Zayron Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 Zayron: Od XII vijeka se katolički sveštenici ne žene u skladu s nekom papinskom bulom koja je uvela obavezni celibat sveštenika NE, celibat postoji u Rimskoj Crkvi sigurno barem od drugog vijeka. Postepeno se on proširio na cijelu latinsku Crkvu, puno prije 12. vijeka. Danas u okviru Katoličke Crkve postoje Crkve u kojima se oženjeni rede za svečenike i one u kojima se oženjeni ne rede za svećenike. U latinskoj Crkvi se ne rede, u istočnim katoličkim Crkvama se rede. To je samo prekopirani i minimalno prepravljeni tekst sa sasvim druge teme u kojoj se celibat spominjao samo usput a tamo nije bilo ni potrebe o tom raspravljati "ab ovo" jer celibat nije bio temom posta već nekakvi natpisi na nadgrobnim spomenicima a ja sam jednostavno počeo tamo s pričim od 11/12 vijeka i o istorijskim prilikama tada. Potom to tako ispadne kad se nepromišljeno vucaraju člamci iz jedne u drugu temu, tamo je to bilo još ok ali ovdje je to ispalo ovako bez ikakvog početka, bez glave i pete što se kaže. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vasa L. Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 Ако неће Србин Ватикану, хоће Ватикан Србину, на здравље вам чаврљање... Sta si ovim hteo da kazes? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
hansbrough Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 Mislim da se celibat odnosi na ono da neće biti ni muškog ni ženskog u carstvu nebeskom ... Да престанеш да пишеш латиницом, поставио сам то као мамац да бих те упецао... Ako nemaš šta pametnije da napišeš, barem nemoj trolovati sa ovim glupostima. The only normal people you know are the ones you don’t know very well. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 Целибат? Какав црни џелибат? Па из поузданих извора сам сазнао да Ева, чим је створена, прво што је питала Адама јесте: "Адаме, зашто ти је тај лист тако мали?". Шалим се мало, наравно, не замерите...сваки човек који искрено тежи хришћанском начину живота у себи ће осетити и знаће да ли је за девствени начин живота, у манастиру, или за брак...а има и оних трећих, браће и сестара, који, по мом мишљењу и без осуђивања, чини ми се чине штету себи, гледано на дуже стазе, неким "трећим начином" живота. Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 14, 2013 Пријави Подели Написано Август 14, 2013 Da, u pravu ste, obavezni celibat sveštenika, ustvari bolje rečeno SVIH VIŠIH REDOVA ILI SVEŠTENOSLUŽITELJA od đakona do episkopa je starija stvar što imamo doloženo odlukom ili dekretom Kartaginske synode od 305. godine još iz doba Dioklecijanovih progona a gdje je pisalo i bilo rečeno ovako ovo: Đakoni, sveštenici i biskupi imaju živjet bez žena kako je to od davnina običajem Što samo po sebi znači da se tako to praktikovalo već najmanje 100 godina pred tom Kartagenskom sinodom, dakle od tog kraja 2. vijeka, hoće reći 100 i neke i početka 3. vijeka tj. 200 i neke. Dekret kartaginske sinode su u 4. i 5. vijeku potvrdili i drugi regionalni sabori zapadne tj. latinske Crkve. Zanimljivo da i SPC dan danas također sama priznaje gore spomenute Dekrete Kartaginske sinode (osim tog o celibatu) a čak se i poziva na njih u svojim aktualnim crkveno-kanonskim sporovima, dokumentima, odlukama i dekretima: На основу 34. и 74. Апостолског канона, 6. канона Другог Васељенског сабора, 12, 18. и 19. канона помесног Картагинског сабора, затим члана 70. тачке 20. и 35б. Устава СПЦ, Свети Архијерејски Синод је 11. фебруара 2010.г. донео одлуку бр. 131 http://www.spc.rs/sr/akt_o_kanonskoj_odgovornosti_rascinjenog_episkopa_artemija_maj_2010_god Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 14, 2013 Пријави Подели Написано Август 14, 2013 Zanimljivo da i SPC dan danas također sama priznaje gore spomenute Dekrete Kartaginske sinode (osim tog o celibatu) a čak se i poziva na njih u svojim aktualnim crkveno-kanonskim sporovima, dokumentima, odlukama i dekretima: На основу 34. и 74. Апостолског канона, 6. канона Другог Васељенског сабора, 12, 18. и 19. канона помесног Картагинског сабора, затим члана 70. тачке 20. и 35б. Устава СПЦ, Свети Архијерејски Синод је 11. фебруара 2010.г. донео одлуку бр. 131 http://www.spc.rs/sr/akt_o_kanonskoj_odgovornosti_rascinjenog_episkopa_artemija_maj_2010_god Ovdje sam dalje istraživao o čemu se radi jer mi nešto tu nije sasvim kako treba štimalo, SPC se tu poziva najvjerovatnije na kanone Kartaginskog Sabora iz 419. a ovaj drugi sabor iz 305. godine je više poznat kao Sabor u Elviri ali neki stariji izvori i profesori crkvene istorije govore o njemu kao o Kartaginskom Sinodu iz 305/306 godine vezujući naziv za Carthago Nova i špansku provinciju Carthaginensis. Za Dioklecijama je Carthago Nova postalo glavnim mjestom (rimske) provincije Carthaginensis. Za Diokleciana se Carthago Nova stalo hlavním městem provincie Carthaginensis. http://cs.wikipedia.org/wiki/Cartagena Dakle radi se o sinodi iz 305 u španskoj Elviri koju neki po Carthago Nova nazivaju također kartaginskim i o Kartaginskom Saboru u afričkoj Kartagi od 419, oba imaju rang i značaj pomjesnih sinoda. Dakle pominju se tu afrička i španska Kartaga a u samoj afričkoj Kartagi održano je više kartaginskih sabora. Dosta komplikovano ali kako sam vidio ništa bitno se ne mjenja s tim. Ako stignem postavim nekakav kratak i pregledan redoslijed, timeline tih koncila i sinoda i opštih i regionalnih do 1054. a možda i s ogledom na neke zanimljive kanone. Dakle SPC se u ovom slučaju ne poziva na kanone španskog kartaginskog sinoda iz Elvire 305.godine već na kanone afričkog kartaginskog sabora iz 419. godine. Što se tiče celibata klirika Sabor u afričkoj Kartagi od 390. godine potvrđuje značaj celibata klirika pa je pretpostavljam u tom pogledu sve ostalo na istom i te 419. godine, provjerim to čim stignem. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kolega2357 Написано Август 14, 2013 Пријави Подели Написано Август 14, 2013 @@Zayron, Koliko je meni poznato đakoni u Katoličkoj crkvu mogu biti oženjeni. Ispravi me ako grešim. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 14, 2013 Пријави Подели Написано Август 14, 2013 @@Zayron, Koliko je meni poznato đakoni u Katoličkoj crkvu mogu biti oženjeni. Ispravi me ako grešim. Da mogu, to je stalni đakonat oženjenih, takvi međutim ne mogu biti zaređivani za sveštenike, za sada, prema aktualno važećem kanonskom pravu. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука