Jump to content

Да ли је Христос 'морао' дати живот за нас?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Сматрам овако, ако је Бог наменио својој творевини, човеку, да буде у вечности са Њим, значи да је он знао да ће доћи и до Пада, тако да је унапред одредио и жртву искупљења, зар не? Човек као најсавршенија творевина Божија, није требао пропасти, а да не би пропао у греху/смрти, морало се доћи до Оваплоћења, те до саме смрти Господње и Васкрсења. Каже Господ: ''Нека ме мимоиђе ова чаша'', дакле знао је да ће доћи до смрти, дакле знао је то сво време, зар не?

Ja opet smatram da ti Kirile brate posmatraš ovo mjesto kao van Boga :)

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

Hoćeš da kažeš da Eden nije bio vrt na istoku? :)

Da Bog nije dozivao Adama, i pitao ga gdje si se sakrio? :)

Da Bog ne učestvuje u svojoj kreaciji nego se povukao kada je posao obavljen? :)

Не то, никако, него је Бог тек са Христовим силаском међу људе, осетио, доживео, искусио како је то бити човек, из првог лица, тек са Христом је Бог био човек, на исти начин на који смо ми рецимо људи, на исти начин је искусио живот као и било који човек. :) Уствари, пошто је свемогућ и свезнајући, вероватно је Он то знао и раније, али је ово једини начин да човек разуме потпуно, да Бог зна тачно како је то бити човек. 

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Не то, никако, него је Бог тек са Христовим силаском међу људе, осетио, доживео, искусио како је то бити човек, из првог лица, тек са Христом је Бог био човек, на исти начин на који смо ми рецимо људи, на исти начин је искусио живот као и било који човек. :) Уствари, пошто је свемогућ и свезнајући, вероватно је Он то знао и раније, али је ово једини начин да човек разуме потпуно, да Бог зна тачно како је то бити човек. 

Ama be, sa svakim od nas Bog može to da iskusi, ali jedini je Hristos bio On :)

Apokrifno jev. po Oglu

Подели на овим сајтовима

шта је то натерало Бога, који је свемогућ, да пошаље Сина свог на земљу ради искупљења?

Crazy little thing called love :)

"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Ama be, sa svakim od nas Bog može to da iskusi, ali jedini je Hristos bio On :)

Па даа али ја немам шанси да појмим како то тачно Бог има то искуство са мном, ја тога нимало нисам свестан, да Бог у неком тренутку може да се осећа баш како се ја осећам. :) Да се потпуно одвоји од Себе и да за тренутак буде ја а не Бог. :) А могу да замислим скроз како се Христос осећао потпуно и као човек. Мислим иначе да се разумемо, али никако да скапирамо да се разумемо. :D

Подели на овим сајтовима

Steta sto se iskustvo Boga sa Adamom zavrsilo Ogo Adamovom smrcu. A Pravo iskustvo pocelo tek sa novim Adamom odnosno nesmetenim besmrtnim Bogocovekom i onih koji su u Njemu.

dizem se iz ada (dna stranice) bitno mi je nekako. :)

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Bitno pitanje je da li je morao da se ovaploti a kad se ovaplotio sasvim sigurno je morao da umre... dakle, strogo uzevši, nije morao jer mu ovaploćenje niko nije nametnuo niti Bogu bilo šta može biti nametnuto ali je sa druge strane, sam Bog stvorio celokupnu tovrevinu sa namerom da se oboži tj. da bude večna a tvorevina se može obožiti samo kroz materiju Onim koji u Sebi već ima svu punoću Božanstva.  U spisu o ovaploćenju Boga Logosa, sveti Atanasije govori o besmrtnosti ČOVEKA tj. bića koje ima dušu i telo i koje svoju besmrtnost tj. oboženje stiče kroz odnos ( uklapajući se u splet odnosa Svete Trojice) sa Bogom i ako taj odnos nemamo, ispadamo iz Božijeg pamćenja (zaista vam kažem, ne poznajem vas).

Hristos je etalon tog novog odnosa sa Bogom, živi primer Bogočovečanske realnosti koga jedemo i pijemo, upodobljavajući mu se iz slave u slavu. Tako dobijamo svoj večni identitet tj. postojanje u Bogu. Na isti način se spasava celokupna tvorevina, vidljiva i nevidljiva (čak i sami andjeli se uklapaju u odnos Svete Trojice)

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Steta sto se iskustvo Boga sa Adamom zavrsilo Ogo Adamovom smrcu. A Pravo iskustvo pocelo tek sa novim Adamom odnosno nesmetenim besmrtnim Bogocovekom i onih koji su u Njemu.

Pa ne baš. Evo rekao je već Dragiša, to što je rođeno mora da umre, a Hristos nam je samo pokazao šta je u stvari smrt, i da nema potrebe da se plašimo. Stradanje Hristovo je bilo besmisleno u kontekstu da je time trebalo da se pokaže da najgora ljudska misao ne može da pobijedi Ljubav i Život. Nekako drugačije onda poimam molitvu u vrtu, kada tako razmišljam. :)

Zamisli, besmisleno stradanje :)

Apokrifno jev. po Oglu

Подели на овим сајтовима

Pa ne baš. Evo rekao je već Dragiša, to što je rođeno mora da umre, a Hristos nam je samo pokazao šta je u stvari smrt, i da nema potrebe da se plašimo. Stradanje Hristovo je bilo besmisleno u kontekstu da je time trebalo da se pokaže da najgora ljudska misao ne može da pobijedi Ljubav i Život. Nekako drugačije onda poimam molitvu u vrtu, kada tako razmišljam. :)

Zamisli, besmisleno stradanje :)

Nisi me razumeo ima veliki ad izmedju Adama I Hrista.

Posle Hrista za nas ad vise ne postoji.

Bez Hrista je bilo itekako potrebe da se plasimo.

A zaista je bila steta sto Adam nije uspeo. Ali posle Hrista vidis da za niednom opcijom ne moras vise da zalis .

Ako sma sad bio razumljiv..... *mjok :)

• Волим 1

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

dodavao sam procitaj mislim da se u principu razumemo bar ja tebe :)

Znaš kako ja mislim zašto je Hristos morao da se ovaploti, zato što misliti o oranju nive i oranje njive nije isto :)

Apokrifno jev. po Oglu

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...