано Август 24, 2009 Пријави Подели Написано Август 24, 2009 Da li je meni ovde izbrisat post ili sam ja svoj stav u vezi "pravoslavlje ili smrt" izneo na nekoj slicnoj temi?? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ковач Написано Август 24, 2009 Пријави Подели Написано Август 24, 2009 Имам утисак да ти расколнички квалификуми много силније стижу са такозване модерне стране но са оне старомодне. У сваком случају су негативни и продубљују поделе у Цркви. Зато мислим да је много здравије да се никако не делимо ни по надимцима, ни по сајтовима, ни по теолозима, но да будемо увек саборни ма како то понекад и болно било. Управо зато, никада нисам ишао на те такозване "зилотске" сајтове, но сва своја расуђивања износим овде, на Видовдану и од скоро на Верујем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Alefshin Написано Август 24, 2009 Гости Пријави Подели Написано Август 24, 2009 Свакако да `модернисти` и `зилоти` у СПЦ( мислим овде на лаос пре свега) треба да крену са једним братским дијалогом, то је и једна од сврха овог форума-нарочито ако имамо у виду реално духовно стање нашег народа. Нпр. када причамо о честом причешћивању ми као да имамо ситуацију да су нам цркве препуне сваке недеље па сад треба `сви` да се причесте, а у ствари сеоске су скоро празне, а у варошким и градским долази редовно највише око 1% становништва у просеку. Значи, људи, дај мало да се осврнемо око себе, најлакше је борити се цитатима, али оно што је много теже је придобити некога за Христа, зато св.Писмо и каже да је то нешто врло скупоцено. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Alefshin Написано Август 24, 2009 Гости Пријави Подели Написано Август 24, 2009 Иначе, ако не схватимо ову максиму у неком фанатичком смислу, она и јесте тачна-дакле, Православље(=живот вечни) или смрт. Стварно су то суште супротности. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
deda Написано Август 24, 2009 Пријави Подели Написано Август 24, 2009 ???? ?????? ?? ?? ????? ???????? ?? ?? ?????? ?? ?????? ?? ?? ?????????, ?? ?? ?????????, ?? ?? ?????????, ?? ?? ?????? ???? ??????? ?? ???? ?? ??????? ? ????? ????. ????????? ?? ?????? ?? ????? ????? klapklap kucanje 319.gif 319.gif Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Написано Август 24, 2009 Пријави Подели Написано Август 24, 2009 ???????????(=????? ?????) ??? ????. ??????? ?? ?? ????? ???????????. ??????? ???? ??? ?? ????? ???? ?? ?? ????? ?????????????. ?? ?????? ?? ?? ?????????? ?????? ???? ???? ????????????, ? ???? ???? ????? (???? ?? ?? ???? ???? ???????) ?? ?? ??? ?????? ?????? ????? ????? ???????? ?????? ? ??????. ?? ?????? ?? ????? ???? ???? ? ???? 2003. ?????? ? ????? ? ?????? - ?? ???? ??????? ? ????????? ? ?? ???? ????? Alefshin(?????????? ?? ???? ??? ??). ??? ??? ????? ????? ???? ??????? ???? ?? ??????? ??????? ? ???? ????? ?????????? (??? ?? ?? ???? ??????) ??? ?????? ????? ??? ?? ?? ????? ?? ???? ????????? ????? ??????? (??? ??????? ????? ????). ????? ? Windows-??? ?????? ??????????? ?????? ??????? ????????: Bosnia and Herzegovina, Montenegro, Serbia and Montenegro (Former) ? Serbia. ??? ?? ???? ??????? ??? ???? ??? ??????? ?? ??? ? ?? ??? ????? ????. ????? ??????? ?????? ???????, ? ????? ???? ?????? ??????/??????????? ???? ???? ????? Regional Settings/Regional and Language Options ???????? ?????? Windows-?. ???? ?????? ?? ???? ????????? ?????? ????????? ??? ????? ???? ?? ?? ???????? ?? ????? ????? (?????? ? ??????, ??? ????? ?? ?? ? ???? ????????? ??? ?????????? ?????? ?? ??????). "Ја сам пут и истина и живот; нико неће доћи к Оцу до кроза ме."(Јован 14,6) Ако ти се догоди нешто добро, благослови Господа и продужиће ти се! Ако ти се догоди нешто лоше, благослови Господа и прекратиће ти се! Св.Јован Златоусти Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 24, 2009 Пријави Подели Написано Август 24, 2009 ??? ??? ????? ????? ???? ??????? ???? ?? ??????? ??????? ? ???? ????? ?????????? (??? ?? ?? ???? ??????) ??? ?????? ????? ??? ?? ?? ????? ?? ???? ????????? ????? ??????? (??? ??????? ????? ????). ????? ? Windows-??? ?????? ??????????? ?????? ??????? ????????: Bosnia and Herzegovina, Montenegro, Serbia and Montenegro (Former) ? Serbia. ??? ?? ???? ??????? ??? ???? ??? ??????? ?? ??? ? ?? ??? ????? ????. ????? ??????? ?????? ???????, ? ????? ???? ?????? ??????/??????????? ???? ???? ????? Regional Settings/Regional and Language Options ???????? ?????? Windows-?. ???? ?????? ?? ???? ????????? ?????? ????????? ??? ????? ???? ?? ?? ???????? ?? ????? ????? (?????? ? ??????, ??? ????? ?? ?? ? ???? ????????? ??? ?????????? ?????? ?? ??????). ?? ???? ????? ??????? ???? http://www.svetijakov.org/forum/index.php/topic,1020.0.html ????? ?? ?? ??????? ??????? ????? ?? ??????? ??? ???? http://www.svetijakov.org/forum/index.php/topic,1020.msg14629.html#msg14629 ?? ???? ????? ?? ?????????? ??????????, ? ?? ?? ?? ?????????, ????? ?? ??????? ?? ???????????, ? ?? ?? ?????? ?????. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
deda Написано Август 24, 2009 Пријави Подели Написано Август 24, 2009 ???? ??? ???? ??????????? "????????" ??? ???? ?? ????? ???????? ?????? ? ??? ? ?????? ?????? ????? ?????. ???? ??? ????? ?????. kucanje ??????, ?? ?? ??? ?????? ?????????? ?????? ??????? ???????? ?????? ???????????? ?????????? ?? ????? ???????? ????? ?? ????? ?? ?? ?????? klapklap Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 24, 2009 Пријави Подели Написано Август 24, 2009 ако је неко хтео да прочита текст по писању не по разуму, могао је ово да прочита: «Ako se sretnemo sa čovekom, koji tvrdi da se bori za čistotu Pravoslavlja, ali je u njegovim očima opasni oganj gneva, njemu se čude jeretici, on je spreman da ide u boj i za podelu Crkve, spreman je da pokoleba osnove crkvene zajednice, tobože stiteći Pravoslavlje; kada u čoveku ...ne nalazimo ljubav, već samo gnev, - to je prvi znak jeretika, «vuka u ovčijoj koži», sličnog Ariju, Nestoriju i mnogim drugima, koji su plameno propovedali nemajući ljubavi u srcu i koji su bili spremni da radi dokazivanja svoje ispravnosti idu na podelu crkvenog života», - rekao je dalje Predstavnik Ruske Pravoslavne Crkve. «Ako od takvog čoveka čujemo mnogo toga prljavog, što se obrušava na Crkvu i njene služitelje, ukoliko čujemo plamene pozive na borbu, podelu i spasavanje Pravoslavlja čak do smrti, kada čujemo slogan: «Pravoslavlje ili smrt!», - «treba da se pazimo sličnih propovednika», - uveren je Svjatijejši Vladika. где се јасно и гласно наглашава расправа о одређеним речима ако се на одређени начин тумаче. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука